CGK-hp

Veganmania 2015 w Centrum Kultury

Dodano: 31 maja 2015, 09:44
Autor: pab

Veganmania 2015 w Centrum Kultury w Lublinie
Veganmania 2015 w Centrum Kultury w Lublinie

W niedzielę 31 maja od godz. 12 w Centrum Kultury pierwsza lubelska edycja festiwalu wegańskich inicjatyw Veganmania.

Na gości będą czekać wystawcy z najlepszych wegańskich restauracji, księgarnia oferująca pozycje książkowe z zakresu diety roślinnej oraz praw zwierząt, a także drogeria z wegańskimi kosmetykami.

W trakcie Veganmanii odbędą się wykłady dotyczące diety, sportu, praw zwierząt i ochrony środowiska naturalnego. Będzie też stoisko stowarzyszenia Otwarte Klatki, na którym będzie można poznać szczegóły jego działalności.

Program wykładów (sala prób nr 2):

13:15 – 14:00 „Bieganizm” - wykład Vege Runners
O bieganiu na diecie wegańskiej. Jak skutecznie trenować i nie zrobić sobie krzywdy. Co warto jeść przed, w trakcie i po biegu.

14:15 - 15:00 "Chcemy wegańskiej masy krytycznej!" - wykład Dobrusi Karbowiak ze stowarzyszenia Otwarte Klatki
Opowie o tym, dlaczego promowanie diety roślinnej jest jednym z najważniejszych zadań ruchu działającego na rzecz zwierząt. Opierając się o badania nad zmianami postaw, zaproponuje pewną zmianę myślenia na temat przekonywania ludzi do wprowadzenia diety roślinnej.

15:15 – 16:15 "Najczęściej zadawane pytania o weganizm w sporcie” - wykład Emila Stanisławskiego z VeganWorkout.org.PL
Jakie pytania najczęściej padają w kontekście diety wegańskiej w sporcie? Dlaczego dieta roślinna budzi tyle kontrowersji? Czy można być aktywnym fizycznie wyklucza-jąc ze swojego menu mięso i pozostałe produkty odzwierzęce? Jak zadbać o swoje stawy? Na co zwracać uwagę wyliczając zapotrzebowanie na białko w diecie we-gańskiej? W czasie trwania wykładu postaramy się odpowiedzieć na najczęściej za-dawane pytania o weganizm i sport.

16:30 – 17:30 "Jakie życie miał Twój obiad?" - wykład Moniki Kuźniewskiej z Katedry Ekonomii Akademii im. L. Koźmińskiego
Na przestrzeni ostatnich lat człowiek wymyślił i usprawnił wiele urządzeń używanych obecnie w hodowli zwierząt na mięso, mleko i jajka. Kastracja, dekornizacja, skracanie dziobów i inne praktyki stosowane przez współczesnych hodowców budzą wiele kontrowersji nie tylko wśród wegan i wegetarian. Podczas prezentacji zobaczymy, z jakich "pomocy" korzysta człowiek i jaką drogę zwierzęta muszą przejść zanim ich części trafią na nasze talerze. Spróbujemy odpowiedzieć na pytanie - co się dzieje, kiedy cierpienie staje się legalne?

(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

CGK - aplikacja mobilna