Testy gimnazjalne 2013. Egzamin, język angielski, niemiecki (odpowiedzi, podstawowy, rozszerzony)

Dodano: 25 kwietnia 2013, 10:30 Autor:

Testy gimnazjalne 2013. Egzamin, język angielski, niemiecki (odpowiedzi, podstawowy, rozszerzony)

(fot. Archiwum)

W czwartek uczniowie napisali egzamin gimnazjalny z języka obcego - angielskiego, niemieckiego, rosyjskiego, francuskiego, hiszpańskiego oraz włoskiego. Arkusze oraz odpowiedzi z części podstawowej oraz rozszerzonej dostępne będą na naszej stronie.

Arkusze z poszczególnych testów oraz odpowiedzi dostępne są na dole strony


Prawie 400 tys. uczniów III klas z około 7 tys. gimnazjów w całym kraju przystąpiło w czwartek o godz. 9 do pisania testu z języka obcego - to trzecia i ostatnia część obowiązkowego egzaminu gimnazjalnego 2013. Najwięcej gimnazjalistów napisało test z języka angielskiego.

We wtorek uczniowie pisali egzamin z wiedzy humanistycznej, w środę - z wiedzy matematyczno-przyrodniczej.

Najwięcej gimnazjalistów - 331 tys. - pisało egzamin z języka angielskiego. Na drugim miejscu znalazł się język niemiecki - wybrało go 54 tys. uczniów. 9,7 tys. gimnazjalistów zadeklarowało chęć zdawania egzaminu z języka rosyjskiego, 1,4 tys. - z francuskiego, 331 z hiszpańskiego, a 86 z włoskiego.

Egzamin gimnazjalny z języka obcego przeprowadzany jest na dwóch poziomach. Po godzinie 9 rozpoczął się test na poziomie podstawowym. Na rozwiązanie zadań uczniowie mają 60 minut (dyslektycy 80 minut). Po przerwie rozpoczął się test na poziomie rozszerzonym. Trwał on 60 minut (dla dyslektyków 90 minut). Egzamin na poziomie rozszerzonym zdawała tylko część uczniów - ci, którzy w gimnazjum kontynuują naukę danego, wybranego języka obcego rozpoczętą w szkole podstawowej.

Do egzaminu gimnazjalnego na poziomie rozszerzonym przystąpić ma 328 tys. uczniów, 293 tys. z nich zdawać będzie angielski. Język niemiecki na poziomie rozszerzonym ma zdawać 30 tys. gimnazjalistów, rosyjski - 4,3 tys., francuski - 656 osób, hiszpański - 101, a włoski - 12.

Prace są kodowane; sprawdzać je będą egzaminatorzy z okręgowych komisji egzaminacyjnych. Wyniki egzaminu uczniowie poznają w czerwcu.

Przystąpienie do egzaminu jest warunkiem ukończenia gimnazjum. Jeśli uczeń z powodu choroby lub ważnych wypadków losowych nie może przystąpić do egzaminu w kwietniowym terminie, to będzie go pisać 3, 4 i 5 czerwca.

Wynik egzaminu gimnazjalnego z części humanistycznej, matematyczno-przyrodniczej i języka obcego na poziomie podstawowym będzie miał wpływ na przyjęcie ucznia do wybranej przez niego szkoły ponadgimnazjalnej. Uczeń może ubiegać się o przyjęcie do trzech szkół jednocześnie.

Egzamin gimnazjalny - arkusze



Egzamin gimnazjalny. Arkusz z języka angielskiego

Pobierz arkusz


Egzamin gimnazjalny. Arkusz z języka angielskiego - poziom rozszerzony

Pobierz arkusz


Egzamin gimnazjalny. Arkusz z języka hiszpańskiego

Pobierz arkusz


Egzamin gimnazjalny. Arkusz z języka francuskiego

Pobierz arkusz


Egzamin gimnazjalny. Arkusz z języka niemieckiego

Pobierz arkusz


Egzamin gimnazjalny. Arkusz z języka rosyjskiego

Pobierz arkusz


Egzamin gimnazjalny. Arkusz z języka włoskiego

Pobierz arkusz


Egzamin gimnazjalny 2013 - odpowiedzi


Odpowiedzi język angielski



Przykładowe odpowiedzi z języka angielskiego - poziom podstawowy. Prosimy porównywać odpowiedzi z arkuszem

Zad. 1
Usłyszysz dwukrotnie pięć tekstów. Na podstawie informacji zawartych w nagraniu
w zadaniach 1.1.–1.5. z podanych odpowiedzi wybierz właściwą. Zakreśl literę A, B albo C.

Odpowiedź:

1.1. What did Jack collect when he was a child?
C

1.2. What present does Rob want to get for Vicky?
A

1.3. Which is Mrs Steward's address?
B

1.4. Where is the speaker?
C

1.5. The speaker is talking about
A - a new attraction in the area

Zad. 2
Usłyszysz dwukrotnie dialog o przygotowaniach do szkolnej zabawy. Na podstawie
informacji zawartych w nagraniu dopasuj do każdej osoby (2.1.–2.4.) zadanie, za które
jest odpowiedzialna (A–E). Wpisz odpowiednią literę w każdą kratkę.
Uwaga! Jedno zadanie zostało podane dodatkowo i nie pasuje do żadnej osoby.

Odpowiedź:

2.1. E [Bob – prize]
2.2. D [John – food]
2.3. A [Amy – decorations]
2.4. B [Alize – music]

Zad. 3
Usłyszysz dwukrotnie komunikat. Zdecyduj, które ze zdań 3.1.–3.3. są zgodne z treścią
nagrania (P – Prawda), a które nie (F – Fałsz). Zakreśl literę P albo F.

Odpowiedź:

3.1. F
3.2. P
3.3. P

Zad.4
Usłyszysz dwukrotnie cztery wypowiedzi (4.1.–4.4.). Do każdej z nich dobierz właściwą reakcję (A–E). Wpisz rozwiązania do tabeli. Uwaga! Jedna reakcja została podana dodatkowo i nie pasuje do żadnej wypowiedzi.

Odpowiedź:

4.1. D - I got them from an online shop.
4.2. A - Really? Lucky you!
4.3. B - Sure. It looks really heavy.
4.4. E - Two pairs of heavy winter boots.

Zad. 5
Uzupełnij poniższe minidialogi (5.1.–5.3.), wybierając spośród podanych odpowiedzi brakującą wypowiedź jednej z osób. Zakreśl literę A, B albo C

Odpowiedź:

5.1. How do you get to school?
C - I usually walk.
5.2 I'm going to the cinema with Mark tonight.
B - Great! Have a good time.
5.3. Hi, Lucy. When did you come back from Dublin?
C - Last week, but I'm going there again.

Zad. 6
Dla każdej z opisanych sytuacji (6.1.–6.3.) wybierz właściwą reakcję. Zakreśl literę A, B albo C.

Odpowiedź:

6.1. Co powiesz na pożegnanie koleżance, która wyjeżdża na rok?
A - Promise to keep in touch.
6.2. Jak poprosisz koleżankę o coś do picia?
B - Could I have something to drink?
6.3. Kolega dziękuje Ci za pobyt w Twoim domu. Co odpowiesz?
A - It was a pleasure.

Zad. 7
Przeczytaj ogłoszenia 7.1.–7.4. Do każdego z nich dobierz odpowiednie zdanie (A–E). Wpisz rozwiązania do tabeli. Uwaga! Jedno zdanie zostało podane dodatkowo i nie pasuje do żadnego ogłoszenia

Odpowiedź:

7.1. C This text informs people about what they must put on
7.2. A You can see this text on a beach.
7.3. D This text contains information about some weekend activities
7.4. B - You can find this text in a sports shop.

Zad. 8
Przeczytaj teksty. W zadaniach 8.1.–8.4. z podanych odpowiedzi wybierz właściwą, zgodną z treścią tekstów. Zakreśl literę A, B albo C.

Odpowiedź:

8.1. B. pets.
8.2. C. have some photo equipment.
8.3. A. He can't use his phone today
8.4. B. to invite Jane to her party


Zad. 9
Przeczytaj opisy trzech festiwali muzycznych (A–C) oraz pytania ich dotyczące (9.1.–9.4.). Do każdego pytania dopasuj właściwy festiwal. Wpisz rozwiązania do tabeli. Uwaga! Jeden festiwal pasuje do dwóch pytań.

Odpowiedź:

9.1. C
9.2. B
9.3. C
9.4. A

Zad. 10
Przeczytaj tekst. Spośród wyrazów podanych w ramce wybierz te, które poprawnie uzupełniają luki 10.1.–10.3. Wpisz odpowiednią literę (A–F) obok numeru każdej luki.
Uwaga! Trzy wyrazy zostały podane dodatkowo i nie pasują do żadnej luki.

Odpowiedź:

10.1. A - be
10.2. E - older
10.3. B - break

Zad. 11
Przeczytaj tekst. Wybierz poprawne uzupełnienie luk 11.1.–11.3. Zakreśl literę A, B albo C.

Odpowiedź:

11.1. C - couldn't
11.2. B - at
11.3. A - exciting

Egzamin gimnazjalny 2013 - język niemiecki, część podstawowa


Sprawdź odpowiedzi z języka niemieckiegona stronie Echodnia.eu

PAP

Źródło: Polska Agencja Prasowa

Czytaj więcej o:
  • egzamin gimnazjalny
  • testy gimnazjalne
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Zadzwoń 81 46 26 800

Napisz maila:

Napisz na Gadu-Gadu: 2231337

Serwisy społecznościowe

Corner Media sp. z o.o. w Lublinie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.dziennikwschodni.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Corner Media i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Corner Media sp. z o.o. w Lublinie. 2001-2014.