poniedziałek, 23 października 2017 r.

Biała Podlaska

Sery ze Spomleku podbijają polski rynek

  Edytuj ten wpis
Dodano: 27 marca 2012, 20:37

Tym razem postanowiliśmy sprawdzić, czy ser i wino pasują do siebie tak dobrze również na etapie pro
Tym razem postanowiliśmy sprawdzić, czy ser i wino pasują do siebie tak dobrze również na etapie pro

Wytrawny, głęboki, z aromatem mango – tak specjaliści od marketingu radzyńskiego Spomleku reklamują swój najnowszy produkt. Uroczysta premiera "Szafira”, piątego sera z linii "Old Poland”, odbyła się wczoraj w warszawskiej restauracji Atelier Amaro.

Spółdzielcza Mleczarnia w Radzyniu Podlaskim ma co świętować. Pomysł wprowadzenia na rynek kolejnego gatunku sera długo dojrzewającego jest z góry skazany na sukces.

– Sprzedaż takich serów rośnie lawinowo – mówi Marta Tomaszewska, brand manager Spomleku. – W tym roku planujemy jeszcze zwiększyć obroty.

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek jako pierwsza w Polsce rozpoczęła produkcję serów długo dojrzewających na szeroką skalę. Jako pierwszy na rynku pojawił się dojrzewający co najmniej sześć miesięcy "Bursztyn”. – W sprzedaży jest od 9 lat – mówi Tomaszewska. – W 2010 r. ruszyliśmy z produkcją "Rubina”. Mamy też Grand Radamer i Grand Goudę. Szafir to nasz piąty ser z tej półki.

Jak szacuje firma badawcza Nielsen, wartość polskiego rynku serów żółtych wyniosła w ubiegłym roku prawie 1,66 mld zł. W 2011 r. Polacy kupili o 7 proc. więcej serów niż w roku ubiegłym. Jeszcze szybciej rośnie popyt na sery premium. Sprzedaż serów marki "Old Poland” radzyński Spomlek zwiększył o ponad 60 proc. Plany na ten rok są jeszcze ambitniejsze: spółdzielnia chce zwiększyć ich sprzedaż o 170 proc.

– W naszym kraju nie ma jeszcze wyrobionej edukacji serowej. Segment serów premium to nowa nisza, którą Polacy dopiero zaczynają odkrywać. Potencjał tego rynku jest ogromny – mówi brand manager Spomleku.

Mleczarski gigant z Podlasia

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek obecnie należy do ponad 1700 udziałowców, wśród których 1200 osób to rolnicy – dostawcy, a ponad 500 to pracownicy spółdzielni. Rocznie, w czterech zakładach (w Radzyniu Podlaskim, Parczewie, Młynarach i dzierżawionej mleczarni "Ostrowia” w Ostrowi Mazowieckiej), przerabia ponad 190 mln litrów krowiego mleka.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!