sobota, 19 sierpnia 2017 r.

Dom

Naturalna kuchnia

Dodano: 1 czerwca 2004, 15:53

d Grillowanie zadomowiło się u nas na dobre. W sklepach jest duży wybór nowoczesnych grilli. Ich wysoka jakość idzie w parze z coraz bardziej wyrafinowanymi sposobami przyrządzania potraw.
Chęć miłego spędzenia czasu przy smacznym daniu decyduje o dużej popularności grilli, które są już dostępne na każdą kieszeń.
Małe przenośne
Najczęściej używane są grille lekkie, tanie, o prostej konstrukcji i z emaliowanej blachy Składają się z misy, wiatrochronnego kołnierza, nóżek i rusztu. Bardziej wymyślne są grille walizkowe. Ich nazwa pochodzi od kształtu, jaki uzyskują po złożeniu. Mają one różną wielkość, poczynając od małych turystycznych na dużych rodzinnych kończąc. Zaletą ich jest możliwość szybkiego składania i łatwego przewożenia. Zajmują także one niewiele miejsca. Do tej grupy można zaliczyć niewielkie grille gazowe z kamieniami z lawy wulkanicznej. Minerał ten pochłania zapach gazu, a jednocześnie przez dłuższy czas utrzymuje temperaturę. Na tarasach i balkonach można korzystać z grilli elektrycznych, które nie są uciążliwe dla sąsiadów
Stacjonarne
Kolejną grupę stanowią większe ogrodowe i działkowe grille na nóżkach lub kółkach z jedną lub więcej półeczkami, niekiedy z pokrywą do wykorzystywania w razie potrzeby jako stół. Spotkać je można w kolorach zielonym, czerwonym i czarnym. Wykończenia i niektóre elementy składowe mogą być wykonane ze stali nierdzewnej, metalu pokrytego teflonem lub drewna. Malowane są one proszkowo i nie boją się zmiennej pogody. Wiele z nich posiada popielniki.
Do dużych ogrodów przewidziane są girlle stacjonarne z lekkiego betonu. Części stykające się z ogniem wykonane są w nich z szamotu, żeliwa lub stali nierdzewnej. Tylna ściana pozwala na przyłączenie do przewodu kominowego. Nad rusztem jest miejsce na obracany rożen.
Garnki do pieczonek
Do grilli, ze względu na sposób przyrządzania potraw na otwartym ogniu, można zaliczyć również żeliwne garnki do pieczonek. Układa się w nich warstwami ziemniaki, warzywa boczek lub mięso. Następnie przykrywa szczelną pokrywką i wstawia do żaru ogniska. Po pewnym czasie upieczona, o wspaniałym aromacie i niepowtarzalnym smaku potrawa nadaje się do jedzenia.
NA PODDRUKU
Dobrzy w kraju i Europie
Mistrzostwa grillowania
O popularności beztłuszczowego, grillowego odżywiania może świadczyć fakt, że 3 lipca br. odbędą się już po raz szósty Mistrzostwa Polski w grillowaniu. Stolicą grillowania będzie Szklarska Poręba. Zwycięzcy tych mistrzostw zajmują także czołowe lokaty w imprezach rangi europejskiej.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!