piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Artykuły sponsorowane

Składniki Nutelli: orzechy laskowe, mleko i jego przetwory, kakao, olej roślinny, brak tłuszczów trans

Dodano: 16 lutego 2016, 11:33

Składniki Nutelli: orzechy laskowe, mleko i jego przetwory, kakao, olej roślinny, brak tłuszczów trans

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe, czyli jeden z głównych składników Nutelli (więcej informacji o składnikach Nutelli), który zapoczątkował proces jej tworzenia, to owoce popularnego od setek lat drzewa o nazwie leszczyna. Już starożytni doceniali ich walory, wręczając je w darze jako symbol szczęścia. Wierzono, że orzechy zapewniają płodność. I rzeczywiście, orzechy laskowe, oprócz wielu wartości odżywczych, posiadają wysokie stężenie witaminy E, która częstokroć nazywana jest „witaminą młodości i płodności”.

Ponadto w orzechach laskowych znajduje się sporo witamin z grupy B, które koją nerwy, obniżają ciśnienie, podnoszą zawartość potasu i wapnia w organizmie. Orzechy te dodatkowo wspomagają walkę ze zbędnymi kilogramami. Wykorzystywane są również w diecie zapobiegającej chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Mleko i jego przetwory

Kolejnym składnikiem pysznej Nutelli jest mleko. O jego pozytywnych zaletach na nasz organizm napisano i powiedziano już wiele. Od najmłodszych lat dzieci wiedzą, że aby mieć zdrowe i mocne kości trzeba spożywać mleko, które jest bogatym źródłem wapnia. Mleko i jego przetwory zawierają ponadto: fosfor, potas, magnez, cynk, selen, kobalt, mangan, jod, fluor.

Kakao

Kakao, które wchodzi w skład Nutelli, w starożytności nazywane było „napojem bogów”. Już nasi przodkowie doskonale zdawali sobie sprawę z tego, że nasiona kakaowca i uzyskiwany z nich proszek są źródłem wielu dobroczynnych substancji. Zawartość minerałów w ziarnach kakaowca jest naprawdę imponująca. Stanowią one bowiem najlepsze na świecie źródło chromu, magnezu, manganu, dobrze przyswajalnego wapnia, cynku, miedzi i witaminy C. Kakao zawiera także duże ilości antyoksydantów, które zapobiegają uszkodzeniom DNA, nowotworom i chorobom skóry.

Olej roślinny

Do składników, z których wytwarzana jest Nutella należy również olej palmowy. Jest on źródłem beta karotenu, który ma właściwości antyoksydacyjne i wpływa pozytywnie na wzrok i układ immunologiczny. Olej palmowy to także duża dawka witaminy E zapobiegającej starzeniu się skóry.

W tym miejscu warto wyjaśnić jedną sporną kwestię. Olej palmowy zawiera w sobie tłuszcze nasycone, ale mitem jest, iż zawiera przez to cholesterol czy niekorzystnie wpływa na jego poziom. Cholesterol zawierać może wyłącznie tłuszcz zwierzęcy, nie zaś roślinny, którym jest olej palmowy.

Wszystkie tłuszcze nasycone, pomimo różnych opinii, są tak naprawdę niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż tylko przy ich pomocy możliwe jest rozpuszczenie wielu cennych witamin takich jak A, D, E i K. Ich obecność, jak wiadomo, w naszej diecie jest konieczna. Dzięki wykorzystaniu oleju palmowego w Nutelli nie znajdziemy szkodliwych tłuszczów trans, które bardzo negatywnie wpływają na zdrowie i przyczyniają się do powstawania wielu groźnych chorób.

RSPO – co to takiego?

Używany do produkcji Nutelli wartościowy olej palmowy pochodzi ze źródeł, które nie przyczyniają się do wycinki lasów deszczowych, ani nie wpływają negatywnie na ludność zajmującą się uprawą palm olejowych. Grupa Ferrero, produkująca pyszny czekoladowy krem, należy do RSPO, czyli systemu certyfikacji produktów o organizacji zrównoważonej produkcji oleju palmowego.

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Ferrero bardzo poważnie podchodzi do kwestii społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR). Wielkie zaangażowanie Ferrero w dobro konsumentów, pracowników firmy, jak również pozyskiwanie surowców ze zrównoważonych źródeł opisane są w corocznych raportach CSR. Stanowią one doskonały dowód tego, jak rozważnie firma działa i podchodzi do wytwarzania swoich produktów.

Z tego względu, sięgając po Nutellę możemy mieć pewność, że wszystkie składniki stosowane podczas procesu jej wytwarzania są starannie wyselekcjonowane i pochodzą z najlepszych jakościowo upraw, spełniających najwyższe standardy.

Z czystym sumieniem możemy zatem sięgnąć po Nutellę i do woli delektować się nią zarówno w czasie śniadania, jak i wykorzystując ją do tworzenia rozmaitych deserów, ciast, tortów. Jest pyszna, a w dodatku produkowana w sposób świadomy i odpowiedzialny!

 

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!