Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Konkurs: Podaj przepis na polędwiczki, wygraj nagrodę

Utworzony przez dosia, 23 marca 2012 o 07:35
Polędwiczki w sosie egzotycznym Sos do poledwiczek-składniki: Puszka brzoskwiń, 8-10 rodzynek, 1 cebulka(w kosteczkę) 2 łyżki karmelu, sos sojowo-grzybowy Tao-Tao-2 łyżki, 2-3 łyżki śmietany 9%,1 łyżka mąki przyprawy 2 polędwiczki kroimy w plastry,rozgniatamy lekko dłonią,posypujemy przyprawami(bez soli!!!!)-zostawiamy na pół godziny. Przygotowanie sosu Na sosie sojowo grzybowymi i karmelu dusimy cebulkę,rodzynki i brzoskwinie pokrojone w kostkę,dodajemy sok z brzoskwiń,przeduszamy przez chwilę,dolewamy 1/2 szklanki wody,przegotowujemy wywarek,dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką-zaprawiamy i dosmaczamy przyprawami. Obsmażamy plastry polędwiczek(po 2 minutki każdą ze stron)na złoty kolor. Wrzucamy je do sosu-dusimy razem 5 minut i podajemy.Najlepiej smakują z kluskami śląskimi,ale do ziemniaków również pasują
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Polędwiczki w sosie jeżynowym Składniki: 80 dag polędwiczek wieprzowych, 20 dag jeżyn, 10 cebulek dymek, 1 szklanka bulionu jarzynowego, 3 łyżki oleju, 3 łyżki winiaku, sól, pieprz, 3 łyżki posiekanego tymianku, 1 łyżka jasnej zasmażki, 1łyżeczka cukru Przyrządzanie: Dymki obrać, przepołowić. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć polędwiczki. Następnie dodać cebulę dymkę, zeszklić. Dodać 1/4 bulionu i 2 łyżki tymianku, przykryć i dusić 15 minut. Mięso wyjąć, pokroić w plastry. Pozostały bulion i winiak wlać do sosu, dodać zasmażkę, zagotować. Jeżyny umyć, dodać do sosu. Na koniec doprawić solą, pieprzem, cukrem i pozostałym tymiankiem. Podawać do mięsa.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
2 sztuki polędwiczek wieprzowych, 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki śmietany, 3 łyżki musztardy francuskiej, oliwa z oliwek, pół szklanki wina półwytrawnego, 1 opakowanie ciasta francuskiego, vegetta, 1-2 sztuki cebuli, 1 jajko, majeranek, bazylia, sól, pieprz. Polędwiczki opłukać i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pokroić na plastry i lekko zbić. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć mięso, następnie dodać posiekany czosnek, cebulę, sól, pieprz, vegettę, majeranek, bazylię. Dusić około 10 minut na małym ogiu. Gdy mięso będzie już prawie gotowe wlać na patelnię śmietanę, musztardę i wino, dusić około 5 minut. Następnie wyłożyć na talerz i po wystygnięciu rozwijamy ciasto francuskie, wykładamy na nie plasterki cebuli i zawijamy w nie mięso. Zalepiamy końce ciasta. Całośc lekko naciąć i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 30-40 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i poląć sosem w którym wcześniej było smażone mięso.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Kochamy ten przepis i moi goście również!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Polędwiczki są mieciutkie a sosik słosziutki pycha najlepiej podawać z leniwymi Składniki: 1/2 kg polędwiczek wieprzowych 20 dag wędzonego boczku garść rodzynek 1 cebula 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki Sposób przyrządzania: Polędwiczki pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju na rumiano, przełożyć do garnka. Na reszcie oleju podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę, dodać do polędwiczek. Zalać wodą, dodać rodzynki, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia zrobić z cukru karmel. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż się lekko zabrązowi, dodać trochę sosu z duszenia i dodać do garnka z mięsem. Na koniec zrobić zasmażkę z mąki i masła, dodać do mięsa. Najlepiej podawać z kładzionymi kluseczkami i surówką z czerwonej kapusty. milutka204@wp.pl Anna Wydra
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Polędwiczki wieprzowe w chrupiącej skorupce składniki 2 polędwiczki wieprzowe - około pół kilograma dwie łyżki ostrej musztardy jedna średniej wielkości cebula miąższ z dwóch bułek sól czarny pieprz tymianek rozmaryn pół kostki masła sok z połowy cytryny łyżka oliwy natki pietruszki Polędwiczki obsmażamy na łyżce oliwy i łyżce masła. Przyrumienione mięsko posolić i popieprzyć. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę Do patelni, na której obsmażaliśmy mięso dodajemy dwie czubate łyżki masła, doprowadzamy do spienienia i w tym momencie wrzucamy cebulę. Cebulę smażę kilka chwil aby zeszklić, w gotującym się maśle cały czas mieszając Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy dokładnie rozdrobniony miąższ z bułek - dodajemy go tyle, by całość nie była zbyt sucha - masa ma być wilgotna aby dała się swobodnie formować. Masę doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem Na mięso nakładamy dość grubą warstwę musztardy. Na musztardę nakładamy warstwę nadzienia. Tak przygotowane mięso układamy w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (jeśli polędwiczki są grube to ciut dłużej) (pod przykryciem, ostatnie 10 min zdejmujemy przykrycie) Kiedy skorupka pięknie zbrązowieje - znak iż potrawa gotowa. sos: na patelni rozgrzewam pozostałe masło. Kiedy się spieni, dodaję sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki. Patelnie trzymamy jeszcze na ogniu kilkanaście sekund. Sos jest gotowy Mięso kroimy na plastry o grubości około 1 cm i układamy na talerzu i polewamy sosem. Do tej potrawy idealnym dodatkiem są pieczone ziemniaki i sałata z sosem vinegrette.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Polędwiczki a'la Wellington Składniki: Dwie dorodne polędwiczki wieprzowe, 30 dag pieczarek, 1 duża cebula, ząbek czosnku, opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1 jajko, 5 łyżek oleju, sól, pieprz. Do dzieła: Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem. Następnie na rozgrzanym oleju obsmażamy po 2-3 minuty na każdej stronie (jeśli ktoś woli wersję "krwistą" to można trzymać na patelni odrobinę krócej). Odstawić do ostygnięcia. Następnie polędwiczki podzielić na dwie równe części. Na patelnię od razu wrzucić pokrojoną w piórka cebulę a chwilę później pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki. Całość przyrumieniamy i odstawiamy do ostygnięcia. Płat ciasta franuskiego podsypać nieco mąką (żeby nie przykleił się do blatu). Podzielić na cztery kwadraty. Na każdy z płatów ciasta dajemy nieco masy pieczarkowo-cebulowej, a następnie kładziemy porcję polędwiczki. Całość zawinąć w zwięzły "bochenek". Z nadmiaru ciasta wyciąć radełkiem cieniutkie paseczki i zrobić z nich na wierzchu sympatyczną krateczkę. Każde z zawiniątek posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszce. Piec 25 min w temp. 200 stopni (z moich doświadczeń wynika, że ciasto franuskie lepiej piecze się w nieco wyższej niż 180 stopni temperaturze). Pozdrawiam.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Idzie wiosna więc czas grilla: Polendwiczki marynowane w piwie i miodzie: Polędwiczki pospujemy majerankiem i większą szczyptą ostergo chilli. Nacieramy oliwą z oliwek oraz musztardą rosyjską. Do garnka wlewamy piwo i dodajemy 3 łyżki stołowe miodu, podgrzewamy i zalewamy polędwiczki. Po ostygnięciu piwa wstawiamy w miseczce pod przykryciem do lodówki na min. 6h a najepiej 24h. Pieczemy na grillu lub patelni grilowej. Polecam lekko krwiste.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Polędwiczki w sosie śmietanowym. 1.Polędwiczkę należy pokroić w plastry, roztłucz lekko dłonią, osolić, popieprzyć. 2.Jak odparuje woda z polędwiczki dodać trochę tłuszczu podsmażyć, następnie dodać cebulkę porojoną w talarki. 3.Wlać wodę tak, aby przykryła polędwiczki i dodać ziele angielskie i liść laurowy dusić ok 30 min. 4.Na koniec dodajemy gęstą śmietane i koperek. 5. Smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Polędwiczki wieprzowe duszone w czerwonym winie, z gruszkami w konfekcji miodowej. Składniki: polędwiczki wieprzowe 500 g, 2 gruszki, 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego, 2 łyżki miody, gozdziki, czerwona ostra papryka,cebula, 1 łyżka mąki,sól, pieprz,majerek lub kminek,tłuszcz.Przygotowanie: umyte i osuszone polędwiczki obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor w głębokim rondlu, posypać majerankiem lub kminkiem, wlać wino i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości od 40-60 minut, wyparowany sos uzupełniać winem. Na kwadrans przed końcem duszenia dodać pokrojoną w piórka cebulę.W między czasie obraną i pokrojone gruszki bez nasion, naszpikować gozdzikami,obtoczyć w miodzie i papryce, obsmażyć delikatnie na maśle i dodać na sam koniec do sosu z polędwiczkami.Nakryć rondel na 10 minut,aż gruszki przejdą smakiem sosu lub podawać w postaci skarmelizowanej jako dodatek do polędwiczek.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim, z wyrazistym sosem musztardowym Zasmakują każdemu! Bez względu na wiek, płeć, upodobania. Co prawda, należy zacząć je przygotowywać dzień wcześniej, ale smak wynagrodzi nasz trud. Smacznego! Polędwiczki w cieście: [*]Opakowanie gotowego ciasta francuskiego [*]Ok. ½ kg polędwiczek [*]Łyżka musztardy francuskiej [*]Świeżo zmielony czarny pieprz Polędwiczkę płuczemy, suszymy, nacieramy musztardą i pieprzem. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień na niewielkiej ilości oliwy obsmażamy, przykrywamy pokrywką i dusimy kwadrans. Płat ciasta francuskiego dzielimy na mniejsze kawałki (np radełkiem, wtedy otrzymamy ładne, karbowane brzegi) i zawijamy w nie polędwiczki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200st) i pieczemy aż ciasto nabierze ładnego koloru. Sos: [*]Małe opakowanie śmietany kwaśnej 18% [*]3 łyżki musztardy francuskiej [*]1 łyżka oliwy [*]sól [*]Pieprz można posypać zieleninką. Na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy, doprawiamy. Po kilku minutach duszenia sos zgęstnieje. Na talerzu układamy polędwiczki w cieście, obok nakładamy porcję sosu i surówkę. dzismamochotena@onet.eu
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Polędwiczki wieprzowe w sosie słodko kwaśnym Polędwiczki kroję w plastry dwu centymetrowe - można grubiej w zależności od upodobań. Następnie trochę posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Do polędwiczek robimy marynatę z trzech łyżek musztardy, trzech łyżek miodu. Marynatę doprawiamy dużą ilością tymianku, majeranku, ostrej papryki i odrobiny rozmarynu - rewelacyjnie do tego nadają się wysokiej klasy przyprawy firmy Prymat;). Marynatę należy dobrze wymieszać. Następnie tak przyrządzoną marynatę mieszamy z polędwiczkami, tak by wszędzie dobrze dotarła. Odstawiamy do lodówki na 15 - 30 minut(osobiście wstawiam je rano przed pracą do lodówki i po pracy smażę - im dłużej polędwiczki pozostają w marynacie tym intensywniejszyy jest ich słodko kwaśny smak). Polędwiczki smażymy na oliwie z oliwek na dużym ogniu do zarumienienai. Polędwiczki podaje z puree ziemniaczanym i klasyczną surówką z kapusty kiszonej. Całość jest bardzo smaczna - pisząc ten przepis zgłodniałem i jutro robię polędwiczki według wskazanego przepisu:) Gdyby mój przepis spodobał się szanownej Komisji proszę o kontakt na squark@interia.pl
Zaloguj się, aby oddać głos
0
polędwiczkę nacieramy przyprawami oprócz soli ja daję odrobinę ostrej musztardy i słodkiej papryki ,obsmażam z obu stron na klarowanym maśle,kroję w plastry potem w paski szykuję miskę różnych sałat dodaję pomidorki koktajlowe,czerwoną cebulę, zielonego ogórka,paprykę,wszystko zalewam sosem francuskim.pycha, polecam a składniki można mieszać dowolnie co kto lubi.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Z racji zbliżającego się okresu grilowego proponuję Państru rewelacyjny przepis-znakomite polędwiczki z grila, które nie wymagają zbyt długiego czasu rzygotowania. Ostro-słodkie Polędwiczki z grila ok.1 kg polędwiczek składniki do marynaty: 1/3 szklanki soku z cytryny 1/3 szklanki soku ze słodkich pomarańczy drobno pokrojona papryczka chilli rozgniecione 2 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu mielonego łyżeczka startego imbiru łyżka miodu sól (ewentualnie przypraca Maggi) Składniki marynaty dokładnie mieszamy, następnie zalewamy nią pokrojone polędwiczki(sześciany ok 2 cm). Odstawiamy do zamarynowania najlepiej na całą noc. Przed grilowaniem odsączamy polędwiczki z marynaty i nabijamy na patyczki szaszłykowe wczesniej moczone w wodzie (nie spalą się podczas grilowania). Ja między kawałkami polędwiczek wkładam warzywa (papryka, cebula pieczarki). Pieczemy ok 10 min na rozgrzanym grilu oczywiście obracając co 2-3 minuty.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
polędwiczkę nacieramy przyprawami oprócz soli ja daję odrobinę ostrej musztardy i słodkiej papryki ,obsmażam z obu stron na klarowanym maśle,kroję w plastry potem w paski szykuję miskę różnych sałat dodaję pomidorki koktajlowe,czerwoną cebulę, zielonego ogórka,paprykę,wszystko zalewam sosem francuskim.pycha, polecam a składniki można mies zać dowolnie co kto lubi. agnieszkakisiak@op.pl
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym SKŁADNIKI: 200g polędwiczek , 100 g sera sera pleśniowego, 35 ml oleju, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz Sos: 400 g kurek ,½ l śmietanki 36%, 1,5 cebuli, sól, pieprz, przyprawa typu warzywko, 50 ml wina białego wytrawnego,50 g masła Polędwiczki posypujemy solą, pieprzem i ziołami.Smażymy je na rozgrzanym oleju przez ok. 25 min, podlewając niewielką ilością wody, pod koniec smażenia dodajemy wino i dusimy pod przykryciem ok. 5 min.Osobno rozpuszczamy masło i dodajemy grzyby, pokrojoną w kostkę cebulę oraz zioła i smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy sos powstały podczas duszenia polędwiczek, śmietankę, starty ser . Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Mięso polewamy sosem .
Zaloguj się, aby oddać głos
0
okapi999@wp.pl
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Dwie polędwiczki obsmażyć na ostrym ogniu posypac solą i pieprz, nastepnie pieć w naczyniu żaroodpornym 1kg=1godzina pieczenia. Studzimy w lodówce , na drugi dzień kroimy w bardzo cienkie paski. SOS 1/2 szkl. majonezu 1 puszka tuńczyka w oleju (odsączyć) lekko i zmiksować 1/2 słoiczka kapary ( odsączyć ) i zmiksować sól, pieprz, sok z cytryny Na półmisek układamy polędwiczki i polewamy sosem Pychota
Zaloguj się, aby oddać głos
0
aga410@konto.pl
Zaloguj się, aby oddać głos
0
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W PIECZARKACH SKŁADNIKI: 3 POLĘDWICZKI WIEPRZOWE 200 G PIECZAREK PÓŁ PAPRYKI ŚREDNIEJ CZERWONEJ I PÓŁ ŻÓŁTEJ MAŁY POR WYWAR MIĘSNO-WARZYWNY OLIWA Z OLIWEK ŚMIETANA 3 ŁYŻKI 18% PRZYPRAWY: SÓL, PIEPRZ, KMINEK PRZYGOTOWANIE: POLĘDWICZKI POKROIĆ NA PLASTRY, GRUBOŚĆ OKOŁO 3 CM. LEKKO ROZBIĆ TŁUCZKIEM, DOPRAWIĆ PIEPRZEM I SOLĄ. DELIKATNIE PODSMAŻYĆ OBIE STRONY. PIECZARKI I PORA POKROIĆ W PLASTRY, PAPRYKĘ W KOSTKĘ. DO GOTOWEGO WYWARU DODAWAĆ WARZYWA I PODSMAŻONE POLĘDWICZKI. GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU POD PRZYKRYCIEM OKOŁO 40 MINUT. NA KONIEC DODAĆ 3 ŁYZKI ŚMIETANY, DOPRAWIĆ. edy.cz@op.pl
Zaloguj się, aby oddać głos
0
POLĘDWICZKI ZAWIJANE W BOCZKU SKŁADNIKI: całe polędwiczki wieprzowe (1 wystarczy na 2-3 osoby) kilkanaście plastrów wędzonego boczku sos sojowy curry, pieprz oliwa Polędwiczki kroimy na medaliony o grubości odpowiadającej wysokości plastrów boczku (ok.4-5cm)-na 1 osobę wystarczą 2 medaliony, przekładamy do miseczki lub talerza i doprawione curry i pieprzem oraz sosem sojowym marynujemy ok. 1 godzinę. Po zamarynowaniu, każdy medalion owijamy plastrem wędzonego boczku (dobry jest niezbyt trłusty, a plastry jak najdłuższe, aby ich nie "sztukować" przy owijaniu polędwiczek). Tak przygotowane polędwiczki podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej oliwie na patelni, zaczynając tą stroną do dołu, gdzie kończy się plaster boczku (wtedy nie trzeba spinać mięsa wykałaczkami ani obwiązywać nitką). Podsmażone "zawijańce" przekładamy do blaszki, podlewamy tłuszczem ze smażenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut (w zależności od grubości medalionów), sprawdzając stan upieczenia. Polędwiczki zawijane w boczku najlepiej smakują z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i bukietem warzyw (marchew, brokuły, kukurydza, papryka itp.) duszonych na patelni. SMACZNEGO
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Strona 1 z 4

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: