Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Jak upiec wiosenny torcik?

Utworzony przez ~Marcysia44~, 12 marca 2010 o 07:56 Powrót do artykułu
Tort JOGURTOWO-BRZOSKWINIOWY Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm. CIASTO: 20 dag mąki, 12 dag masła, 12 dag cukru kryształu, 10 dag cukru pudru, 4 jajka, cukier waniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do przygotowania formy. Mąkę z cukrem kryształem oraz z cukrem waniliowym utrzec na gładką masę i , cały czas mieszając stopniowo dodawac 2 całe jajka i 2 żółtka. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie ubijamy białka z cukrem pudrem, smarujemy nimi podpieczone ciasto i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty. Dodatkowo: 40 dag jogurtu naturalnego, 20 dag śmietany kremówki, cytryna, puszka brzoskwiń, 4 łyżki cukru kryształu, łyżka cukru pudru, 9 łyżeczek żelatyny. Cytrynę sparzyc a następnie otrzec z niej skórkę i wyciskamy sok. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kawałki. Żelatynę rozpuszczamy. Kremówkę ubijamy na sztywno. Jogurt dokładnie mieszamy z cukrem i przygotowaną żelatyną. Dodajemy skórkę, sok cytrynowy i mieszamy. Na pierwszym blacie ciasta układamy brzoskwinie, przykrywamy je tężejącą masą i ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, by dobrze stężało. Na koniec kładziemy na wierzchu drugi blat ciasta i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
TORCIK BAJKOWY NA ZIMNO Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm. Czubata szklanka pokruszonych herbatników, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki stopionej margaryny, 3 łyżki miodu, puszka brzoskwiń, łyżka żelatyny, łyżka cukru waniliowego, 20 dag twarogu, pół litra jogurtu naturalnego, szklanka śmietany 30 procentowej, 2 opakowania " Śmietan-Fiksu", orzeszki ziemne, mięta i cukrowa różyczka do dekoracji. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Pokruszone herbatniki mieszamy z orzechami, margaryną i miodem, i tak przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy. Masę dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Brzoskwinie odsączamy a sok zachowujemy. Zagotowujemy 7 łyżek soku, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy a następnie studzimy. Brzoskwinie kroimy na cząstki i dzielimy na 2 części. Połowę brzoskwiń miksujemy. Dodajemy jogurt, twarożek oraz sok z żelatyną i wszystko ubijamy na kremową masę. Na spodzie z herbatników układamy pokrojone brzoskwinie, wlewamy masę jogurtową i na 3 godziny wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy ze "Śmietan-Fiksami". Przed podaniem torcik dekorujemy bitą śmietaną, orzeszkami ziemnymi, miętą i cukrową różą. Pychotka!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
WIOSENNY TORCIK TRUSKAWKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ BISZKOPT:5 jajek, 22 dag cukru, 15 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM: 2,5 tabliczki białej czekolady, 2 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki rumu DO NASĄCZENIA: 3/4 szklanki zaparzonej herbaty, sok z 1/2 cytryny, kieliszek rumu SOS COULIS: 50 dag truskawek, 30 dag cukru CIASTO: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier i po 1 żółtku. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, albo smarujemy masłem i posypujemy tartą bułka. Wlewamy ciasto i pieczemy 25 minut SOS COULIS: Umyte i osączone owoce niezbyt dokładnie miksujemy. Do małego garnka wkładamy cukier, zalewamy go 50 ml wrzątkiem i gotujemy 3 minuty. Przelewamy syrop do owoców i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Zmiksowane owoce przecieramy dokładnie przez sito. Wkładamy do lodówki. KREM: Ubijamy zimną śmietanę a 2 tabliczki czekolady rozpuszczamy z rumem w kąpieli wodnej. Gdy czekolada ostygnie, łączymy ją z bitą śmietaną. NASĄCZANIE: Napar z herbaty łączymy z rumem i sokiem z cytryny. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Obie części nasączamy herbatą i przekładamy kremem. Smarujemy też boki tortu i wierzch. Układamy na wierzchu plasterki owoców i chowamy tort na godzinę do lodówki. Rozpuszczoną pozostałą 1/2 tabliczki czekolady przelewamy na talerz i chowamy do lodówki. Gdy zastygnie, można ją będzie zetrzec na tarce i obsypujemy boki i wierzch tortu. Przed podaniem, posypujemy tort świeżą, pokrojoną miętą i podajemy z sosem coulins. Smacznego!!1
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Witam, ja mam dla Państwa do zaproponowania najsłodszy ze znanych mi torcików, mianowicie Torcik Semifreddo z serkiem z mascarpone i sosem truskawkowym Polecam gorąco, jest bardzo łatwy w wykonaniu, a efekt w postaci uśmiechów wszystkich domowników, rekompensuje cały włożony w ten torcik trud. A więc do rzeczy: Torcik Semifreddo Składniki: - 50 dag truskawek mrożonych - cukier do smaku - 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozpuszczona w 2 łyżkach wody - 1 łyżeczka soku z cytryny - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 25 dag sera mascarpone - kilka kropli olejku waniliowego - 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny - 10 dag startej czekolady - 20 włoskich podłużnych biszkoptów jak do tiramisu - 100 ml likieru czekoladowego lub amaretto Wykonanie: * Truskawki rozmrażam, dodaję cukier, gotuję 7 minut i przecieram przez sitko. Dodaję mąkę, zagotowuję, dodaję sok z cytryny i ponownie zagotowuję. * Formę keksową wykładam pergaminem, zostawiając 10 cm brzegu poza formę i wstawiam do zamrażalnika. * Ucieram żółtka z cukrem, aż powstanie gładka masa. Mój KitchenAid pracuje wtedy na dość wysokich obrotach. * Wciąż ucierając, dodaję ser mascarpone, wanilię i skórkę cytrynową. Masę delikatnie mieszam ze sztywną pianą z białek. * Układam w formie pierwszą warstwę biszkoptów, skraplam je likierem. Wykładam połowę kremu i posypuję połową startej czekolady. * Układam kolejną warstwę biszkoptów, skraplam likierem, smaruję resztę masy i posypuję czekoladą. Przykrywam masę brzegami pergaminu i wstawiam do zamrażalnika na min 8 godzin. * Na maksymalnie 1/2 godziny przed podaniem, przekładam do lodówki tyle porcji ile akurat potrzebuję. Resztę trzymam cały czas w zamrażarce. * Gotowe semifreddo kroję w plastry, podaję z ciepłym sosem truskawkowym, schłodzone w lodówce, ale nie zamrożone całkowicie. Życzę wszystkim smacznego!!! Torcik Semifreddo http://www.kwestiasmaku.com/desery/semifreddo/torcik_semifreddo/files/page72_2.jpg
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Tort wiśniowy ciasto; 15dag mąki, 20 dag cukru, 8 jajek, 2 lyżki margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 5dag kakao, 8 łyżek wody nadzienie; 45 dag wiśni z soku, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka soku z wiśni,75 dag bitej śmietany, 2łyżki cukru pudru,5 dag bloku czkalodowego, kieliszek alkoholu do nasączenia biszkoptu Żółtka ubić na puszystą masę 8 łyżkami letniej wody i cukrem. Margarynę stopić i dodac do masy. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na masę z żółtek. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao, przesiać na piane.Wszystko razem delikatni wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy ośrednicy 24 cm, wyłożnej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st C. Wisnie odsączyć, sok zlac. Odłożyć ok 16 wisień do przybrania. Odmierzyć szklankę soku i rozrobić z trzema łyżkami mąki ziemniaczanej. Resztę soku zagotować. Do gotującego się soku dodać ozrobioną mąkę ziemniaczaną i ponownie zagotować. Dodać wiśnie i schłodzić. Biszkopt przekroić na trzy krążki. Skropic alkoholem.Smietankę ubić z cukrem. 1/3 śmietany odłożyć, pozostalą wymieszać z masą wiśniową. Podstawę tortu posmarować połową masy śmietanowo-wiśniowej. Przykryć trzecim krążkiem, wstawić do lodówki. Wierzch tortu posmarować pozostałą śmietaną i uformować rozetki. Przybrać wiśniami i wiórkami czekolady.Podzielić na 16 kawałków.
Ostatnio edytowany 16 marca 2010 o 17:01
Zaloguj się, aby oddać głos
0
PYSZNY DELIKATNY TORCIK Z PUSZYSTĄ BIAŁĄ CZEKOLADĄ)) Biszkopt 8 jajek 1 torebka cukru waniliowego 20 dag cukru 12 dag mąki 4 dag ciemnego kakao 8 dag mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem z białej czekolady 20 ml śmietanki 30 % czekolada ciemna deserowa Krem z ciemnej czekolady 20 ml śmietanki 30 % czekolada biała Poncz 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Przygotowanie Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy jajecznej, ostrożnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej margaryną i wsypaną bułką tartą tortownicy. Piec w temp 180 C 30-40 min. Wystudzony biszkopt podzielić na trzy blaty i nasączyć blaty ponczem (rozpuścić kawę w 0,5 szklanki wody). Przygotować krem z ciemnej czekolady: śmietankę podgrzać aż będzie gorąca, wrzucić pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Po wystudzeniu ubić mikserem na największych obrotach aż do uzyskania gęstego kremu. Krem z białej czekolady przygotować dokładnie tak samo. Krem z białej czekolady podzielić na pół i przełożyć dwa blaty biszkopta, kremem z ciemnej czekolady przełożyć górny blat tortu i udekorować brzegi. Tort można udekorować listkami z ciemnej i białej czekolady lub tartą białą czekoladą.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
TORT ROZKOSZY składniki na 16 porcji: - 25 dag mąki - 20 dag cukru pudru - 20 dag masła - 1 jajko - 2 białka - 2 łyżki śmietany - 300 ml kremówki - 1/2 galaretki pomarańczowej - 2 pomarańcze - owoce do dekoracji - wiórki kokosowe Sposób wykonania: 1. Masło utrzyj z 15 dag cukru, jajkiem, białkami, śmietaną. Dodaj mąkę, zagnieć ciasto, zrób z niego 4 cienkie krążki. Piecz je ok. 10 min w 180 st. C. 2. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, ostudź. Pomarańcze obierz, pokrój na kawałki. Kremówkę ubij z pozostałym cukrem pudrem. 3. Dwa krążki przełóż bitą śmietaną. Na wierzchu ułóż kawałki pomarańczy, zalej je galaretką, zastudź. Przykryj dwoma krążkami ciasta przełożonymi bitą śmietaną, udekoruj wiórkami i owocami.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Składniki na ciasto: * 2 białka * 2 łyżki cukru * pół łyżki mąki pszennej * 40 g zmielonych orzechów laskowych Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC. Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić. Składniki na masę budyniowo-maślaną: * 10 żółtek * 10 łyżek cukru * 5,5 łyżek mąki pszennej * 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde) * 340 ml mleka * 170 g masła W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń. Składniki na masę z bitej śmietany: * 340 g śmietany kremówki * 200 g + 2 łyżki cukru * 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki. Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek. Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem. Wykonanie: Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat … itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo z boku przyozdobiłam płatkami migdałów. Schłodzić.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Gruszkowe wiosenne cudo składniki: Ciasto: * 85 g mąki tortowej * 85 g mąki ziemniaczanej * 2 płaskie łyżki kakao * 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera * 4 jajka * 170 g cukru pudru * 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera Masa: * 750 ml śmietanki kremówki (30 % tłuszczu) * 3 Śmietan-fixy Dr. Oetkera * 3 łyżki cukru pudru * 2 puszki gruszek w syropie * słoik dżemu ananasowego niskosłodzonego * 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera Poncz: * szklanka zimnej przegotowanej wody * kieliszek brandy lub koniaku * sok cytrynowy * cukier sdo smaku Sposób przygotowania: Spód tortownicy o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Piec ok. 45 minut. Piekarnik gazowy: temp. 170º C (nie powinien być podgrzany), Piekarnik elektryczny: temp. 170º C (powinien być podgrzany). Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Gruszki osączyć, pokrajać w ćwiartki. Na dolnej część ciasta rozsmarować dżem, nałożyć gruszki (część zostawić do dekoracji), przykryć blatem biszkoptowym, nałożyć połowę śmietany, przykryć ostatnią częścią ciasta. Boki tortu i górę posmarować pozostałą śmietaną. Za pomocą szprycy udekorować wierzch toru. Boki ozdobić dekoratorem Dr. Oetkera. Ćwiartki gruszek jednym końcem zanurzyć w rozpuszczonej polewie czekoladowej, ułożyć na torcie.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI * 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady * 4 banany * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 szklanki mąki * 15 dag masła * 1 i 1/4 szklanki cukru * 2 jajka * 1/2 szklanki kefiru * tłuszcz do formy * szklanka śmietany kremówki (36 proc.) * 5 dag cukru pudru * maliny i starta gorzka czekolada do dekoracji Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej; przestudzić. Banany obrać, rozgnieść widelcem. Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę zmiksować z masłem, cukrem, jajkami, kefirem, masą bananową i stopioną czekoladą.Ciasto przelać do natłuszczonej formy. Piec 45 min w temperaturze 180˚C. Mikserem ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem, posmarować ostudzone ciasto. Udekorować malinami, posypać startą czekoladą
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Bardzo słodki tort figowy Składniki: -ciasto 25dag cukru pudru, 15 dag czekolady gorzkiej, 5 dag migdałów, 8 jajek, 20 dag fig, aromat wanilinowy. -krem 15 dag margaryny KASIA, 15 dag cukru pudru, 25 dag fig, 2 żółtka, 2 łyżki rumu, aromat pomarańczowy. -lukier 15 dag cukru pudru, 1 białko, sok z ½ cytryny. WYKONANIE - Migdały sparzyć, obrać ze skórki, osuszyć, zetrzeć na tarce. - Figi umyć, zalać wrzątkiem, a następnie pokroić w drobną kostkę. - Czekoladę zetrzeć na tarce. - Jaja ubić z cukrem pudrem, startą czekoladą i aromatem do ciast, a następnie połączyć z migdałami i figami. - Przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem lub margaryna i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. - Zimny placek przekroić poziomo na 2 części. - Przygotować krem: figi zemleć np. w maszynce do mięsa lub pokroić w bardzo drobna kostkę; KASIĘ utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, rum, aromat pomarańczowy; zmielone figi i starannie wymieszać. - Krążki ciasta przełożyć kremem. Wierzch polać lukrem. Lukier: Do miski wsypać cukier, dodać białko i sok z cytryny. Ucierać aż lukier zgęstnieje i powiększ
Zaloguj się, aby oddać głos
0

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: