Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Jerzy Rogalski: zapraszam do Plazy!

Utworzony przez makanka, 21 listopada 2008 o 09:30
Gulasz węgierski - wielokrotnie modyfikowany i spożywany Składniki: 700 g mięsa wołowego, 5 łyżek smalcu wieprzowego, 2 pomidory, 400 g cebuli, 2 ząbki czosnku, 400 g ziemniaków, 2-3 strąki czerwonej papryki, 2 łyżki papryki w proszku (słodkiej), litr wody, przyprawy: sól, pieprz, kminek do smaku Przygotowanie: 1 Obsmażamy na silnym ogniu mięso pokrojone w kostkę. 2. Dodajemy pomidory ze skórką, grubo posiekaną cebulę i czosnek. 3. Trzeba oprószyć papryką w proszku i dusić wszystko kilka minut w umiarkowanej temperaturze. 4. Dodajemy pozostałe przyprawy i dolać wody. Gulasz dusić do 2 godz. w umiarkowanej temp. w garnku pod przykryciem. 5. Przed zakończeniem duszenia (ok. 30 min.) dodać pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki. 6. Gulasz można (należy) doprawić czerwonym winem lub śmietaną. Anna Makuch
Zaloguj się, aby oddać głos
0
GULASZ MIĘSNO-WARZYWNY (wariant I) Składniki: - Wieprzowe mięso gulaszowe (łopatka, szynka, biodrówka lub karczek); - Tłuszcz (olej lub smalec); - Czosnek; - Kostka Mięsna Winiary rozrobiona w ½ l gorącej wody; - Przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, sól, Delikat czerwony Knorr, inne wg uznania); - Kwaśna śmietana 12%; - Cebula, marchewka, pietruszka, seler, papryka czerwona. Przygotowanie: - Umyte, oczyszczone i pokrojone mięso, wrzucamy do garnka na dobrze rozgrzany tłuszcz. - Kilka dużych ząbków czosnku rozgniatamy i wrzucamy do mięsa; posypujemy solą, pieprzem i wszelkimi przyprawami wg uznania; zawartość garnka mieszamy, przykrywamy, zwiększamy maksymalnie gaz i pozostawiamy. - Dodany czosnek powoduje przypalanie mięsa – jest to efekt jak najbardziej pożądany. Mięso podlewamy malutką ilością (2-3 łyżki) wody lub rozrobionym bulionem z Kostki Mięsnej Winiary, wówczas mięso mieszamy i zostawiamy do ponownego przypalenia. Czynność przypalania i podlewania wodą kilkakrotnie powtarzamy. W wyniku podlewania - z przypalonego mięsa i czosnku tworzy się „karmelek”. - Gdy mięsko jest już podpalone z każdej strony, zalewamy je resztą bulionu, zmniejszamy gaz i dusimy na małym ogniu do miękkości. - Marchewkę, pietruszkę i selera (np. na 1 kg mięsa: 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, ¼ średniego selera) ścieramy na tarce na grubych oczkach. 3-4 duże cebule i 1 czerwoną paprykę kroimy w dość grube paski. - Gdy mięso jest miękkie, dodajemy warzywa, mieszamy i pozostawiamy aż zmiękną, wówczas zawartość garnka zakrywamy „pierzynką” z cebulki, a gdy się uparuje, wszystko mieszamy. - Śmietanę przekładamy do naczynia, lekko solimy i zalewamy powstałym gorącym wywarem, aby się nie zważyła; dodajemy do gulaszu, mieszamy. - Po chwili gulasz jest już gotowy. GULASZ MIĘSNO-WARZYWNY (wariant II) Składniki: - Wieprzowe mięso gulaszowe (łopatka, szynka, biodrówka lub karczek); - Tłuszcz (olej lub smalec); - Czosnek; - Kostka Mięsna Winiary rozrobiona w ½ l gorącej wody; - Przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, sól, Delikat czerwony Knorr, inne wg uznania); - Kwaśna śmietana 12%; - Musztarda Stołowa; - Cebula, marchewka, por. Przygotowanie: - Umyte, oczyszczone i pokrojone mięso, wrzucamy do garnka na dobrze rozgrzany tłuszcz. - Kilka dużych ząbków czosnku rozgniatamy i wrzucamy do mięsa; posypujemy solą, pieprzem i wszelkimi przyprawami wg uznania; zawartość garnka mieszamy, przykrywamy, zwiększamy maksymalnie gaz i pozostawiamy. - Dodany czosnek powoduje przypalanie mięsa – jest to efekt jak najbardziej pożądany. Mięso podlewamy malutką ilością (2-3 łyżki) wody lub rozrobionym bulionem z Kostki Mięsnej Winiary, wówczas mięso mieszamy i zostawiamy do ponownego przypalenia. Czynność przypalania i podlewania wodą kilkakrotnie powtarzamy. W wyniku podlewania przypalonego mięsa i czosnku tworzy się „karmelek”. - Gdy mięsko jest już podpalone z każdej strony, zalewamy je resztą bulionu, zmniejszamy gaz i dusimy na małym ogniu do miękkości. - Marchewkę kroimy w kostkę, pora w talarki, a cebulę w dość grube paski. - Gdy mięso jest miękkie, dodajemy marchewkę i pora, mieszamy i pozostawiamy aż marchewka zmięknie, wówczas zawartość garnka zakrywamy „pierzynką” z cebulki, a gdy się uparuje, wszystko mieszamy. - Śmietanę mieszamy z 2 dużymi łyżkami Musztardy Stołowej, dodajemy szczyptę soli i zalewamy powstałym gorącym wywarem, aby się nie zważyła; dodajemy do gulaszu, mieszamy, chwilę gotujemy. SMACZNEGO!!!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
GULASZ NA JESIEŃ Składniki: - 70 dag szynki lub łopatki wieprzowej, - zielona i żółta papryka, - 30 dag grzybów: prawdziwków lub podgrzybków, - 2 łyżki musztardy, - łyżka mąki, - 2 szklanki bulionu, - łyżka sosu worcester, - mały koncentrat pomidorowy, - listek laurowy, - tymianek, - szklanka śmietany, - 2 łyżki oleju Przygotowanie: Mięso należy pokroić w kostkę, paprykę w paski, grzyby w plasterki. Na oleju porcjami smażymy mięso. Przekładamy do rondla. Następnie podsmażamy grzyby. Oprószając mąką zasmażamy, przekładamy do mięsa. Podlewamy bulionem. Dodajemy paprykę, musztardę, koncentrat pomidorowy i sos worcester oraz tymianek i listek. Wymieszaj. Następnie na wolnym ogniu dusimy 20 minut. Na koniec dodajemy śmietanę. Podajemy najlepiej z makaronem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: