Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Biznes

18 lipca 2017 r.
17:25

Słodki pomysł na biznes. "Rzemieślnicza produkcja, a nie hurtowe, szybkie sprzedawanie"

37 3 A A

Zaczynała kilka lat temu od weekendowych zamówień na torty. Teraz przed sezonem weselnym nie ma już wolnych terminów, a sprzedaż jej wyrobów cukierniczych wzrosła dziesięciokrotnie. Iga Sarzyńska, założycielka Pracowni Artystycznej Sarzyński i laureatka nagrody „Branżowa osobowość 2016”, ma już kolejne słodkie pomysły.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zobacz także: Złota Setka 2016: Ranking Najlepszych Firm Lubelszczyzny [LISTA]

– Od dzieciństwa miałyśmy z siostrą Anną obowiązki w naszej piekarni. Tata wychodził z założenia, że powinnyśmy poznawać rodzinną firmę od podstaw, zaczynając od najprostszych czynności. Uczyłyśmy się piekarstwa, cukiernictwa. To na pewno dało mi bazę do tego, czym zajmuję się teraz i zainspirowało mnie do stworzenia pracowni – opowiada Iga Sarzyńska, która od 2011 roku prowadzi w Kazimierzu Dolnym Pracownię Artystyczną Sarzyński, która działa w ramach rodzinnej Piekarni Sarzyński.

Inspiracje

– Tak naprawdę nie szukam inspiracji. Pomysły przychodzą do mnie same, czasem zupełnie niespodziewanie. I to jest najciekawsze. Mam bardzo plastyczną wyobraźnię. Zwracam uwagę na różne szczegóły – połączenia kolorów, kształty czy faktury. Inspiruje mnie między innymi moda i architektura. Tak naprawdę wszystko można przenieść na cukiernictwo. Tu nie ma ograniczeń. Pomysły można czerpać z różnych dziedzin – opowiada Iga. – Mam zdolności plastyczne, jeszcze na studiach zafascynowałam się cukiernictwem artystycznym. Przełomowy był dla mnie wyjazd do szkół w San Francisco a potem w Toronto. Tam uczyłam się zaawansowanych technik dekorowania. Amerykańskie smaki znacznie różnią się jednak od tych w Polsce – są bardzo przesłodzone. Można się tam nauczyć technik dekorowania, ale smak trzeba już dostosować do polskich gustów.

Osobowość roku

W lutym ukazała się książka Igi „Moje cztery pory roku”. W czterech rozdziałach, z których każdy odpowiada konkretnej porze roku, można obejrzeć jej autorskie pomysły na dekoracje ciasteczek, pierniczków, tortów i babeczek.

Są tam także porady dotyczące technik dekorowania. – W ostatnim – piątym rozdziale – umieściłam niezbędnik z recepturami. Plany związane z książką miałam od dawna, brakowało mi jednak fotografa, który „udźwignąłby” to zadanie i moje pomysły. Na warsztatach fotografii stylizacji kulinarnej poznałam Kingę Błaszczyk–Wójcicką i tak zaczęła się nasza współpraca. Zrobiła dokładnie takie zdjęcia, o jakie mi chodziło – mówi Iga.

Mniej oznacza lepiej

Edukacja oraz rozwój – własny i klientów – są dla niej tak samo ważne jak cukiernictwo. – Niestety w Polsce nadal panuje bardzo stereotypowe myślenie na temat wyrobów cukierniczych. Dużo ludzi lubi bardzo przeładowane projekty, w złym guście. Przy realizacji indywidualnych zamówień sugeruję klientom, że lepiej postawić na bardziej minimalistyczne, bo mniej najczęściej oznacza lepiej – przekonuje Iga. – Coraz więcej osób potrafi mi zaufać. Świadomość klientów rośnie, co mnie bardzo cieszy. Zdarzają się jednak tacy, którzy mają swoją wizję i są bardzo uparci. W takich najbardziej ekstremalnych przypadkach, kiedy kompletnie nie mam wpływu na zamówienie, odmawiam jego realizacji. Kilka razy już mi się to zdarzyło. Ale to także na tym polega budowanie marki.

Konkurencja? – Nie jest mała, ale cukierni z ofertą na wysokim poziomie nie ma jeszcze w Polsce zbyt dużo. Jest na pewno znacznie lepiej niż kilka lat temu, kiedy zakładałam pracownię, zwłaszcza w dużych miastach – przyznaje Iga. – Nie zamierzam jednak rywalizować za wszelką cenę. Od początku nastawiałam się na rzemieślniczą produkcję, a nie hurtowe, szybkie sprzedawanie. I konsekwentnie się tego trzymam.

Czekolada, pierniczki i torty dla wegan

– Zaczęliśmy pracę nad nową marką. To projekt czekoladowy, który chcę realizować razem z siostrą Anną i Michałem Doroszkiewiczem, mistrzem świata młodych cukierników i ambasadorem firmy Cacao Barry. To będzie zupełnie nowa marka niezależna od pracowni – mówi Iga. – W jej ramach będą powstawać wyłącznie wyroby czekoladowe, m.in. tabliczki czekolady, praliny, artystyczne figury czekoladowe. Pierwsza świąteczna kolekcja powstanie jesienią.

A na tym nie koniec. – Kolejny projekt, który będziemy realizować z siostrą Anną, to „Pierniki dzieciom”, czyli warsztaty cukiernicze dla dzieci. Mam przyjemność prowadzić warsztaty zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Ale to te z udziałem najmłodszych dają mi największą radość, bo reagują bardzo spontanicznie, towarzyszy temu wiele pozytywnych emocji – podkreśla Iga. – Chcemy takie warsztaty organizować m.in. w przedszkolach i szkołach, ale również przy okazji charytatywnych eventów, na przykład w domach dziecka oraz tematycznych weekendów organizowanych przez pracownię.
Będzie też coś dla wegan. – Jesteśmy elastyczni i reagujemy na potrzeby naszych klientów. Dlatego pracujemy m.in. nad ofertą wegańskich tortów, bo mamy coraz więcej pytań w tej sprawie. To nie jest tylko chwilowa moda, to jest trend, który będzie się utrzymywał – uważa Iga.

Nowa szkoła, nowa cukiernia

– O czym marzę? Udało mi się odnieść wiele sukcesów między innymi tytuł branżowej osobowości roku, książka, publikacje w prestiżowych brytyjskich magazynach poświęconych cukiernictwu, ale na pewno na tym nie poprzestanę. Chcę się dalej szkolić, marzę o wyjeździe do prestiżowej francuskiej szkoły Le Cordon Bleu, gdzie mogłabym poznać ludzi z całego świata, zobaczyć, jak pracują, jakie mają pomysły, to bardzo inspirujące – mówi z entuzjazmem Iga. – Chciałabym poznać tajniki francuskiego cukiernictwa, które bazuje na czekoladzie. To ponadczasowe wyroby, dopracowane w każdym szczególe, jak biżuteria. Taki styl jest mi najbliższy. Uwielbiam prostotę, elegancję, minimalizm i takie są właśnie moje projekty.

Pracownia Artystyczna Sarzyński działa nie tylko w województwie lubelskim, ale realizuje też zamówienia na Mazowszu. – W przyszłości chciałabym otworzyć autorską piernikową pracownię w Toruniu – mieście kojarzonym z piernikami. Ostatnio miałam okazję je odwiedzić i byłam zawiedziona, że nie ma tam żadnego naprawdę pięknego sklepu z piernikami – mówi Iga Sarzyńska.

>>> Artykuł pochodzi z dodatku Złota Setka 2016 - Ranking Najlepszych Firm Lubelszczyzny. Czytaj więcej: Złota Setka 2016: Ranking Najlepszych Firm Lubelszczyzny [LISTA]

Komentarze 3

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 19 lipca 2017 o 12:55
Super! zdolna dziewczyna, robi piękne i smaczne torty, aż szkoda zjadać;)
Avatar
Gość / 18 lipca 2017 o 22:22
No i? Jakie to ma znaczenie ?
Avatar
Gość / 18 lipca 2017 o 21:43
W latach pięćdziesiątych dziadek pani Igi ze strony ojca nazywał się Sałata !
Avatar
Gość / 19 lipca 2017 o 12:55
Super! zdolna dziewczyna, robi piękne i smaczne torty, aż szkoda zjadać;)
Avatar
Gość / 18 lipca 2017 o 22:22
No i? Jakie to ma znaczenie ?
Avatar
Gość / 18 lipca 2017 o 21:43
W latach pięćdziesiątych dziadek pani Igi ze strony ojca nazywał się Sałata !

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

W Lublinie zabrakło osób do przeprowadzania dzieci przez jezdnię. Jakie są zarobki?

W Lublinie zabrakło osób do przeprowadzania dzieci przez jezdnię. Jakie są zarobki? 3 0

Fiaskiem skończyły się poszukiwania kogoś, kto stanie obok przejścia przez Głuską, na której znacznie wzrósł ruch po rozpoczęciu prac na Abramowickiej. Kłopot jest również z obsadzeniem przejścia obok szkoły przy ul. Kunickiego.

Najtańsze finansowanie dla MŚP z branży turystycznej

Najtańsze finansowanie dla MŚP z branży turystycznej 0

11 mln zł trafi do przedsiębiorców z województwa lubelskiego w formie pożyczek na rozwój usług turystycznych. Zgodnie z podpisaną umową z Bankiem Gospodarstwa Krajowego, Fundusz Pożyczkowy Lubelskiej Fundacji Rozwoju (LFR) w dalszym ciągu przyjmuje od przedsiębiorców wnioski o pożyczki preferencyjne.

DK 19: Samochód zderzył się z łosiem. Jedna osoba nie żyje

DK 19: Samochód zderzył się z łosiem. Jedna osoba nie żyje 56 0

Śmiertelny wypadek w Modliborzycach (pow. janowski) na drodze krajowej nr 19.

Inwestują w kajaki. Z myślą o turystach

Inwestują w kajaki. Z myślą o turystach 1 0

Organizacja spływów kajakowych graniczną rzeką Bug staje się włodawską specjalnością. Tym bardziej, że ta forma turystyki cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze strony gości, którzy odwiedzają to miasto.

Klub Obywatelski: Były prezydent spotka się z mieszkańcami regionu

Klub Obywatelski: Były prezydent spotka się z mieszkańcami regionu 21 27

Lech Wałęsa odwiedzi Puławy i Zamość. Spotka się z mieszkańcami w ramach Klubu Obywatelskiego.

Koziołki rządzą na zapleczu Ekstraligi. Wanda zdemolowana w Lublinie
Zdjęcia kibiców
galeria

Koziołki rządzą na zapleczu Ekstraligi. Wanda zdemolowana w Lublinie 0 1

Żużlowcy Speed Car Motoru Lublin zgodnie z przewidywaniami wygrali po raz piąty w sezonie i umocnili się na pozycji lidera Nice Pierwszej Ligi Żużlowej.

Wykład: o czym myśli pies
26 maja 2018, 16:00

Wykład: o czym myśli pies 5 0

Co Gdzie Kiedy. 26 maja o godz. 16 w Centrum Kultury (ul. Peowiaków 12) odbędzie się wykład O czym myśli pies. Przeprowadzona zostanie także zbiórka na rzecz schroniska.

Polonista wydał nową książkę. "Podróż do XVI-wiecznego Lublina"
Magazyn

Polonista wydał nową książkę. "Podróż do XVI-wiecznego Lublina" 1 0

Ze Sławomirem Błażewiczem, nauczycielem języka polskiego i autorem wydanej właśnie książki „Tajemnice XI gimnazjum. Unia” rozmawiamy o magicznej podróży w czasy renesansu

Puławy dostarczą bąbelki dla znanej firmy

Puławy dostarczą bąbelki dla znanej firmy 12 5

Zakłady Azotowe „Puławy” otrzymały akredytację na dostarczanie dwutlenku węgla dla amerykańskiej korporacji PepsiCo. To kolejny, po Coca Coli, gigant spożywczy, który będzie korzystał produkowanych nad Wisłą bąbelków.

Speed Car Motor - Wanda Kraków 69:21 [WYNIK KOŃCOWY]

Speed Car Motor - Wanda Kraków 69:21 [WYNIK KOŃCOWY] 30 1

O godzinie 19:30 lubelscy żużlowcy podejmą na swoim torze outsidera Nice 1 Ligi Żużlowej - drużynę Wandy Kraków. Fani zgromadzeni na stadionie liczą więc na kolejne zwycięstwo ekipy trenera Dariusza Śledzia

Orion - Olimpiakos 1:1. Pozostałe wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Orion - Olimpiakos 1:1. Pozostałe wyniki zamojskiej klasy okręgowej 2 2

ZAMOJSKA KLASA OKRĘGOWA Orion Dereźnia po nieudanej jesieni wiosną zdecydowanie poprawił grę i wciąż liczy się w walce o utrzymanie. Tym razem zespół trenera Artura Czerwa urwał na własnym boisku punkt Olimpiakosowi Tarnogród strzelając gola w 94 minucie

Skatepark w Łęcznej zostanie odnowiony. Za 230 tysięcy złotych

Skatepark w Łęcznej zostanie odnowiony. Za 230 tysięcy złotych 1 4

Skatepark w Łęcznej czeka duża modernizacja. Rozebrane zostaną żelbetonowe fundamenty, wykonana nowa konstrukcja nawierzchni w postaci nowej płyty. Nowy bieg będą miały schody łączące jej dwie części.

Puszcza - Górnik 2:0. Wrócili do strefy spadkowej

Puszcza - Górnik 2:0. Wrócili do strefy spadkowej 0 7

PIŁKARSKA NICE I LIGA Górnik Łęczna uległ na wyjeździe drużynie Puszczy Niepołomice 0:2 i na dwie kolejki przed zakończeniem sezonu mocno skomplikował sobie szansę na zachowanie miejsca na zapleczu Lotto Ekstraklasy

Igros – Victoria 0:2. Grali tylko 55 minut

Igros – Victoria 0:2. Grali tylko 55 minut 7 1

ZAMOJSKA KLASA OKRĘGOWA Victoria Łukowa Chmielek prowadziła po niespełna na wyjeździe 2:0 po niespełna godzinie gry z Igrosem Krasnobród, ale więcej bramek w tym meczu nie padło bo jeden z zawodników gospodarzy naruszył nietykalność arbitra

Wschodnie rysy Maryi. Wystawa artysty z Szanghaju w Chełmie

Wschodnie rysy Maryi. Wystawa artysty z Szanghaju w Chełmie 1 1

W Chełmskiej Bibliotece Publicznej można oglądać wystawę obrazów Garego Chu Kar Kui. To artysta z Szanghaju, kilka lat temu ochrzczony w kościele katolickim

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.