Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Konkurs: Podaj przepis na polędwiczki, wygraj nagrodę

Utworzony przez dosia, 23 marca 2012 r. o 07:35
POLĘDWICZKI W BOCZKU I FASOLCE SZPARAGOWEJ 2 polędwiczki wieprzowe 10 plastrów boczku 70 dag fasoli szparagowej (może być mrożona) 3 łyżki mąki 5 dag masła 1/2 szkl. bulionu 1/2 szkl. mleka 10 dag sera żółtego 3 łyżki oleju cebula zioła: tymianek, bazylia, natka pietruszki sól, pieprz Fasolkę gotujemy pod przykryciem 5 minut. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym i posypujemy posiekanymi ziołami. Pokrojoną w kostkę cebulę dusimy na maśle, wsypujemy mąke, zasmażamy i mieszając dolewamy do niej mleko i bulion, gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy starty ser i przyprawy. Polędwiczki kroimy na 10 plastrów, każdy owijamy plasterkiem boczku, przyprawiamy i smażymy na oleju. Polędwiczki układamy na fasolce, wlewamy wczesniej przygotowany sos i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwiczka wieprzowa z curry i pieczarkami Składniki: 25 dag polędwiczki wieprzowej 1 marchewka 2 cebule 20 dag pieczarek 1 łyżka czerwonego curry 2 pomidory 1 łyżka suszonego tymianku 4 łyżki oleju Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso ,wsypać curry, dodać posiekaną cebulę. Wszystko podsmażyć. Pieczarki wcześniej umyć, osuszyć i pokroić. Tak samo postąpić z marchewką i pomidorami, wszystko dodać do wcześniej podsmażonego mięsa, wlać szklankę wody i dusić wszystko często mieszając. Na koniec doprawić solą i cukrem i potrzymać jeszcze na ogniu ok. 5 min. Zraziki z polędwicy wieprzowej z szynką szwarcwaldzką Składniki: 50 dag polędwiczki wieprzowej 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 cebula 1 ogórek kiszony 1 łyżka musztardy łagodnej 5 grzybów suszonych sól pieprz olej Przygotowanie: Mięso pokroić na 3cm plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem, aby nabrały kształt kotleta, każdy z nich lekko posolić, popieprzyć, posmarować musztardą. Ułożyć na każdym , plaster szynki szwarcwaldzkiej, małą ćwiartkę cebuli i ćwiartkę ogórka kiszonego. Zawinąć, spiąć wykałaczkami tak, aby z środka nic nie wypadało, obtoczyć w mące. Zrumienić zrazy na silnie rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do płaskiego rondla. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pozostałą drobno krojoną cebulę, dodać do zrazów. Zalać całość l/2 l ciepłej wody, dodać grzyby suszone, doprawić do smaku solą i pieprzem . Dusić powoli do miękkości. Gdy zrazy są miękkie, sos "zaciągnąć" 1 łyżką maki rozrobioną w 1/4 szklanki wody wlać do mięsa i zagotować. Zrazy wyłożyć na półmisek, polać sosem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
50-60dkg polędwiczek lekko oprószyć pieprzem i zamarynować w 2 łyżkach oliwy i łyżce jasnego sosu sojowego.W tym czasie rozprużyć na tłuszczu (masło lub olej)2 średniej wielkości kwaskowate jabłka i1 średnią cebulę.Polędwiczki obtoczć mąką ziemiaczaną i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu.Kostkę rosołową rozpuścić we wrzącej wodzie zgodnie z przepisem,włożyć do niej polędwiczki i mus jabłkowo-cebulowy i dusić pod przykryciem 10- 15 minut pod koniec duszenia dodać pokruszony majeranek.Podawać z ziemniakami pokrojone w skośne plastry.do smaku lekko dosolić i posypać grubo zmielonzm pieprzem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwiczka nadziewana Czas wykonania : około 45 minut Do przyrządzenia potrzebne są następujące SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, olej ( ja używam słonecznikowego lub oliwy z oliwek ) do smażenia, 15 dkg sera camembert, 1 garstkę bazylii ( może tez być zamiast bazylii – rukola ) , 3 - 4 łyżeczki przyprawy Delikat ( ja używam firmy Knorr ) Jak przyrządzić? : Polędwiczkę rozkrawamy tak, by powstał jeden, duży płat mięsa. Następnie posypujemy go solą i pieprzem świeżo zmielonym ( dzięki temu mamy wspaniały aromat ). Na patelnię wlewamy olej i zaczynamy go podgrzewać. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek drobniutko siekamy ( ewentualnie posługujemy się specjalną maszynka do czosnku, by go zmiażdżyć ) i wrzucamy na rozgrzany już olej. Gdy cebula i czosnek lekko zbrązowieją, zeszklą się - dodajemy do nich pokrojony w kostkę ser i bazylię lub rukolę. Smażymy tyle czasu, ile wzrokowo widzimy , że bazylia ( rukola ) lekko już przywiędła, natomiast ser troszkę się rozpuścił. Dodajemy 1 łyżeczkę delikatu, mieszamy to wszystko ze sobą. Powstałe nadzienie wkładamy w środek rozkrojonej polędwiczki. Złączamy brzegi mięsa i spinamy wykałaczkami. Przygotowaną polędwiczkę układamy na rozgrzany olej, posypujemy delikatem (wg własnego uznania, czyli – do smaku) ; mocno rumienimy z każdej strony, a w efekcie końcowym przygotowania - podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem , aż zmięknie. Podaję polędwiczkę z ziemniaczkami i zestawem surówek. Pychotka. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
POLĘDWICZKI Z DUSZĄ CZYLI POLĘDWICZKI DUSZONE W PIWIE Z RODZYNKAMI. Zapewniam pychota Składniki:600 g polędwiczek wieprzowych,2 cebule,150 g rodzynek,3-4 ząbki czosnku, 250 ml ciemnego piwa,100 ml soku jabłkowego,50 ml oleju,sól,pieprz Czosnek należy drobno posiekać i utrzeć z odrobiną soli. Polędwiczki oczyszczamy z błon,nacieramy solą,pieprzem i czosnkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na ok.2-3 godziny. W rondelku rozgrzewamy olej i obsmażamy nasze polędwiczki na rumiano. Dolewamy piwo,sok jabłkowy,wsypujemy rodzynki i dusimy potrawę bez przykrycia 40-45 minut. W tym czasie powinien nam powstać z płynów pyszny sosik. Gotowe polędwiczki kroimy w plastry,polewamy sosem z rodzynkami,pieczonymi ziemniakami i zestawem surówek.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwiczki wieprzowe w miodzie. Składniki: 600 g polędwiczek wieprzowych,4 ziemniaki,9 łyżek miodu,3 łyżki oliwy z oliwek,sól,250 g twarożku,2 łyżki śmietany,5 ząbków czosnku,1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżka grillowej przyprawy ziołowej do mięs,2 łyżki musztardy,sól cebulowa. Ziemniaki umyć,każdy zawinąć w folię aluminiową i położyć na rozgrzanym grilli.Piec ok. 60 minut,od czasu do czasu obracając. Oliwę wymieszać z musztardą,miodem,ziołami i przyprawą grillową oraz 2 ząbkami czosnku. Pokrojone w plastry polędwiczki włożyć na 30 minut w powstałą marynatę. Twarożek wymieszać ze śmietaną i trzema ząbkami czosnku oraz solą cebulową do smaku.Polędwiczki smażyć 5-8 minut na grillu,od czasu do czasu obracając.Po usmażeniu kroimy je w plastry.Ziemniaki po upieczeniu nacinamy,wypełniamy powstałym z twarożku dipem.Polędwiczki podawać z ziemniakami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Witam. Chciałabym się podzielić przepisem mojego autorstwa na: SZ.P. POLĘDWICZKI (Szybkie i Pyszne) Mam dwóch synów "mięsożerców" i mało czasu po pracy na przygotowanie obiadu, dlatego moją zasadą naczelną w kuchni jest: Pysznie i Szybko. Mój przepis jest bardzo prosty ale danie wychodzi cudownie smaczne. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam parę ząbków czosnku i czekam aż się delikatnie zezłocą. Zdejmuję czosnek z patelni (nie można dopuścić do przypalenia czosnku, ponieważ zepsuje całą potrawę swoją gorzkością). Następnie wsypuję na patelnię imbir. Aromat staje się cudowny a domownicy zwabieni zapachem zaczynają schodzić się do kuchni:) Polędwiczkę pokrojoną w plastry wkładam na patelnię. Wysmażam w zależności od upodobań. To mięso jest tak delikatne i kruche, że nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Mięso dopiero na talerzu posypuję solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Podaję z ziemniakami lub ryżem. Do tego pokrojone w cząsteczki pomidory z listkami świeżej bazylii. Pychota. Pozdrawiam smaczniście Jolanta
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwiczki ze śliwkami http://4.bp.blogspot.com/-iJqMhVbjBDA/T3cqExFzl4I/AAAAAAAATfs/BRx5jErskcQ/s400/DSCN5175.JPG składniki: 600 g polędwicy wieprzowej - 2 dość średnie sztuki 20 śliwek kalifornijskich suszonych 2 łyżki wody - wzięłam 1/3 szkl. 6 łyżek winiaku lub koniaku lub madery albo innego mocnego alkoholu - u mnie brandy 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka oleju słonecznikowego 125 g creme fraiche lub creme double - u mnie śmietana 36 % Piątnicy sok wyciśnięty z połówki cytryny do smaku: sól, świeżo mielony pieprz na koniec dodałam jeszcze 1 małą łyżeczkę musztardy z żurawiną bo nie mogłam złapać 'smaka' sposób przygotowania: śliwki zalałam wodą i gotowałam na małym ogniu ok. 10 minut - część wody w tym czasie odparowała i dolałam do owoców 2 łyżki brandy. Gdy zmiękły zdjęłam je z ognia, odcedziłam zachowując płyn a śliwki poprzekrawałam na połówki. Moje były dość jędrne, ale trzeba przy tym duszeniu uważać, dolewać wody stopniowo zaczynając od 2 łyżek żeby nie rozgotować owoców. Polędwiczki pokroiłam na kawałki grubości ok. 1,5 cm i każdy lekko rozklepałam dłonią. Oprószyłam je z obu stron pieprzem. Na patelni rozgrzałam mocno olej z masłem i partiami obsmażyłam mięso - tylko przez chwilę żeby się lekko zrumieniło. Kawałki usmażone przekładałam na talerzyk a gdy wszystkie już były gotowe z powrotem wszystko włożyłam na patelnię. Tę odstawiłam z kuchenki - tak trzeba zrobić jeśli mam się gazową - wlałam resztę alkoholu i podpaliłam. Nigdy, ale to nigdy, nie wlewajcie go prosto z butelki i to nad ogniem bo jeśli się zapali to butelka pęknie i pożar gotowy. Podpalając alkohol na patelni trzeba także uważać na włosy, ubranie i ew. rzeczy wiszące nad kuchenką - flambirować trzeba po prostu z uwagą. Gdy płomienie zgasną to znaczy, że alkohol się wypalił zostawiając tylko smak. Dodałam śmietanę, wywar ze śliwek, wymieszałam sos i doprawiłam solą oraz pieprzem. Dolałam też sok z cytryny - jeśli śmietana będzie dobra to nic się nie zważy - dorzuciłam śliwki. Czegoś mi jednak brakowało w smaku i dodałam jeszcze odrobinę musztardy z żurawiną - to było udane posunięcie. Polędwiczek nie dusimy długo bo będą niesmaczne - po flambirowaniu wystarczy im tylko chwilka - tyle ile czasu zajmie nam przyprawienie sosu i danie jest już gotowe. Ja do polędwiczek podałam ziemniaki z masłem i pietruszką oraz surówkę z dyni, gruszki i śliwek.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polędwiczki w sosie marchewkowo-cukiniowym Składniki : 50 dag polędwicy wieprzowej olej 2 szklanki wody 1 duża cebula 1 duża marchewka pół papryki czerwonej 1 średnia cukinnia ( może być mrożona) 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 2 ziela sól pieprz wegeta lubczyk koperek (suszony lub mrożony) Wkonanie: Polędwicę kroimy i podsmażamy na gorączym oleju z dwoma łyżeczkami wegety . Gdy podsmażymy polędwiczki dolewamy do nich 2 szklanki wody. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę , czosnek,marchewkę i paprykę . Całość dusimy i po 20 minutach dodajemy cukinie, pieprz i sól. Mięso dusimy do miękkości na koniec dodajemy lubczyk i koperek.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przesyłam przepis na pyszne i wiosenne polędwiczki z limonką Składniki - 2 polędwiczki wieprzowe; - sól; - pieprz; - sok i skórka otarta z limonki; - 5 łyżek serka śmietankowego (lub mascarpone); - 2 łyżki posiekanej bazylii; - łyżka masła; - 3 łyżki oleju. Przygotowanie Polędwiczki nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy ½ soku z limonki. Serek łączymy ze skórką z limonki, bazylią, doprawiamy resztą soku z limonki, solą i pieprzem. Mięso nacinamy wzdłuż, powstałą kieszonkę wypełniamy serowym farszem. Polędwiczki zszywamy, obsmażamy na maśle z łyżką oleju. Układamy na posmarowanej resztą oleju folii aluminiowej, dokładnie zawijamy. Pieczemy 25 minut w 200°C. Przepis podpatrzony w gazetce moje gotowanie. Życzę smacznego, polędwiczki w takim wydaniu są naprawdę pyszne. kasiek.k@o2.pl
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 4 z 4

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...