GWIAZDA TIRAMISU
SKŁADNIKI:
450 g mrożonego ciasta francuskiego
5 żółtek
1 łyżka mleka
40 g grubego cukru
6 płatków żelatyny
100 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
130 ml likieru amaretto
250 g serka mascarpone
250 g pełnotłustego jogurtu
300 ml śmietanki
50 ml kawy Segafredo Zanetti
60 g ciasteczek migdałowych amarettini
1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE: 1,5 godziny
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni C
- Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Należy wykroić z niego pięć okrągłych placków śr. 28 cm. Z dwóch placków wycinamy ładne kształtne gwiazdy.
- Jedno żółtko dokładnie mieszamy z mlekiem
- Placki z ciasta francuskiego kolejno przekładamy na blachę opłukaną zimna wodą. smarujemy je żółtkiem, posypujemy grubym cukrem i pieczemy po około 15 min.
- Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy.
- Cztery żółtka, 100 g cukru kryształu, cukru waniliowego i 80 ml amaretto ubijamy w ciepłej kapieli wodnej na puch. Dodajemy serek mascarpone i jogurt, mieszamy. Wlewamy rozpuszczoną żelatyne, ponownie mieszamy. Krem chłodzimy przez około 20 minut. Śmietankę ubijamy i dodajemy do tężejącego kremu.
- Ciasteczka amarettini zalewamy chłodną kawą wymieszaną z 50 ml likieru amaretto.
- Upieczone placki i gwiazdy smarujemy kremem z serka mascarpone. Na plackach kładziemy po kilka ciasteczek, układamy placki jeden na drugim, na wierzchu umieszczamy gwiazdy.
- Tort tiramisu dekorujemy pozostałymi ciasteczkami i posypujemy przesianym przez sitrko cukrem pudrem. Od razu podajemy miłym gościom i domownikom.
polecam
|
|
Muffiny Espresso
Wilgotne, czekoladowo – kawowe babeczki , w sam raz do popołudniowej filiżanki espresso
Składniki na 14 muffinek:
- 125 g masła
- 125 g mąki
- 2 duże jajka
- 125 g ciemnego cukru muscovado
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal,
- 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej
- 1 - 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
Miękkie masło miksować z cukrem, dodać jajka, znów zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawę. Zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Dla rozcieńczenia masy dodać 1 - 2 łyżki mleka, zmiksować.
Ciasto wyłożyć do papilotek na muffiny, lub silikonowych foremek muffinkowych. Piec w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka, około 20 minut. Polać dokładnie polewą:
Polewa:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal,
- 150 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła
Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać. Udekorować muffiny.
|
|
Babka kawowa pijana likierem kawowym
Foremka o średnicy 23cm i 9 cm wysokości.
Babka jest przepyszna i bardzo wilgotna.
Składniki:
- 180 g masła
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Syrop do nasączenia:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal,
- 100 ml wrzątku
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 ml likieru kawowego
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal,
Piekarnik nagrzewamy do 175 °C.
Formę dokładnie natłuszczamy, ewentualnie wysypujemy bułką tartą.
Masło musi być miękkie- ucieramy je z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy po 1 jajku. Kiedy składniki się połączą dodajemy kawę (można ją dodatkowo rozetrzeć w moździerzu aby była zupełnie miałka) i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy do dokładnego połączenia Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 40 - 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na około 25 minut, aby trochę przestygła, następnie wyjmujemy z formy.
Przygotowujemy syrop. Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą i dodajemy do niej likier. Taki syrop wlewamy do formy na babkę a następnie do formy wkładamy babkę. Babkę pozostawiamy w formie ok 5 minut, aby "wpiła" cały syrop. Aby wyjąc babkę należy przykryć formę odrobinę większym talerzem i energicznym ruchem ją odwrócić. Babkę odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc . Na drugi dzień przygotowujemy lukier. Kawę (można ją dodatkowo rozetrzeć w moździerzu, aby była zupełnie miałka) mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy mleko. Lukier ucieramy mieszamy do chwili aż będzie gładki i jednolity.
Polukrowaną babkę odstawiamy na godzinę aby lukier zastygł
|
|
Torcik cappucino
boskie połączenie słodyczy masy z goryczą kawy. Jeden kawałek to stanowczo za mało .
Uwielbiam to ciasto od wielu lat, przygotowanie go wymaga trochę zachodu, ale warto!
Porcja na prostokątna blaszkę tradycyjnych rozmiarów.
Biszkopt na spód: Składniki:
- 2 jajka
- 1/3 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli,
Białka ubijamy z odrobiną soli, na sztywno. Dodajemy partiami cukier i ubijamy na sztywno jak bezę. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka rozmieszane z łyżką wody. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (pieczemy z termoobiegiem ok. 20min). Studzimy i dopiero wyjmujemy z formy.
Masa: Składniki:
- 4 żółtka
- 1 jajo
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 3 małe lub 2 duże serki homogenizowane waniliowe
- 1 szklanka mleka w proszku
- 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- 35 dag biszkoptów okrągłych
- 1 szkl mocnego naparu kawy Espresso Casa
Wykonanie:
Kawę zaparzyć, odstawić do wystygnięcia.
Żółtka, jajko i cukier ubić na parze. Trwa to trochę- masa musi zwiększyć objętość, zrobić się jasna i puszysta. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia, ubijać jeszcze przez chwilę, i wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody na 1/2 godziny.
Mikserem utrzeć masło na puch, ucierać dodając stopniowo ubite żółtka. Następnie dodać stopniowo dwa serki homogenizowane. Cały czas ucierając dodać partiami mleko w proszku.
Żelatynę podgrzewać mieszając aż się rozpuści, schłodzoną wlać do masy, Zmiksować.
Biszkopt nasączyć równomiernie kawą. Na biszkopt wyłożyć połowę masy. Biszkopty maczać w naparze kawy i układać na masie jeden obok drugiego. (Najwygodniej kawę wlać do miseczki, wkładać do niej po kilka biszkoptów i wyjmować gdy nasiąkną kawą. Trzeba uważać, aby się nie rozpadły – wszystko zależy od rodzaju biszkoptów. Ja preferuję porządnie nasączone kawą.) Połowę biszkoptów wyłożyć na masę. Przykryć drugą jej połową. Na wierzch ułożyć resztę biszkoptów maczanych w kawie.
Torcik można polać polewą.
Odstawić do lodówki, kroić najlepiej na drugi dzień.
|
|
Włoskie tiramisu z truskawkami
Składniki:
- 50 dag serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru lub zwykłego
- 1/2 litra śmietanki 30% -36%
- podłużne biszkopty typu ladyfingers
- 2 fixy do śmietanki, kakao
-1/2 szkl mocnego naparu kawy Espresso Casa
- kilkanaście truskawek.
Do podania: szklane pucharki lub szerokie szklanki – świetnie nadają się kwadratowe na whisky
Wykonanie:
Przygotować napar kawowy- według uznania co do jego mocy. Ostudzić.
Truskawki umyć, obrać, zmiksować. W razie konieczności dosłodzić.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubić schłodzoną śmietankę. Dwie masy delikatnie ze sobą połączyć.
Biszkopty nasączyć kawą i ułożyć w pucharkach. Oprószyć je kakao (najlepiej zrobić to małym sitkiem). Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowej, a na nią znowu nasączone biszkopty oprószone kakao i pozostałą masę.
Poszczególne warstwy układać starannie, aby w przekroju deser prezentował się elegancko.
Na wierzch wylać mus truskawkowy. Schłodzić w lodówce,
Podawać udekorowane zielonym listkiem mięty.
Biel i czerń, słodycz i gorycz - uwielbiam ten deser nie tylko latem.
|
|
Łosoś w sosie z avokado i kawy
ok 500g łosoisa, sól biały pieprz,masło klarowane
Sładniki:na sos potrzeba:
2 dymki (drobno pokrojone)
1/2 awokado
1/2 cytryny
1/2 szklanki śmietanki 30%
1/2 szklanki łagodnej kawy
2 suszone pomidory
40 ml likieru amaretto
oliwa z oliwek sos Worcestershire
sól, pieprz
Wykonanie:Suszone pomidory namaczamy na noc w oliwie z oliwek (można też wykorzystać suszone pomidory w oliwie ze słoika).Sok z połowy cytryny i połówkę awokado bez skórki dusimy widelcem lub miksujemy w blenderze razem z kilkoma kroplami sosu Worcestershire. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.Awokado skrapiamy sokiem pozostałą połówką z cytryny i odkładamy.Umytego łososia bez skórki porcjujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy delikatnie solą i białym pieprzem.Smażymy łososia na klarowanym maśle, na niewielkim ogniu. Usmażonego przykrywamy, żeby nie wystygł i odstawiamy.Cebulkę dymkę delikatnie szklimy na oliwie z oliwek.Dodajemy kawę i redukujemy na dużym ogniu płyn do 1/4 objętości.Dolewamy do kawy z cebulką śmietankę kremówkę. Najlepiej gdy jest to gęsta śmietanka, a tę rzadszą, schłodzoną, można wcześniej delikatnie ubić. Na dużym ogniu gotujemy sos aż śmietanka zgęstnieje.Do sosu dodajemy uduszone awokado oraz drobno pokrojone, namoczone w oliwie, suszone pomidory. Podgrzewamy chwilę, dokładnie mieszając.Dolewamy do sosu likier amaretto i doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę.Na talerzu układamy plasterki świeżego awokado i sos, a na wierzchu układamy usmażonego łososia.Danie można dodatkowo udekorować plasterkiem cytryny.
|
|
CIASTO KAWOWE Z MASĄ MLECZNO-SERKOWĄ
Biszkopt:
3 jaja
½ szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mielonej kawy Espresso Classico
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
zapach waniliowy
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i żółtka. Następnie mąkę, kawę i proszek do pieczenia oraz zapach. Dokładnie wymieszać i piec około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa:
250 g masła
2-3 serki waniliowe po 150 g
120 g mleka w proszku
¾ szklanki cukru pudru
zapach pomarańczowy
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian serki i mleko. Ucierać aż powstanie jednolita masa. Dodać zapach pomarańczowy.
Na biszkopt nałożyć masę, na masę biszkopciki okrągłe. Biszkopty polać polewą czekoladową.
|
|
Kurczak z kawą
500 g piersi kurczaka, 2 łyżeczki pieprzu kolorowego, 1 łyżka octu, 1 łyżka oliwy, 1/2 szklanka wody, 4 łyżki cukru, 3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej np. 18%, 2 łyżki ziaren kawy Zaczynam od sosu. Do rondelka wlewam wodę, dodaję cukier i kawę i gotuję, aż wywar będzie miał wyrazisty kolor i zapach. A także lekko zgęstnieje. W tym czasie przygotuję kurczaka. Pieprz rozcieram w moździerzu. Dodaję ocet i oliwę. Kawałki kurczaka maczam w marynacie i odstawiam na kilka minut. Z sosu kawowego wyjmuję ziarna kawy, a do płynu dodaję śmietaną. Mieszam. Kurczaka podsmażam aż będzie jasny. Przed podaniem polewam sosem kawowym. Smacznego.
|
|
W pierwszej kolejności, poproszę o informację do kiedy naprawdę potrwa konkurs.
|
|
Muffiny Espresso
Wilgotne, czekoladowo – kawowe babeczki , w sam raz do popołudniowej filiżanki espresso
Składniki na 14 muffinek:
- 125 g masła
- 125 g mąki
- 2 duże jajka
- 125 g ciemnego cukru muscovado
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal,
- 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej
- 1 - 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
Miękkie masło miksować z cukrem, dodać jajka, znów zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawę. Zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Dla rozcieńczenia masy dodać 1 - 2 łyżki mleka, zmiksować.
Ciasto wyłożyć do papilotek na muffiny, lub silikonowych foremek muffinkowych. Piec w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka, około 20 minut. Polać dokładnie polewą:
Polewa:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal,
- 150 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła
Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać. Udekorować muffiny.
|
|
mus kawowy
100g gorzekiej czekolady,125g serka Mascarpone, 2 łyżki cukru pudru,6 łyżek zaparzonej mocnej kawy Segafredo, 150ml śmietany kremówki,kakao i rurki waflowe do dekoracji.
Przygotowanie:
czekoladę łamiemy na kawalki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej,odstawiamy do ostygnięcia,serek ubijamy z cukrem pudrem, mieszamy z kawą, czekolada, z bitą smietana ubitą na sztywno. Mus nakładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na noc.Przed podaniem dekorujemy bita smietana ,kakao i rurkami waflowymi.
Smacznego:)
|
|
Babka kawowa
http://1.bp.blogspot.com/-0IF_-R9Krrg/Twhfj3yH_YI/AAAAAAAASOE/cbojZzdpIsc/s400/DSCN2742.JPG
składniki: 4 duże jajka
220 g cukru
300 g mąki pszennej luksusowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła albo margaryny
2 łyżeczki 'przyprawy do kawy i deserów'
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal
120 g łuskanych orzechów włoskich, pokruszonych
1/4 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
kilka kropli aromatu migdałowego
POLEWA - kilka kostek czekolady deserowej
lukier utarty z cukru pudru, kawy rozpuszczalnej (j.w.) i gorącej wody
do ozdoby - czekoladowe ziarenka kawy
połówki orzechów włoskich
sposób przygotowania: tłuszcz rozpuściłam i odstawiłam do przestudzenia. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, proszkiem do pieczenia, kawą i przyprawą do kawy i deserów. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Stopniowo, na przemian, dodawałam po trochu płynnego tłuszczu i mieszanki mącznej. Na koniec dolałam olejek zapachowy, ekstrakt i wsypałam orzechy wcześniej wymieszane z mąką ziemniaczaną. Masę przelałam do formy na babkę, takiej z kominem spryskanej tłuszczem w sprayu. Piekłam ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C - do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam do wystudzenia na kratkę odwracając formę do góry dnem i ciasto samo się wysunęło. Gdy babka wystygła posmarowałam ją rozpuszczoną na parze czekoladą i polałam gęstym lukrem utartym z cukru pudru i gorącej wody dodając 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Udekorowałam czekoladowymi ziarenkami kawy i połówkami orzechów włoskich.
|
|
Grzybki ptysiowe
http://2.bp.blogspot.com/-jpU4YnYnn1M/TobR8s3fOaI/AAAAAAAAQWc/pvY1JImVJII/s400/50145_grzybki-ptysiowe-_0_2.jpg
składniki: CIASTO - 1 szkl. mąki pszennej
50 g masła albo margaryny
1 szkl. wody
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
POLEWA - 1 szkl. cukru pudru
1 łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal
1 łyżka gorącej wody
3 - 4 łyżki rumu
NADZIENIE - 1 , 5 - 2 szkl. śmietanki kremówki 30 - 36 %
3 - 4 łyżki cukru pudru
2 op. śmietan-fix 9 g
4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (j.w.)
do posypania: 2 - 3 łyżeczki drobnej posypki czekoladowej
sposób przygotowania: CIASTO - Mąkę przesiałam. Wodę zagotowałam w rondlu, dodałam masło, sól i cukier waniliowy. Do wrzącego płynu wsypałam mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszałam - najlepiej robić to drewnianą łyżką - aż zrobiło się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymałam na ogniu i ucierałam ciasto 2 - 3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawiłam i lekko przestudziłam. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijałam kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełniłam ciastem rękaw cukierniczy (końcówka z dużym otworkiem, może być karbowany) i wyciskałam na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, okrągłe, niezbyt duże kapelusze i podłużne trzonki. Między ciastkami zostawiałam dość duże odstępy bo sporo urosną. Piekłam ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C i piekłam dalej 10 - 15 min. Nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia bo ciasto może opaść Upieczone ciastka wyjęłam, w kapeluszach od spodu zrobiłam końcem noża otworki na trzonek i napełnienie śmietaną. W grubszych trzonkach też można zrobić otwór do napełnienia. Wystudziłam.
POLEWA - Cukier puder utarłam z wodą, rumem i kawą na bardzo gęsty lukier. Smarowałam nim z wierzchu, za pomocą pędzelka, kapelusze. Posmarowałam też lekko jeden z końców trzonków i obsypałam je posypką czekoladową - taka imitacja resztek ściółki.
NADZIENIE - Śmietana musi być dobrze schłodzona, bardzo zimna! Cukier puder zmieszałam z kawą i śmietan-fixem. Śmietanę ubijałam przez ok. 30 s. mikserem na wolnych obrotach, następnie dosypałam wymieszane suche dodatki i zwiększając obroty miksera ubijałam do pożądanej, sztywnej konsystencji. Ubitą pianą napełniłam kapelusze i grubsze trzonki przy pomocy rękawa cukierniczego z długą, cienką końcówką. Trzonki umocowałam w otworach, przez które napełniałam kapelusze śmietaną. Ciastka można upiec kilka godzin przed podaniem, ale śmietaną napełniamy je w ostatniej chwili aby nie rozmiękły.
|
|
Ciasto a'la tiramisu
http://3.bp.blogspot.com/-89_RBZa3_sc/TqPbDKwlI6I/AAAAAAAAQnk/ZklMuyRbs28/s400/DSCN4815.JPG
składniki: BISZKOPT - 6 jajek
1 czubata szkl. mąki tortowej (szkl. poj. 250ml)
1/2 szkl. cukru drobnego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki lodowatej wody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
MASA: 6 żółtek
1/2 szkl. cukru pudru
1 op. 500g serka mascarpone
1 op. 200g śmietany 36%
2 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżeczki esencji waniliowej z prawdziwą wanilią
SYROP: 1/2 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
4 czubate łyżki kawy Cafe Mag Safari
3 łyżki spirytusu
1/2 łyżeczki olejku do ciast migdałowego
dodatkowo: 2 łyżki kakao naturalnego
sposób przygotowania: CIASTO: Naszykowałam dużą blachę - wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika - i wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam na sztywno z solą, pod koniec ubijania dodałam 3 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę razem ubijałam. W drugiej misce utarłam żółtka z drobnym cukrem na puch, w trakcie ucierania dodawałam po łyżce wody - ważne żeby była bardzo zimna. Dodałam białka, lekko przemieszałam, dosypałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszałam łyżką zagarniając ciasto od dołu, wylałam na blachę. Piekłam ok. 8 - 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po wyjęciu wystudziłam i pokroiłam na 4 równe paski.
SYROP: wodę zagotowałam z cukrem, dodałam kawę, wystudziłam, do zimnego dolałam spirytus i olejek migdałowy. Syropem nasączyłam równomiernie paski ciasta za pomocą pędzla.
MASA: żelatynę zalałam 6 łyżkami zimnej wody a gdy napęczniała podgrzewałam i mieszałam aż się rozpuściła - uwaga! nie wolno zagotować!
Żółtka utarłam z cukrem na prawie białą, puszystą masę, dodałam esencję waniliową. Dodałam też serek mascarpone, wymieszałam, ale nie miksowałam już! Bardzo zimną śmietanę ubiłam na sztywno i dodałam do masy, delikatnie wmieszałam łyżką. Mieszając wlałam cienkim strumieniem lekko przestudzoną żelatynę - masa powinna od razu gęstnieć a gdyby tak się nie działo to trzeba odstawić ją na kilka minut do lodówki. Lekko tężejącym kremem smarowałam grubo nasączone paski biszkoptu i nakładałam je na siebie. Posmarowałam także boki ciasta. Wierzch oprószyłam przez sitko kakao naturalnym. Deser włożyłam do lodówki na kilka godzin żeby dobrze się schłodził.
|
|
Pianka kawowa z rumem i galaretką gruszkową
http://3.bp.blogspot.com/-i4H1ibsrakM/Tkfp5PpFSPI/AAAAAAAAP0U/UhLtV0tph7I/s400/DSCN6565.JPG
składniki: 4 gruszki
sok z 1 cytryny
1 op. galaretki gruszkowej w proszku
3 łyżki cukru zwykłego
2 jajka
1 szkl. cukru pudru
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal
5 łyżeczek żelatyny
100 ml mleka 3,2%
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 22%
100 ml jogurtu greckiego
100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżeczka esencji waniliowej
6 łyżek rumu, użyłam jasnego
sposób przygotowania: Gruszki umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kostkę i przełożyłam do rondelka. Wlałam sok z cytryny, dodałam cukier, 400 ml zimnej wody i zagotowałam. Po 2 minutach gotowania zdjęłam z ognia i dosypałam galaretkę. Mieszałam aż całkowicie się rozpuściła. Gdy zaczęła tężeć przelałam do tortownicy śr. 22 cm z wkładem kominowym, odstawiłam do lodówki do zastygnięcia.
Do zimnego mleka 3,2% dodałam żelatynę a gdy napęczniała podgrzewałam aż się rozpuściła, dodałam kawę, wymieszałam i odstawiłam do ostudzenia.
Jajka umyłam, sparzyłam i wybiłam do miski. Dodałam cukier, ubiłam na bardzo puszystą masę. Dodałam mascarpone, śmietanę, mleko skondensowane, esencję waniliową i tężejącą lekko mieszankę kawową, zmiksowałam całość i dolałam rum. Przelałam to tortownicy na galaretkę gruszkową, odstawiłam na całą noc do lodówki.
Aby łatwo było wyjąć deser w tortownicy przed wlaniem składników posmarowałam ją wewnątrz bardzo cieniutko olejem jadalnym - z tak przygotowanej foremki deser sam się wysunie.
Ostatnio edytowany 21 kwietnia 2012 r. o 16:49
|
|
Lody kawowe bez maszynki
http://1.bp.blogspot.com/-kqfuGtHTgd8/TskNlw1S9JI/AAAAAAAARMw/R496xPxcF7g/s400/DSCN1048.JPG
składniki: 500 ml śmietanki kremówki
4 bardzo świeże jajka kurze
3/4 szkl. cukru - może być biały albo trzcinowy
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal
1 szczypta soli
sposób przygotowania: Jajka umyłam dokładnie i sparzyłam gorącą wodą. Oddzieliłam białka od żółtek. Żółtka utarłam z cukrem do białości, białka ubiłam z solą na sztywną pianę. Śmietankę, mocno schłodzoną, ubiłam aż była sztywna a pod koniec dodałam do niej kawę. Wszystkie trzy masy delikatnie, ale dokładnie wymieszałam łyżką i przełożyłam do szczelnie zamykanych pojemników - z tej ilości składników wyszło mi ok. 1 , 75 l masy do zamrożenia. Pojemniki wstawiłam do zamrażarki na kilka godzin - czas zależy od wielkości pojemników i ustawienia mocy zamrażarki.
Dobrze jest zmiksować masę ponownie po 2 -3 godzinach albo chociaż przemieszać co jakiś czas (co 1 - 2 godziny) żeby była bardzo puszysta.
|
|
Szkoda tylko, Piotrze, że to nie Twój przepis - skopiowałeś go sobie ze strony http://kotlet.tv/kurczak-z-kawa |
|
Cafe Liegeois
Składniki:
2/3 szkl.smietany kremówki,1 łyżka cukru,1 łyzka kawy rozpuszczalnej Segafredo, 0,5 l lodów waniliowych.Dekoracja:
0,5 szkl. smietanki kremówki,1 łyzka cukru.
Przygotowanie:
Śmietane kremówke ubijamy z dodatkiem cukru, kawy rozpuszczalnej i mieszamy z lodami .Wkładamy do zamrażarki na noc>Gotowy deser nakładamy do pucharków,dekorujemy bita smietana.Cafe Liegeois mozemy tez udekorowac czekoladkami kawowymi lub przyprawa do kaw lub deserów.
|
|
Naleśniczki kawowe:)
Składniki:
250g mąki pszennej,2 jajka,2 szklanki mleka,50g kakao, 3 łyzeczki kawy rozpuszczalnej Segafredo,szczypta soli,1 łyżka oleju,tłuszcz do smażenia.
przygotowanie:
Mąke wsypujemy do miski,wbijamy jajka, wlewamy mleko i miksujemy ciasto,dodajemy kawe,kakao,szczypte soli,olej.,jeszcze raz miksujemy,gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny.Smażymy naleśniczki na małej ilości rozgrzanego tłuszczu ,smacznego:)
|
|
Wieprzowina w kawie
0,5 kg wieprzowiny
3 cebule
1 mała główka czosnku
10 dag masła
łyżka mąki
3 łyżki mleka
2/3 szkl mocnej kawy Segafredo
oregano,bazylia,majeranek
sól pieprz Mięso pokrojone w kostkę.Cebule i czosnek obrać ,drobno posiekać.w rondlu rozgrzać masło,zrumienić mięso,dodać cebulę i czosnek.Zalać 1/2 szkl wody,dodaj zaparzoną kawę.dusić 30-40 min.Doprawić ziołami.Mąkę zamieszać z mlekiem zagęścić sos.Zagotować.Podajemy z ryżem na sypko lub kaszą jęczmienną
Ostatnio edytowany 28 kwietnia 2012 r. o 19:49
|
Strona 1 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|