Recenzje książek

Michel Roux, "Ciasta pikantne i słodkie”

Dodano: 29 marca 2010, 14:51

Wydawnictwo Bellona

Dostajemy kolejną i bardzo na czasie książkę – poradnik. Właśnie przed świętami bardzo się przyda, a w nadchodzącą Wielkanoc będzie można zabłysnąć niezwykłymi wypiekami własnej roboty. Znakomity, światowej sławy szef restauracji – Michel Roux stara się przekonać, że pieczenie ciast wcale nie jest skomplikowane.

Autor prowadzi krok po kroku, cierpliwie, zaczynając od rzeczy najprostszych, ale i od wskazówek najważniejszych – najpierw podpowiada, jak przygotować ciasto, później w jakim menu będzie ono najbardziej odpowiednie. Bo ciasto to nie tylko ciastko lecz także mnóstwo wypieków słonych, pikantnych, neutralnych w smaku.

Michel Roux podaje receptury klasyczne – takie jak choćby różnych zapiekanek i podpowiada zupełnie "nowoczesne” ciasta do smakowitych kanapek. Dawne, klasyczne przepisy dostosowuje do dzisiejszych, szybkich czasów, choć w kuchni pośpiech jest niewskazany, kuchnia wymaga uwagi.

Każdy rozdział tej ksiązki poświęca innemu rodzajowi ciasta – będą tu ciasta kruche i francuskie, drożdżowe i ptysiowe, ciasta na pizzę i ciasto filo. A wszystko w wielu smakach i podawane przy różnych okazjach. Autor opowiada o technikach przygotowania i zdradza wiele sekretów udanego wypieku.

Książka znakomita, przejrzysta, każda propozycja opatrzona jest fotografią, a ta po prostu prowokuje i zachęca do tego, żeby samemu upiec bułeczki, rogaliki, tartę czy pasztet w cieście. Ten poradnik przed świętami może być najchętniej czytaną książką w wielu domach.

Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

CGK - aplikacja mobilna