POLĘDWICZKI W CHRZANIE
Składniki:
- 40 dag polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki musztardy
- 10 dag masła
- 2 łyżki tartego chrzanu
- szczypiorek
- cytryna
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
Nasmarować polędwiczkę musztardą, doprawić solą i pieprzem. Nakryć folią i wstawić do lodówki na pół godziny. Wyjąć, obsmażyć na ostrym ogniu i podpiec w piekarniku. W rondelku rozpuścić masło, dodać szczypiorek i chrzan, skropic sokiem z cytryny. Na podgrzany talerz wylać masło chrzanowe i ułożyć kawałki polędwiczki.
Smacznego!
Marcin85
|
|
POLĘDWICZKI W MIODZIE
Składniki ( na 4 porcje):
- 2 polędwiczki wieprzowe
- kilka liści kapusty
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- łyżka płynnego miodu
- łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki grubo mielonego kolorowego pieprzu
- olej
- sól
Wykonanie:
1. Liście kapusty włożyć na 1-2 minuty do wrzącej, osolonej wody. Odcedzić, osuszyć. Polędwiczki oczyścić, posmarować musztardą wymiesaną z miodem, sokiem z cytryny i kolorowym pieprzem. Włożyć na godzinę do lodówki.
2. Każdą polędwiczkę ciasno owinąć liśćmi kapusty, ułożyć w natłuszczonej formie, skropić olejem. Piec ok. 45 minut w temeraturze 180°C. Wyjąć, pokroić na grube plastry. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Marcin85
|
|
W BOCZKU -POLĘDWICZKI
Składniki (na 4 porcje):
- 2 małe polędwiczki wieprzowe
- estragon
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 winne jabłka
- 4 łyzki soku z winogron, pomarańczowego lub jabłkowego
- sól,pieprz
Wykonanie:
1. Polędwiczki opłucz, osusz. Każdą przekrój na połowę. Natrzyj estragonem, solą i piprzem. Posmaruj olejem, odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
2. Każdą polędwiczkę zawiń w plaster boczku, zepnij wykałaczką.
3. Na patelni rozgrzej pozostały olej zmasłem. Na ostrym ogniu obsmaż kawałki polędwiczki.
4. Potem zmniejsz ogień, dodaj pokrojoną na piórka cebulę i cząstki jabłek. Duś na małym ogniu pod przykryciem 5-10 minut, od czasu do czasu skrapiając całość owocowym sokiem.
Smacznego!!!
Marcin85
|
|
POLĘDWICZKI Z POREM I PIECZARKAMI
SKŁADNIKI:
- 40 dag polędwiczek wieprzowych
- 2 łyżki oleju
- 25 dag pieczarek
- 2 pory
- 1 łyżka mąki 200 ml bulionu z kostki
- 150 ml chudej śmietany
- 4 łyzki posiekanej natki
- 2 łyżki posiekanego estragonu
- skórka otarta z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie;
Polędwiczki pokroić w kostkę, dodać pieczarki - małe w całości, duże pokrojone. Zwiększyć ogień do momentu zrumienienia pieczarek. Dodać pory pokrojone w prążki i smażyć ok. 3-5 minut. Potrawę oprószyć mąką i wymieszać. Wlać bulion i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. WSypać zieleninę i skórkę z cytryny. Podawać z makaronem. Smacznego!
MagdaD
|
|
SZASZŁYKI Z POLĘDWICZEK
2 łyżki jarzynki (warzywka)
2 polędwiczki wieprzowe (400g)
3 łyzki oleju
8 plastrów boczku wędzonego
1 papryka czerwona
2 cebule
Polędwiczki pokroić w 1 cm plastry, skropić olejem, oprószyć jarzynką. Pozostawić na 30 min. Boczek i paprykę pokroic w kawałki wielkości mięsa, cebulę w plastry. Szpadki posmarować olejem, nadziewać kolejno mięso, cebulę, boczek i paprykę. Ruszt posmarować olejem. Piec 15 min często obracając.
SMACZNEGO!
|
|
POLĘDWICZKI ZE ŚLIWKAMI
jarzynka (warzywko)
2 polędwiczki wieprzowe (400g)
2 udka kurczaka
12 suszonych śliwek
pieprz, majeranek
Polędwiczki rozkroić, rozbić tłuczkiem i połączyć w jeden płat. Oprószyc jarzynką, majerankiem i pieprzem. Mięso z udek zemleć, doprawić solą, pieprzem. Śliwki namoczyć, odsączyć. Na płacie mięsa rozsmarować farsz drobiowy, ułożyc śliwki, zrolować. Zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku w temp. 200 0C przez 35 min. Podawać z sosem pieczeniowym na ciepło lub z majonezowym na zimno.
SMACZNEGO!
|
|
POLĘDWICZKI Z FARSZEM SEROWYM
1 sos grzybowy
jarzynka (warzywko)
50ml śmietany 12%
2 polędwiczki wieprzowe (450g)
100g pieczarek
100g sera pleśniowego
1 łyżka szczypiorku
3 łyżki oleju
Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu. Polędwiczki naciąć wzdłuż i lekko rozbić, oprószyć jarzynką. Pieczarki pokroić w paseczki, połączyć z serem i szczypiorkiem. Polędwiczki posmarować farszem, zrolować i spiąć wykałaczkami, obsmażyć na oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 0 C. Piec 10 min. Polędwiczki pokroić ukośnie i polać sosem grzybowym.
SMACZNEGO!
|
|
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z PORZECZKAMI
jarzynka (warzywko)
1 sos pieczeniowy
2 polędwiczki (450g)
2 łyżki oleju
1 szkl. czarnych porzeczek
1 łyżka masła
3 łyzki cukru
pieprz grubo zmielony
Polędwiczki oprószyc jarzynką i pozostawić na 30 min. Posypać pieprzem i usmażyć na oleju. Pokroić ukośnie. Podawać z przygotowanym wg przepisu sosem pieczeniowym i smażonymi porzeczkami.
Porzeczki smażyć na maśle z cukrem przez 5 min.
SMACZNGO!
|
|
|
|
nieham@o2.pl |
|
SŁODKO-OSTRE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- musztarda
- miód
- przyprawa do wieprzowiny
- tymianek
- ostra papryka
- ząbek czosnku (jeśli ktoś lubi)
- masło do smażenia
2 łyżki musztardy, 3 łyżki miodu, 0,5 łyżeczki przyprawy do
wieprzowiny, 1 łyżeczka tymianku, 0,5 łyżeczki papryki, przeciśnięty
przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy i do tak przygotowanej marynaty
wrzucamy pokrojone i lekko rozbite plastry polędwiczki (kroimy w plastry
grubości ok. 1 cm). Odstawiamy do lodówki na 8-12 godzin. Na patelni
rozpuszczamy masło i smażymy polędwiczkę (kilka minut z każdej
strony). Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.
|
|
POLĘDWICZKI W SOSIE GRZYBOWYM
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- 4-5 szt. suszonych grzybów
- cebula
- sól, pieprz
- delikat do mięs
- olej do smażenia
- 2 łyżki śmietany
- mąka do zaprawienia sosu
Polędwiczkę pokroić w plastry, lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Polędwiczki obsmażyć z obydwu stron, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i grzyby. Całość podlać wodą. Dusić do miękkości. Doprawić delikatem. Dodać śmietanę i zagęścić mąką. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
|
|
SZYBKIE POLEDWICZKI
polędwiczki wieprzowe
dwa ,trzy jabłka
cynamon odrobine PRYMAT
łyżka oliwy
łyżka masła
Polędwiczki umyc, dokładnie osuszyc i smayc do lekkiego zrumienienia z wszystkich stron na maśle z oliwą.
Kiedy mięso zmieni kolor, zdjaac je z patelni, wkłozyc do naczynia żaroodpornego i układac na nich pokrojone w ósemki jabłka ze skórą. Z jabłek wcześniej usunac gniazda nasienne. Naczynie przykryc i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut. Po tym czasie odkryc naczynie, piekarnik przestawic na grill i piec ok 15 minut.pokroić polędwiczki w ukośne plastry, ułożyć kawałki jabłek, polać sosem, który sie utworzył.
magda1023m@wp.pl
|
|
Polędwiczki w sosie różanym
http://4.bp.blogspot.com/-pUiUYPpotvQ/To7F8KoTasI/AAAAAAAAQaQ/TpDi-YcN0FM/s400/DSCN0208.JPG
składniki na 2 porcje: 1 dość duża, gruba polędwiczka wieprzowa
MARYNATA - 5 łyżeczek oleju albo oliwy
2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki octu balsamicznego ciemnego
1 łyżeczka kruszonego pieprzu czerwonego
SOS - 1 szalotka
2 łyżeczki masła
100 ml bulionu cielęcego
3 łyżeczki konfitury z płatków róży
100 ml czerwonego wytrawnego wina
do smaku: sól morska, kruszony pieprz czerwony
sposób przygotowania: polędwiczkę opłukałam i osączyłam. Pokroiłam na kawałki grubości ok. 3 - 4 cm, ustawiłam pionowo i żeby trzymały w miarę kształt obwiązałam w połowie wysokości szureczkiem kuchennym. Składniki marynaty wymieszałam w miseczce i włożyłam do niej kawałki polędwicy, przykryłam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin, można nawet na całą noc.
Mięso otrzepałam z nadmiaru marynaty i położyłam na rozgrzaną dość mocno patelnię - ponieważ w marynacie był olej to patelnię tylko lekko posmarowałam tłuszczem. Smażyłam po 2 - 3 minuty z każdej strony po czym przełożyłam na małą blachę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 5 minut. Po upieczeniu przykryłam mięso folią aluminiową żeby odpoczęło, ale nie wystygło.
Na patelnię po smażeniu dołożyłam łyżeczkę masła, wrzuciłam posiekaną drobno szalotkę i dodałam resztki marynaty, smażyłam chwilę aż cebulka się zeszkliła. Dodałam konfiturę, wino i bulion. Gotowałam kilka minut aż sos zgęstniał i zredukował. Na koniec dodałam jeszcze jedną łyżeczkę masła żeby sos był bardziej aksamitny.
Z mięsa zdjęłam sznureczek, każdy kawałek przekroiłam poziomo na pół. Podałam z pachnącym, wyrazistym sosem, bukietem kwiatowych buraczków, posypując solą i kruszonym pieprzem.
Całkiem wykwintna kolacja z tego wszystkiego wyszła :-)
A bukiet z buraczków jest bardzo prosty do zrobienia. To po prostu paski upieczonych albo ugotowanych buraków, które ścinamy dookoła warzywa tak jakbyśmy je obierali. Takie paski marynowałam ok. godziny w mieszance niewielkiej ilości oleju, octu ryżowego i konfitury z owoców róży. Paski osączyłam lekko, zwinęłam, ułożyłam na talerzu i przybrałam listkami zieleniny. Prawda, że ładnie to wygląda?
|
|
Polędwiczki w sosie balsamicznym z miechunką
http://4.bp.blogspot.com/-RCd4AQkNA08/TpFUrO7oyPI/AAAAAAAAQa4/4FMP1I7CgsY/s400/DSCN0238.JPG
składniki: 2 polędwiczki wieprzowe
1 duża szalotka albo 2 mniejsze
2 łyżeczki octu balsamicznego ciemnego
1 mała łyżeczka miodu
2 łyżeczki masła
150 ml białego półwytrawnego wina, u mnie argentyńskie Quara
100 g owoców miechunki peruwiańskiej
do smaku: sól, chili mielone
MARYNATA - 6 łyżeczek oleju
1,5 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka octu ryżowego
3 łyżeczki sosu sojowego jasnego
3 łyżeczki sosu chili z cytryną
sposób przygotowania: składniki marynaty wymieszałam dokładnie. Polędwiczki umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plastry grubości ok. 1,5 cm, lekko rozpłaszczyłam je dłonią. Włożyłam mięso do marynaty, delikatnie obtoczyłam i odstawiłam pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.
Kawałki mocno obsmażyłam nie dodając już tłuszczu bo był w marynacie, zdjęłam na talerz a na patelnię dołożyłam łyżeczkę masła i drobno posiekaną szalotkę. Po chwili wlałam wino, zagotowałam. Dorzuciłam pokrojone na ćwiartki owoce miechunki, gotowałam razem kilka chwil. Dodałam też miód, ocet balsamiczny, trochę chili. Gdy sos nieco zgęstniał dodałam polędwiczki i dusiłam razem 2 - 3 minuty. Doprawiłam do smaku solą, zdjęłam z ognia i dodałam resztę masła. Podałam z purre ziemniaczanym.
|
|
Polędwiczka z owocami
http://1.bp.blogspot.com/-z4hzbbuodS8/T3C-_2Arl0I/AAAAAAAATW0/rIW3FjrW_TU/s400/DSCN4027.JPG
składniki: 1 polędwiczka wieprzowa
3 łyżki oliwy albo oleju
1 kostka bulionowa z wędzonym boczkiem
1 gruszka
1/4 świeżego ananasa
sok 1 połowy cytryny
kilka łyżek soku ananasowego - najlepiej świeżego albo może być też z kartonu
kilka liści sałaty
sposób przygotowania: Dużą polędwiczkę opłukałam, osuszyłam i usunęłam z niej błonki. Przekroiłam na 2 części żeby łatwiej było obsmażyć. Kostkę bulionową z wędzonym boczkiem wkruszyłam naczynia z oliwą i rozmieszałam na pastę. Do pasty włożyłam mięso i wymieszałam żeby je pokryła, odstawiłam w chłodne miejsce na ok,. godzinę. Owoce obrałam, pokroiłam - gruszkę na ósemki a ananasa w plastry. Gruszkę polałam sokiem z cytryny żeby nie ściemniała. Mięso smażyłam na mocno rozgrzanej patelni - nie dolewałam tłuszczu bo był już w marynacie. Kilka minut z każdej strony spowoduje, że wierzch ładnie się zrumieni a środek pozostanie lekko różowy. Gdy polędwiczka była już rumiana zdjęłam ją na talerzyk żeby chwilkę odpoczęła a dołożyłam na patelnię owoce - najpierw ananasa a gdy ten się zrumienił dodałam też gruszkę. Owoce też zdjęłam na bok a na patelnię wlałam sok ananasowy, zagotowałam żeby zebrać wszystkie smaki. Mięso pokroiłam w grube plastry, ułożyłam na sałacie, dodałam owoce i polałam sosem, który został na patelni.
|
|
POLĘDWICZKI W SOSIE PIETRUSZKOWYN
składniki na 8 porcji:
MIĘSO: 8 medalionów z polędwicy wieprzowej, oliwa z oliwek, kostka masła, pęczek natki pietruszki, sól, kolorowy pieprz świeżo mielony.
SOSO ZIOŁOWY: 250 g homogenizowanego twarożku, 200 g śmietany, po pęczku natki i szczypiorku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.
WYKONANIE:
1.Umyte i osuszone polędwiczki oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w plastry, rozbić je dłonią, nadając im jednakową grubość i kształt, przyprawić.Na wierzch każdego położyć kawałek zimnego masła. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zrumienić medaliony z obu stron na złoty kolor.
2. Gotowe mięso ułożyć na talerzu i oprószyć solą oraz pieprzem.
3. Do serka homogenizowanego dodać śmietanę, wymieszać. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać i wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę dodać do sosu. Doprawić solą i kolorowym pieprzem. Sosem polać mięso, a na koniec ozdobić natką pietruszki.
Smacznego!
Magdalena 1986
|
|
POLĘDWICZKI W MAKARONIE
Składniki:
- 2-3 polędwiczki wieprzowe
- 2 duże pory
-olej
-op. niebieskiego sera pleśniowego
- 25 dag makaronu kokardki
- 1 szkl. bulionu
- 10 pomidorów koktajlowych
- vegeta
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente. Polędwiczki myjemy, kroimy w 2-cm plastry, delikatnie rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju. Wyjmujemy.
2. Pory oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na tłuszczu po smażeniu mięsa. Oprószamy vegetą. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory myjemy i przekrawamy.
3. Do natłuszczonego żaroodpornego wkładamy 1/2 makaronu, posypujemy 1/2 sera, ponownie wkładamy makaron i posypujemy serem. Przykrywamy warstwą polędwiczki. W wolne miejsca wtykamy pomidory. Polewamy bulionem. Zapiekamy pod przykryciem ok. 20 min. w temp. 180°C.
SMACZNEGO!
Magdalena 1986
|
|
POLĘDWICZKI W SOSIE SOJOWYM
Składniki dla 4 osób
I wersja:
2 polędwiczki wieprzowe
2 ząbki czosnku
6 łyżek sosu sojowego ciemnego
400ml jogurtu typu greckiego
łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Polędwiczki myjemy i kroimy w poprzek włókien w plastry o grubości 1,5-2cm. Rozgniatamy delikatnie rękoma każdy plaster polędwiczek i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy polędwiczki do miski. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do polędwiczek. Mięso i czosnek zalewamy sosem sojowym, mieszamy aby sos się rozprowadził po mięsie i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Do marynaty można dodać jeszcze łyżkę cytryny, ale pozostawiam to już do gustów osób przygotowujących danie. Po tym czasie wyjmujemy i podsmażamy polędwiczki z obu stron, około 2-3 minut z każdej strony. Jednocześnie przechodzimy do przygotowania sosu. Wlewamy jogurt grecki do rondla i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego jogurtu dodajemy pozostałą marynatę z polędwiczek, dodajemy podsmażone wcześniej polędwiczki, wlewamy resztę sosu pozostałego ze smażenia mięsa i dusimy całość około 20-30 minut.
Tak przygotowane polędwiczki podajemy z opiekanymi ziemniakami (można również z jasnym, koniecznie świeżym pieczywem - równie wyborne) i zieloną sałatą.
II wersja:
Druga wersja różni się dwoma składnikami. Zamiast jogurtu dajemy śmietanę (ja daję 18%), a zamiast soku z cytryny dodajemy 1-2 łyżki miodu. Miód może być dodany zarówno do marynaty, jak i później do duszącego się mięsa.
Smacznego:)
P.S. Mam nadzieję, że tym razem wygram
|
|
Polędwiczki wieprzowe w sosie.
-polędwiczki wieprzowe pokrojone w plastry
-pół litra śmietany wysokoprocentowej
-chili (szczypta)
-curry
-pieprz ziołowy
-sól
Do głębokiego rondla wlać śmietanę, zagotować.
Dodać curry, chili, pieprz ziołowy, sól (ilość przypraw dodać według upodobań).
Sos należy parę minut pogotować, aż odrobinę zgęstnieje.
Na patelni rozgrzać olej.
Włożyć polędwiczki i obsmażyć z obu stron.
Przełożyć mięso do sosu śmietanowego, chwilę razem pogotować.
Podawać z ryżem na sypko.
Do tego proponuję sałatkę:
sałatę lodową porwać na kawałki, czerwoną cebulę pokroić w cieniutkie krążki, pomidory pokroić w ćwiarteczki(lub dodać pomidorki koktajlowe).
Wszystko wrzucić do szklanej misy, posypać ziołami prowansalskimi, doprawić solą, polać oliwą.
Smacznego
|
Strona 3 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|