Cydr ma być naszym sztandarowym produktem. Jak z Lubelskiego zrobić Toskanię

Dodano: 23 czerwca 2015, 20:07
Autor: Paweł Puzio

Cydr może napędzać Lubelskie – mówili o tym Piotr Solis (z lewej) i Grzegorz Nowak (fot. Dorota Awiorko)
Cydr może napędzać Lubelskie – mówili o tym Piotr Solis (z lewej) i Grzegorz Nowak (fot. Dorota Awiorko)

Lubelskie ma takie same kompetencje do produkcji cydru, jak Toskania do wytwarzania wina. Niskoalkoholowy napój z jabłek może być sztandarowym produktem naszego regionu.

– Polski cydr naturalny produkowany wyłącznie ze świeżego soku, to wielka szansa dla Lubelszczyzny, która jest potentatem w produkcji tego napoju. Lubelskie jabłka należą do najlepszych na świecie, dlatego nasz cydr, ze świeżego soku, ma unikalny smak. Chcemy go prawnie chronić – zapowiedział we wtorek Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

Stowarzyszenie skupia przede wszytki producentów jabłek. Powstało z inicjatywy Ambry. – Cydr może stać się znakiem rozpoznawczym Lubelskiego, motorem rozwoju turystyki, tak jak wino z Toskanii czy Doliny Rodanu – dodał Grzegorz Nowak, wiceprezes Ambry. – Warunkiem koniecznym do realizacji tego celu, jest szybki rozwój produkcji cydru przez sadowników. Dlatego będziemy lobbować za zmianą ustawy winiarskiej, która teraz ogranicza rozwój małych, rzemieślniczych cydrowni.

Stowarzyszenie będzie apelować też o ustawową zmianę definicji i ochronę cydru – wprowadzenie zapisu o produkcji cydru tylko ze świeżego soku jabłkowego. Dzisiaj przepisy dopuszczają produkcję z koncentratów, czyli zgadzają się na rozwadnianie i sztuczne aromatyzowanie.

– Dobrego cydru nie da się zrobić ani z koncentratu, ani ze słabych jabłek – przekonywał Tomasz Solis i podał przykład syropu malinowego, który zawiera tylko 5 proc. malin, bo produkujący go koncern chce minimalizować koszty i maksymalizować zyski.

Święto Młodego Cydru

Stowarzyszenie już rozpoczęło społeczną kampanię „Zacydrowani.pl – wspieram polski cydr naturalny”. Jej finałem będzie Lubelskie Święto Młodego Cydru, zaplanowane na ostatni weekend lata – 19 i 20 września na Rynku Starego Miasta w Lublinie.

Święto cydru to jednocześnie finał trzymiesięcznej ogólnopolskiej trasy koncertowej „Spragnieni Lata” z Julią Marcell, Skubasem i duetem Xxanaxx w rolach głównych. Obok gwiazd tegorocznej trasy na scenie na placu przy Teatrze im. H.Ch. Andersena zobaczymy również artystów poprzednich edycji, czyli L.U.C’a, Natalię Przybysz i Tymona Tymańskiego, który jako dyrektor artystyczny czuwa nad całością przedsięwzięcia.

WIDEO

Sara
Darka
Gość
(14) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Sara
Sara (29 października 2015 o 13:28) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Lubie tylko jeden cydr właśnie lubelski, ostatnio pije go w wersji grzanej, próbowaliście takiego?

Rozwiń
Darka
Darka (14 września 2015 o 15:12) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Cydr, dobry wybór bardzo go lubię i ostatnimi czasy często go piję.

Rozwiń
Gość
Gość (31 sierpnia 2015 o 19:06) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
cydr z polskich jabłek, zawsze będę wybierać
Rozwiń
Gość
Gość (24 czerwca 2015 o 20:59) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
nazwa "cydr" powinna byc zarezerwowana tylko dla cydrów. napoje o smaku lubelskiego nie powinny poslugiwac się tą nazwą.
Rozwiń
Gość
Gość (24 czerwca 2015 o 12:39) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Wole pić polski syf niż zagraniczny zawsze to swój syf i swojskie klimaty.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (14)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!