Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Recenzje wydarzeń

15 marca 2010 r.
1:47
Edytuj ten wpis

Genesis Klassik: Ani klasyczny Genesis, ani Genesis klasycznie

0 0 A A

Koncert "Genesis Klassik” Raya Wilsona & The Berlin Symphony Ensemble, Lublin, Filharmonia im. Henryka Wieniawskiego, 14.03.2010

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Z punktu widzenia przeciętnego słuchacza niedzielny wieczór w lubelskiej filharmonii był bardzo radosny i pozytywny. Ale z perspektywy recenzenta niezwykle bolesny.

Nie podejrzewam, żeby ludzie, którzy tłumnie przyszli na koncert nie zdawali sobie sprawy z tego, że nie wystąpi zespół Genesis. Nie sądzę, by nie zauważyli przed zakupem biletu, że wielki napis "Genesis” ma dopisek "Klassik”, a całość dopełniają jeszcze miana właściwych wykonawców – Raya Wilsona & The Berlin Symphony Ensemble.

Większości słuchaczy najwyraźniej wystarczyła obietnica usłyszenia przebojów sławnej grupy w wykonaniu jakichś muzyków pochodzących z Wielkiej Brytanii wspartych przez innych muzyków z Niemiec. Pewnie niewielka część publiczności wiedziała, że Ray Wilson był w latach 1997–1998 wokalistą legendarnego zespołu. A tylko cząstka zapewne czytała bądź słyszała, że po współpracy z tą kapelą ma traumę, bo został z niej bezpardonowo zwolniony.

A jednak 42-letni dziś Szkot postanowił zarabiać na wykonywaniu przebojów Genesis. Oczywiście, głównie tych śpiewanych kiedyś przez Petera Gabriela i Phila Collinsa, bo mało kogo obchodzą piosenki z powstałego z jego udziałem albumu "Calling All Stations”.

I ten mieszkający obecnie w Polsce parias rockowej muzyki – wparty przez swego brata Steve'a Wilsona (nie mylić z liderem Porcupine Tree) i członków swojej starej grupy Stiltskin, w której jedynym przeboju ("Inside”, 1994) The Smashing Pumpkins zauważali zbytnie podobieństwo do własnej muzyki, oraz The Berlin Symphony Ensemble, za którego nazwą kryją się cztery wiolinistki i który nie ma nic wspólnego ze sławną Die Berliner Philharmoniker – dał imponujący koncert.

Gromada trzeciorzędnych muzyków, jeśli chodzi o pozycję i znaczenie na światowym rynku, zaprezentowała poziom wykonawczy niedostępny 60 procentom polskich gwiazd muzyki rockowej i okołorockowej. Wątpię nawet czy Mike Rutherford i Tony Banks z Gabrielem lub z Collinsem byliby obecnie w stanie równie sprawnie i ciekawie wykonać takie numery jak "The Lamb Lies Down on Broadway” czy "Follow You Follow Me”.

W tym kontekście nie dziwi aplauz publiczności, który towarzyszył muzykom niemal przez cały koncert. Jednak ja wolałbym usłyszeć na gruncie filharmonicznym nawet już nieco zdziadziałego i pozbawionego weny Gabriela z klasycznie zaaranżowanymi cudzesami, które wypełniły jego ostatni album "Scratch My Back”. Przynajmniej nie miałbym wątpliwości, czy artyście dobrze kojarzą się wykonywane przez niego utwory.

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Chłopiec podczas zabawy w chowanego zatrzasnął się w pralce. Nie udało się go uratować
film

Chłopiec podczas zabawy w chowanego zatrzasnął się w pralce. Nie udało się go uratować 0 0

Mały chłopiec bawił się w chowanego z pięcioletnią siostrą. Schował się w pralce, w której się zatrzasnął. Dziecko znalazł jego ojciec.

Pierwszy dzień lata będzie burzowy. Ostrzeżenie pogodowe dla woj. lubelskiego
film

Pierwszy dzień lata będzie burzowy. Ostrzeżenie pogodowe dla woj. lubelskiego 0 0

21 czerwca 2018. Astronomiczne lato może się rozpocząć burzowo. IMGW wydało ostrzeżenie pogodowe dla woj. lubelskiego.

Cuatro Manos wystąpi w Akwareli
22 czerwca 2018, 20:00

Cuatro Manos wystąpi w Akwareli 0 0

Co Gdzie Kiedy. Akwarela Cafe (Rynek 6) zaprasza na koncert duetu Cuatro Manos. Artyści wystąpi w kawiarni już 22 czerwca o godz. 20.

Łukasz Rogulski (Azoty Puławy): Wiem kogo muszę zastąpić

Łukasz Rogulski (Azoty Puławy): Wiem kogo muszę zastąpić 0 0

ROZMOWA z Łukaszem Rogulskim, nowym piłkarzem ręcznym Azotów Puławy

Radzyń Podlaski: Zgarnij dotacje na lokalne działania

Radzyń Podlaski: Zgarnij dotacje na lokalne działania 0 0

Działaj lokalnie i zgarnij dotację. Nabór wniosków trwa do 24 czerwca.

Międzyrzec Podlaski: Upamiętnią Jana Kołkowicza

Międzyrzec Podlaski: Upamiętnią Jana Kołkowicza 0 0

W Międzyrzecu Podlaskim odsłonią rondo im. Jana Kołkowicza. Ten prozaik, dziennikarz, jeden z głównych współzałożycieli zrzeszenia Wolność i Niezawisłość, który zmarł w 2007 roku, pochodził z Międzyrzeca Podlaskiego.

Święto Dzielnicy Czuby Południowe
22 czerwca 2018, 16:00

Święto Dzielnicy Czuby Południowe 0 0

Co Gdzie Kiedy. DDK Czuby Południowe i Rada Dzielnicy zapraszają mieszkańców na pełne atrakcji Święto Dzielnicy. Wydarzenie dla dużych i małych lublinian odbędzie się 22 czerwca o godz. 16 w Parku Jana Pawła II.

Z nożem i młotkiem do urzędu. Groził pracownikom śmiercią i podpaleniem

Z nożem i młotkiem do urzędu. Groził pracownikom śmiercią i podpaleniem 0 2

49-latek nachodził pracowników ośrodka pomocy społecznej w Bychawie. Groził im śmiercią i podpaleniem. Mężczyzna wpadł na gorącym uczynku

PO chce kontroli wyborów samorządowych. Potrzeba 100 tysięcy osób

PO chce kontroli wyborów samorządowych. Potrzeba 100 tysięcy osób 0 8

Stu tysięcy osób w całej Polsce potrzebuje Platforma Obywatelska w celu kontrolowania jesiennych wyborów samorządowych. Politycy tej partii rozpoczęli akcję „Wolontariusze Wolnych Wyborów”.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 21 czerwca 2018

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 21 czerwca 2018 0 0

70 lat "Kaniorowców"! Jubileusz ZPiT Lublin
23 czerwca 2018, 18:00

70 lat "Kaniorowców"! Jubileusz ZPiT Lublin 0 0

Co Gdzie Kiedy. Zespołu Pieśni i Tańca LUBLIN im. Wandy Kaniorowej zaprasza na piękny Koncert Galowy z okazji Jubileuszu 70-lecia istnienia formacji. Ponad 700 artystów wystąpi 23 czerwca o godz. 18 w hali Targów Lublin (ul. Dworcowa 11).

Co pokaże Robert Lambert na zawodach w Wielkiej Brytani?

Co pokaże Robert Lambert na zawodach w Wielkiej Brytani? 0 0

Rodzynek w stawce cyklu Tauron SEC 2018 z Wielkiej Brytanii – człowiek, który konsekwentnie przebija się nie tylko do czołówki w swoim kraju, ale także coraz śmielej przedstawia się żużlowej publiczności na arenie międzynarodowej

Lublin: Powiększą klasy w popularnej prywatnej szkole. Rodzice zdziwieni
edukacja

Lublin: Powiększą klasy w popularnej prywatnej szkole. Rodzice zdziwieni 0 14

Klasy Prywatnej Szkoły Podstawowej Paderewski mają być bardziej liczne. Rodzice są oburzeni - podkreślają, że statut szkoły nie pozwala na przyjmowanie większej liczby dzieci. W odpowiedzi słyszą, że sytuacja jest wyjątkowa, a zmiany wymusza reforma oświaty

Z Nowego Jorku do Puław. Prezent dla Muzeum Czartoryskich

Z Nowego Jorku do Puław. Prezent dla Muzeum Czartoryskich 0 1

Pochodzący z 1764 roku osobisty modlitewnik królewny Marii Leszczyńskiej, żony króla Francji Ludwika XV, w poniedziałek trafił do Muzeum Czartoryskich w Puławach. To podarunek od nowojorskiej Fundacji Rodzinnej Blochów.

Słoneczny Wrotków. W sobotę otwarcie, planują odnowę basenów

Słoneczny Wrotków. W sobotę otwarcie, planują odnowę basenów 0 12

W sobotę otwarty ma być ośrodek Słoneczny Wrotków nad Zalewem Zemborzyckim. Ceny będą takie same jak w zeszłym sezonie. Kolejna dobra wiadomość jest taka, że zarządcy ośrodka w końcu udało się znaleźć firmę, która tuż po sezonie zabierze się za wymianę wszystkich znajdujących się tutaj basenów

Kalendarz
czerwiec 2018
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Co Gdzie Kiedy - aplikacja mobilna
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.