Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Zapiekanka z topinambura

Utworzony przez MAJA, 15 listopada 2008 o 22:05
WPSANIALE ZE JEST PRZEPIS NA ZDROWE JEDZONKO DLA DIABETYKOW.MAM 8 LETNIA WNUCZKE CHORA NA CUKRZYCE I SZUKAM WYJSCIA Z TEJ MECZACEJ CHOROBY POZDRAWIAM
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Prawda o nim jest taka: - z Indianami Tupinamba nie miał nic wspólnego, bo żyją oni w Ameryce Południowej, a topinambur rośnie w Północnej; nazwa jest omyłkowa; - przez papieża został pobłogosławiony dlatego, że wkrótce po przywiezieniu do Europy uratował od głodu jakiś region; w XVIII wieku został wyparty z uprawy przez ziemniaka i popadł w zapomnienie; o ile przypominano sobie o nim w latach głodu i wojny, o tyle później tym skwapliwiej o nim zapominano, jako że właśnie z wojną i głodem się kojarzył; - z Jerozolimą nie miał i nie ma nic wspólnego; nazwa "karczoch jerozolimski" jest wynikiem pomyłki językowej; Włosi nazywali go "girasole" (czyt. dżirasole), czyli po prostu "słonecznik", co Anglikom wydało się podobne do "Jerusalem" (czyt. Dżirusalem), a Francuzom do "Jérusalem" (czyt. Żerusalem); karczochy rzeczywiście przypomina smakiem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Ten topinambur w przepisie jest w śladowych ilościach. Bulwy są małe.
Zaloguj się, aby oddać głos
0

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: