Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Nie poszło jak po maśle. Mleczarnia zapłaci karę

Utworzony przez olo, 9 lipca 2009 o 08:26
Bardzo dobrze!Karać OSZUSTÓW!!!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Kara jest oczywiście niesprawiedliwa. Na rynku nie ma niefałszowanego masła (może poza fińskim, ale ono chyba też pakowane u nas). Co uczciwsi piszą mix, inni o 82% tłuszczu (nie wiadomo jakiego) iini o tłuszczu z mleka, a w każdym olej palmowy.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Polska żywność jest i tak najzdrowsza. Tak wysoka kara dla łukowskiej mleczarni może doprowadzić ją do bankructwa. A może konkurencji o to chodzi? Chciała bym kupować dobre produkty w sklepie, a nie oszukane, ale w tym przypadku wydaje mi się, że jest to celowe niszczenie polskich zakładów. Skontrolować należy żywność przywożoną zza granicy. Mięso i wędlina z zakładów mięsnych w Łukowie nie da się jeść. Dlaczego tam nie ma kontroli?
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Z czego obecnie wyrabia się masło? Jaka jest zawartość masła w "maśle" ? 10%, 20% a może tylko 7%? Zna ktoś odpowiedź?
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Stalker napisał:
Z czego obecnie wyrabia się masło? Jaka jest zawartość masła w "maśle" ? 10%, 20% a może tylko 7%? Zna ktoś odpowiedź?
Co to jest masło? Z punktu widzenia prawa produkt spożywczy nazwany „masłem” to produkt, który zawiera wyłącznie tłuszcz mleczny w ilości co najmniej 80% lub złożony produkt, którego zasadniczym składnikiem jest mleko lub jego przetwory, a zawartość tłuszczu mlecznego jest nie mniejsza niż 75%. Przepisy precyzują, że żaden ze składników wprowadzonych do masła w procesie produkcji nie może zastępować składników mleka. Ile masła w maśle? Przeprowadzona analiza pozwala stwierdzić, że wśród zakupionych próbek, mianem „czystego” masła, bez dodatku tłuszczów roślinnych, określić można jedynie Masło Ekstra z Warlubia firmy Jagr. W jego przypadku udział żadnego spośród analizowanych kwasów tłuszczowych nie odbiegał w znaczący sposób od typowych dla masła wartości. Pozostałe produkty nie powinny być nazywane masłem, ponieważ tłuszcz mleczny w większym lub mniejszym stopniu zastąpiony został w nich tłuszczem roślinnym, o czym najwyraźniej zapomnieli poinformować nas producenci. Wyjątkiem jest produkt firmy Laktopol, na etykiecie którego znaleźć możemy podaną drobnym drukiem informację o dodatku tłuszczów mieszanych. Wśród produktów niesłusznie nazywanych przez producentów masłem, największy udział tłuszczu mlecznego charakteryzuje produkt firmy Polmlek Masło Ekstra z Warmii. Jedynie w nieznacznym stopniu odbiega on od typowego profilu masła, jednak zawiera zbyt dużo kwasu palmitynowego i linolowego, aby wykluczyć dodatek tłuszczów roślinnych. Większy udział tłuszczów roślinnych, najprawdopodobniej mieszankę oleju palmowego i innego płynnego oleju, zawiera Masło ¾ z Łukowa. Kolejny badany produkt Masło Ekstra Smarowne (Kozioł) znacznie odbiega składem kwasów tłuszczowych od masła. Ma on spory dodatek oleju roślinnego, z dużym prawdopodobieństwem oleju słonecznikowego. Świadczy o tym chociażby wysoka, dziesięciokrotnie wyższa niż w tłuszczu mlecznym, zawartość kwasu linolowego. W przypadku pozostałych ocenianych produktów (Masło Ekstra Laktopol, Masło Śmietankowe Leader Price, Masło Ekstra Olmlek, Masło Ekstra z Warlubia Masmal i Masło Ekstra Agrotrade) skład kwasów tłuszczowych wykazuje znaczący udział tłuszczu palmowego, największy w przypadku produktów wymienionych na trzech ostatnich pozycjach. Analiza składu kwasów tłuszczowych w badanych produktach wskazuje, że wszystkie próbki, z wyjątkiem Masła Ekstra z Warlubia firmy Jagr, wyprodukowano z udziałem tłuszczów roślinnych, przy czym w większości był to tłuszcz palmowy. Zapewne podyktowane jest to względami ekonomicznymi, ponieważ tłuszcz palmowy jest składnikiem tańszym niż tłuszcz mleczny. Jednak wytworzony w ten sposób produkt, to nie masło, lecz mieszanka tłuszczowa, a producenci mają obowiązek informować o tym fakcie konsumenta.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
CZY MASŁO WYRABIANE JEST Z MAŚLANKI??
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Thx ~Masmix~ Własnie oglądam kostke masła śmietankowego z Warlubia, ale z f-my Masmal. Czytelne info o dodatkach w postaci barwnika( karoteny - barwniki roślinne) i zawartości tłuszczu 80%. Większość wyrobów to ersatz.
Ostatnio edytowany 9 lipca 2009 o 15:06
Zaloguj się, aby oddać głos
0
I od dziś kupuję tylko masło z Warlubia -proste i takich informacji prosimy więcej !!!!!!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Kilka tygodni temu bialska mleczarnia dostała po 120 i 130 tys pln kary za to samo a kilka lat temu łosicka. Ale co sie dziwić jak w faszystowskim jewrosojuzie piwo nie jest piwem, w wędlinach POtrafi być 20% wsadu zwierzęcego, mleka niepasteryzowanego nie wolnosprzedawać a zwykły cukier jest płukany chlorem i konserwowany formaliną. Smacznego i POzdrawiam.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
UPRawniony do głosowania napisał:
Kilka tygodni temu bialska mleczarnia dostała po 120 i 130 tys pln kary za to samo a kilka lat temu łosicka. Ale co sie dziwić jak w faszystowskim jewrosojuzie piwo nie jest piwem, w wędlinach POtrafi być 20% wsadu zwierzęcego, mleka niepasteryzowanego nie wolnosprzedawać a zwykły cukier jest płukany chlorem i konserwowany formaliną. Smacznego i POzdrawiam.
UPRawniony ! Widzę że cię kręci ten **** faszystowski **** jewrosojuz ! Dawaj tak ****dalej ! I nie schodż z tego ****"jewrosojuza" ! Pozdr ! Siwy.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
UPRawniony do głosowania napisał:
Kilka tygodni temu bialska mleczarnia dostała po 120 i 130 tys pln kary za to samo a kilka lat temu łosicka. Ale co sie dziwić jak w faszystowskim jewrosojuzie piwo nie jest piwem, w wędlinach POtrafi być 20% wsadu zwierzęcego, mleka niepasteryzowanego nie wolnosprzedawać a zwykły cukier jest płukany chlorem i konserwowany formaliną. Smacznego i POzdrawiam.
jeżeli chodzi o mleczarnie to kary za fałszowanie wyrobów mleczarskich otrzymała mleczarnia z Białej i Łukowa, natomiast mleczarnia łosicka nigdy kary nie otzrzymała......
Zaloguj się, aby oddać głos
0
spółdzielnia mleczarska w białej podlaskiej to średni zakład ale w 100% nasz polski. jak każdy śmiertelnik ma kłopoty i dla ratowania swojej egzystencji połyka podstępne fakty za które musi słono płacić. produkuje sie tam bardzo dobre twarogi chudy i tłusty. są mało znane bez reklamy i medialnego nagłośnienia ale świeże zdrowe i dobre. wiem że produkowane są tzw. metodą babciną bez konserwantów i sztucznych dodatków. spróbujcie państwo i po degustujcie to się opłaca dla zdrowia. jest to chyba jedyna mleczarnia w okolicy mająca takie twarogi. to nie ściema i nie reklama ale prawda. zapewniam...
Zaloguj się, aby oddać głos
0
konsumentka napisał:
spółdzielnia mleczarska w białej podlaskiej to średni zakład ale w 100% nasz polski. jak każdy śmiertelnik ma kłopoty i dla ratowania swojej egzystencji połyka podstępne fakty za które musi słono płacić. produkuje sie tam bardzo dobre twarogi chudy i tłusty. są mało znane bez reklamy i medialnego nagłośnienia ale świeże zdrowe i dobre. wiem że produkowane są tzw. metodą babciną bez konserwantów i sztucznych dodatków. spróbujcie państwo i po degustujcie to się opłaca dla zdrowia. jest to chyba jedyna mleczarnia w okolicy mająca takie twarogi. to nie ściema i nie reklama ale prawda. zapewniam...
a co z masłem. jaki jest procent masła w maśle ?, a jaki innych dodatków i jakich ?.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Gość napisał:
a co z masłem. jaki jest procent masła w maśle ?, a jaki innych dodatków i jakich ?.
jeśli chodzi o masło z białej podlaskiej to osobiście kupuję śmietankowe świeże jest to prawdziwe masło ze świeżej śmietany pozyskiwanej z mleka bezpośrednio od rolników.mtślę że chcąc dowiedzieć się coś bliżej o maśle należy wnikliwie czytać informację na opakowaniu DROBNYM DRUKIEM a nie sygerować się zewnętrznym wyglądem i napisami głównymi na maśle bo one niestety wprowadzają w błąd konsumenta.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
konsumentka napisał:
jeśli chodzi o masło z białej podlaskiej to osobiście kupuję śmietankowe świeże jest to prawdziwe masło ze świeżej śmietany pozyskiwanej z mleka bezpośrednio od rolników.mtślę że chcąc dowiedzieć się coś bliżej o maśle należy wnikliwie czytać informację na opakowaniu DROBNYM DRUKIEM a nie sygerować się zewnętrznym wyglądem i napisami głównymi na maśle bo one niestety wprowadzają w błąd konsumenta.
To ile można pozyskać mleka od rolnika i czy rolniczki mają wyższą wydajność to bardzo istotne pytania, proszę o napisanie odpowiedzi - może być drobnym drukiem bo mam dobre okulary.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
[quote name='niezłe' timestamp='1299953419' post='449525'] To ile można pozyskać mleka od rolnika i czy rolniczki mają wyższą wydajność to bardzo istotne pytania, proszę o napisanie odpowiedzi - może być drobnym drukiem bo mam dobre okulary. [/qu nie ma znaczenia rolnik czy rolniczka liczy się ilość krów w gospodarstwie i pozyskiwane litry mleka, a ten podtekst jest nie na miejscu . praca w gospodarstwie jest cieżka jak też i robotnika.tę wypowiedz już kończę bo staje się niesmaczna. dobranoc
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Polska żywność jest i tak najzdrowsza. Tak wysoka kara dla łukowskiej mleczarni może doprowadzić ją do bankructwa. A może konkurencji o to chodzi? Chciała bym kupować dobre produkty w sklepie, a nie oszukane, ale w tym przypadku wydaje mi się, że jest to celowe niszczenie polskich zakładów. Skontrolować należy żywność przywożoną zza granicy. Mięso i wędlina z zakładów mięsnych w Łukowie nie da się jeść. Dlaczego tam nie ma kontroli?
Kontroli nie ma , bo Inspekcja jest skorumpowna
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Dobra robota
Zaloguj się, aby oddać głos
0

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: