piątek, 15 grudnia 2017 r.

Dom

Filtr chroni zdrowie i oszczędza portfel

  Edytuj ten wpis
Dodano: 12 sierpnia 2009, 14:44
Autor: (HAP)

Na naszym strachu przed piciem kranówki najlepiej wychodzą firmy napełniające plastykowe butelki wodą mineralną lub... filtrowaną kranówką.

Aż 61 proc. Polaków nie ma zaufania do wody kranowej i deklaruje, że ma z nią jakiś problem. Najczęściej drażni nas stopień jej twardości, a także jej smak, zapach i zawarty w niej chlor. Skutecznym sposobem na te problemy może być filtrowanie wody.


Problemy z kranówką częściej mają mieszkańcy dużych miast – wynika z badania opinii publicznej, przeprowadzonego w czerwcu na zlecenie firmy BRITA przez TNS OBOP. Im w większej miejscowości Polacy mieszkają, tym gorzej oceniają jakość wody kranowej w swoim domu i mniej jej ufają.

Nieuzasadniony strach

Nieufność wobec kranówki często wynika z faktu, że nie podoba nam się jej smak i zapach. Są one pochodną obecnych w wodzie kranowej związków organicznych, służącego do jej uzdatniania chloru lub substancji, które znalazły się w niej w wyniku transportu do naszych domów wodociągiem, np. śladowych ilości metali ciężkich.


– Powszechnie się uważa, że jeśli woda nieładnie pachnie, wygląda lub smakuje, nie jest ona bezpieczna. To naturalne zachowanie. Jednak w przypadku wody kranowej w Polsce, która spełnia normy Światowej Organizacji Zdrowia, nie ma powodów do obaw – zapewnia prof. Iwona Wawer z Zakładu Chemii Fizycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.


– Chociaż wyczuwamy obecność chloru w wodzie, jego stężenie jest minimalne i nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Wprost przeciwnie: jest gwarantem bakteriologicznego bezpieczeństwa wody – podkreśla prof. Wawer.

Filtrowanie optymalizuje wodę kranową

Niemal połowa Polaków uważa, że rozwiąże problemy z wodą kranową, gotując ją – wynika z badań TNS OBOP. Tymczasem eksperci podkreślają, że gotowanie wody nie wpływa na zmianę jej składu chemicznego.


– Jeśli woda jest czysta bakteriologicznie, to jej gotowanie niczego nie da. W ten sposób nie pozbędziemy się śladowych ilości różnych związków chemicznych, które są w niej obecne. Nie ma się co łudzić, że, gotując wodę, sprawimy, że będzie smaczniejsza – mówi prof. Wawer.


Skuteczniejszym od gotowania sposobem na poprawę jakości kranówki jest jej filtrowanie. Dzięki swoim właściwościom filtry do wody potrafią niemal w 100% oczyścić wodę kranową z chloru oraz redukują jej twardość, odpowiedzialną za powstawanie tzw. kamienia.

Dzięki nim woda kranowa, która spełnia kryteria wody pitnej, jest zoptymalizowana pod względem smaku i zapachu.


Źródło: On Board PR
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!