Recenzje książek

Fuchsia Dunlop "Płetwa rekina i syczuański pieprz”

Dodano: 16 marca 2011, 13:22

 Fuchsia Dunlop, "Płetwa rekina i syczuański pieprz”, Świat Książki
Fuchsia Dunlop, \"Płetwa rekina i syczuański pieprz”, Świat Książki

Młoda Brytyjka wyrusza do Chin uczyć się języka. Jednak wkrótce okaże się, że to nie lingwistyka będzie jej pasją, a kuchnia. Wspomina, że w jej rodzinnym domu nie brakowało egzotycznych smaków.

Matka, nauczycielka angielskiego dla cudzoziemców była gościnna i pod jej dachem studenci z różnych stron świata gotowali swoje narodowe potrawy. Obejmowali kuchnię we władanie, a ona jako mała dziewczynka przyzwyczajała się do mniej lub bardziej egzotycznych eksperymentów kulinarnych.

Pisze "… w dzieciństwie miałam okazję spróbować chińskich dań na wynos: pulpecików wieprzowych smażonych w głębokim oleju z jasnoczerwonym sosem słodko-kwaśnym, kurczaka z pędami bambusa i ryżu smażonego z jajkiem. Potem odwiedziłam także kilka restauracji chińskich w Londynie. Mimo wszystko nic jednak nie przygotowało mnie na kulinarny gwałt, którego ofiarą padłam podczas pierwszego pobytu w Hongkongu i Chinach…”

No cóż, jeśli na dzień dobry zaserwowano jej kacze jaja konserwowane w occie winnym, nic dziwnego, że doznała szoku.

Bardzo dobrze napisana książka o Chinach, o tamtejszej kuchni, krajobrazach, targowiskach, zabytkach. Czyta się ze smakiem.



Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

CGK - aplikacja mobilna