Inne

Śniadanie w Plenerze, obiad na moście, piwo na placu

Dodano: 22 lipca 2016, 20:13
Autor: reda

Kuchnia w Parku Ludowym – blisko hal Targów Lublin, będzie bardzo różnorodna, fot. Robert Żuchnik
Kuchnia w Parku Ludowym – blisko hal Targów Lublin, będzie bardzo różnorodna, fot. Robert Żuchnik

Sobota miejskiego smakosza będzie wyglądała tak: o godz. 9 śniadanie w parku, wśród zieleni. Od godz. 13 warsztaty kulinarne nad rzeką. Oba wydarzenia w odległości spaceru. Niedziela smakosza? Warsztaty u piwowarów domowych na placu

Wraca zeszłoroczna inicjatywa - Lubelski Targ Śniadaniowy. Pierwsze spotkanie w Klubie letnim Plener w czasie którego kilka restauracji, będzie serwować swoje przysmaki zaczyna się o godz. 9. Jak zachęcają organizatorzy, kuchnia w Parku Ludowym – blisko hal Targów Lublin będzie bardzo różnorodna. Ma nie zabraknąć czegoś dla fanów tradycyjnych polskich śniadań, dań azjatyckich, zup, czy kuchni wegańskiej.

W sobotę będą: Ambaras - pyszne nie-standardowe zupy, Bistro Tancereczka - tradycyjne polskie śniadania, Okopova Cafe - kanapki i niespodzianki, Pomylone Gary- wegańskie śniadania, Takami Sushi - kuchnia japońska, Podwórko –pieczone ziemniaki z dodatkami, Plener - burgery, burrito, quesadilla i frytki belgijskie, Lubię to! – zapiekanki jedyne w swoim rodzaju! i Custom Pizza Truck – pizza z foodtrucka. Wstęp wolny.

* Podobnie bezpłatne są warsztaty kulinarne mEATing, które zaczną się na Moście Kultury o godz. 13. To kolejne spotkanie z lipcowego cyklu M jak... mięso, bo uczestnicy i obserwatorzy poznają zasady przygotowania potraw nie da wegetarian. – Mam już komplet uczestników ale zdarza się, że ktoś nie przychodzi, no i są jeszcze wolne miejsca na warsztaty 30 lipca – mówi Dawid Furmanek, który będzie uczył jak przygotować: „szarpaną” łopatkę wieprzową na tostach z salsą warzywną i ziołami oraz zupę z cielęciną.

Grono publiczności przyglądającej się warsztatom, które potrwają 2–2,5 godziny – nie jest ograniczane. Więcej informacji i zapisy na www.m-eat-ing.pl.

* W niedzielę od godz. 13 będzie można spotkać piwowarów domowych. Na placu Rybnym będą zajęcia praktyczne, czyli warzenie. Jak to zrobić w domowych warunkach przekonywać będą piwowarzy z Lubelskiego Oddziału Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

O foodpairingu (dobieraniu piwa do jedzenia) opowie Katy Pataj, która prowadzi blog Kuchenne Zapasy. A w pubie U Fotografa będą trzy premierowe piwa z Browaru Zakładowego, małego rzemieślniczego browaru z Poniatowej.

Czytaj więcej o: Lublin plener kluby Lublin
Użytkownik niezarejestrowany
(1) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (23 lipca 2016 o 10:44) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ja pitole Furmanek bedzie uczył gotować!!!! Świat zwariował i sobie zakpił.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (1)

Pozostałe informacje

CGK - aplikacja mobilna