piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Chełm

"Piwne Podziemie" już warzy. Pierwsze piwo poleżakuje z drewnem

Dodano: 12 listopada 2014, 16:00

Pierwszy w naszym regionie browar rzemieślniczy już działa. Za kilka tygodni będziemy mogli spróbować nietypowego trunku uwarzonego z udziałem... amerykańskiego drzewa - cedreli wonnej. To pierwsze takie piwo na polskim rynku.

Browar "Piwne podziemie” powstał niedaleko Chełma, w dawnej fabryce makaronu w Rożdżałowie. Zbudował go Darek Piecuch, który zafascynowany piwem postanowił swoją pasję zamienić w pracę. Przygoda Darka zaczęła się jeszcze w Stanach Zjednoczonych, a konkretnie w Atlancie. W USA piwowarstwo rzemieślnicze jest mocno rozwinięte, działa mnóstwo browarów restauracyjnych, wiele osób próbuje warzyć w domu. Podobnie zaczął Darek. W Ameryce spędził 12 lat. O tym, by otworzyć własny browar, marzył od kilku.

W ubiegłym roku wrócił z żoną do Polski i zaczął realizować swoje marzenie. Dziś browar już działa. Jest 5-hektolitrowa warzelnia, trzy fermentory o pojemności 10 hektolitrów oraz 6 zbiorników leżakowych, po 10 hektolitrów każdy.

Pierwsze piwo, które ma trafić do pubów i tzw. multitapów (miejsc z dużą ilością kranów z piwem rzemieślniczym) nazywa się "Hops, Death and Taxes”, czyli "Chmiele, Śmierć i Podatki”.

- To parafraza słów Benjamina Franklina, który powiedział, że na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki - śmieje się Darek. Piwo w stylu Black IPA, będzie nachmielone amerykańskimi odmianami chmielu. Największą ciekawostką jest jednak użycie amerykańskiego drzewa do warzenia - cedreli wonnej. - Z tego drewna buduje się np. opakowania na cygara. Dzięki temu mają lepszy zapach, są bardziej cenione - tłumaczy piwowar. - W piwie drzewo cedreli nadaje smaku białego grejpfruta, białego pieprzu a nawet odrobiny smaku goździków i zmienia odczucie goryczki - dodaje. W Polsce nikt nie eksperymentował z tym drewnem.

- Musieliśmy ją zamawiać z USA. Jest w postaci drewnianych spirali, które wkłada się do tanku fermentacyjnego - mówi Darek.

Piwo będzie miała swoją premierę na początku grudnia. W Lublinie wypijemy je na pewno w pubie U Fotografa.

- Jeszcze nie znamy konkretnej daty - wyjaśnia piwowar. Beczki z trunkiem trafią także do pubów w Polsce. W planach jest również piwo w butelce. - Musimy sprawdzić jaki będzie popyt. Jeśli wszystko pójdzie dobrze to ruszymy z butelkowaniem i sprzedażą w sklepach specjalistycznych - dodaje.
Tomek
Gość
egz
(4) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Tomek
Tomek (13 listopada 2014 o 21:24) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Jeśli właściciel chciałby spróbował to miałbym kilka styli do degustacji tj. American Amber Ale. American Imperial Ale, itd. Jestem z Chełma kontakt tomasznet(małpa)gmail.com

Rozwiń
Gość
Gość (13 listopada 2014 o 17:22) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

American IPA faktycznie troszkę lepiej mi podchodzi ale zawsze dobrze gdy można sprubować czegoś dobrego i nowego. Mam nadzieję że gdzieś w Chełmie będzie do dostania.

Życzę powodzenia

Rozwiń
egz
egz (12 listopada 2014 o 20:38) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

szkoda, ze nie american ipa. black ipa la mnie troche za mocnee w smaku

Rozwiń
czysmakuje.blogspot.com
czysmakuje.blogspot.com (12 listopada 2014 o 18:25) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Cieszymy się. Oby rozwijali się jak najszybciej i wrzucali swoje piwa również na sklepowe półki.

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (4)

Pozostałe informacje

18-20 sierpnia
komentarze (0)0
polubienia (1)1
17-08-2017

18-20 sierpnia

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!