KANTYCZKA
Podaje przepis:
1 masło
2 1/2 szklanki maki
6 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 szklanki maku lub kisiel wiśniowy
1 łyżka kakao
1 kg jabłke uprażonych z cynamonem.
Masło utrzeć z cukrem na puch biały następnie dodawac po jednym jaju,
dobrze utrzec mikserem lub wałkiem kolejno dodawać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, można dodac aromat w swoim ulubionym zapachu
np:smietankowy, rumowy. Nastepnie ciasto podzielić do 3 miseczek.Do 1
dodac kakao, do drugiej mak lub kisiel.Wymieszac każdo dokładnie z
osobną.Blaszkę wyłożyć pergaminem natłuścić wysypać bułką tartą
delikatnie i wyłożyć na to ciasto czarne. Podpiec w piekarniku w
180stopniach, na podpieczone wyłożyc 1/2 kg jabłek na to wyłożyć ciasto
makowe lub z kiślem podpiec znowu następnie na podpieczone znowu jabłka
i na to iasto białe i podpiec około 30minut. Po upieczeniua delikatnie
ostudzić. pokroić w kwadraty, można pospyać cukrem pudrem lub zrobić esy
floresy i posypac wiórkami posypka -wg uznania. Ciasto jest długo
świeże, lubią go starsi młodzi i...szybko trzeba robić drugie bo moment
jak znika ze stołu....
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|