Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Tag
kulinaria

Artykuły oznaczone tagiem: kulinaria

Kuchnie z całego świata zawitają do Lublina

Kuchnie z całego świata zawitają do Lublina

W najbliższą sobotę o godzinie 15 rozpocznie się Międzynarodowe Spotkanie Kulinarne i Konkurs Kulinarny. Kuchnie całego świata spotkają się w centrum edukacyjnym Mały Kopernik.

Kulinarna uczta w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Kulinarna uczta w Lublinie

Ruskie, z mięsem, calzone, pielmieni, chimkali... W Targach Lublin odbywa się pyszna impreza.

Pichcą od dziecka. Na pierwszy ogień drożdżowe i pizza
ZDJĘCIA
galeria

Pichcą od dziecka. Na pierwszy ogień drożdżowe i pizza

Cykl warsztatów kulinarnych dla dzieci wystartował. Na pierwszych, w sobotę młodzi kucharze uczyli się piec drożdżowe ciasto i przygotowywać pizzę.

W kuchni króluje żurek kujawski, ale ma też inne wersje. Przepis na żurek żukowski

W kuchni króluje żurek kujawski, ale ma też inne wersje. Przepis na żurek żukowski

W lubelskich sklepach rządzi żurek kujawski. A gdzie żurek żukowski, duma naszej regionalnej kuchni? W okresie postu warto postawić na żurek, gdyż ma ciekawą historię, jest zdrowy, szybko się robi i istnieje kilka jego bardzo smakowitych odmian

Coś na tęsknotę za latem. Carpaccio, sałatki, zupy... przepisy  pomidorami

Coś na tęsknotę za latem. Carpaccio, sałatki, zupy... przepisy pomidorami

Za czym tęsknicie tej zimy najbardziej? Ja za pomidorami. Dużymi malinówkami z ogrodu prosto z krzaka. Ale zimą da się kupić przyzwoite pomidorki koktailowe, pyszne pomidory w puszce i włoskie, pachnące słońcem, pomidory suszone.

Ziemniaki nie muszą być nudne. Nasz pomysł na smaczny obiad. Przepisy kulinarne

Ziemniaki nie muszą być nudne. Nasz pomysł na smaczny obiad. Przepisy kulinarne

W szesnastym wieku przypłynęły z Ameryki do Europy. Według legendy w Polsce zawdzięczamy je królowi Janowi III Sobieskiemu, który wśród zdobyczy wiedeńskich przywiózł do Polski twarde „jabłka ziemne”, bez których nie wyobrażamy sobie dziś smakowitej kartoflanki, kartofli z piekarnika czy chrupiących placków ze śmietaną.

Coś na obiad? Cebulowa z Goraja, chrzanowa z Roztocza i kapuśniak z Konopnicy. Przepisy
Magazyn

Coś na obiad? Cebulowa z Goraja, chrzanowa z Roztocza i kapuśniak z Konopnicy. Przepisy

Czyli posilne zupy na poświąteczne oczyszczenie. Warto w pierwszy dniach stycznia trochę popuścić. Na przykład ograniczyć obiad do posilnej zupy. Żołądek odpocznie, będzie lżej na ciele i duszy

Karp w śmietanie z bursztynowym kajmakiem. Poleca wieloletni szef kuchni na dworze króla Belgów

Karp w śmietanie z bursztynowym kajmakiem. Poleca wieloletni szef kuchni na dworze króla Belgów

Jean Bos, wieloletni szef kuchni na dworze króla Belgów: W Belgii nie ma tradycji wieczerzy wigilijnej. Je się bardziej uroczystą kolację, ważniejszy jest uroczysty świąteczny obiad. Z dzieciństwa pamiętam, że na kolacje poprzedzające święta z rzadka podawało się ryby, które zdarzały się raz na dziesięć. Kiedy pierwszy raz zdarzyło mi się spędzać święta w Polsce, ryby były podstawą wigilii.

12 regionalnych dań na Wigilię. Polecają Cwalina, Kulpa i Kunc
Boże Narodzenie

12 regionalnych dań na Wigilię. Polecają Cwalina, Kulpa i Kunc

Wigilia to tradycja. Tradycja to smaczna regionalna kuchnia. Wybraliśmy dla was 12 smakowitym dań, które jeszcze zdążycie przyrządzić.

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Poleca Urszula Plewik

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Poleca Urszula Plewik

Urszula Plewik, aktorka Stacji Teatr w Konopnicy: To obowiązkowa pozycja na naszym wigilijnym stole. Pochodzę z Galicji, gdzie pierogi ze słodkiej kapusty są na porządku dziennym. Staram się lepić pierogi ze słodką kapustą wedle rodzinnych przepisów, ale zaglądam też do starych książek kucharskich. Na przykład do Monatowej.

Jak wybrać najlepsze śledzie. Przepisy na święta

Jak wybrać najlepsze śledzie. Przepisy na święta

Na wigilijnym stole powinny znaleźć się 3 rodzaje śledzi. Śledzie ozdobią także świąteczny stół. Podpowiadamy jak kupować i jak przyrządzić smaczne śledzie. A swoje ulubione receptury zdradza nam Eugeniusz Mientkiewicz, współtwórca „Nocy śledziożerców”, który wraz z Andrzejem Szylarem przygotował książkę „Śledzie bałtyckie naturalnie”.

Hokkaido, makaronowa, zwyczajna. Wybrane dania z dyni [przepisy]
magazyn

Hokkaido, makaronowa, zwyczajna. Wybrane dania z dyni [przepisy]

Można z niej przyrządzić pyszne racuszki na śniadanie, ugotować świetną zupę, usmażyć frytki. A pestki z dyni i olej z dyni zdecydowanie warto mieć w kuchni.

Lipiec to czas na cukiniowe żniwa. Najciekawsze przepisy na cukinię
Kulinarne inspiracje

Lipiec to czas na cukiniowe żniwa. Najciekawsze przepisy na cukinię

W lipcu zaczynają się cukiniowe żniwa. Kwiaty cukinii faszerowane nadzieniem z ricotty są jednym z największych przysmaków na świecie. Cukinia jest przysmakiem kuchni amerykańskiej i karaibskiej, afrykańskiej i bliskowschodniej oraz orientalnej. Można z niej wyczarować cuda na talerzu. Oto nasze propozycje.

Wróżenie z garnka z VAT-em. Seniorzy będą gotować bez składników?

Wróżenie z garnka z VAT-em. Seniorzy będą gotować bez składników?

Urzędnicy szukają dostawcy, który zapewni produkty na zajęcia kulinarne dla seniorów. To już drugie podejście do przetargu. Powód? Teraz trzeba oszacować cenę żywności, która będzie dostarczona w czerwcu czy grudniu.

Szefowie kontra gospodynie w wielkiej wojnie kulinarnej w Opolu Lubelskim

Szefowie kontra gospodynie w wielkiej wojnie kulinarnej w Opolu Lubelskim

Już w najbliższą niedzielę szykuje się wielka wojna kulinarna pomiędzy gospodyniami a lokalnymi szefami kuchni. A wszytko podczas Święta Produktu Lokalnego w Parku Miejskim w Opolu Lubelskim.

Smaki prosto z książek. Kolejna edycja "Dania dla Mola" w Bychawie
20 lutego 2020, 17:00

Smaki prosto z książek. Kolejna edycja "Dania dla Mola" w Bychawie

Miejska Biblioteka Publiczna w Bychawie zaprasza do tamtejszego Centrum Kultury (ul. Piłsudskiego 34, Bychawa) na wyjątkowe wydarzenie z pogranicza literatury i kulinariów. W Tłusty Czwartek, 20 lutego o godz. 17, podczas finału konkursu "Danie dla Mola" będzie można poznać i posmakować niezwykłych dań rodem z literatury pięknej.

Potęga kulinarnej historii w Lublinie. Ugotuj coś według przepisu sprzed 450 lat
Magazyn

Potęga kulinarnej historii w Lublinie. Ugotuj coś według przepisu sprzed 450 lat

Jean Bos ugotował dla 300 historyków 3 dania z czasów renesansu. Receptury opracował prof. Jarosław Dumanowski, znawca literatury staropolskiej. Rekonstrukcja stołu z czasów Jadwigi i Jagiełły uświetniła jubileuszowy, XX Powszechny Zjazd Historyków Polskich zwołany do Lublina w 450 rocznicę Unii Polsko-Litewskiej.

Blogerka z Lublina. Ewa w krainie ciastek
galeria

Blogerka z Lublina. Ewa w krainie ciastek

Kilka lat temu rzuciła pracę w mediach, żeby robić ciastka. Dzisiaj przed jej pracownią na warszawskim Powiślu ustawiają się kolejki. Rozmowa z Ewą Wójcik z Lublina, właścicielką pracowni cukierniczej „Ciastka z kremem” i blogerką kulinarną

Dieta paleo, kiszonki, lokalne smakołyki. Co i jak będziemy jedli w 2019 roku
Magazyn

Dieta paleo, kiszonki, lokalne smakołyki. Co i jak będziemy jedli w 2019 roku

Dieta paleo, gotowanie z resztek, insekty dla śmiałków, kwaśny smak kiszonek, lokalne składniki na talerzu i różne rodzaje soli - to najważniejsze trendy kulinarne, które będą modne w rozpoczynającym się roku.

Do menu wprowadza je coraz więcej restauracji. Modne makarony
KUCHNIA

Do menu wprowadza je coraz więcej restauracji. Modne makarony

Coraz więcej restauracji wprowadza makarony do menu. Na talerzach pojawiły się nowe, intrygujące gatunki. Od wspaniałego casarecce, przez rozkoszne pizzi po strozapretti

"Im więcej wrzucimy ich do garnka, tym będą lepsze". Festiwal Golonki w Lublinie
KUCHNIA

"Im więcej wrzucimy ich do garnka, tym będą lepsze". Festiwal Golonki w Lublinie

Już po raz czwarty w regionalnej karcmie Chata w Lublinie spotykają się miłośnicy golonki. Do 21 kwietnia w menu będzie pięć golonek.

Warsztaty Kuchni Kolumbijskiej we Wspólnej
11 marca 2018, 17:00

Warsztaty Kuchni Kolumbijskiej we Wspólnej

Co Gdzie Kiedy. Kooperatywa Lubelska (ul. Kowalska 1) zaprasza na warsztaty kuchni kolumbijskiej, które odbędą się w niedzielę, 11 marca o godz. 17.

Wieczór solidarności z Syryjczykami w Próba Cafe
3 grudnia 2017, 17:00

Wieczór solidarności z Syryjczykami w Próba Cafe

Co Gdzie Kiedy. Warsztaty Kultury (ul. Grodzka 5a) zapraszają na wieczór solidarności z Syryjczykami, który odbędzie się 3 grudnia o godz. 17 w Próba Cafe.

Owocowe smaki. Przepisy na zupy owocowe, pierogi z jagodami i inne dania
galeria

Owocowe smaki. Przepisy na zupy owocowe, pierogi z jagodami i inne dania

Sierpień pachnie borówką i wiśnią. Dojrzewają jabłka i gruszki. Są jeszcze ostatnie brzoskwinie. To najlepszy czas na owocowe zupy, pierogi z jagodami, borówki ze śmietaną. Owocowa kuchnia jest słodka, pełna witamin i bardzo soczysta.

Food trucki pod CSK w Lublinie. Co można zjeść?
Zdjęcia
galeria

Food trucki pod CSK w Lublinie. Co można zjeść?

Blisko 30 food trucków rozstawiło się na placu Teatralnym pod Centrum Spotkania Kultur w Lublinie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium