KANTYCZKA Podaje przepis: 1 masło 2 1/2 szklanki maki 6 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maku lub kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1 kg jabłke uprażonych z cynamonem. Masło utrzeć z cukrem na puch biały następnie dodawac po jednym jaju, dobrze utrzec mikserem lub wałkiem kolejno dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, można dodac aromat w swoim ulubionym zapachu np:smietankowy, rumowy. Nastepnie ciasto podzielić do 3 miseczek.Do 1 dodac kakao, do drugiej mak lub kisiel.Wymieszac każdo dokładnie z osobną.Blaszkę wyłożyć pergaminem natłuścić wysypać bułką tartą delikatnie i wyłożyć na to ciasto czarne. Podpiec w piekarniku w 180stopniach, na podpieczone wyłożyc 1/2 kg jabłek na to wyłożyć ciasto makowe lub z kiślem podpiec znowu następnie na podpieczone znowu jabłka i na to iasto białe i podpiec około 30minut. Po upieczeniua delikatnie ostudzić. pokroić w kwadraty, można pospyać cukrem pudrem lub zrobić esy floresy i posypac wiórkami posypka -wg uznania. Ciasto jest długo świeże, lubią go starsi młodzi i...szybko trzeba robić drugie bo moment jak znika ze stołu....
Zaloguj się, aby oddać głos
0