czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Biała Podlaska

Według norm dla astronautów

Dodano: 13 sierpnia 2003, 17:11

• Jesteście jednym z nielicznych jak na razie zakładów z branży przetwórstwa rolno-spożywczego w Polsce posiadających unijny certyfikat HACCP. Dlaczego zdecydowaliście się na ten krok?
- Jesteśmy pierwszym polskim producentem bakalii, który wprowadził ten system. Zrobiliśmy to po pierwsze dlatego, że to jeden z wymogów dla firm przygotowujących się do eksportu na rynki Unii Europejskiej. Wszyscy producenci żywności będą musieli spełnić ten warunek. Po drugie, zależy nam na pełnym bezpieczeństwie mikrobiologicznym i chemicznym naszych produktów. Działające w kraju zachodnie sieci supermarketów zaczynają się domagać tego certyfikatu.
• Jak zmieniła się teraz organizacja pracy w janowskim zakładzie?
- Przede wszystkim zmieniła się świadomość w zakresie higieny wśród pracowników zatrudnionych bezpośrednio przy produkcji. Początkowo włożenie czepka zakrywającego włosy budziło śmiech i wręcz niechęć. Teraz to jest norma. W magazynach panuje drobiazgowy porządek, pomieszczenia utrzymywane są w niezwykłej czystości. W biurze konieczne było zaakceptowanie faktu podawania dodatkowej informacji na dokumentach - numeru partii towaru. Dzięki temu możemy szybko zidentyfikować produkt i wycofać całą partię z rynku, gdyby to było konieczne w przypadku wykrycia nieprawidłowości.
• Czym jest system HACCP?
- W tłumaczeniu na polski to Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli (po angielsku Hazard Analysis and Critical Control Points).
System ten określa środki niezbędne dla opanowania zagrożeń mikrobiologicznych, chemicznych i fizycznych, aby nie zaczęły wpływać na pogorszenie jakości produktów. Jego istotą jest zapobieganie problemom, zanim wystąpią. Zastępuje ono powszechnie stosowane badanie tylko wyrobu gotowego. HACCP opracowano przed laty w USA z myślą o astronautach, aby zapewnić absolutne bezpieczeństwo żywności podawanej im w czasie lotów. W latach 70. ubiegłego wieku amerykańscy producenci żywności zostali zobowiązani do stosowania tych samych procedur. Od 1993 roku HACCP obowiązuje w Unii, a od 2001 roku jest wprowadzany w Polsce. Znają go też kraje wschodnie, bardziej niż ISO. Dla tamtejszych sanepidów taki certyfikat jest symbolem rzetelności.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!