Co można zrobić z cukinii? Przepisy

Dodano: 27 lipca 2013, 18:45 Autor:

Jako jedno z nielicznych warzyw cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Wystarczy skropić ją oliwą, posypać parmezanem, zapiec i podać z pomidorami

Jako jedno z nielicznych warzyw cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Wystarczy skropić ją oliwą, posypać parmezanem, zapiec i podać z pomidorami (fot. Maciej Kaczanowski)

W ogródkach właśnie kwitną jej kwiaty. Napełnione ryżem z kurkami i zapieczone pod parmezanem są wykwintnym daniem. Z cukinii można przyrządzić pyszne carpaccio, ugotować zupę, upiec tartę, pasztet i usmażyć placuszki do mięsa.

Choć można kupić ją przez cały rok, to w sierpniu ma polskie żniwa. Pochodzi z Ameryki Północnej. Do Polski trafiła ze słonecznej Italii. Choć już na dworze króla Jagiełły jadano buraki, sałatę, kapustę, rzepę, marchew, groch czy kalafiory, to cukinię zawdzięczamy królowej Bonie, która nie mogła żyć bez pomarańczy, cytryn, granatów, oliwek, jadalnych kasztanów, włoskich jarzyn i oliwy. Cukinia jest bardzo smaczna, niskokaloryczna, zawiera potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i karoten, odkwasza organizm i poprawia trawienie. Ale chyba najważniejsze jest to, że cukinia nie kumuluje metali ciężkich.

– I można przyrządzać ją na dziesiątki sposobów. Doskonale sprawdzi się z dobrą rybą, w racuszkach do mięs i tarcie z serem Bursztyn – mówi Dorota Otachel, szefowa kuchni w Zajeździe Wincentów.

Faszerowane kwiaty cukinii

Składniki: 16 kwiatów cukinii, pół małej cukinii, szklanka ryżu, szklanka kurek, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 szklanki rosołu, tarty parmezan, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Wykonanie: na maśle zeszklić cebulę, dodać posiekane kurki i ryż, smażyć 10 minut. Wlać rosół, dusić, kiedy ryż będzie al dente, dodać parmezan i cukinię pokrojoną w drobną kostkę, doprawić pieprzem i solą. Można podlać winem. Wystudzić nadzienie, nadziewać kwiaty, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, posypać wiórkami masła, ewentualnie parmezanem i zapiec przez 20 minut.

Wegetariańska zupa z cukinii

Składniki: litr bulionu warzywnego, 3 młode cukinie, 3 młode ziemniaki, 1 cebula, 2 młode kalarepki, 3 łyżki masła, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz.

Wykonanie: na maśle zeszklić posiekaną cebulę. Wlać bulion, dodać listek i ziele. Po 5 minutach wrzucić młode ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie podsmażone na patelni plasterki cukinii. Doprawić zupę solą i pieprzem. Obrać kalarepki, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Gdy będą chrupiące jak skwarki, dodać do zupy. Podawać ze świeżą bagietką.

Cukinie pieczone

Najlepsze są młode cukinie. Można jeść je na surowo jak ogórki, można pokroić w plastry i nakryć fetą lub posiekanymi kaparami, dodawać do pomidorów, sałat i twarożków. Szczególnie polecamy cukinie zapiekane. Najprościej przekroić je na pół, posolić, skropić oliwą, posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku.

Można także połówki młodych cukinii zblanszować, wyjąć miąższ, posiekać, wymieszać z tartą bułką, czosnkiem, solą i udusić na patelni. Dodać posiekaną pietruszkę, bazylię, 2 jajka, po 5 minutach napełnić cukinie i zapiec. Bardzo smaczne.

W innej wersji możecie obciąć cukinie z obu stron, wydrążyć miąższ, przesmażyć z ryżem, cebulą i mielonym mięsem, doprawić ziołami. Nadziać farszem cukinie, zawinąć w plastry boczku i zapiec.

Placuszki z cukinii

Składniki: dwie średniej wielkości cukinie, 2 jajka, pół szklanki bułki tartej, łyżka suszonej mięty lub 2 łyżki świeżej (można ją zastąpić koperkiem), sól, pieprz.
Wykonanie: cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać solą i odstawić w sitku na pół godziny. Odcisnąć, przełożyć do miski, wymieszać z bułką tartą, jajami i przyprawami. Z masy uformować małe placuszki. Jeśli masa jest zbyt wilgotna i placuszki się rozpadają albo kleją do rąk, dodać bułki tartej. W głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć placuszki po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju powinna być taka, żeby zachowały złoty kolor, a dzięki kilkuminutowemu smażeniu również w środku nie były surowe. Podawać z jogurtem przyprawionym czosnkiem i ziołami.

Warzywne ratatuj z serem

Ratatouille (spolszczona nazwa ratatuj) to jednogarnkowa jarska potrawa prowansalska, której podstawą są bakłażany, cukinie, papryka, cebula i pomidory.

Składniki: 3 cukinie zielone, 1 żółta, 1 bakłażan, 2 czerwone papryki, 2 pomidory, 2 cebule, 1 główka czosnku, sól, pieprz. Na sos: 1 szklanka śmietany, pół szklanki rosołu, 3 łyżki tartego parmezanu, zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Wykonanie: warzywa pokroić w plastry, pomidory w ósemki. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Układać warstwami poszczególne warzywa, doprawiając siekanym czosnkiem, pieprzem i solą. Skropić oliwą, piec pod przykryciem w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Wymieszać śmietanę, rosół, parmezan, zioła, posolić, zalać sosem warzywa i dopiec potrawę bez przykrycia 15 minut. Kto lubi ser żółty, może na koniec obłożyć ratatuj plastrami sera i zostawić w piekarniku. Pycha.

Tarta na finał

Składniki
Na ciasto: 25 dag mąki, 15 dag zimnego masła, sól.
Na nadzienie: 1 cukinia, 1 cebula, 10 dag tartego sera Bursztyn, 1 szklanka śmietany kremówki, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie: masło posiekać z mąką i solą, dodając trochę lodowatej wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Po wyjęciu wyłożyć formę do tarty i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Na wystudzonym cieście ułożyć cienkie plastry cukinii, zalać jajkami roztrzepanymi z serem, śmietaną i gałką. Wstawić do gorącego piekarnika. Kiedy masa się zetnie i zarumieni, podawać.

– To bardzo klasyczny przepis. Ja pójdę dalej. Zamiast spodu z ciasta, proponuję spód z cukinii, pokrojonej wzdłuż na grube plastry. Po doprawieniu i skropieniu oliwą należy je zapiec w formie – mówi Dorota Otachel. – Po wystudzeniu ułożyć posiekany miąż cukinii, plastry młodego pora, marchewki, malinowe pomidory, doprawić solą i pieprzem i zalać jajkami wymieszanymi z kremówką. Na wierzch nasypać dużo tartego sera Bursztyn i zapiec.

Czytaj więcej o:
  • przepisy
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najpopularniejsze
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Zadzwoń 81 46 26 800

Napisz maila:

Napisz na Gadu-Gadu: 2231337

Serwisy społecznościowe

Corner Media sp. z o.o. w Lublinie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.dziennikwschodni.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Corner Media i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Corner Media sp. z o.o. w Lublinie. 2001-2014.