czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Dom

Jak przedłużyć życie choince

Dodano: 20 grudnia 2006, 10:39

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez najbardziej pożądanego dzisiaj drzewka - choinki.

Każdy z nas chciałby jak najdłużej cieszyć się jej widokiem podczas zimowych wieczorów. Aby tak się stało, należy poznać potrzeby naszego świątecznego drzewka.

W naszym poradniku podpowiadamy, jak należy postępować z drzewkiem ściętym, jak również z coraz popularniejszymi drzewkami w doniczkach, które po świętach lub na wiosnę możemy posadzić w ogrodzie.

Choinki cięte


Zakup
Kupując drzewko należy zwrócić uwagę na barwę igieł, kształt i długość czubka. Igły świeżo ściętej choinki są intensywnie zielone i błyszczące, giętkie, nie wypadają (możesz to sprawdzić podnosząc drzewko kilka centymetrów do góry i uderzając nim lekko o ziemię). Wszystko będzie zależało także od gatunku drzewka - najdłużej igły pozostaną na jodle, najkrócej na świerku. Gałązki choinki powinny być symetryczne, a czubek niezbyt długi - w przeciwnym razie może się wyginać pod ciężarem zawieszonej na nim ozdoby.
Hartowanie
Zanim wniesiemy do domu zakupione drzewko, trzeba je przystosować do nowego środowiska. Najlepiej zostawmy je na jeden dzień w chłodnym pomieszczeniu (może być to weranda bądź piwnica).
Wprowadzenie do domu
W mieszkaniu choinka nie powinna znajdować się blisko źródła ciepła (kaloryfera, grzejnika) - temperatura nie powinna być wyższa niż 20°C. Choinkę trzeba wstawić do pojemnika z wodą na około 10 cm głębokości. Należy pamiętać o regularnym uzupełnianiu wody. Bardzo dobrze będzie dla drzewka, jeśli ustawisz w jego pobliżu nawilżacz powietrza (możesz także spryskiwać gałązki - uwaga: przy wyłączonych lampkach!).

Choinki żywe


Takie drzewko to zdecydowanie większy wydatek, jednak to... jedyny minus takiego zakupu. Przede wszystkim choinka ukorzeniona dłużej zagości w naszym domu, a wiosną będzie cieszyć oko w ogródku.
Kiedy kupić?
Najlepiej tydzień, ostatecznie kilka dni, przed świętami - w celu przygotowania jej do domowych warunków. Najpierw choinkę trzymamy w temperaturze około 5°C, później, przez 2-3 doby, w ok. 10°C.
W mieszkaniu
Temperatura w domu nie powinna przekraczać 20°C. Choinka umieszczona w doniczce, podobnie jak cięta, nie powinna znajdować się blisko źródła ciepła. Oczywiście, nie można zapomnieć o regularnym zraszaniu jej wodą i podlewaniu. (hap)
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!