piątek, 20 października 2017 r.

Biała Podlaska

Znalazłeś martwego dzika? Dostaniesz 200 zł. "Zobaczymy jak będzie z odzewem"

Dodano: 8 sierpnia 2017, 19:34
Autor: Ewelina Burda

W poniedziałek 35 gmin podpisało porozumienie w tej sprawie z Urzędem Marszałkowskim/ fot. starostwo powiatowe w Białej Podl.
W poniedziałek 35 gmin podpisało porozumienie w tej sprawie z Urzędem Marszałkowskim/ fot. starostwo powiatowe w Białej Podl.

Możesz dostać 200 złotych za znalezienie padłego dzika z ASF. W sumie marszałek województwa zabezpieczył 450 tys. zł na ten cel. Porozumienie w tej sprawie podpisano z 35 gminami.

Afrykański Pomór Świń (ASF) stwierdzono już w trzech powiatach: bialskim, radzyńskim i włodawskim. Najwięcej, bo ponad 20 ognisk od czerwca odnotowano w gospodarstwach powiatu bialskiego. Zdaniem rolników głównym sprawcą rozprzestrzenienia się wirusa są dziki. Stąd akcja Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

– W pierwszej kolejności o znalezieniu padłego dzika trzeba powiadomić powiatowego lekarza weterynarii. Następnie z wystawionym przez lekarza zaświadczeniem udać się do właściwego urzędu gminy. Gminy będą przygotowywały listę osób, które znalazły dziki i lista ta będzie przesyłana do nas – mówi wicemarszałek Grzegorz Kapusta.

Inspekcja weterynaryjna martwe dziki skieruje do firm utylizacyjnych. – Pieniądze będą wypłacane do 14 dni od zgłoszenia – zapewnia wicemarszałek. – Są już efekty. Kilkakrotnie odbyło się przeszukiwanie pól i lasów. Teraz są żniwa, zbiera się grzyby. Wiele osób pojawia się w lasach i może potencjalnie takiego dzika namierzyć – tłumaczy Grzegorz Kapusta.

Urząd Marszałkowski przeznacza na ten cel 450 tys. zł. – Tak naprawdę to nie są nasze kompetencje, ale postanowiliśmy w ten sposób włączyć się w walkę z ASF. Zobaczymy, jak będzie z odzewem – dodaje wicemarszałek.

Do 14 sierpnia hodowcy trzody chlewnej muszą dostosować swoje gospodarstwa do programu bioasekuracji lub złożyć do powiatowego lekarza weterynarii oświadczenie o niespełnieniu wymogów. Wtedy mogą skorzystać z rekompensat z tytułu zaprzestania dalszej produkcji.

Gminy które podpisały porozumienie z urzędem marszałkowskim:  Biała Podlaska ( gmina wiejska i gmina miejska), Dębowa Kłoda, Drelów, Hanna, Jabłoń, Janów Podlaski, Kąkolewnica, Kodeń, Komarówka Podlaska, Konstantynów, Leśna Podlaska, Łomazy, Łuków, Międzyrzec Podlaski( gmina wiejska i gmina miejska), Milanów, Parczew, Piszczac, Podedwórze, Rokitno, Rossosz, Siemień, Sławatycze, Sosnówka, Małaszewicze, Terespol, Trzebieszów, Tuczna, Ulan-Majorat, Wisznice, Włodawa, Wohyń, Wyryki oraz Zalesie.

Czytaj więcej o: zwierzęta dzik
czyt
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
(11) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

czyt
czyt (9 sierpnia 2017 o 15:55) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
undefined napisał:
Co za debile - przecież teraz okoliczni chłopi urządzą rzeź dzikom. "- On już tu leżał, panie, musi chory" "- Z poderżniętym gardłem?" "- Ja tam się na afrykańskich chorobach nie znam"
 Co za debile ... potrzfią pisać  ------- dziki wyginęły na przełomie roku. Wiosną już nie było buchtowań, a więc i dzików. A tych. co chcą nagradzać za szukanie padliny, to chyba do psyhiatry trzeba odesłać, albo i na policję: a co z zasadami bioasekuracji/ ? Mało jest chorych, to jeszcze trzeba to roznieść. Co za głąby, bezdenne
Rozwiń
Gość
Gość (9 sierpnia 2017 o 14:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Znalazłem żywego w studzience , zgłosiłem , przyjechali strażacy , po godzinie myśliwy i zastrzelił . Odjechałem żeby mnie krew nie zalała . Ludzie olewać wszystkie służby damy sobie rade .
Rozwiń
Gość
Gość (9 sierpnia 2017 o 11:56) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
A za martwego Lisa też płacą jak się go znajdzie?
Rozwiń
Gość
Gość (9 sierpnia 2017 o 10:40) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
A można też zrobić puche!! Bierzemy 5 kg szynki, łopatki lub obu tych mięs razem i peklujemy na sucho pokrojone w kawałki 4 x 5 cm mięso. Stosuję prostą peklę: peklosulu 18 gram na 1 kg mięsa plus cukier zgodnie ze znaną recepturą. Wstawiam do chłodziarki i trzymam 48 godzin w temp. 4 stopni C. Po tym czasie mięso przepuszczam przez maszynkę: ścięgniste kawałki na sicie 5 mm a te bez ścięgien na największych oczkach jakie posiadam do danej maszynki jednak bez używania szarpaka. Na 5 kilogramów mięsa trzeba dodać: Pieprz naturalny zmielony 3,5 g Papryka słodka 5 gram Ziele angielskie mielone 1,5 GRAM Cukier 10 gram Całość dobrze mieszamy tak aby przyprawy równo rozprowadzić w masie. Napełniamy puszki (foto w załączniku) i rozpoczynamy zamykanie. Zamknięte puszki poddajemy sterylizacji. Jeśli nie mamy zamykarki to nie problem. Turystyczna daje się wykonać w słoikach z tym, że wówczas nie przypomina tej wożonej do Bułgarii. Tak samo jak z puszki da się po podgrzaniu zrobić z niej turystyczny obiad z makaronem, ziemniaczkami i surówką ze świeżych pomidorów i papryki kupionej np. na bazarze w Warnie. Jak do Warny daleko - to i pobliski bazar zaspokoi zapotrzebowania, a wspomnienie powróci! I ten smak.....
Rozwiń
Gość
Gość (9 sierpnia 2017 o 08:10) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Co za debile - przecież teraz okoliczni chłopi urządzą rzeź dzikom. "- On już tu leżał, panie, musi chory" "- Z poderżniętym gardłem?" "- Ja tam się na afrykańskich chorobach nie znam"
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (11)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!