Recenzje książek

Marek Brzeziński "Kulisy Kulinarnej Akademii"

Dodano: 6 listopada 2012, 14:13

Marek Brzeziński "Kulisy Kulinarnej Akademii" (Grupa Wydawnicza Helion S.A.)
Marek Brzeziński \"Kulisy Kulinarnej Akademii\" (Grupa Wydawnicza Helion S.A.)

Osobiście wolę słuchać Marka Brzezińskiego, który ze swadą, z ogromnym przejęciem, ale też z poczuciem humoru opowiada o swoim pobycie w tej najważniejszej, francuskiej świątyni, do której nawet nie każdy ma dostęp, a którą traktuje się ze śmiertelną powagą. Jednak przeczytać książkę Marka Brzezińskiego o Le Cordon Bleu to także sama przyjemność.

Anglista i psycholog, wieloletni pracownik Radia France Internationale i pracownik Polskiego Radia we Francji, autor książki o Sarkozym – Marek Brzeziński, który tak fantastycznie opowiada w radiowej Trójce o Paryżu, o sztuce kulinarnej, pewnego dnia został bez pracy.

A że dostał niezłą odprawę, a w każdym razie taką, która wystarczyła mu na zmianę kwalifikacji zawodowych, postanowił wstąpić do Akademii Sztuki Kulinarnej, do najświętszej świątyni od jedzenia, do której ściągają chętni z całego świata, w której panuje rygor wojskowy, a też nie każdy ją ukończy. Marek Brzeziński studentem został.

"Dostaliśmy nóż z zębami (…), który jest świetnym narzędziem nie tylko do krojenia chleba, ale także do eleganckiego cięcia wszelkiej maści zapiekanek w cieście. W zestawie znalazły się też rękawy do kremów, pędzelki do smarowania klarowanym masłem ciasta, które ma się szczególnie miło dla oka przyrumienić, ubijaczki do piany, majonezów i sosów winegret, igła albo raczej wielgachna dratwa do zaszywania drobiu…” – tak wyposażony student nie wiedział jeszcze, co go czeka – piekło akademii i rozkosze kulinarnych doznań.

Świetnie pisze Brzeziński o szefach, którzy uczyli w akademii, o kuchni paryskiej i regionalnej, kolegach z całego świata – tych przebogatych, którzy chcieli poznać tajniki kuchni bo mieli taki kaprys i tych, którzy kosztem wielu wyrzeczeń opłacili czesne. Przy okazji dowiadujemy się wiele o Francuzach, o Paryżu, a także o samym autorze.

Pan Marek dołącza wiele przepisów, a czytanie o potrawach i daniach jest katorgą dla tych, którzy mają wyobraźnię i ochotę na coś do przegryzienia.

Zapowiedzi wydarzeń z regionu znajdziesz na strefaimprez.pl
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

CGK - aplikacja mobilna