Recenzje książek

Julia Child, "Francuski szef kuchni”

  Edytuj ten wpis

Julia Child, "Francuski szef kuchni” (Wydawnictwo Literackie)
Julia Child, \"Francuski szef kuchni” (Wydawnictwo Literackie)

Ta wysoka, postawna Amerykanka sprawiła, że dobrą kuchnię, a także sam proces przygotowania potraw polubili nie tylko jej rodacy, lecz także wielu ludzi na całym świecie.

Młoda mężatka Julia Child trafia do powojennej Francji i tam z niejakim zdumieniem odkrywa, że omlet może być potrawą finezyjną, a przygotowanie znakomitego sosu nie jest takie trudne. To jednak wymaga niezwykłej staranności, uwagi i dokładności. Ona, która nie znała francuskiego i nie miała zupełnie pojęcia o gotowaniu zafascynowana kuchnią tego kraju postanowiła sama podjąć próbę dorównania jej mistrzom. Wkrótce od wielu będzie nawet lepsza.

Miała oryginalne "wejście” w świat mediów i krainę popularności. Zaproszona do telewizji na rozmowę o swojej książce kucharskiej przyniosła do studio jajka, przenośna kuchenkę, patelnię i pokazała telewidzom jak przygotować świetny omlet. To się spodobało, to chwyciło, wszyscy domagali się kontynuacji. I tak to się zaczęło… Ten pierwszy odcinek, który zapoczątkował kulinarne show Julii był wyemitowany jeszcze w czarno-białej telewizji w 1963 roku. I trwał…

Uczyła Amerykanów, jak wkroczyć w świat kulinarnych doznań najwyższej próby, jak zamienić fast foody na dania, które zaskakują, sprawiają przyjemność i satysfakcję. Przeszczepienie francuskich przepisów na amerykański grunt z pewnością nie było powszechne, jednak pokazy Julii Child cieszyły się ogromną popularnością.

To właśnie jej przepisy i porady znalazły się w tej książce. Są w niej cenne wskazówki, ciekawostki, dokładne opisy wykonania od przygotowania do wykończenia potrawy. Ba, nawet przeczytamy w jakim naczyniu gotować daną potrawę i jakie do niej podać wino. Fantastyczna książka w której znajdziemy dania najprostsze i te finezyjne, wymagające już pewnej wprawy.

Jest w niej indeks potraw podzielony tematycznie np. na mięsa, sałatki, sosy słodkie, sosy inne, desery, ciasta, rozmaitości. Ponad 500 stron przepisów, jakie Julia prezentowała w swoich telewizyjnych wystąpieniach. Fantastyczna rzecz już choćby tylko do poczytania.

Zapowiedzi wydarzeń z regionu znajdziesz na strefaimprez.pl
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

październik 2017
P W Ś C Pt S N
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
CGK - aplikacja mobilna