wtorek, 12 grudnia 2017 r.

Artykuły sponsorowane

Przepis na cebularze od Esterki

Dodano: 30 listopada 2017, 00:58

W książce "Kuchnia Lubelska", która dostępna jest w sklepach sieci Aldik, znajdziecie kulinarne historie i smaczne przepisy. Takie, jak na cebularze, które są symbolem kuchni lubelskiej
WALDEMAR SULISZ

Placki z cebulą, pieczone na skraju szabaśnika wywodzą się z kuchni żydowskiej. Ich historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego. Być może wypiekała je królowi Esterka, kazimierska kochanka króla. Cebularz z lubelskiej "Piekarni 7 Zbóż" jest certyfikowanym cebularzem lubelskim.

A my mamy dla was autentyczny przepis z regionu zaczerpniety z ksiażki "Kuchnia Lubelska" dostępnej w sieci sklepów Aldik.

SKŁADNIKI: na ciasto: 1,5 szklanki wody, 5 dag drożdży, 3 do 4 szklanek mąki (w zależności od tego ile się wgniecie), szczypta soli, 0,5 szklanki oleju, szczypta cukru. Nadzienie: 3-4 cebule, 0,25 szklanki maku, 2 łyżki oleju, sól, jajko do posmarowania.

WYKONANIE: drożdże z odrobiną cukru wymieszać w 0,25 szklance wody, poczekać aż „ruszą”. Rozczyn wlać do mąki dodać sól, cukier olej i wyrabiać aż ciasto będzie odstawało od ręki, tak wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Ciasto na cebularze musi być elastyczne. Cebule na nadzienie posiekać w średniej wielkości kostkę, posypać solą. Lekko odcisnąć i dodać mak i olej. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać spore krążki np. od talerzyka. Na środku placka zrobić wgłębienie, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cebulą z makiem. Piec na złoty kolor.

(przepis pani Marii Boguckiej z Koła Gospodyń Wiejskich z Przedmieścia)

Więcej informacji o książce można znaleźć na stronie www.kulinarnapodroz.pl

Czytaj więcej o: kuchnia
Użytkownik niezarejestrowany
aldo
Użytkownik niezarejestrowany
(5) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (5 dni temu o 09:55) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
cebularz to sztuka wypieku a nie przepis tzw. "certyfikowane" smakują dużo gorzej niż "placek z cebulą i makiem" z dobrych piekarni
Rozwiń
aldo
aldo (5 grudnia 2017 o 20:56) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ksiazeczka w aldiku kosztuje 19,90zl,....bylam zainteresowana, ale jak uslyszalam cene, to zbastowalam
Rozwiń
Gość
Gość (5 grudnia 2017 o 10:47) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
MNIAM MNIAM !!!.
Rozwiń
Gość
Gość (5 grudnia 2017 o 08:19) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Sratatata... Cebula MUSI być blanszowana w osłodzonej wodzie! Inaczej wyjdzie g.. a nie cebularz!
Rozwiń
Gość
Gość (5 grudnia 2017 o 08:16) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Co to jest ten skraj szabaśnika? Poeta książki kucharskiej od 7 boleści!
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (5)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!