Jesteś tu: Strona główna Zdrowie Artykuł

Co rusza wirusa

Dodano: 9 lutego 2007, 18:49 Autor:

Niemal czwartą część populacji nękają częste przeziębienia. Prawie wszyscy każdej zimy co najmniej raz łapią katar.

Szczególnie teraz, kiedy dochodzą do nas coraz bardziej niepokojące sygnały o nadciągającej zza Buga fali grypy, nie mówiąc o czającej się blisko sepsie, warto zadbać o siebie - zarówno o higienę, jak i o styl życia oraz dietę. To jedyna sensowna profilaktyka.

Ale gdy już poczujemy się źle, nie zawsze trzeba czekać w kolejce do lekarza. Wstępną diagnozę można postawić sobie samemu. Dorośli powinni jednak udać się do lekarza, gdy wysoka temperatura utrzymuje się 2-3 doby, występuje silny kaszel lub gdy przy kaszlu kłuje w boku. Koniecznie także wtedy, kiedy powiększone są węzły chłonne i jest duże osłabienie.
Inaczej należy postępować z dziećmi; nawet gdy wykazują łagodne objawy, zawsze powinien zbadać je pediatra. Szczególnie, gdy pojawia się wysoka temperatura albo stan podgorączkowy utrzymuje się kilka dni. Szybko należy reagować, gdy tym objawom towarzyszy np. biegunka i kaszel.

Pierwiastki i witaminy dla całej rodziny

W budowaniu odporności ważną rolę pełnią witaminy i mikroelementy. Najlepiej, jeśli dostarczamy je organizmowi, jedząc surówki, owoce, pijąc soki. Najbardziej polecane to:
• Witamina C - jedz cytrusy, kiszoną kapustę, paprykę, natkę pietruszki.
• Witamina A - najwięcej w wątróbce i nabiale, a także papryce i brukselce.
• Witamina E - jest w oleju, rybach, pestkach dyni, słonecznika, orzechach.
• Selen - występuje w orzechach, mięsie, produktach zbożowych.
• Cynk - w mięsie, rybach, przetworach zbożowych.
• Żelazo - najwięcej jest go w mięsie, wątróbce.
Witaminy i pierwiastki wzmacniają odporność albo - jak witamina C - ograniczają przenikanie drobnoustrojów przez błony śluzowe, wzmacniają odporność lub też zwiększają ilość przeciwciał i komórek obronnych w organizmie, hamują wzrost bakterii cho

Typowe objawy

Przeziębienie Drapanie w gardle, często katar i temperatura do 38° C. Może wystąpić silniejszy ból gardła i kaszel. Skutkiem przeziębienia, a raczej zaniedbań w jego leczeniu może być zapalenie oskrzeli lub zapalenie zatok. Grypa Wysoka gorączka - często powyżej 40° C, ból mięśni, stawów, głowy. Powikłania po zarażeniu wirusem grypy mogą być groźne - zapalenie płuc, opon mózgowych, nerek, serca. Angina Wysoka gorączka do 40° C, silny ból gardła, głowy, często osłabienie. Na migdałkach pojawiają się ropne naloty. Po anginie mogą być groźne powikłania, a wśród nich zapalenie ucha (często u dzieci), opon mózgowych, nerek. Częste anginy rujnują serce.

Renata Postawska-Chawryło, lek. med. z Praktyki Lekarza Rodzinnego Vita-Med w Lublinie

x Nie wszystkie grypopodobne dolegliwości można leczyć samemu. Jednak przeziębienie, a nawet grypa przebiegająca łagodnie, nie wymagają wizyty u lekarza. Wiele leków można kupić w aptece bez recepty. Ale dobrze wiedzieć, że:
• Zażywając leki zawsze należy stosować środki osłaniające błonę śluzową. Może to być lakcid, mogą to być probiotyki - np. reklamowane rodzaje jogurtów.
• Nie powinno się zażywać jednocześnie leków o takim samym działaniu - przeciwbólowych i przeciwgorączkowych, np. ibupromu i aspiryny.
• Aspiryna jest wykluczona dla dzieci do lat 12.
• Kuracji antybiotykami nie wolno przerywać w momencie, kiedy pacjent poczuje się lepiej. Należy je przyjmować zgodnie z zaleceniem lekarza.
• Antybiotyków przyjmowanych doustnie nie łączyć z nabiałem (nie popijać mlekiem) z cytrusami (nie popijać sokiem pomarańczowym), bo źle się wchłaniają. Najlepiej popijać je wodą.
• Gorączka lub ból gardła nie zawsze muszą być leczone antybiotykiem.
• Leki trzeba zażywać dokładnie według wskazówek (niektóre przed jedzeniem, niektóre między posiłkami etc).
• Wskazaniem do terapii antybiotykiem są choroby wywołane przez bakterie - np. angina ropna. •

Smaczna apteczka

• Twarożek wymieszany z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Natka neutralizuje nieprzyjemny zapach czosnku. • Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulą - bomba witaminowa i beta-karotenu. • Ćwikła - działanie bakteriobójcze. • Herbata z miętą i bzem czarnym - zmniejsza bóle głowy i kaszel. • Herbatka z miodem - miód dodawany do ciepłej, a nie gorącej herbaty ma działanie bakteriobójcze. • Sok z cebuli - naturalny syrop na przeziębienia, kaszel i grypę. Cebulę pokroić na plastry lub w kostkę i wrzucić do słoiczka, przesypując cukrem (1-2 łyżki). Zamknąć, odstawić na kilka godzin. Pić parę razy dziennie.

Trzy razy „C”

Jeśli ktoś lubi/może, powinien w jadłospisie mieć czosnek, cebulę i chrzan – ich działanie bakteriobójcze jest pewne.

Czosnek
niszczy bakterie i grzyby. Ma właściwości odkażające, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Podobno też przeciwdziała nowotworom.

Cebula
jest doskonała przy leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych, obniża poziom cukru i cholesterolu.

Chrzan
jest bakteriobójczy, łagodzi kaszel i stany zapalne zatok, przeczyszcza nos oraz wzmacnia układ odpornościowy. Obniża poziom cholesterolu, zmniejsza obrzęki.

alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Zadzwoń 81 46 26 800

Napisz maila:

Napisz na Gadu-Gadu: 2231337

Serwisy społecznościowe

Corner Media sp. z o.o. w Lublinie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.dziennikwschodni.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Corner Media i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Corner Media sp. z o.o. w Lublinie. 2001-2014.