sobota, 24 czerwca 2017 r.

Dom

Sztuka nakrywania do stołu

Dodano: 30 grudnia 2003, 13:20

Przed przystąpieniem do nakrywania i dekorowania stołu trzeba przemyśleć kilka podstawowych spraw. Przede wszystkim należy ustalić czy wszystkie zaproszone osoby będą miały wystarczająco dużo miejsca – na każde nakrycie trzeba przewidzieć ok. 60–80 cm długości blatu stołu. Czworokątne stoły można zestawiać w różne kształty: litery L, T lub U, tak aby uzyskać wystarczającą liczbę miejsc w zależności od liczby zaproszonych osób
Kiedy już ustalimy, że każdy z naszych gości będzie miał wystarczająco dużo miejsca, czas na nakrycie stołu obrusem. Podając zastawę zaczynamy od ułożenia dużego talerza. Sztućce układamy w takiej kolejności, w jakiej będą podawane dania. Noże i łyżki po prawej stronie nakrycia, widelce po lewej. Sztućce deserowe leżą powyżej nakrycia. Szkło ustawiamy nad sztućcami po prawej stronie. Po zastawie można rozszyfrować menu, a ze sposobu ułożenia sztućców ustalić kolejność potraw – taka informacja jest ważna również dla gości. Jeżeli będziemy mieli wątpliwości „co do czego” trzeba brać sztućce po kolei od zewnątrz do wewnątrz, zgodnie z tym, jak są ułożone. Ta sama zasada dotyczy także szkła – pierwszy trunek nalewamy do pierwszego szkła z prawej strony itd. Półmiski, sosjerki i salaterki powinny być zaopatrzone w oddzielne zestawy sztućców do nakładania potraw. Sztućce takie kładziemy wypukłością do góry, żeby zabezpieczyć się przed zachlapaniem i straceniem potrawy z półmiska przy zbyt energicznym sięgnięciem po sztućce. (e)
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!