Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 lipca 2009 r.
10:59
Edytuj ten wpis

Bez ciebie nic nie jest ostre

0 0 A A

Tak grillowaliśmy w Parczewie. Do przepisu na super kurczaka z grilla dodajemy konkurs. Mamy do rozdania kosze piknikowe pełne niespodzianek. Wystarczy wysłać przepis na smaczną potrawę z żurawiną amerykańską.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Na początku była gorczyca. Z jej ziaren, miodu, octu i oliwy powstała musztarda. Na punkcie musztardy oszalał papież Klemens VII, który używał jej do mięs, serów, ciastek a nawet lodów. Dziś bez musztardy nie ma porządnego grilla. Pojechaliśmy do Parczewa, gdzie produkuje się jedną z najlepszych musztard w Polsce. Tam zrobiliśmy kurczaka w musztardowej marynacie. Do tego ziemniaczki z boczkiem i cebulą. Na ostry deser proponuję stek z łososia. Z masłem żurawinowo – musztardowym.

Skoro tylko mnie skosztujesz

W parczewskiej Wytwórni Octu i Musztardy powstaje musztarda sarepska, kremska, grillowa, chrzanowa, stołowa. Ale sarepska bije w Polsce rekordy powodzenia. Jej sekret tkwi w polskiej gorczycy i pilnie strzeżonych recepturach. W parczewskiej fabryce produkuje się także wyborowy ocet do marynat. Aż trudno uwierzyć, że dojrzewa w potężnych kadziach wykonanych z modrzewiowego drzewa. Kilka kropel parczewskiego octu dodane do musztardy sprawia, że powstaje rewelacyjna marynata do mięsa.

To właśnie w Parczewie rozstawiliśmy grill, żeby przetestować musztardę w roli marynaty. Razem z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin i pracownikami Wytwórni Octu i Musztardy zrobiliśmy piersi z kurczaka. Oraz pieczone ziemniaki z cebulką i boczkiem. Nad wszystkim czuwał Krystian Szymczak, który zawodowo pasjonuje się grillowaniem.

Kurczak z grilla po parczewsku

Ponieważ kartofle pieką się dłużej, zaczęliśmy od nich. Po nacięciu do każdego nałożyliśmy boczek pokrojony w kostkę i trochę cebuli. Każdy kartofel został zawinięty w folię i wylądował na ruszcie. Czas pieczenia 30 minut.

Kurczaka z grilla po parczewsku robi się bardzo prosto. Należy kupić 8 filetów z kurczaka. Każdy posmarować musztardą, przełożyć do naczynia i schować do lodówki na 12 godzin. Musztarda z Parczewa jest na tyle dobra, że sama w sobie jest doskonałą marynatą. My dołożyliśmy do musztardy trochę prowansalskich ziół.
Nasze filety piekły się około 15 minut.

Po zdjęciu z grilla były soczyste, aromat musztardy wymieszał się ze smakiem Prowansji. Mięso było znakomite.
Ziemniaki promieniowały zapachem boczku i cebuli tak mocno, że parzyliśmy sobie palce od rozpakowywania folii. Ale warto było się sparzyć.

Musztarda z Parczewa, żurawina z Ameryki

Musztarda z Parczewa to doskonała podstawa do ziołowego masła, którym smaruje się mięso zdjęte z rusztu. Wtedy masło rozpływa się na potrawie i robi się bosko. Na deser proponuję łososia z rusztu, który najlepiej podać z masłem żurawinowo musztardowym. Do masła najlepiej użyć suszonej żurawiny amerykańskiej. Jest bardzo aromatyczna. I dostępna przez okrągły rok.

Grillowany kotlet z łososia z masłem żurawinowo-musztardowym
Składniki:
4 kotlety z łososia, kilka kropli oleju, sól, różowy pieprz, mięta lub pomarańcza do przybrania
Na masło żurawinowo-musztardowe:100 g miękkiego masła, 2 łyżki ziarnistej musztardy, 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy z uprawy organicznej, sól, pieprz 40 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich).
Wykonanie:
Masło utrzeć z musztardą i skórką z pomarańczy. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu, cranberries drobno posiekać i dodać do masła. Masło schłodzić.
Kotlety z łososia posmarować olejem. Piec z obu stron na rozgrzanym grillu na węgiel drzewny przez 3 minuty. Kotlety przyprawić solą i różowym pieprzem. Podawać z masłem żurawinowo-musztardowym. Przybrać miętą i pomarańczami.

Konkurs: kosz piknikowy może być twój

Wyślij przepis na potrawę z żurawiną amerykańską na adres: sulisz@dziennikwschodni.pl – a jeden z 10 koszy piknikowych z przyborami do ogrodowego party, znakomitą książką kucharską Roberta Sowy oraz żurawiną amerykańską może być twój. Na przepisy czekamy do 31 lipca 2009.

Grill pod gwiazdami w Radiu Lublin
Dziś w piątek 24 lipca od 22 do 1 w nocy w audycji "Grill pod gwiazdami” sprawdzimy, jak smakuje karkówka z grilla. W patio radia Lublin pojawią się goście. Do przepisów i rozmów o wakacyjnych przygodach dodamy gwiezdną muzykę. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz.

Pozostałe informacje

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”
28 kwietnia 2024, 18:00

CSK zaprasza na spektakl „Z kapelusza”

W najbliższą niedzielę na scenie Sali Operowej w lubelskim CSK z okazji Międzynarodowego Dnia Tańca odbędzie się przedstawienie „Z kapelusza”.

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza
25 kwietnia 2024, 18:00

Gabinety historii naturalnej Lublina. Nowa wystawa w Muzeum Józefa Czechowicza

Gabinety historii naturalnej Lublina to tytuł wystawy nawiązuje do ducha oświeceniowych gabinetów historii naturalnej i osobliwości przyrody. Otwarcie wystawy odbędzie się 25 kwietnia o godzinie 18 w lubelskim Muzeum Józefa Czechowicza.

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od jutra zmiany w organizacji ruchu na Wallenroda

Od czwartku, 25 kwietnia, część ulicy Wallenroda zostanie zamknięta. Wszystko przez rozpoczęcie kolejnego etapu prac remontowych.

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą
pilne

Aż 11 niewybuchów w Białej Podlaskiej. Saperzy jeszcze tu wrócą

Przy ulicy Sidorskiej w Białej Podlaskiej znaleziono aż 11 niewybuchów. Saperzy zakończyli dziś pracę o godz. 16.30. Ale powrócą tu w piątek. Wówczas ponownie mieszkańcy będą ewakuowani.

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin
galeria

Noc Kultury 2024: Neurony Miasta ożywią Lublin

Tegoroczna, 18. już edycja festiwalu Nocy Kultury odbędzie się w nocy z soboty na niedzielę 1 i 2 czerwca. Poznaliśmy program tej imprezy. Będą się na niego składały projekty zgłoszone w otwartym naborze oraz wydarzenia specjalne Warsztatów Kultury.

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Marta Wcisło jedynką z Lubelskiego do Europarlamentu. Dwójka dla Krzysztofa Grabczuka

Platforma Obywatelska przedstawiła swoich kandydatów do europarlamentu. Wśród nich jest Borys Budka, Dariusz Joński oraz lubelska posłanka, Marta Wcisło.

Bakterie coli w popularnym tatarze

Bakterie coli w popularnym tatarze

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Escherichia coli w partii tatara wołowego łukowskiej firmy

Kawa. Fakty i mity
WIDEO
film

Kawa. Fakty i mity

Wokół kawy narosło wiele mitów. Z pomocą dietetyka Macieja Pokarowskiego postanowiliśmy sprawdzić co z nich jest prawdą, a co nie.

Razer Viper V3 Pro: Mysz przetestowana przez e-sportowców

Razer Viper V3 Pro: Mysz przetestowana przez e-sportowców

53 gramy za 649 złotych. Tyle waży i tyle kosztuje myszka Razer Viper V3 Pro stworzona we współpracy z najlepszymi e-sportowymi graczami, takimi jak Zekken, mistrz i MVP ostatniego Valorant Champions Tour Masters Madrid.

Gdzie spędzić rajskie wakacje w Grecji? 3 Najpiękniejsze wyspy, które Was zachwycą!

Gdzie spędzić rajskie wakacje w Grecji? 3 Najpiękniejsze wyspy, które Was zachwycą!

Słoneczna i gościnna Grecja to ponadczasowy kierunek turystyczny, który od wielu już lat bije rekordy popularności wśród wycieczkowiczów z Polski i nie tylko. Nasi rodacy polubili kraj Afrodyty za jego bogatą historię i monumenty historyczne, wspaniałe plaże oraz jej mieszkańców, którzy zawsze znajdują czas na kawę i długie rozmowy.

Kontrterrorysta na czterech łapach
ZDJĘCIA I WIDEO
galeria
film

Kontrterrorysta na czterech łapach

Benji to owczarek belgijski, który wraz ze swoim przewodnikiem stawia czoła najgroźniejszym przestępcom. Od ponad roku służy w lubelskim oddziale kontrterrorystycznym. Teraz Benji będzie pełnić służbę w nowym wyposażeniu bojowym.

Afera przetargowa. Rozprawa apelacyjna odroczona przez Sąd Okręgowy

Afera przetargowa. Rozprawa apelacyjna odroczona przez Sąd Okręgowy

Biznesmeni i urzędnicy z Białej Podlaskiej zamieszani w aferę przetargową nie zgadzają się z wyrokiem. We wtorek Sąd Okręgowy w Lublinie odroczył jednak rozprawę apelacyjną.

Ergonomia w pracy zdalnej: Jak biurko regulowane wysokościowo wpływa na zdrowie?

Ergonomia w pracy zdalnej: Jak biurko regulowane wysokościowo wpływa na zdrowie?

W dobie rosnącej popularności pracy zdalnej, ergonomia stanowiska pracy staje się tematem, któremu nie można odmówić znaczenia. Jednym z kluczowych elementów, który może znacząco poprawić komfort i zdrowie pracujących z domu, jest biurko z regulowaną wysokością. Dlaczego jest ono tak ważne i jakie korzyści zdrowotne przynosi jego stosowanie?

Pierwsze 100 dni wojewody na 4+
Zdjęcia/Wideo
galeria
film

Pierwsze 100 dni wojewody na 4+

— Mam poczucie, że wykonaliśmy dobrze, rzetelnie swoją pracę. Czy jestem zadowolony? Nie jestem. Zawsze chciałbym więcej, szybciej, lepiej — mówił wojewoda lubelski Krzysztof Komorski, podsumowując pierwsze miesiące na stanowisku.

Czy Lubelszczyzna jest bezpieczna? Rozmawiali o tym eksperci

Czy Lubelszczyzna jest bezpieczna? Rozmawiali o tym eksperci

Na Wydziale Ekonomicznym UMCS odbyła się ogólnopolska konferencja naukowa: „Bezpieczna Lubelszczyzna w bezpiecznej Europie. Informacja i dezinformacja”

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium