Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik
Pierożki z rumem i cynamonem 500 g ugotowanych ziemniaków 120 g masła 120 g mąki 2 żółtka 2 łyżki cukru 220 g powideł śliwkowych 2 łyżki rumu łżeczka cynamonu 4 łyżki bułki tartej 2łyżki cukru pudru sól Ziemniaki zmielić ,połączyć z 4o g masła żółtkami,mąką,szczyptą soli,wyrobić gładkie ciasto.rozwałkować ,wyciąc krążki napełnić powidłami połączonymi z rumem i cynamonem.Uformowane pierożki ugotować w osolonym wrzątku,polać bułka podsmażoną na maśle,posypać cukrem pudrem .Pycha!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Knedle w sosie z bananami 1 kg ugotowanych ziemniaków 1/2 łyżki masła 3 łyżki kaszy mannej 1 jajko 2 żółtka 250 g mąki konfitura z borówek sól skórka z cytryny SOS- 2 banany 1 szkl soku pomarańczowego łyżka cukru łyżeczka kaszy mannej 5 łyżek śmietany 2 łyżki likieru pomarańczowego Ziemniaki przepuścić przez maszynkę,połączyć z masłem,kaszą,szczyptą soli,jajkiem ,żółtkami,mąką wyrobić gładkie ciasto.Rozwałkować,Wycinać kwadraty 7x7,nakładać po łyżeczce konfitury.Uformowane knedle gotować w osolonym wrzątku. Sos-obrane banany pokroić na 3 części,rozgrzać masło,podsmażyć banany,odstawić.3/4 szklanki soku zagotować z cukrem,szczyptą soli,w pozostałym soku rozpuścić kaszkę,zagotować.Dodać śmietanę,likier,banany.wymieszać Podawać z knedlami ,ozdobić skórką z cytryny lub miętą.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Bardzo popularna czeska zupa czosnkowa, jest to jedna z prostszych wersji SKŁADNIKI: 8 szklanek wody lub bulionu, 1 łyżka soli, 6 ząbków czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 4 kromki żytniego chleba, 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kminku, 2 średnie ziemniaki, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżki masła lub smalcu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.. SPOSÓB WYKONANIA: Rozetrzeć czosnek z solą. Przełożyć do garnka i zalać wodą lub rosołem. Pomału doprowadzić do zagotowania, zredukować gaz i gotować ok. 15 minut na bardzo małym ogniu z dodatkiem kminku, ziemniaków, majeranku, masła. Doprawić sola i pieprzem. Na maśle usmażyć kawałki chleba i wykładać na talerze. Zalać ciepłą zupą.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
W zeszłym roku będąc na wakacjach na Słowacji jadłam po raz pierwszy słowacki placek z bryndzą. Nie mogłem się powstrzymać i poprosiłam przepis od słowackiej gospodyni. Polecam jest pyszny. Składniki: * bryndza 500 g * żółtka 2 szt * słodka śmietana 50 ml * mielony kminek 2 łyżeczki * grubo zmielony pieprz 1 łyżeczka * mąka 500 g * masło 80 g * mleko 1 szklanka * proszek do pieczenia 2 łyżeczki Bryndzę, żółtko, śmietanę i przyprawy wymieszać na jednolitą masę. Mąkę przesiać i rozrobić z proszkiem do pieczenia, masłem i mlekiem na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość pół cent. Blachę wysmarować olejem i posypać tarta bułką (albo wyłożyć pergaminem), ułożyć na niej ciasto, a na nim rozsmarować masę z bryndzy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180C) i piec 20-25 minut.Ps. Moja żona jeszcze dodała od siebie cebulkę zrumienioną na maśle do bryndzy-Jest pyszny!!!! Smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
CZASKI GULASZ Z PIWEM-PYCHA 50 dag wieprzowiny -łopatka łyżka papryki mielonej 2 cebule 50 ml oleju słonecznikowego łyżeczka kminku butelka piwa Budweiser-0,5 l kromka razowego chleba sól, pieprz Mięso kroimy w kostkę,posypać papryką.Cebulę zrumienić na oleju,dodać mięso,podsmażyć.Posypać kminkiem,dodać piwo,gotować ok 45 min. Chleb pokruszyć,dodać do mięsa,doprawić solą,pieprzem.Podawać z knedlami bułczanymi.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Podczas pobytu w czeskim Cieszynie, spróbowaliśmy kilka wiktuałów tamtejszej kuchni. Dziwne nazwy potraw, niemiła - chyba zmęczona obsługa, smak i zawartość jedzonka dosyć poprawna. Poniżej przepis na zupę, którą tam jedliśmy. ZUPA BRAMBORACKA SKŁADNIKI: 35g masła, duży por, 1 cebula, 3 łodygi selera naciowego, 3 łyżki mąki, 10 średnich ziemniaków, 10 g suszonych borowików, 5 ząbków rozstartego czosnku, przyprawy: majeranek, kminek pieprz, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki zielonej posiekanej pietruszki, półtora litra wywaru warzywnego lub mięsnego no i przydałby się dobrze wysmażony wędzony boczek. PRZYGOTOWANIE: W dużym garnku stopić masło i natychmiast dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, talarki pora i kawałki selera. Warzywa przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki i odsączone grzyby. Wlać cały wywar i doprowadzić wszystko do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Do garnka wsypać zioła i roztarty czosnek. Doprawić do smaku. Podawać z chrupiącymi kawałkami pancetty. Wiesław
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Łatwą do zrobienia, ale niezwykle smaczną potrawą jest "Vyprazany syr", czyli smażony, panierowany żółty ser, a do tego frytki i sos tatarski. Jest to mój ulubiony czeski specjał. Dostaniemy go w prawie w każdej czeskiej knajpie, nawet tam, gdzie podają tylko piwo. Jest to potrawa popularna także na Słowacji, ale tam do całej potrawy możemy dostać jeszcze surówkę. Czeska kuchnia natomiast nie uznaje surówek. "VYPRAZANY SYR" * ser żółty twardy - 20 dag * jajka - 2 szt * bułka tarta - 1 szkl Ser pokroić w grube plastry (ok 1.5cm grubości). Obtoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Można powtórzyć obtaczanie aby skórka była bardziej chrupiąca. W patelni rozgrzać sporo oleju. Na gorący tłuszcz kłaść serowe kotlety. Zdejmować z patelni gdy tylko skórka się zarumieni (zbyt długie smażenie spowoduje wypłynięcie sera). Propozycja podania: frytki + sos tatarski, frytki +surówka lub wedle uznania (np. z keczupem). SMACZNEGO!!!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Jak to w każdym kraju bywa są owoce i warzywa. Wokół ludzi się pałęta - tłum, co zdobią go zwierzęta. Patriota w swym narodzie, żyć już nie mógł w stałym głodzie. Więc z naturą w kontrakt przystał i jej dary wykorzystał. Tak każda świata ojczyzna, czy się przyzna - czy nie przyzna, Ma swój przepis narodowy - specyficzny i typowy. Więc w Czechach koncepcja nowa - której ofiarą jest krowa. "Svíčková na smetaně" (Polędwica wołowa w śmietanie) Główna nutkę smakową otrzymamy kupując polędwicę wołową (1/2 kg), A szczęśliwe nasze miny są z plasterka słoniny (10 dag), By ta radość nie wygasła trzeba stopionego masła (40 g), Smaku tej potrawy z krówki doda karton śmietanki kremówki (30%). By zapach umilał ranek - liść laurowy, ziele angielskie no i majeranek. Jeśli nie dodasz pieprzu i soli, z braku smaku głowa Cię rozboli. Żeby Ci nie wyszedł feler - 3 marchewki, 3 pietruszki no i mały seler. Troszkę octu i cebuli - byście głębi smak poczuli. Aby zamknąć naczynia wieko, dodaj mąkę, no i mleko. A na koniec po kryjomu - litr pysznego wlej bulionu. Taki przepis moi mili - ludzie w Czechach wymyślili. DOKŁADNA RECEPTURA: - umyj warzywa i pokrój w drobną kostkę, - na drobne kawałki pokrój słoninę, - polędwicę smarujesz łyżeczką soli, - mięso przyprawiasz pieprzem, - włóż mięso do garnka, a dookoła poukładaj warzywa, słoninę i przyprawy, - całość oblej stopionym masłem oraz odrobinką octu, - włóż do piekarnika o temp. 220 ° C i piecz 20 minut (pamiętaj aby po 10 minutach obrócić mięso), - podlej polędwicę zrobionym, gorącym bulionem i w temperaturze 180 ° C piecz przez kolejne 20 minut, - następnie wyjmij pachnące mięsko i pokrój w plastry według własnego uznania, - pamiętaj aby przecedzić sos, - warzywa, które znajdowały się obok pieczeni wyjmij i zmiksuj, - do garnka wlej mąkę pomieszaną z mlekiem oraz dwiema łyżkami sosu z polędwicy, - zmiksowane warzywa dodaj to mieszanki z mąki i mleka, którą masz w garnku - całość podgotuj, - w końcowym etapie dodaj zahartowaną kremówkę trzydziestoprocentową, - przypraw solą, pieprzem i majerankiem. SMACZNEGO!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Przepis na "Słowackie z bryndzą i boczkiem" -1 kg ziemniaków -jajko -pół szklanki mleka -15 dag mąki -30 dag bryndzy -2 cebule -10 dag wędzonego boczku -2 łyżki oleju -sól, pieprz Ziemniaki obrać, opłukać. Połowę ziemniaków ugotować do miękkości i utłuc na piure. Pozostałe zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć. Ugotowane ziemniaki połączyć ze startymi. Dodać jajko, mleko i wsypać tyle mąki, aby ciasto było luźne, ale dość gęste. Doprawić solą i pieprzem. Odrywać małe kawałki ciasta, wrzucać na osolony wrzątek. Gotować chwile, aż wypłyną. Odcedzić. Cebule obrać, pokroić na talarki. Boczek wędzony pokroić w małą kostkę. Na oleju podsmażyć na rumiano cebule z boczkiem. Bryndze rozkruszyć, posypać kluski, polać skwarkami, wymieszać. Moja rada: Kluski można podać również z ugotowaną kapustą kiszoną i podsmażona na oleju cebulą. Bez względu na wersje doskonałym dodatkiem jest kufel jasnego piwa.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Placki ziemniaczane po Słowacku Pychotka palce lizać łatwe w przygotowaniu 30-60 min Składniki * Ziemniaki mąka jajka czosnek twaróg sól pieprz olej żółty ser szczypior. Opis przygotowania Smażymy normalne placki ziemniaczane dodając do ciasta czosnek wedle woli.Gorące posypać startym żółtym serem.Obok kładziemy trochę twarogu do którego też dodajemy odrobinę czosnku.Twaróg posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Przepis na pyszne łazanki. SKLADNIKI -1/2 kg łazanek, -10 dag sloniny lub tłustego boczku, -1kg kapusty białej, _1 duza cebula, -min. 40 dag szynki, boczku wędzonego, ogonówki, -pieprz, sól, maggi. WYKONANIE Słoninę lub boczek zesmażyć na rumiano. Na tłuszczu zszklic pokrojona w kostkę cebulę, dodac pokrojonę w kostkę szynkę, boczek, ogonówkę. Podsmazyc kilka minut. Kapustę posiekac dosyc grubo, ugotować, odcedzić. Odcedzona kapuste dodać do smazonych składniko i razem smażyć, ciągle mieszając ok. 2 min. . Łazanki ugotować, odcedzić. Wszystkie składniki razem wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami. SMACZNEGO Łazanki można przygotować np. z pieczarkami lub boczniakami zamiast z wedliną. Wtedy do smazenia używamy oleju.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z SEREM I CZOSNKIEM! Skł. Ziemniaki 800g mleko RUBICO 0.5szkl śmietana 0.5szkl czonek 2 ząbki ser gruyere wg uznania gałka muszkatałowa wg uznania pieprz, sól, masło wg uznania Oczyszczone ziemniaki poktoić w cienkie plasterki, ułorzyc jak dachówkę w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Wstwić do nagrzaneo do 230stopni piekarnika. Mleko wymieszać ze śmietaną oraz rozdrobnionym czosnkiem i polać ziemniki oprószyć gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Gdy ziemniaki będą juz miękkie posypać startym serem i zapiekać aż ser lekko się zarumieni. Podawać jako dodatek do mięs. SMACZNEGO!!!
Ostatnio edytowany 19 stycznia 2010 o 15:36
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Fantastyczna zupa (po polsku) lub polévka (po czesku) chlebowa Składniki - 1 średni chleb żytni lub pumpernikiel, 8 szklanek wody lub rosołu, 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kminku, 1 łyżka masła, 1/4 szklanki gęstej śmietany, 2 żółtka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wykonanie - Chleb pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać wodę lub rosół, nasiona kminku, sól i pieprz do smaku. Powoli doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować 15 minut. Zupę zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, żółtka, masło. Wymieszać. Podgrzać na ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Posypać natką pietruszki. Smacznego!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Czeskie bułeczki waniliowe Składniki: duża kostka (250g) miękkiego masła pół szklanki cukru 2 szklanki mąki szklanka zmielonych lub posiekanych obranych migdałów cukier lub aromat waniliowy pół łyżki soli cukier puder do posypania Przygotowanie : Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, do czego można użyć miksera. Ostrożnie dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Dodajemy migdały i cukier (aromat) waniliowy i sól. Po ukręceniu ciasta, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po wychłodzeniu ciasta, odrywamy części wielkości mniej więcej łyżki. Rolujemy je na walce o średnicy mniej więcej 1cm i lekko zaginamy brzegi, formując z nich tradycyjne czeskie bułeczki podłużne (rohliki). Kminkowy karp z w winnym sosem SKŁADNIKI: 4 małe filety z karpia, 1 łyżka zmiażdżonych nasion kminku, 2 łyżki masła, 1 pokrajana na ćwiartki cytryna, sok z pół cytryny, 1 pokrajana na plasterki mała cebula, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, pół szklanki białego wytrawnego wina. SPOSÓB WYKONANIA: Filety doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Rozgrzać masło i smażyć rybę po 2 minuty z każdej strony, Dodać cebulę i doprawić pieprzem kajeńskim. Podlać winem, sokiem z cytryny. Przykryć i gotować 5 minut. Wyjąć filety i trzymać w cieple. Sos zredukować na dużym ogniu. Wmieszać do niego trochę masła. Włożyć kawałki ryby, dodać natkę pietruszki i podawać z białym chlebem oraz kawałkami cytryny.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
CZESKIE KNEDLICZKI Bardzo smaczne tradycyjne czeskie danie. Podawać je można z różnego rodzaju sosami. Składniki: • mleko odrobina • cukier 1 łyżka • czerstwa bułka 15 dag • jajko 1 szt • mleko 1 szklanka • boczek wędzony lub wędlina tłusta 20 dag • mąka 40 dag • drożdże 1-1.5 dag • sól 1 do smaku Przyrządzenie: Bułkę (ok.5 kajzerek) i boczek lub wędlinę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć razem aż do zrumienienia. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, mlekiem oraz łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia w cieple. Gdy wyrosną połączyć je z mąką, jajkiem, szczyptą soli do smaku i wreszcie ze zrumienioną bułeczką i wędliną. Tą jednolitą masę przykryć czystą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość odrywać palcami po kawałeczku, formować kulki mniejsze od pingpongowych i układać na podsypanej mąką desce lub tacy. Wrzucać na osoloną wodę, wrzącą w wielkim garnku i gotować ok.15 minut. Można też z masy uformować "wałek", zawinąć go w lnianą ściereczkę i zabezpieczyć końce ściereczki podwijając je pod spód i tak włożyć do wrzątku i gotować ok.20-25 minut, a po ugotowaniu pokroić w plastry. Podawać z ostrymi sosami, jak: chrzanowy, musztardowy, pomidorowy albo keczup i z surówkami. Czesi bardzo lubią knedliczki z piwem. Życzę smacznego i pozdrawiam: Tadeusz Truszko z Radzynia Podlaskiego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Palačinki - Naleśniki ze Słowacji Czas przygotowania: 20 minut Czas smażenia: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: * filiżanka mąki * filiżanka mleka * jajko * łyżeczka cukru waniliowego * łyżeczka cukru * 2 łyżki masła * tabliczka gorzkiej czekolady * szczypta soli * dowolne owoce * bita śmietana * tłuszcz do smażenia Etapy przygotowania: ■ Owoce opłukać, osuszyć, jeżeli to konieczne, obrać. Czekoladę pokruszyć i stopić w kąpieli wodnej. Jajko roztrzepać z mlekiem. Dodać szczyptę soli, stopione i przestudzone masło, cukier, cukier waniliowy i przesianą mąkę, wymieszać. Odstawić na 30 min. ■ Rozgrzać i lekko natłuścić patelnię. Kolejno smażyć z obu stron jak najcieńsze naleśniki. Składać w chusteczki. Polewać stopioną czekoladą. Podawać z bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Witam Ja dla odmiany, chciałabym zaproponować Państwu coś słodkiego i zarazem bardzo pysznego a mianowicie " Česke buchty" Czeskie buchty - to w polskim znaczeniu bułeczki drożdżowe z nadzieniem. Tradycyjne BUCHTY nadziewane są makiem, powidłami lub twarogiem. Podobno każda czeska gospodyni ma swój własny przepis na "Buchty", ja jednak podam Państwu przepis przeze mnie wypróbowany. Będzie to przepis na: "Buchty z nadzieniem śliwkowym" Ciasto drożdżowe: * 2 dag drożdży * 6 dag cukru * 35 dag mąki * 200 ml ciepłego mleka * 8 dag stopionego masła * 2 żółtka * 1 czubata łyżka cukru waniliowego * skórka otarta z 1 cytryny * sól Nadzienie: * 30 dag powideł śliwkowych Ponadto: * 2 dag masła do posmarowania blachy * 5 dag stopionego masła do posmarowania bułeczek * 5 dag cukru pudru Wykonanie: Do miseczki skrusz drożdże i połącz je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł. Sklej jak pączki, ułóż na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj masłem, piecz 20 minut. Posyp cukrem pudrem Życzę wszystkim smacznego http://ugotuj.to/im/2/2359/z2359102M.jpg
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Babovka (babka)cos Czeskiego słodkiego:-) SKŁADNIKI: 5 jajek, 20 dag masła, 10 dag mielonych orzechów włoskich, 5 dag startej gorzkiej czekolady, 30 dag mąki, 250 ml śmietany, 2 g cukru waniliowego, 13 g proszku do pieczenia SPOSÓB WYKONANIA: Ubić żółtka z cukrem , cukrem waniliowym i masłem. Dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę oraz orzechy, śmietanę i startą czekoladę. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki. Piec powoli w średniej temperaturze. Langosze Składniki:30 dkg mąki, 200 ml mleka 5 dkg drożdży 1/2 łyżki soli 1/2 łyżki cukru olej do smażenia 1 cebula śrenia 10 dkg pieczarek 10 dkg szynki 10 dkg sera żółtego ketchup 4 ząbki czosnku 1 jogurt naturalny 2 łyżki majonezu Pieprz Przepis: Z 6 łyżek mleka, cukru i drożdży przygotować zaczyn, przykryc i odstawić w ciepłe miejsce. Po 15 minutach wlać go do pozostałego mleka, mąki i soli. Dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest klejące dosypywać mąki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podzielic na części, które należy rozciągnąć lub wałkować na cieniutkie placuszki. Tak przygotowane langosze smażyć na gorącym, głębokim oleju z obu stron na złocisty kolor. Pieczarki, cebulke i szynkę smażymy, dodajemy odrobine pieprzu do smaku. Ser trzemy na tarce. Wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy do nich smietanę i 2 łyżki majonezu oraz troszkę pieprzu do smaku. Na usmażone placuszki nakładamy usmażone pieczarki z szynką i cebulką,posypujemy tartym serem i polewamy sosem czosnkowym i odrobiną ketchupu SMACZNEGO
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Utopenec Składniki: Ilość składników na 1 słoik: 700 g serdelków lub innych grubych parówek (oryginalnie w czeskim przepisie są to spekacky) 100 g cebuli 100 g papryki Zalewa: woda ocet sól, pieprz w ziarenkach, papryka ostra i słodka, chili, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra, gorczyca itp. Sposób przyrządzania: Serdelki, po obraniu z folii nadkrajamy wzdłuż. Do środka wkładamy talarek cebuli i krążek papryki, a następnie spinamy wykałaczką. Tak przygotowane utopence wkładamy do słoika, zasypujemy pozostałą cebulą i papryką pokrojoną w kostkę, a następnie zalewamy przygotowaną zaprawą. Zalewę przygotowujemy z wody i octu mieszanych w stosunku 1:3 (np. 3 szklanki wody i jedna octu), ewentualnie więcej wody, przy słabszej zalewie. Dodajemy do niej wszelkie przyprawy wymienione w składnikach i te jakie jeszcze uznamy za stosowne. Zagotowujemy i po przestudzeniu zalewamy słoik z utopencami. Tak przygotowane serdelki pozostawiamy w słoju przez trzy dni, potem wyjmujemy je z zalewy i przechowujemy w lodówce.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
"Budyń z żółtego sera" 3 łyżki masła 4 jajka 1 łyżka cukru 2 cebule 3 łyżki posiekanej pietruszki 15 dag potartego, żółtego sera 2 suche kajzerki sól pieprz 1 łyżka masła (żeby posmarować foremkę) Obraną cebulę posiekać na drobne kawałeczki i dusić z dodanym masłem. Dodać do tego utartą bułkę oraz pomieszać z żółtkiem z jaj, pietruszką oraz serem. Pozostałe z jaj białko ubić, a gdy piana osiągnie sztywną konsystencję dodać cukier i jeszcze trochę ubijać. Potem wymieszać wszystko z pozostałymi produktami. Do smaku dodać pieprzu i soli. Całość włożyć do wysmarowanego masłem garnuszka lub jakieś innej foremki. Dokładnie wyrównać powierzchnię. Następnie nakryć pokrywą i umieścić w większym garnku, w którym wrze woda. I tak gotować. Serową masę można także zapiec po włożeniu do nagrzanego piekarnika.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Strona 1 z 2

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.