Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Dużo dobrej kawy

Utworzony przez anka10, 20 kwietnia 2012 o 10:02
GWIAZDA TIRAMISU SKŁADNIKI: 450 g mrożonego ciasta francuskiego 5 żółtek 1 łyżka mleka 40 g grubego cukru 6 płatków żelatyny 100 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 130 ml likieru amaretto 250 g serka mascarpone 250 g pełnotłustego jogurtu 300 ml śmietanki 50 ml kawy Segafredo Zanetti 60 g ciasteczek migdałowych amarettini 1 łyżka cukru pudru PRZYGOTOWANIE: 1,5 godziny - Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni C - Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Należy wykroić z niego pięć okrągłych placków śr. 28 cm. Z dwóch placków wycinamy ładne kształtne gwiazdy. - Jedno żółtko dokładnie mieszamy z mlekiem - Placki z ciasta francuskiego kolejno przekładamy na blachę opłukaną zimna wodą. smarujemy je żółtkiem, posypujemy grubym cukrem i pieczemy po około 15 min. - Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy. - Cztery żółtka, 100 g cukru kryształu, cukru waniliowego i 80 ml amaretto ubijamy w ciepłej kapieli wodnej na puch. Dodajemy serek mascarpone i jogurt, mieszamy. Wlewamy rozpuszczoną żelatyne, ponownie mieszamy. Krem chłodzimy przez około 20 minut. Śmietankę ubijamy i dodajemy do tężejącego kremu. - Ciasteczka amarettini zalewamy chłodną kawą wymieszaną z 50 ml likieru amaretto. - Upieczone placki i gwiazdy smarujemy kremem z serka mascarpone. Na plackach kładziemy po kilka ciasteczek, układamy placki jeden na drugim, na wierzchu umieszczamy gwiazdy. - Tort tiramisu dekorujemy pozostałymi ciasteczkami i posypujemy przesianym przez sitrko cukrem pudrem. Od razu podajemy miłym gościom i domownikom. polecam
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Muffiny Espresso Wilgotne, czekoladowo – kawowe babeczki , w sam raz do popołudniowej filiżanki espresso Składniki na 14 muffinek: - 125 g masła - 125 g mąki - 2 duże jajka - 125 g ciemnego cukru muscovado - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal, - 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej - 1 - 2 łyżki mleka - 1 łyżka kakao Miękkie masło miksować z cukrem, dodać jajka, znów zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawę. Zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Dla rozcieńczenia masy dodać 1 - 2 łyżki mleka, zmiksować. Ciasto wyłożyć do papilotek na muffiny, lub silikonowych foremek muffinkowych. Piec w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka, około 20 minut. Polać dokładnie polewą: Polewa: - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal, - 150 g gorzkiej czekolady - 25 g masła Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać. Udekorować muffiny.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Babka kawowa pijana likierem kawowym Foremka o średnicy 23cm i 9 cm wysokości. Babka jest przepyszna i bardzo wilgotna. Składniki: - 180 g masła - 1 1/4 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal, - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Syrop do nasączenia: - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal, - 100 ml wrzątku - 2 łyżki cukru pudru - 150 ml likieru kawowego Lukier: - 3/4 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mleka - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal, Piekarnik nagrzewamy do 175 °C. Formę dokładnie natłuszczamy, ewentualnie wysypujemy bułką tartą. Masło musi być miękkie- ucieramy je z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy po 1 jajku. Kiedy składniki się połączą dodajemy kawę (można ją dodatkowo rozetrzeć w moździerzu aby była zupełnie miałka) i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy do dokładnego połączenia Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na około 25 minut, aby trochę przestygła, następnie wyjmujemy z formy. Przygotowujemy syrop. Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą i dodajemy do niej likier. Taki syrop wlewamy do formy na babkę a następnie do formy wkładamy babkę. Babkę pozostawiamy w formie ok 5 minut, aby "wpiła" cały syrop. Aby wyjąc babkę należy przykryć formę odrobinę większym talerzem i energicznym ruchem ją odwrócić. Babkę odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc . Na drugi dzień przygotowujemy lukier. Kawę (można ją dodatkowo rozetrzeć w moździerzu, aby była zupełnie miałka) mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy mleko. Lukier ucieramy mieszamy do chwili aż będzie gładki i jednolity. Polukrowaną babkę odstawiamy na godzinę aby lukier zastygł
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Torcik cappucino boskie połączenie słodyczy masy z goryczą kawy. Jeden kawałek to stanowczo za mało . Uwielbiam to ciasto od wielu lat, przygotowanie go wymaga trochę zachodu, ale warto! Porcja na prostokątna blaszkę tradycyjnych rozmiarów. Biszkopt na spód: Składniki: - 2 jajka - 1/3 szkl cukru - 1/2 szkl mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli, Białka ubijamy z odrobiną soli, na sztywno. Dodajemy partiami cukier i ubijamy na sztywno jak bezę. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka rozmieszane z łyżką wody. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (pieczemy z termoobiegiem ok. 20min). Studzimy i dopiero wyjmujemy z formy. Masa: Składniki: - 4 żółtka - 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - 1 kostka masła - 3 małe lub 2 duże serki homogenizowane waniliowe - 1 szklanka mleka w proszku - 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: - 35 dag biszkoptów okrągłych - 1 szkl mocnego naparu kawy Espresso Casa Wykonanie: Kawę zaparzyć, odstawić do wystygnięcia. Żółtka, jajko i cukier ubić na parze. Trwa to trochę- masa musi zwiększyć objętość, zrobić się jasna i puszysta. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia, ubijać jeszcze przez chwilę, i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody na 1/2 godziny. Mikserem utrzeć masło na puch, ucierać dodając stopniowo ubite żółtka. Następnie dodać stopniowo dwa serki homogenizowane. Cały czas ucierając dodać partiami mleko w proszku. Żelatynę podgrzewać mieszając aż się rozpuści, schłodzoną wlać do masy, Zmiksować. Biszkopt nasączyć równomiernie kawą. Na biszkopt wyłożyć połowę masy. Biszkopty maczać w naparze kawy i układać na masie jeden obok drugiego. (Najwygodniej kawę wlać do miseczki, wkładać do niej po kilka biszkoptów i wyjmować gdy nasiąkną kawą. Trzeba uważać, aby się nie rozpadły – wszystko zależy od rodzaju biszkoptów. Ja preferuję porządnie nasączone kawą.) Połowę biszkoptów wyłożyć na masę. Przykryć drugą jej połową. Na wierzch ułożyć resztę biszkoptów maczanych w kawie. Torcik można polać polewą. Odstawić do lodówki, kroić najlepiej na drugi dzień.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Włoskie tiramisu z truskawkami Składniki: - 50 dag serka mascarpone - 5 łyżek cukru pudru lub zwykłego - 1/2 litra śmietanki 30% -36% - podłużne biszkopty typu ladyfingers - 2 fixy do śmietanki, kakao -1/2 szkl mocnego naparu kawy Espresso Casa - kilkanaście truskawek. Do podania: szklane pucharki lub szerokie szklanki – świetnie nadają się kwadratowe na whisky Wykonanie: Przygotować napar kawowy- według uznania co do jego mocy. Ostudzić. Truskawki umyć, obrać, zmiksować. W razie konieczności dosłodzić. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubić schłodzoną śmietankę. Dwie masy delikatnie ze sobą połączyć. Biszkopty nasączyć kawą i ułożyć w pucharkach. Oprószyć je kakao (najlepiej zrobić to małym sitkiem). Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowej, a na nią znowu nasączone biszkopty oprószone kakao i pozostałą masę. Poszczególne warstwy układać starannie, aby w przekroju deser prezentował się elegancko. Na wierzch wylać mus truskawkowy. Schłodzić w lodówce, Podawać udekorowane zielonym listkiem mięty. Biel i czerń, słodycz i gorycz - uwielbiam ten deser nie tylko latem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Łosoś w sosie z avokado i kawy ok 500g łosoisa, sól biały pieprz,masło klarowane Sładniki:na sos potrzeba: 2 dymki (drobno pokrojone) 1/2 awokado 1/2 cytryny 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki łagodnej kawy 2 suszone pomidory 40 ml likieru amaretto oliwa z oliwek sos Worcestershire sól, pieprz Wykonanie:Suszone pomidory namaczamy na noc w oliwie z oliwek (można też wykorzystać suszone pomidory w oliwie ze słoika).Sok z połowy cytryny i połówkę awokado bez skórki dusimy widelcem lub miksujemy w blenderze razem z kilkoma kroplami sosu Worcestershire. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.Awokado skrapiamy sokiem pozostałą połówką z cytryny i odkładamy.Umytego łososia bez skórki porcjujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy delikatnie solą i białym pieprzem.Smażymy łososia na klarowanym maśle, na niewielkim ogniu. Usmażonego przykrywamy, żeby nie wystygł i odstawiamy.Cebulkę dymkę delikatnie szklimy na oliwie z oliwek.Dodajemy kawę i redukujemy na dużym ogniu płyn do 1/4 objętości.Dolewamy do kawy z cebulką śmietankę kremówkę. Najlepiej gdy jest to gęsta śmietanka, a tę rzadszą, schłodzoną, można wcześniej delikatnie ubić. Na dużym ogniu gotujemy sos aż śmietanka zgęstnieje.Do sosu dodajemy uduszone awokado oraz drobno pokrojone, namoczone w oliwie, suszone pomidory. Podgrzewamy chwilę, dokładnie mieszając.Dolewamy do sosu likier amaretto i doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę.Na talerzu układamy plasterki świeżego awokado i sos, a na wierzchu układamy usmażonego łososia.Danie można dodatkowo udekorować plasterkiem cytryny.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
CIASTO KAWOWE Z MASĄ MLECZNO-SERKOWĄ Biszkopt: 3 jaja ½ szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonej kawy Espresso Classico 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i żółtka. Następnie mąkę, kawę i proszek do pieczenia oraz zapach. Dokładnie wymieszać i piec około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. Masa: 250 g masła 2-3 serki waniliowe po 150 g 120 g mleka w proszku ¾ szklanki cukru pudru zapach pomarańczowy Masło utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian serki i mleko. Ucierać aż powstanie jednolita masa. Dodać zapach pomarańczowy. Na biszkopt nałożyć masę, na masę biszkopciki okrągłe. Biszkopty polać polewą czekoladową.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Kurczak z kawą 500 g piersi kurczaka, 2 łyżeczki pieprzu kolorowego, 1 łyżka octu, 1 łyżka oliwy, 1/2 szklanka wody, 4 łyżki cukru, 3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej np. 18%, 2 łyżki ziaren kawy Zaczynam od sosu. Do rondelka wlewam wodę, dodaję cukier i kawę i gotuję, aż wywar będzie miał wyrazisty kolor i zapach. A także lekko zgęstnieje. W tym czasie przygotuję kurczaka. Pieprz rozcieram w moździerzu. Dodaję ocet i oliwę. Kawałki kurczaka maczam w marynacie i odstawiam na kilka minut. Z sosu kawowego wyjmuję ziarna kawy, a do płynu dodaję śmietaną. Mieszam. Kurczaka podsmażam aż będzie jasny. Przed podaniem polewam sosem kawowym. Smacznego.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
W pierwszej kolejności, poproszę o informację do kiedy naprawdę potrwa konkurs.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Muffiny Espresso Wilgotne, czekoladowo – kawowe babeczki , w sam raz do popołudniowej filiżanki espresso Składniki na 14 muffinek: - 125 g masła - 125 g mąki - 2 duże jajka - 125 g ciemnego cukru muscovado - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal, - 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej - 1 - 2 łyżki mleka - 1 łyżka kakao Miękkie masło miksować z cukrem, dodać jajka, znów zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawę. Zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Dla rozcieńczenia masy dodać 1 - 2 łyżki mleka, zmiksować. Ciasto wyłożyć do papilotek na muffiny, lub silikonowych foremek muffinkowych. Piec w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka, około 20 minut. Polać dokładnie polewą: Polewa: - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal, - 150 g gorzkiej czekolady - 25 g masła Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać. Udekorować muffiny.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
mus kawowy 100g gorzekiej czekolady,125g serka Mascarpone, 2 łyżki cukru pudru,6 łyżek zaparzonej mocnej kawy Segafredo, 150ml śmietany kremówki,kakao i rurki waflowe do dekoracji. Przygotowanie: czekoladę łamiemy na kawalki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej,odstawiamy do ostygnięcia,serek ubijamy z cukrem pudrem, mieszamy z kawą, czekolada, z bitą smietana ubitą na sztywno. Mus nakładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na noc.Przed podaniem dekorujemy bita smietana ,kakao i rurkami waflowymi. Smacznego:)
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Babka kawowa http://1.bp.blogspot.com/-0IF_-R9Krrg/Twhfj3yH_YI/AAAAAAAASOE/cbojZzdpIsc/s400/DSCN2742.JPG składniki: 4 duże jajka 220 g cukru 300 g mąki pszennej luksusowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła albo margaryny 2 łyżeczki 'przyprawy do kawy i deserów' 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal 120 g łuskanych orzechów włoskich, pokruszonych 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego kilka kropli aromatu migdałowego POLEWA - kilka kostek czekolady deserowej lukier utarty z cukru pudru, kawy rozpuszczalnej (j.w.) i gorącej wody do ozdoby - czekoladowe ziarenka kawy połówki orzechów włoskich sposób przygotowania: tłuszcz rozpuściłam i odstawiłam do przestudzenia. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, proszkiem do pieczenia, kawą i przyprawą do kawy i deserów. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Stopniowo, na przemian, dodawałam po trochu płynnego tłuszczu i mieszanki mącznej. Na koniec dolałam olejek zapachowy, ekstrakt i wsypałam orzechy wcześniej wymieszane z mąką ziemniaczaną. Masę przelałam do formy na babkę, takiej z kominem spryskanej tłuszczem w sprayu. Piekłam ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C - do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam do wystudzenia na kratkę odwracając formę do góry dnem i ciasto samo się wysunęło. Gdy babka wystygła posmarowałam ją rozpuszczoną na parze czekoladą i polałam gęstym lukrem utartym z cukru pudru i gorącej wody dodając 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Udekorowałam czekoladowymi ziarenkami kawy i połówkami orzechów włoskich.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Grzybki ptysiowe http://2.bp.blogspot.com/-jpU4YnYnn1M/TobR8s3fOaI/AAAAAAAAQWc/pvY1JImVJII/s400/50145_grzybki-ptysiowe-_0_2.jpg składniki: CIASTO - 1 szkl. mąki pszennej 50 g masła albo margaryny 1 szkl. wody 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka POLEWA - 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal 1 łyżka gorącej wody 3 - 4 łyżki rumu NADZIENIE - 1 , 5 - 2 szkl. śmietanki kremówki 30 - 36 % 3 - 4 łyżki cukru pudru 2 op. śmietan-fix 9 g 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (j.w.) do posypania: 2 - 3 łyżeczki drobnej posypki czekoladowej sposób przygotowania: CIASTO - Mąkę przesiałam. Wodę zagotowałam w rondlu, dodałam masło, sól i cukier waniliowy. Do wrzącego płynu wsypałam mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszałam - najlepiej robić to drewnianą łyżką - aż zrobiło się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymałam na ogniu i ucierałam ciasto 2 - 3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawiłam i lekko przestudziłam. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijałam kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełniłam ciastem rękaw cukierniczy (końcówka z dużym otworkiem, może być karbowany) i wyciskałam na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, okrągłe, niezbyt duże kapelusze i podłużne trzonki. Między ciastkami zostawiałam dość duże odstępy bo sporo urosną. Piekłam ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C i piekłam dalej 10 - 15 min. Nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia bo ciasto może opaść Upieczone ciastka wyjęłam, w kapeluszach od spodu zrobiłam końcem noża otworki na trzonek i napełnienie śmietaną. W grubszych trzonkach też można zrobić otwór do napełnienia. Wystudziłam. POLEWA - Cukier puder utarłam z wodą, rumem i kawą na bardzo gęsty lukier. Smarowałam nim z wierzchu, za pomocą pędzelka, kapelusze. Posmarowałam też lekko jeden z końców trzonków i obsypałam je posypką czekoladową - taka imitacja resztek ściółki. NADZIENIE - Śmietana musi być dobrze schłodzona, bardzo zimna! Cukier puder zmieszałam z kawą i śmietan-fixem. Śmietanę ubijałam przez ok. 30 s. mikserem na wolnych obrotach, następnie dosypałam wymieszane suche dodatki i zwiększając obroty miksera ubijałam do pożądanej, sztywnej konsystencji. Ubitą pianą napełniłam kapelusze i grubsze trzonki przy pomocy rękawa cukierniczego z długą, cienką końcówką. Trzonki umocowałam w otworach, przez które napełniałam kapelusze śmietaną. Ciastka można upiec kilka godzin przed podaniem, ale śmietaną napełniamy je w ostatniej chwili aby nie rozmiękły.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Ciasto a'la tiramisu http://3.bp.blogspot.com/-89_RBZa3_sc/TqPbDKwlI6I/AAAAAAAAQnk/ZklMuyRbs28/s400/DSCN4815.JPG składniki: BISZKOPT - 6 jajek 1 czubata szkl. mąki tortowej (szkl. poj. 250ml) 1/2 szkl. cukru drobnego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki lodowatej wody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli MASA: 6 żółtek 1/2 szkl. cukru pudru 1 op. 500g serka mascarpone 1 op. 200g śmietany 36% 2 łyżeczki żelatyny w proszku 2 łyżeczki esencji waniliowej z prawdziwą wanilią SYROP: 1/2 szkl. wody 1/2 szkl. cukru 4 czubate łyżki kawy Cafe Mag Safari 3 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki olejku do ciast migdałowego dodatkowo: 2 łyżki kakao naturalnego sposób przygotowania: CIASTO: Naszykowałam dużą blachę - wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika - i wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam na sztywno z solą, pod koniec ubijania dodałam 3 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę razem ubijałam. W drugiej misce utarłam żółtka z drobnym cukrem na puch, w trakcie ucierania dodawałam po łyżce wody - ważne żeby była bardzo zimna. Dodałam białka, lekko przemieszałam, dosypałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszałam łyżką zagarniając ciasto od dołu, wylałam na blachę. Piekłam ok. 8 - 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po wyjęciu wystudziłam i pokroiłam na 4 równe paski. SYROP: wodę zagotowałam z cukrem, dodałam kawę, wystudziłam, do zimnego dolałam spirytus i olejek migdałowy. Syropem nasączyłam równomiernie paski ciasta za pomocą pędzla. MASA: żelatynę zalałam 6 łyżkami zimnej wody a gdy napęczniała podgrzewałam i mieszałam aż się rozpuściła - uwaga! nie wolno zagotować! Żółtka utarłam z cukrem na prawie białą, puszystą masę, dodałam esencję waniliową. Dodałam też serek mascarpone, wymieszałam, ale nie miksowałam już! Bardzo zimną śmietanę ubiłam na sztywno i dodałam do masy, delikatnie wmieszałam łyżką. Mieszając wlałam cienkim strumieniem lekko przestudzoną żelatynę - masa powinna od razu gęstnieć a gdyby tak się nie działo to trzeba odstawić ją na kilka minut do lodówki. Lekko tężejącym kremem smarowałam grubo nasączone paski biszkoptu i nakładałam je na siebie. Posmarowałam także boki ciasta. Wierzch oprószyłam przez sitko kakao naturalnym. Deser włożyłam do lodówki na kilka godzin żeby dobrze się schłodził.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Pianka kawowa z rumem i galaretką gruszkową http://3.bp.blogspot.com/-i4H1ibsrakM/Tkfp5PpFSPI/AAAAAAAAP0U/UhLtV0tph7I/s400/DSCN6565.JPG składniki: 4 gruszki sok z 1 cytryny 1 op. galaretki gruszkowej w proszku 3 łyżki cukru zwykłego 2 jajka 1 szkl. cukru pudru 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal 5 łyżeczek żelatyny 100 ml mleka 3,2% 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 22% 100 ml jogurtu greckiego 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 łyżeczka esencji waniliowej 6 łyżek rumu, użyłam jasnego sposób przygotowania: Gruszki umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kostkę i przełożyłam do rondelka. Wlałam sok z cytryny, dodałam cukier, 400 ml zimnej wody i zagotowałam. Po 2 minutach gotowania zdjęłam z ognia i dosypałam galaretkę. Mieszałam aż całkowicie się rozpuściła. Gdy zaczęła tężeć przelałam do tortownicy śr. 22 cm z wkładem kominowym, odstawiłam do lodówki do zastygnięcia. Do zimnego mleka 3,2% dodałam żelatynę a gdy napęczniała podgrzewałam aż się rozpuściła, dodałam kawę, wymieszałam i odstawiłam do ostudzenia. Jajka umyłam, sparzyłam i wybiłam do miski. Dodałam cukier, ubiłam na bardzo puszystą masę. Dodałam mascarpone, śmietanę, mleko skondensowane, esencję waniliową i tężejącą lekko mieszankę kawową, zmiksowałam całość i dolałam rum. Przelałam to tortownicy na galaretkę gruszkową, odstawiłam na całą noc do lodówki. Aby łatwo było wyjąć deser w tortownicy przed wlaniem składników posmarowałam ją wewnątrz bardzo cieniutko olejem jadalnym - z tak przygotowanej foremki deser sam się wysunie.
Ostatnio edytowany 21 kwietnia 2012 o 16:49
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Lody kawowe bez maszynki http://1.bp.blogspot.com/-kqfuGtHTgd8/TskNlw1S9JI/AAAAAAAARMw/R496xPxcF7g/s400/DSCN1048.JPG składniki: 500 ml śmietanki kremówki 4 bardzo świeże jajka kurze 3/4 szkl. cukru - może być biały albo trzcinowy 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Cafe Mag Specjal 1 szczypta soli sposób przygotowania: Jajka umyłam dokładnie i sparzyłam gorącą wodą. Oddzieliłam białka od żółtek. Żółtka utarłam z cukrem do białości, białka ubiłam z solą na sztywną pianę. Śmietankę, mocno schłodzoną, ubiłam aż była sztywna a pod koniec dodałam do niej kawę. Wszystkie trzy masy delikatnie, ale dokładnie wymieszałam łyżką i przełożyłam do szczelnie zamykanych pojemników - z tej ilości składników wyszło mi ok. 1 , 75 l masy do zamrożenia. Pojemniki wstawiłam do zamrażarki na kilka godzin - czas zależy od wielkości pojemników i ustawienia mocy zamrażarki. Dobrze jest zmiksować masę ponownie po 2 -3 godzinach albo chociaż przemieszać co jakiś czas (co 1 - 2 godziny) żeby była bardzo puszysta.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Piotr napisał:
Kurczak z kawą 500 g piersi kurczaka, 2 łyżeczki pieprzu kolorowego, 1 łyżka octu, 1 łyżka oliwy, 1/2 szklanka wody, 4 łyżki cukru, 3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej np. 18%, 2 łyżki ziaren kawy Zaczynam od sosu. Do rondelka wlewam wodę, dodaję cukier i kawę i gotuję, aż wywar będzie miał wyrazisty kolor i zapach. A także lekko zgęstnieje. W tym czasie przygotuję kurczaka. Pieprz rozcieram w moździerzu. Dodaję ocet i oliwę. Kawałki kurczaka maczam w marynacie i odstawiam na kilka minut. Z sosu kawowego wyjmuję ziarna kawy, a do płynu dodaję śmietaną. Mieszam. Kurczaka podsmażam aż będzie jasny. Przed podaniem polewam sosem kawowym. Smacznego.
Szkoda tylko, Piotrze, że to nie Twój przepis - skopiowałeś go sobie ze strony http://kotlet.tv/kurczak-z-kawa
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Cafe Liegeois Składniki: 2/3 szkl.smietany kremówki,1 łyżka cukru,1 łyzka kawy rozpuszczalnej Segafredo, 0,5 l lodów waniliowych.Dekoracja: 0,5 szkl. smietanki kremówki,1 łyzka cukru. Przygotowanie: Śmietane kremówke ubijamy z dodatkiem cukru, kawy rozpuszczalnej i mieszamy z lodami .Wkładamy do zamrażarki na noc>Gotowy deser nakładamy do pucharków,dekorujemy bita smietana.Cafe Liegeois mozemy tez udekorowac czekoladkami kawowymi lub przyprawa do kaw lub deserów.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Naleśniczki kawowe:) Składniki: 250g mąki pszennej,2 jajka,2 szklanki mleka,50g kakao, 3 łyzeczki kawy rozpuszczalnej Segafredo,szczypta soli,1 łyżka oleju,tłuszcz do smażenia. przygotowanie: Mąke wsypujemy do miski,wbijamy jajka, wlewamy mleko i miksujemy ciasto,dodajemy kawe,kakao,szczypte soli,olej.,jeszcze raz miksujemy,gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny.Smażymy naleśniczki na małej ilości rozgrzanego tłuszczu ,smacznego:)
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Wieprzowina w kawie 0,5 kg wieprzowiny 3 cebule 1 mała główka czosnku 10 dag masła łyżka mąki 3 łyżki mleka 2/3 szkl mocnej kawy Segafredo oregano,bazylia,majeranek sól pieprz Mięso pokrojone w kostkę.Cebule i czosnek obrać ,drobno posiekać.w rondlu rozgrzać masło,zrumienić mięso,dodać cebulę i czosnek.Zalać 1/2 szkl wody,dodaj zaparzoną kawę.dusić 30-40 min.Doprawić ziołami.Mąkę zamieszać z mlekiem zagęścić sos.Zagotować.Podajemy z ryżem na sypko lub kaszą jęczmienną
Ostatnio edytowany 28 kwietnia 2012 o 19:49
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Strona 1 z 4

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: