wtorek, 22 sierpnia 2017 r.

Artykuły sponsorowane

Kawa na święta

Dodano: 23 grudnia 2015, 00:00

Święta Bożego Narodzenia słusznie są uznawane za najbardziej rodzinne ze wszystkich świąt w roku. Trwają bowiem najdłużej, bo łącznie z Wigilią (celebrowaną, często traktowaną już jako dzień świąteczny) są to aż trzy dni świętowania. W związku z tym, Boże Narodzenie jest również niepowtarzalną okazją do odwiedzin i spotkań w rodzinnym gronie.

Przy okazji spotkań z rodziną i krewnymi nie może oczywiście zabraknąć filiżanki aromatycznej kawy, idealnego towarzysza zarówno krótkich wizyt jak i dłuższych spotkań. Świeżo zaparzona kawa wypełnia mocnym aromatem całe mieszkanie i pozytywnie wpływa na i tak już ciepłą, rodzinną atmosferę. Dobrym pomysłem może okazać się przygotowanie niecodziennej niespodzianki, która mile zaskoczy naszych gości i sprawi, że bez wątpienia na długo zapamiętają naszą gościnę.

W okresie świątecznym królują przyprawy korzenne nadające ciekawy smak. Intensywny, kojarzący się z zimą i świętami aromat jest charakterystyczną cechą owych przypraw korzennych, dlatego też to właśnie z nimi proponujemy poeksperymentować.

Kawa z piernikiem

Kawa Jacobs z piernikowym aromatem doskonale będzie smakować zarówno po obfitych świątecznych śniadaniach, jak również jako dodatek do ciast i deserów. Jest niezwykle prosta do przygotowania, a jakże zaskakująca w smaku! Oto niezbędne składniki:

  • 1-2 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika,
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej i przestudzonej kawy (może być rozpuszczalna lub mielona, ale zaparzona bez fusów w kawiarce lub zaparzaczu do kawy)
  • 1 szklanka gorącego mleka (3,2 %)
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • bita śmietana
  • posypka do dekoracji (może to być gotowa posypka do kawy np. o smaku jabłko-cytryna)

Pierwszą czynnością jest zaparzenie kawy i przygotowanie efektownych, wysokich szklanek do jej podania. Do lekko przestudzonej kawy dodajemy teraz gorące mleko. W osobnym garnuszku podgrzewamy miód, a gdy już jest wystarczająco płynny, dodajemy przyprawę piernikową i całość dokładnie mieszamy. Kiedy osiągniemy jednorodną masę, ostrożnie wlewamy ją do szklanek, tak aby nie pobrudzić ścianek. Dodajemy kawę, a na końcu bitą śmietanę. Kawa jest już prawie gotowa - teraz wystarczy ja tylko przyozdobić. Gęsta bita śmietana utrzyma dekoracje na powierzchni. Napój wygląda wówczas niezwykle intrygująco.

Piernik z kawą

Piernik jest uznawany za jedno z najłatwiejszych do wykonania ciast. Poradzi sobie z nim nawet mniej wprawna gospodyni. W równie prosty sposób można nieco zmodyfikować przepis i poprzez dodatek kawy uzyskać ciasto idealnie pasujące do świątecznego stołu – piernik z kawą. Do przygotowania piernika potrzebujemy kilku podstawowych składników:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jajka

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków (zmielonych)
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

Kawa:

  • 1 szklanka zaparzonej kawy rozpuszczalnej lub 1 szklanka kawy mielonej przygotowanej za pomocą zaparzacza (np. French pressu), czyli z oddzielonymi fusami.

Białka jajek należy oddzielić od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy miód i całość miksujemy. Stopniowo dodajemy przestudzoną kawę, cały czas miksując. Na koniec dodajemy olej i starannie mieszamy. W osobnej miseczce mieszamy mąkę z przyprawami, po czym stopniowo łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z ciastem. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C. Gotowy piernik będzie intensywnie pachniał zarówno przyprawami jak i aromatyczną kawą.

Więcej przepisów znajdziesz na https://przepisynakawe.pl/przepisy-ani-starmach.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!