Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Jak zrobić ser pleśniowy w domu

Utworzony przez mexican_breakfast, 7 listopada 2010 o 16:10
Penicillium candidum czy roqueforti to znane bakterie... ho ho! Alexander Fleming by sie usmial...
Zaloguj się, aby oddać głos
0
A jak zrobić śsiadłe mleko z mleka z biedroniki? wie ktoś.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Jezeli juz podaje sie przepis - to najpierw nalezaloby wyjasnic, ze mleko musi byc prosto od krowy, bo z tego sklepowego (tego z 'Biedronki' zwlaszcza) nie zrobi sie zadnego sera. Mleko pasteryzowane lub UHT (ultra high temperature) nie bedzie kwasniec (zsiadac sie), niewiele zmieni tez dodawanie podpuszczki lub kultury bakterii... Poza tym - jezeli chcecie zachecic do domowej produkcji serow, to na litosc boska nie nazywajcie nieodcisnietego twarogu... skrzepem!!!! Nie kojarzy sie Wam to zle? Bo mnie fatalnie! Nie moze byc uzyta nazwa 'twarog nieodcisniety', to uzyjcie gwarowej nazwy: syrzenie. Ale nie skrzep!!!!!!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Pan Sulisz pisze fajne teksty.Ale z wielu z nich (przepisy?) nie zawsze coś wjdzie. A co dzisiejszego przepisu-to można zrobić jedynie syry a nie sery.Otóż jest dużo napisane,ale nie ma najważniejszych informacji,a mianowicie gdzie można kupić kultury "Penicillium candidum”,"Penicillium roqueforti W tekście napisano,że kupuje się je w proszku lub w płynie.Nie napisano zaś w jakim proszku lub w jakim płynie (nie podano przybliżonego adresu ani proszku ani płynu)
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Z mleka dostępnego w sklepach nie zrobi się ani mleka zsiadłego ani tym bardziej jakiegokolwiek sera. Koniec tematu.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
xxx napisał:
Z mleka dostępnego w sklepach nie zrobi się ani mleka zsiadłego ani tym bardziej jakiegokolwiek sera. Koniec tematu.
za pomocą "grzybka tybetańskiego" w ciągu 24 godzin mam z mleka UHT kefir
Zaloguj się, aby oddać głos
0
tylko mleko prosto od krowy, to ze sklepów się nie nadaję
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Bezedura, zrobi się. Podpuszczka zetnie, a bakterie uszlachetnią, sprawdzone nawet na UHT.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Wystarczy wpisac penicillinum candidum lub jakikolwiek inny w wyszukiwarke i wyrzuca sklepy. Troche samodzielnosci !
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Penicillium roqueforti i inne Penicillium to grzyby a nie bakterie. Penicylina powstała z grzybów i ma właściwości antybakteryjne i bakteriobójcze (antybiotyk). Pozdrawiam.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Witam, chciałem przetestować ten przepis, tylko tu potrzebna mi lista produktów, w przepisie mamy np:  
 Mleko trzeba podgrzać do temperatury 30 stopni Celsjusza. Dodać kulturę starterową (według instrukcji na opakowaniu) i dokładnie wymieszać – mówi Anna Łuczywek. Mleko trzeba przykryć i odstawić na 15 minut. Na tym etapie dodaje się także białą pleśń "Penicillium candidum” połączoną z wodą według instrukcji na opakowaniu.
  co to jest kultura starterowa, ponieważ pełno tego typu zagadniej wyskakuje mi gdy wpiszę w google, i czy mogę sobie wrzucić obojętnie jaką..?    Po drugie:  
  W drugim etapie dodaje się do mleka rozpuszczoną podpuszczkę i delikatnie miesza. Po przykryciu garnka z mlekiem należy odstawić go na 3 godziny. Mleku cały czas musi mieć temperaturę 30 stopni Celsjusza.  
    Mianowicie chodzi o podpuszczkę, czyli rozumiem że obojętnie jaką "Podpuszczkę" wsypie czy tam wleję do tego mleka, efekt będzie ten sam?     @PS Autor mógł by lepiej sprecyzować przepis...
Zaloguj się, aby oddać głos
0
to ze sklepu ale "świeże" pasteryzowane w niskiej temperaturze też może być do wyrabiania serów, wiem bo sama z niego tez robiłam serki, koryciński pyszny i wystarczy do niego podpuszczka i ser w 3h gotowy winoiser.com
Zaloguj się, aby oddać głos
0

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: