Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kino

11 lutego 2017 r.
18:07

"Zerwany Kłos". Recenzja filmu

Autor: Zdjęcie autora Damian Drabik
9 5 A A

W przyszłym tygodniu na ekrany polskich kin trafi „Zerwany Kłos” - filmowa biografia błogosławionej Karoliny Kózkówny, męczennicy za wiarę. Odbywający się 11 lutego przedpremierowy pokaz filmu w Kinie Bajka cieszył się tak dużym zainteresowaniem, że postanowiono zorganizować drugą projekcję.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Karolina Kózka urodziła się w 1898 roku w wielodzietnej rodzinie mieszkającej we wsi Wał-Ruda. Od najmłodszych lat zaangażowana była w życie parafialne, należąc do Apostolstwa Modlitwy i Koła Żywego Różańca. Podczas I wojny światowej została zamordowana w wieku zaledwie 16 lat, broniąc się przed zgwałceniem przez carskiego żołnierza. W 1987 roku papież Jan Paweł II ogłosił Karolinę Kózkównę błogosławioną.

Studenci i absolwenci Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu postanowili przenieść na ekran historię pobożnej dziewczyny. Za scenariusz i reżyserię odpowiada absolutny debiutant – Witold Ludwig. Akcja filmu rozpoczyna się podczas I wojny światowej, gdy carskie oddziały zbliżają się do okolic Tarnowa. Bł. Karolinę poznajemy jako osobę pomocną, uczynną i przepełnioną niezachwianą wiarą w bożą miłość. Wkrótce żołnierze, którzy coraz częściej grabią okoliczne gospodarstwa, trafią także do jej domu. 

Jest w filmie Ludwiga kilka scen zdradzających wizję i spory potencjał reżysera, chociażby sekwencja pościgu carskiego żołnierza za polską dziewczyną, przeplatana ze scenami zabawy w obozie kozackich sołdatów, rozbijają się one jednak o boleśnie nieporadny montaż, z nadużyciem zwolnionego tempa oraz ciągłymi zbliżeniami na twarze bohaterów. Bije z ekranu nadmierny patos, podkreślany ujęciami kołysanego wiatrem zboża i podniosłymi kompozycjami Krzysztofa Janczaka.

Twórcom brakuje również wyczucia w kreacji samej bł. Karoliny Kózkównej. Filmowa postać nacechowana jest niezwykłą dojrzałością oraz pobożnością, która niekiedy zdaje się być wręcz wymuszona. Każda scena z jej udziałem pełna jest egzaltacji, nawet beztroska zabawa z dziećmi kończy się modlitwą i wygłaszaniem moralizatorskich treści. Brakuje  filmowej Karolinie pewnej naturalności, punktu zaczepienia w codzienności, który pozwoliłby widzowi się z tą bohaterką utożsamić. Grana przez debiutującą na dużym ekranie Aleksandrę Hejdę postać, to chodzący pomnik pobożności.

Męczą także w „Zerwanym Kłosie” górnolotne dialogi wypowiadane często przez aktorów z nieznośnie teatralną manierą. Zapłakana kobieta wspominająca o dokonanym na niej gwałcie, wypowiada swoje kwestie, jakby recytowała wiersz. Z kolei potencjalnie interesująca scena starcia przepełnionego wiarą proboszcza z zuchwałym żołnierzem, kończy się bitwą na cytaty. – Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę – głosi z namaszczeniem ksiądz z przystawionym do skroni pistoletem. Miejscami film aż prosi się o zerwanie tej idealistycznej otoczki i uczynienie bohaterów bardziej ludzkimi.

Filmowe biografie osób wyniesionych przez Kościół na ołtarze nie są w polskimi kinie chlebem powszednim, a choć cieszą się zazwyczaj dużą popularnością wśród odbiorców, to jakościowo zwykle pozostawiają wiele do życzenia. „Zerwany Kłos” niestety nie przełamie tej tendencji – pełna sala na przedpremierowym pokazie potwierdza, że film może liczyć na wysoką frekwencję, niemniej artystycznie jest to dzieło niespełnione. Imponuje z kolei fakt, że produkcja powstała bez szerokiego dofinansowania (obraz wyprodukowała Telewizja Trwam); jak na warunki oraz środki jakimi dysponowali młodzi, debiutujący w większości twórcy, trudno oprzeć się wrażeniu, że wyciśnięto z filmu bardzo wiele. Za mało jednak, by biografia bł. Karoliny Kózkównej zapisała się w pamięci widzów.

"Zerwany kłos"

Reżyseria i scenariusz: Witold Ludwig

Muzyka: Krzysztof Aleksander Janczak

Zdjęcia: Julian Kucaj

Komentarze 5

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 16 lutego 2017 o 08:33
miałem przyjemność być na premierze. duże pozytywne za***enie. to, co dziennik stawia jako zarzuty, jest własnie plusem tej realizacji. a karolina była po prostu święta. znacząco wyróżniała się w wiejskim środowisku - dojrzałością i wykształceniem. nie dziwią więc wcale dialogi. ona taka była. czy trudno to zrozumieć. na plus zaliczam też ukazanie miłości w rodzinie. to bardzo dobry przekaz, zwłaszcza teraz, gdy tak wiele małżeństw w polsce się rozpada. choć w 2016 r. już mniej. polecam. ten film trzeba obejrzeć.
Avatar
Gość / 12 lutego 2017 o 23:20
Miałem nie przyjemność być na prapremierze ów tworu dziwacznego. Z czym sie zgodzić należy... Za mało naturalności, wszystko jest zbyt górnolotne. Najlepiej zagrały tutaj czarne charaktery. Jak na debiutantów to może największy gniot nie byl. Brakowało mi tutaj wiejskiego klimatu. Tej gwary, błędów językowych, wszystko bylo w zbyt idealnym porządku. Nie jestem osoba religijna nie mniej staram sie byc człowiekiem wartościowym. Film powinien wlasnie nawiązywać do wartości uniwersalnych nie zależnie od wyznania. Widzialem wiele filmów o tematyce religijnej jednak ten byl jednym ze słabszych. Niemniej życzę reżyserowi i aktorom by z każdym filmem byli coraz lepsi ;) w koncu na czymś uczyć sie trzeba, a ze film nie robi "wow" szybko o nim wszyscy zapomną
Miałem nie przyjemność być na prapremierze ów tworu dziwacznego. Z czym sie zgodzić należy... Za mało naturalności, wszystko jest zbyt górnolotne. Najlepiej zagrały tutaj czarne charaktery. Jak na debiutantów to może największy gniot nie byl. Brakowało mi tutaj wiejskiego klimatu. Tej gwary, błędów językowych, wszystko bylo w zbyt idealnym porządku. Nie jestem osoba religijna nie mniej staram sie byc człowiekiem wartościowym. Film powinien wlasnie nawiązywać do wartości uniwersalnych nie zależnie od wyznania. Widzialem wiele filmów o tematyc... rozwiń
Avatar
Gość / 12 lutego 2017 o 08:08
kolejny gniot po prostu
Avatar
Gość / 11 lutego 2017 o 20:20
Zapisze się w pamięci, bo wyróżnia się na tle innych filmów religijnych, nie mówiąc już o ostatnich "produkcjach" polskiej kinematografii. To nie biografia, ale wizja. A zdjęcia urzekające.
Avatar
Gość / 11 lutego 2017 o 18:37
Kózkówna odmienia się rzeczownikowo, a nie przymiotnikowo, a więc Kózkówny!!!
Avatar
Gość / 16 lutego 2017 o 08:33
miałem przyjemność być na premierze. duże pozytywne za***enie. to, co dziennik stawia jako zarzuty, jest własnie plusem tej realizacji. a karolina była po prostu święta. znacząco wyróżniała się w wiejskim środowisku - dojrzałością i wykształceniem. nie dziwią więc wcale dialogi. ona taka była. czy trudno to zrozumieć. na plus zaliczam też ukazanie miłości w rodzinie. to bardzo dobry przekaz, zwłaszcza teraz, gdy tak wiele małżeństw w polsce się rozpada. choć w 2016 r. już mniej. polecam. ten film trzeba obejrzeć.
Avatar
Gość / 12 lutego 2017 o 23:20
Miałem nie przyjemność być na prapremierze ów tworu dziwacznego. Z czym sie zgodzić należy... Za mało naturalności, wszystko jest zbyt górnolotne. Najlepiej zagrały tutaj czarne charaktery. Jak na debiutantów to może największy gniot nie byl. Brakowało mi tutaj wiejskiego klimatu. Tej gwary, błędów językowych, wszystko bylo w zbyt idealnym porządku. Nie jestem osoba religijna nie mniej staram sie byc człowiekiem wartościowym. Film powinien wlasnie nawiązywać do wartości uniwersalnych nie zależnie od wyznania. Widzialem wiele filmów o tematyce religijnej jednak ten byl jednym ze słabszych. Niemniej życzę reżyserowi i aktorom by z każdym filmem byli coraz lepsi ;) w koncu na czymś uczyć sie trzeba, a ze film nie robi "wow" szybko o nim wszyscy zapomną
Miałem nie przyjemność być na prapremierze ów tworu dziwacznego. Z czym sie zgodzić należy... Za mało naturalności, wszystko jest zbyt górnolotne. Najlepiej zagrały tutaj czarne charaktery. Jak na debiutantów to może największy gniot nie byl. Brakowało mi tutaj wiejskiego klimatu. Tej gwary, błędów językowych, wszystko bylo w zbyt idealnym porządku. Nie jestem osoba religijna nie mniej staram sie byc człowiekiem wartościowym. Film powinien wlasnie nawiązywać do wartości uniwersalnych nie zależnie od wyznania. Widzialem wiele filmów o tematyc... rozwiń
Avatar
Gość / 12 lutego 2017 o 08:08
kolejny gniot po prostu
Avatar
Gość / 11 lutego 2017 o 20:20
Zapisze się w pamięci, bo wyróżnia się na tle innych filmów religijnych, nie mówiąc już o ostatnich "produkcjach" polskiej kinematografii. To nie biografia, ale wizja. A zdjęcia urzekające.
Avatar
Gość / 11 lutego 2017 o 18:37
Kózkówna odmienia się rzeczownikowo, a nie przymiotnikowo, a więc Kózkówny!!!
Zobacz wszystkie komentarze 5

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Noc św. Jana w Muzeum Wsi Lubelskiej
23 czerwca 2018, 18:00

Noc św. Jana w Muzeum Wsi Lubelskiej 1 0

Co Gdzie Kiedy. Muzeum Wsi Lubelskiej zaprasza na wspólne świętowanie Nocy św. Jana. 23 czerwca o godz. 18 na terenie Skansenu w sektorze Powiśle odbędzie się ciekawe wydarzenie kulturalne.

Rozpoczęcie wakacji w klubie Radość
23 czerwca 2018, 18:00

Rozpoczęcie wakacji w klubie Radość 0 0

Co Gdzie Kiedy. W sobotę, 23 czerwca o godz. 18 w klubie Radość (ul. Bernardyńska 15) odbędzie się impreza na rozpoczęcie wakacji.

Powiat puławski: Potrafią oszczędzać, zarząd z absolutorium

Powiat puławski: Potrafią oszczędzać, zarząd z absolutorium 1 0

Starosta puławski Witold Popiołek i cały zarząd powiatu w środę otrzymał absolutorium. Radni nie mieli poważniejszych zastrzeżeń, ale nie wszyscy zagłosowali „za”. Część opozycji symbolicznie wstrzymała się od głosu.

Zielny smak Cieleśnicy. Spotkania, inspiracje, przepisy

Zielny smak Cieleśnicy. Spotkania, inspiracje, przepisy 0 0

W Cieleśnicy i Pratulinie odbywa się w ten weekend Święto Ziół. W piątek w pałacu w Cieleśnicy eksperci i zielarze rozmawiają o Ziemi Zielonej Planecie. W sobotę w Pratulinie czekają na was wykłady, występy muzyczne i stoiska z produktami ziołowymi zakończone puszczaniem wianków na Bugu. A w niedzielę w ogrodach i zielnikach cieleśnickiego pałacu odbędzie się wspólne gotowanie

„Dyrekcja”. Klimatyczne miasto w mieście. Reportaż o niezwykłym osiedlu
galeria

„Dyrekcja”. Klimatyczne miasto w mieście. Reportaż o niezwykłym osiedlu 0 0

Zapomniana i zaniedbana sprawa. 112 gmachów wartości z górą 20 mln zł stoi pustką i niszczeje. Martwe miasto o 22 ulicach... Niedokończone gmachy – mieszkaniem dla puszczyków.

Województwo lubelskie kupuje 11 pociągów. Z klimatyzacją, ładowarkami i WiFi

Województwo lubelskie kupuje 11 pociągów. Z klimatyzacją, ładowarkami i WiFi 15 5

11 nowych pociągów elektrycznych zamawia samorząd województwa lubelskiego. To już drugie podejście do tego zakupu - za pierwszym razem przetarg unieważniono, bo oferowane pojazdy były zbyt drogie.

Asian Street Food Festiwal w Radości
23 czerwca 2018, 12:00

Asian Street Food Festiwal w Radości 2 0

Co Gdzie Kiedy. W sobotę, 23 czerwca o godz. 12 w klubie Radość (ul. Bernardyńska 15) rozpocznie się Asian Street Food Festiwal, czyli impreza dla miłośników azjatyckiej kuchni ulicznej.

Taito w Stars Disco Club
23 czerwca 2018, 21:00

Taito w Stars Disco Club 0 0

W sobotę, 23 czerwca o godz. 21 w klubie Stars Disco (Krakowskie Przedmieście 40) wystąpi popularny Taito.

Eurojackpot 22.06.2018 - wylosowane liczby. Kto wygrał 385 mln zł?

Eurojackpot 22.06.2018 - wylosowane liczby. Kto wygrał 385 mln zł? 1 0

Losowanie Eurojackpot z 22 czerwca 2018 r. Sprawdź wylosowane liczby. Czy ktoś zgarnie dziś główną wygraną w wysokości 385 mln zł?

Jest nowy kandydat na prezydenta Puław. To prezes spółdzielni mieszkaniowej
film

Jest nowy kandydat na prezydenta Puław. To prezes spółdzielni mieszkaniowej 15 21

Podczas piątkowej konferencji w puławskim hotelu "Prima" oficjalnie zaprezentowano kandydata PO, Nowoczesnej, KOD-u, SLD i Komitetu Obywatelskiego na prezydenta Puław. Został nim Mariusz Cytryński, prezes Spółdzielni Mieszkaniowej "Powiśle".

Albo zapłata za bezpłatny podręcznik albo świadectwo szkolne. Ceny zaskoczyły rodziców

Albo zapłata za bezpłatny podręcznik albo świadectwo szkolne. Ceny zaskoczyły rodziców 20 10

Nawet kilkaset złotych w ciągu kilku dni musieli wpłacić do szkół rodzice przerażeni tym, że jeśli tego nie zrobią ich dzieci nie dostaną w piątek świadectw. To opłaty za książki, z których dzieci korzystały przez minione dziesięć miesięcy.

Remonty i utrudnienia w ruchu na drodze krajowej nr 82

Remonty i utrudnienia w ruchu na drodze krajowej nr 82 4 1

Kierowcy mogą spodziewać się utrudnień na drodze krajowej nr 82. Korki są spowodowane letnimi remontami cząstkowymi.

Strażak z Chełma na medal

Strażak z Chełma na medal 6 0

Rafał Bereza z Chełma wraz z drużyną zdobył tytuł mistrzów europy podczas Mistrzostw Europy TFA w niemieckim Mönchengladbach.

Kalendarz
czerwiec 2018
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Co Gdzie Kiedy - aplikacja mobilna

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.