Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

14 września 2014 r.
9:00
Edytuj ten wpis

10 najciekawszych kulinarnych zdarzeń Europejskiego Festiwalu Smaku

0 1 A A

Lublin zamienił się na cztery dni w Brukselę. Na deptaku w kociołku gotował się węgierski pörkölt, winiarze z Egeru dobierali wina do czubajki. Na Starym Mieście kucharze z Gruzji gotowali chinkali, Japońscy turyści w browarze Perła oblegali food truck z sushi. Lublin pachniał turecką baklawą, litewskim chlebem i benedyktynką ojca Patryka.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
A my wybraliśmy 10 najciekawszych kulinarnych zdarzeń i smaków, które stały się symbolami 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku.

Węgierski power

Na koncercie Omegi w browarze Perła było 23 tysiące ludzi. Z Polski, z Budapesztu i Egeru, z Europy. Nic dziwnego, że na festiwalu królował węgierski smak. Winiarze i serowarzy z Egeru rozłożyli się na Placu Łokietka. W nocy z soboty na niedzielę pörkölt bulgotał do rana, kiełbasa czubajka idealnie zgadzała się z regionalną palinką. A oto przepis na słynny gulasz.

Składniki: kilogram wołowiny, 2 łyżki smalcu, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, kilka pieczarek, sól, czarny pieprz, słodka papryka w proszku, pieprz ziołowy, pół szklanki kwaśnej
śmietany.

Wykonanie: wołowinę obrać z błon i pokroić na większe kawałki. W rondlu rozpuścić smalec i obsmażyć mięso na ostrym ogniu, zmniejszyć gaz i podlać wodą. Wsypać 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki, rozprowadzić, chwilę dusić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czerwoną paprykę i pieczarki. Doprawić solą, czarnym i ziołowym pieprzem, przykryć i dusić trzy godziny.
Ostrygi i chinkali

Po raz pierwszy na festiwalu można było spróbować świeżych ostryg. To zasługa Piotra Michalskiego z Poznania, który uzbrojony w stalową rękawicę otwierał skorupę. Towarzyszyli mu kucharze z restauracji Kardamon.

Smakosze oblegali Gruzinów, którzy nie mogli nadążyć z gotowaniem słynnych chinkali. To rodzaj dużych kołdunów, wypełnionych rosołem. Aby je zjeść, należało złapać za czubek, nadgryźć, wypić rosół i zjeść resztę.

Jak zrobić chinkali? - Potrzebujecie tłustej baraniny, wieprzowiny, cebuli, pieprzu, kminku, kolendry. Mięso trzeba posiekać, dodać drobno pokrojoną cebulę, doprawić, wymieszać z wodą, nałożyć na ciasto, zrobić sakiewkę i zakręcić czubek. Gotować w rosole - tłumaczył nam sympatyczny Gruzin.

Czekoladki i baklawa

Furorę robiły czekoladki w kształcie narzędzi, śrub, nakrętek i gwoździ. Z kolei lubelska Cukiernia Czekoladowy wraz z blogerami z całej Polski przygotowała specjalną edycję pralinek na ostro.

Po raz pierwszy w Lublinie pojawiły się tureckie słodkości, w tym słynna baklawa. Powstają w tureckiej piekarni. Niestety nie z Lublina, choć w Lublinie przed wojną takie piekarnie były.

Zachwycało także ogromne stoisko z suszonymi owocami i bakaliami. To z kolei nawiązanie do słynnych jarmarków w XVI wieku, kiedy Lublin mienił się orientalnymi towarami na straganach.
Food trucki, śledzie i litewskie piwo

Na terenie browaru Perła trwał I Festiwal Piwa. Browar zamienił się na 4 dni w Miasto Smaków. Królowały food trucki.

Nam najbardziej smakowały genialne śledzie holenderskie w kanapce, solo, jako tatar oraz pieczone ziemniaki. Fani burgerów szli na całość, rekordziści jedli za jednym razem po 3 potężne burgery z wołowiny.

Były także piwa z małych browarów, świetne piwa litewskie, w strefie konesera nowe piwa z Browaru Perła, w tym pyszne wędzone, które zresztą bardzo posmakowało Omedze. Muzycy odwiedzili Perłową Pijalnię Piwa, chwalili kiełbaskę z musztardą.

Liny i jemTeatr

Podczas festiwalu działalność zainaugurował jemTeatr - pierwsza scena kulinarna po prawej stronie Wisły. W premierowym spektaklu "Lublin smaków” w hotelu Alter wystąpiło 7 dań wyreżyserowanych przez Wiesława Kurowskiego, na żywo zagrał krakowski zespół Chluba, a wina do potraw osobiście dobierał Wojciech Lutomski, który razem z Robertem Makłowiczem prowadzi firmę Win-ko.

Hitem były liny w śmietanie, genialny filet z jelenia oraz fantastyczna zupa piwna, którą kiedyś w Lublinie rozkoszował się Jan Kochanowski.

Sery i wino

Na festiwalu zadebiutowała nowa marka serów Spomlek - dwa stoiska z Bursztynem, Szafirem i innymi Skarbami Serowara.

Ivo Violante, charyzmatyczny szef kuchni z Arte Del Gusto podczas pokazu na Scenie Smaku zderzył ser Bursztyn ze słynnym Grana Padano. Pojedynek wygrał Bursztyn, sędziowała publiczność.

W Czarnym Tulipanie odbył się panel Ser i wino, swój wieczór autorski miał Wojciech Styś, który tworzy Skarby Serowara. Włoskie sery prezentował Ivo Violante, o połączeniach wina z serami mówił Wojciech Lutomski.

Marek Grądzki przywiózł do Lublina najlepsze sery stworzone przez małych serowarów z Polski.
Ostatnim akcentem Europejskiego Festiwalu Smaku była Dysputa Dwóch Ambon - o smakach życia - w klasztorze Dominikanów z udziałem prawosławnego arcybiskupa Abla i o. Jana Góry OP.

Do zobaczenia za rok.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Utrudnienia przy ul. Zawadówka. Rusza przebudowa ulicy

Utrudnienia przy ul. Zawadówka. Rusza przebudowa ulicy

Od dzisiaj (25 kwietnia ) kierowcy w Chełmie muszą baczniej uważać przy ul. Zawadówka w Chełmie. W tym miejscu z uwagi na rozpoczęcie prac związanych z przebudową ulicy spotkają się ze sporymi utrudnieniami.

Mróz chwyci przy ziemi. Tak będzie w sporej części województwa

Mróz chwyci przy ziemi. Tak będzie w sporej części województwa

Przed nami kolejna chłodna, a miejscami nawet mroźna noc. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie o przymrozkach w wielu powiatach województwa lubelskiego.

Maseczki, gaz i paralizator. Jest wyrok w sprawie głośnej interwencji w galerii handlowej

Maseczki, gaz i paralizator. Jest wyrok w sprawie głośnej interwencji w galerii handlowej

Na kary bezwzględnego więzienia skazane zostało rodzeństwo z Zamościa. Wyrok, który zapadł w czwartek to finał głośnej swego czasu interwencji z czasu pandemii. Mateusz i Kamila K. zostali oskarżeni m.in. o czynną napaść na funkcjonariuszy, którzy zwrócili im uwagę na brak maseczek.

Plac zabaw inny niż wszystkie. Nawet krowy i owce są tu z drewna
galeria

Plac zabaw inny niż wszystkie. Nawet krowy i owce są tu z drewna

Dzieci z Wysokiego w gminie Zamość, ale też wszystkie inne, które odwiedzą Centrum Kultury Dawnej w tej miejscowości mogą już korzystać z nowego placu zabaw. Jest piękny, ekologiczny i bezpieczny. Wszystkie elementy są drewniane, a całość nawiązuje do miejsca, w którym się znajduje.

Zakopower, Ania Wyszkoni i Krzysztof Cugowski. KULturalia już za 3 tygodnie

Zakopower, Ania Wyszkoni i Krzysztof Cugowski. KULturalia już za 3 tygodnie

Nazwa zobowiązuje, więc szykuje się prawdziwa kulturalna impreza. Katolicki Uniwersytet Lubelski przedstawił lineup tegorocznych Dni Kultury Studenckiej – KULturalia 2024, które w tym roku będą wyjątkowe.

Ponowna ewakuacja w piątek. Sprawdź, czy dotyczy również ciebie
biała podlaska

Ponowna ewakuacja w piątek. Sprawdź, czy dotyczy również ciebie

Już wiadomo, jak ma wyglądać ponowna ewakuacja mieszkańców Białej Podlaskiej. W piątek saperzy będą kontynuować akcję przy ulicy Sidorskiej

Zacieśnia się współpraca Dziennika Wschodniego z UMCS

Zacieśnia się współpraca Dziennika Wschodniego z UMCS

Umowa podpisana. Rusza współpraca Dziennika Wschodniego z Wydziałem Politologii i Dziennikarstwa UMCS.

Czy biura paszportowe będą czynne także w sobotę?
Wideo
film

Czy biura paszportowe będą czynne także w sobotę?

W województwie lubelskim jest już osiem miejsc, w których mieszkańcy mogą wyrobić paszport. Czy punkty będą otwarte również w sobotę? Nie tak dawno zapowiadał to nowy wojewoda lubelski Krzysztof Komorski. Urząd nie wyklucza takiego rozwiązania, ale potrzeba do tego nowej kadry.

Strażacy robią pompki. Żeby Michałkowi nie zabrakło na lek

Strażacy robią pompki. Żeby Michałkowi nie zabrakło na lek

Pospolite ruszenie wśród jednostek OSP na Zamojszczyźnie. Dzień po dniu kolejne zamieszczają w mediach społecznościowych filmy, na których druhowie robią pompki. O co chodzi? Ta akcja ma pomóc w zbiórce pieniędzy dla chorego chłopca.

Rozgrywki LNBA zbliżają się do końca

Rozgrywki LNBA zbliżają się do końca

Najważniejszym meczem weekendu była konfrontacja 12 Małp z Patobasketem. Ten pierwszy zespół jest jednym z największych pozytywnych zaskoczeń tego sezonu. W poprzednich rozgrywkach podopieczni Michała Żulińskiego pałętali się w ogonie ligowej stawki. Teraz, po dokonaniu kilku wzmocnień, są już w jej czubie. Patobasket natomiast jest uznaną firmą – to przecież aktualny wicemistrz LNBA.

Home staging w Lublinie – Renomowana firma Alya Home

Home staging w Lublinie – Renomowana firma Alya Home

Home staging, popularna strategia w branży nieruchomości, koncentruje się na poprawie atrakcyjności i szybszym sprzedaniu lub wynajmie domu, lub mieszkania. Głównym celem tej praktyki jest skrócenie czasu trwania procesu transakcji, oraz zwiększenie wartości nieruchomości. Poprzez stworzenie atrakcyjnej wizualnie prezentacji, home staging ma za zadanie wywołać pozytywne emocje u potencjalnych kupujących i zachęcić ich do podjęcia decyzji o zakupie.

Jak oszczędzać podczas podróży i być bardziej “eko”?

Jak oszczędzać podczas podróży i być bardziej “eko”?

Podróże i ochrona środowiska, czy to idzie w parze? Tak, i wcale nie jest trudne. Ekoturystyka to trend, który w najbliższych latach ma szansę realnie zmienić nastawienie do zagranicznych wakacji. Komercja będzie musiała ustąpić ekologii. Na czym to polega?

Nadwiślańska Kolejka Wąskotorowa rusza w majówkę

Nadwiślańska Kolejka Wąskotorowa rusza w majówkę

Nadwiślańska Kolejka Wąskotorowa wjedzie na tory jeszcze sprawniej. Kolejowa spółka przekazała materiały do remontu tej jedynej zabytkowej kolejki na Lubelszczyźnie. Wiadomo też, kiedy rusza z sezonem.

Co oglądamy w telewizji? Popularne formaty programów i dlaczego nadal nas przyciągają

Co oglądamy w telewizji? Popularne formaty programów i dlaczego nadal nas przyciągają

Co sprawia, że niektóre programy telewizyjne zdobywają ogromną popularność, a inne szybko znikają z anteny? Telewizja mimo rosnącej konkurencji ze strony mediów cyfrowych, wciąż pozostaje ważnym elementem codziennego życia. Przyjrzyjmy się, jakie formaty programów cieszą się obecnie największą popularnością i dlaczego niezmiennie przyciągają przed ekrany szerokie grono widzów.

Szukasz akcesoriów na rower?

Szukasz akcesoriów na rower?

Istnieje wiele akcesoriów rowerowych, które mogą poprawić zarówno wygodę, jak i bezpieczeństwo podczas jazdy. Poniżej prezentujemy wybrane z nich.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium