sobota, 21 października 2017 r.

Chełm

"Piwne Podziemie" już warzy. Pierwsze piwo poleżakuje z drewnem

  Edytuj ten wpis
Dodano: 12 listopada 2014, 16:00

Pierwszy w naszym regionie browar rzemieślniczy już działa. Za kilka tygodni będziemy mogli spróbować nietypowego trunku uwarzonego z udziałem... amerykańskiego drzewa - cedreli wonnej. To pierwsze takie piwo na polskim rynku.

Browar "Piwne podziemie” powstał niedaleko Chełma, w dawnej fabryce makaronu w Rożdżałowie. Zbudował go Darek Piecuch, który zafascynowany piwem postanowił swoją pasję zamienić w pracę. Przygoda Darka zaczęła się jeszcze w Stanach Zjednoczonych, a konkretnie w Atlancie. W USA piwowarstwo rzemieślnicze jest mocno rozwinięte, działa mnóstwo browarów restauracyjnych, wiele osób próbuje warzyć w domu. Podobnie zaczął Darek. W Ameryce spędził 12 lat. O tym, by otworzyć własny browar, marzył od kilku.

W ubiegłym roku wrócił z żoną do Polski i zaczął realizować swoje marzenie. Dziś browar już działa. Jest 5-hektolitrowa warzelnia, trzy fermentory o pojemności 10 hektolitrów oraz 6 zbiorników leżakowych, po 10 hektolitrów każdy.

Pierwsze piwo, które ma trafić do pubów i tzw. multitapów (miejsc z dużą ilością kranów z piwem rzemieślniczym) nazywa się "Hops, Death and Taxes”, czyli "Chmiele, Śmierć i Podatki”.

- To parafraza słów Benjamina Franklina, który powiedział, że na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki - śmieje się Darek. Piwo w stylu Black IPA, będzie nachmielone amerykańskimi odmianami chmielu. Największą ciekawostką jest jednak użycie amerykańskiego drzewa do warzenia - cedreli wonnej. - Z tego drewna buduje się np. opakowania na cygara. Dzięki temu mają lepszy zapach, są bardziej cenione - tłumaczy piwowar. - W piwie drzewo cedreli nadaje smaku białego grejpfruta, białego pieprzu a nawet odrobiny smaku goździków i zmienia odczucie goryczki - dodaje. W Polsce nikt nie eksperymentował z tym drewnem.

- Musieliśmy ją zamawiać z USA. Jest w postaci drewnianych spirali, które wkłada się do tanku fermentacyjnego - mówi Darek.

Piwo będzie miała swoją premierę na początku grudnia. W Lublinie wypijemy je na pewno w pubie U Fotografa.

- Jeszcze nie znamy konkretnej daty - wyjaśnia piwowar. Beczki z trunkiem trafią także do pubów w Polsce. W planach jest również piwo w butelce. - Musimy sprawdzić jaki będzie popyt. Jeśli wszystko pójdzie dobrze to ruszymy z butelkowaniem i sprzedażą w sklepach specjalistycznych - dodaje.
  Edytuj ten wpis
Tomek
Gość
egz
(4) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Tomek
Tomek (13 listopada 2014 o 21:24) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Jeśli właściciel chciałby spróbował to miałbym kilka styli do degustacji tj. American Amber Ale. American Imperial Ale, itd. Jestem z Chełma kontakt tomasznet(małpa)gmail.com

Rozwiń
Gość
Gość (13 listopada 2014 o 17:22) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

American IPA faktycznie troszkę lepiej mi podchodzi ale zawsze dobrze gdy można sprubować czegoś dobrego i nowego. Mam nadzieję że gdzieś w Chełmie będzie do dostania.

Życzę powodzenia

Rozwiń
egz
egz (12 listopada 2014 o 20:38) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

szkoda, ze nie american ipa. black ipa la mnie troche za mocnee w smaku

Rozwiń
czysmakuje.blogspot.com
czysmakuje.blogspot.com (12 listopada 2014 o 18:25) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Cieszymy się. Oby rozwijali się jak najszybciej i wrzucali swoje piwa również na sklepowe półki.

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (4)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!