sobota, 21 października 2017 r.

Biała Podlaska

Tradycyjny smak octu i musztardy w nowym opakowaniu

  Edytuj ten wpis
Dodano: 27 lipca 2011, 20:03
Autor: (p.p.)

Nowe opakowania dla sprawdzonych produktów oraz ekspansja w kraju i za granicą – to plany nowego właściciela Wytwórni Octu i Musztardy w Parczewie.

Od ub. roku 85 proc. akcji parczewskiej firmy ma słoweński Apis-Vita. – Z wytwórnią wiążemy duże plany, bo musztarda i ocet są bardzo wysokiej jakości – mówi Matej Hojnik, prezes parczewskiej firmy z Parczewa.

Słoweńcy już zainwestowali.

– Za 300 tys. euro kupiliśmy nowoczesny filtr membranowy do filtracji octu oraz linię jego rozlewania do butelek o nowym kształcie – dodaje Hojnik.

Także musztarda będzie do kupienia w nowych opakowaniach. Będą zamykane hermetycznie metalową zakrętką, a nie jak dotychczas plastikową.

– To pozwoli na wydłużenie terminu przydatności do spożycia – tłumaczy dr Ewa Kotiuk, główny technolog parczewskiego zakładu. – Wprowadzimy także kilka nowych smaków. Np. musztardę miodową i chrzanową.

Produkty z Parczewa trafią także do sąsiednich województw. Na pierwszy ogień idzie Podkarpackie.

– A od nowego roku nasza musztarda znajdzie się także w sklepach w Słowenii – dodaje Hojnik, który zapowiada zainwestowanie w przyszłym roku ponad 4 mln zł w linie do produkcji musztardy i ketchupu.
•Więcej jutro w Magazynie Dziennika
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!