Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Konkurs: Podaj przepis, wygraj blender Bosch i inne nagrody

Utworzony przez pin, 19 lipca 2011 o 10:34
Przepis bardzo prosty a urozmaicający deserowe naleśniczki. Smażymy zwykłe naleśniki na słodko (mleko, jajka, mąka, dwie łyżki cukru pudru) dodając do surowego jeszcze ciasta właśnie żurawinę. Później tak zrobione naleśniki nadziewamy bitą śmietaną i rolujemy. Podajemy lekko skropione sosem czekoladowym. Smacznego!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Przepis na ciasto żurawinowe:

1,5 łyżki stopionego masła
0,5 szklanki cukru pudru
0,25 szklanki wody
0,25 szklanki śmietany
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki zurawiń amerykańskich

W misce utrzeć masło, cukier, wodę i śmietanę. W oddzielnym pojemniku, przesiać mąkę, sodę, sól i wszystko wymieszać łyżką. Dodać żurawinę do mąki, wymieszać lekko. Dodać mieszankę masła i cukru, wszystko delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Podawać na ciepło z sosem waniliowym.


Sos waniliowy

0,5 szklanki stopionego masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5 szklanki mleka

Mleko, masło, cukier oraz cukier waniliowy zagotować na wolnym ogniu i odparować, aż płyn nabierze konsystencji śmietany, cały czas mieszając. Ciepłym sosem polać ciasto żurawinowe.


mail kontaktowy: b.nowakowski@hotmail.com
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Sernik żurawinowy(PALCE LIZAĆ) Spód ciasta: 180 g owsianych ciasteczek,30 g orzechów włoskich,120 g masła Warstwa wierzchnia: 15 płatków białej żelatyny,4 świeże żółtka,150 g cukru,Sok z jednej cytryny,1 kg serka śmietankowego,200 ml śmietany kremówki,1 opakowanie polewy (czerwonej),250 ml nektaru żurawinowego,125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich) Przygotowanie : 1. Ciasteczka owsiane włożyć do torebki termoizolacyjnej i rozkruszyć za pomocą wałka. Orzechy włoskie zmielić. Masło rozpuścić. Wymieszać w misce okruchy ciastek, orzechy i masło. Wyłożyć formę (26 cm średnicy) papierem do pieczenia. Umieścić okruchy na spodzie formy dociskając, aż złączą się w jednolitą stabilną masę. Włożyć do lodówki na ok. 1-2 godziny. 2. Płatki żelatyny moczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, żeby zmiękły. Żółtko ubijać ze 125 g cukru i sokiem z cytryny przez 5 minut. Stopniowo dodawać serek. Żelatynę rozpuścić na średnim ogniu i połączyć z masą z serka, nieustannie mieszając. Ubić i dodać śmietanę. Umieścić masę na spodzie ciasta. Włożyć do lodówki na ok. 3-4 godziny. 3. Z pozostałej części cukru i nektaru żurawinowego przygotować polewę, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Dodać cranberries i nałożyć polewę na serek. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Czas przygotowania: 30 minut + plus czas przechowywania w lodówce
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną amerykańską Składniki na 4 porcje: 400 g combra jagnięcego 750 g pomidorów 4 szałwie 80 g suszonych żurawin 1 cebula 2 goździki 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek Sól, chili, pieprz Przygotowanie: 1. Jagnięcinę przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać łyżkę stołową oliwy z oliwek i podsmażyć mięso z obu stron. Następnie piec w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez 12-15 minut. 2. Pomidory przekroić i parzyć w gorącej wodzie przez 1 minutę. Zdjąć z nich skórę i pokroić w trójkąty. Szałwię umyć, osuszyć i usunąć liście z łodyg. 3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Rozdrobnić orzechy. 4. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni. Usmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory i szałwię, a następnie dusić przez ok. 10 minut. Po 5 minutach dodać żurawiny. Doprawić solą, chili i pieprzem. 5. Mięso pokroić w plastry. Rozcieńczyć wytopiony tłuszcz dodając niewielką ilość gorącej wody i dodając pomidory. Przystawka: Podawać z bagietką lub kluskami noodles, np. Tagliatelle mail: edyta_jurk@wp.pl
Ostatnio edytowany 20 lipca 2011 o 11:37
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Grillowana cukinia z sałatką z żurawiny amerykańskiej i pietruszki Główny składnik: Warzywa Dla ilu osób: 4 Okazje: Grillowe szaleństwo Pory roku: Lato Składniki: 4 cukinie 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Sałatka: 30 g orzechów włoskich 3 pęczki gładkiej natki pietruszki 1 pęczek karbowanej natki pietruszki 1 czerwona cebula 1 łyżka białego octu winnego Sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 80 g suszonej żurawiny amerykańskiej Sposób przyrządzania: Cukinie opłukać, oczyścić i pokroić wzdłuż w grube plastry. Oliwę wymieszać ze skórką z cytryny i pieprzem, posmarować nią plastry cukinii i odstawić na ok. 20 minut. Orzechy grubo posiekać i uprażyć. Natkę opłukać, osuszyć, oderwać listki z łodyżek i grubo posiekać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Ocet wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Plastry cukinii piec na rozgrzanym grillu przez ok. 2–3 minuty. Grillowaną cukinię podawać przygotowaną wcześniej sałatką.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną amerykańską poledwiczki-jagniece-z-zurawina Składniki na 4 porcje: 400 g combra jagnięcego 750 g pomidorów 4 szałwie 80 g suszonych żurawin 1 cebula 2 goździki 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek Sól, chili, pieprz Przygotowanie: 1. Jagnięcinę przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać łyżkę stołową oliwy z oliwek i podsmażyć mięso z obu stron. Następnie piec w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez 12-15 minut. 2. Pomidory przekroić i parzyć w gorącej wodzie przez 1 minutę. Zdjąć z nich skórę i pokroić w trójkąty. Szałwię umyć, osuszyć i usunąć liście z łodyg. 3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Rozdrobnić orzechy. 4. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni. Usmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory i szałwię, a następnie dusić przez ok. 10 minut. Po 5 minutach dodać żurawiny. Doprawić solą, chili i pieprzem. 5. Mięso pokroić w plastry. Rozcieńczyć wytopiony tłuszcz dodając niewielką ilość gorącej wodyi dodając pomidory. Przystawka: Podawać z bagietką lub kluskami noodles, np. Tagliatelle Czas przygotowania: ok. 15 minut Polecam mmmmm
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Pieczeń wołowa z żurawiną amerykańską Główny składnik: Wołowina osoby: 4 Okazje: Obiad Pory roku: Wiosna, Jesień, Zima Składniki: 1 obrana i pokrojona w plasterki marchewka 2 obrane i pokrojone w ćwiartki cebule 250 ml octu z czerwonego wina 500 ml wody 2 listki laurowe Prymat 2 goździki Prymat 1 łyżka nasion gorczycy Prymat 2 łyżeczki ziaren pieprzu Prymat 1 kg wołowiny (np. ogonówki) 2 łyżki oleju 400 ml bulionu mięsnego Kucharek Sól, pieprz czarny mielony Prymat, szczypta cukru 40 g kalifornijskich orzechów włoskich 80 g suszonej żurawiny amerykańskiej Sposób przyrządzania: Ocet zagotować z wodą, listkami laurowymi, goździkami, ziarnami gorczycy i pieprzu, marchewką i cebulą, a następnie odstawić do ostygnięcia. Mięso zalać marynatą i odstawić na 6-8 godzin. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Marynatę przecedzić przez sito, odmierzyć 500 ml. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim mięso z każdej strony, a następnie dolać marynatę i wywar mięsny. Całość dusić pod przykryciem przez ok. godzinę. Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Orzechy posiekać, uprażyć i dodać do sosu wraz z żurawiną amerykańską. Mięso pokroić w plastry. Podawać z sosem i kopytkami lub kluskami śląskimi. Życzę smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Muffinki z żurawiną Składniki na 12 sztuk: pół pora 40 g kalifornijskich orzechów włoskich 2 jajka 80 ml oleju 125 ml mleka 200 g koziego twarogu sól, pieprz 250 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g suszonych żurawin amerykańskich do dekoracji według uznania Przygotowanie: Pora oczyścić, opłukać, bardzo drobno pokroić. Orzechy posiekać. Wymieszać jajka z olejem, mlekiem i twarogiem kozim. Przyprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko dodać mieszankę z kozim serem. Dodać pora, orzechy i żurawinę. Foremki na muffinki wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ciastem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 25–30 minut. Udekorować porem według uznania. mail: edyta_jurk@wp.pl
Ostatnio edytowany 20 lipca 2011 o 11:38
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Eklerki z kremem żurawinowym Ciasto: 250 ml wody ½ łyżeczki soli 80 g masła 150 g mąki 3-4 jajka Krem: 4 płatki białej żelatyny 1 opakowanie budyniu mlecznego w proszku 450 ml mleka 40 g cukru 4 EL kirschwasser (ewentualnie soku wiśniowego) 200 ml bitej śmietany 100 g suszonych żurawin Polewa: 250 g cukru pudru Czerwony barwnik spożywczy 3-4 łyżki stołowe nektaru żurawinowego 25 g suszonych żurawin Przygotowanie: 1. Masło i sól rozpuścić w gotującej się wodzie, mieszając. Dodać mąkę. Mieszać wszystko drewnianą łyżką, aż na dnie garnka powstanie biała masa. Powstałą masę umieścić w misce. Dodać żółtko i natychmiast wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodawać pozostałe jajka i miksować do momentu, aż masa zrobi się ciężka i gumowata. 2. Przygotowaną masę umieścić w torebce do polewy z karbowaną końcówką, a następnie wycisnąć na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia dziesięciocentymetrowe, grube paski. Paski powinny być ułożone w sporych odstępach. Piec w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C) przez ok. 20-30 minut. Gdy ciastka trochę ostygną, przekroić na pół i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Żurawiny pokroić. Namoczyć żelatynę. Budyń w proszku wymieszać z 100 ml mleka. Do pozostałej części mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń i dalej gotować, mieszając. Żelatynę wycisnąć i rozpuścić. Przykryć budyń plastikową pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Ubić i dodać śmietanę. Dodać żurawiny. Wstawić do lodówki. 4. Cukier puder zmieszać z barwnikiem i nektarem żurawinowym do momentu, aż powstanie polewa. Umieścić polewę w torebce o rurkowatym zakończeniu i udekorować eklerki. Posypać żurawinami. Na dolne połówki nałożyć krem i przykryć górnymi połówkami. mail: edyta_jurk@wp.pl
Ostatnio edytowany 20 lipca 2011 o 11:39
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Jogurtowy koktajl z żurawiny Składniki do przygotowania 250 ml: 100 ml nektaru z żurawiny 100 g jogurtu 1 kulka sorbetu cytrynowego 2-3 listki mięty ewentualnie świeża żurawia (do dekoracji) Przygotowanie: Czas przygotowania: Wartości odżywcze na 1 porcję mail: edyta_jurk@wp.pl
Ostatnio edytowany 20 lipca 2011 o 11:39
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Deserek truskawkowo-żurawinowy Składniki do przygotowania na 4 porcje: 500 g truskawek 1 limonka ½ laski wanilii 100 g suszonych żurawin ½ łyżeczki pieprzu różowego, kruszonego Szczypta soli 20 g bezy Przygotowanie: 1. Truskawki opłukać, oczyścić i pokroić na 2 lub 4 części, w zależności od wielkości. 2. Limonkę opłukać, zetrzeć skórkę. Z połowy limonki wycisnąć sok. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydobyć miąższ. 3. Do truskawek dodać skórkę i sok z limonki, wanilię, żurawiny, pieprz i szczyptę soli. Odstawić na 15-20 minut. 4. Truskawki umieścić w pucharkach. Pokroić bezy i dodać według uznania. mail: edyta_jurk@wp.pl
Ostatnio edytowany 20 lipca 2011 o 11:40
Zaloguj się, aby oddać głos
0
"Kurczak duszony z żurawiną i imbirem" Dla 4 osób: 600 g filetów z kurczaka 100 g żurawiny (świeżej lub mrożonej) 50 g suszonej żurawiny świeży imbir (ok. 40g) 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 mała ostra papryka 1 pęczek dymki 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 1 oleju sezamowego 3 łyżki Sosu sojowego 2 łyżki sherry 200 g kiełków fasoli 1 łyżka posiekanych liści bazylii Pokroić piersi kurczaka w kawałki. Drobno posiekać suszoną żurawinę. Obrać korzeń imbiru i pokroić w cienkie paski. Obrać i drobno posiekać szalotki. Obrać czosnek i zmiażdżyć go w prasce do czosnku. Umyć ostra paprykę, usunąć nasiona i pokroić w cienkie plasterki. Oczyścić i umyć cebulę i pokroić w plasterki 1 / 2 cm (pociac cebule w calosci by powstały krążki). Umyć i osuszyć kiełki fasoli. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej arachidowy. Usmażyć posiekane szalotki. Dodać paski imbiru, zmiażdżony czosnek i smażyć na dużym ogniu przez kilka sekund. Dodać kawałki kurczaka. Zezłocić ze wszystkich stron przez 3 do 4 minut, obracając często.Doprawić olejem sezamowym, sosem sojowym, kilkoma kropli sosu chili i sherry. Dodac suszona i świeżą żurawinę. Gotowanie 2 do 3 minut ciagle mieszając. Dodać pokrojoną paprykę, kiełki fasoli i krążki cebuli. Gotować jeszcze przez 2 do 3 minut. Posypać posiekaną bazylią i podawać z ryżem. email: hrabinkaz@tlen.pl
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Dziki Ryż z żurawiną i karmelizowana cebulą. 2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki brązowego ryżu 1/2 szklanki dzikiego ryżu 3 lyzki masla 3 półsłodkie cebule pokrojone w cienkie plasterki i na połowę 2 łyżeczki brązowego cukru 1 szklanka suszonej zurawiny 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny lub pomarańczy Bulion wlac go garnuszka, dodac ryż, doprowadzić do wrzenia.Zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć i gotować na wolnym ogniu do wchłonięcia całej cieczy. Tymczasem rozpuść masło w patelni. Dodać cebulę i brązowy cukier.Smażyć aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Zmniejszyć ogień do minimum. Powoli dusić cebulę często mieszając do czasu aż będzie koloru karmelowego. Wymieszać z suszoną żurawiną. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut lub do czasu "spuchnięcia" żurawiny. Delikatnie wymieszać z gotowym ryżem i utartą skórka z cytrusów.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Sałatka doskonała składniki: pęczek selera naciowego garść żurawiny trochę szynki pokrojonej w kostkę (może być pieczona lub wędliniarska) sól, pieprz majonez + jogurt (po 1-2 łyżce) ew. szczypiorek Sposób przyrządzenia: Seler naciowy sparzyć wrzątkiem tak aby był miękki (al-dente). Pokroić go w cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Do salaterki wrzucić garść (lub więcej, jak kto lubi) ŻURAWINY , szynkę i seler naciowy. Można też dodać posiekany szczypiorek. Zrobić sos majonezowo-jogurtowy: wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotowe. Smacznego. Sałatka pasuje prawie do wszystkiego: mięsa, wędlin, ryb a także do kanapek.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Sztuka mięsa w sosie żurawinowym Składniki do mięsa: 1kg mięsa (np. schab, łopatka) sól, pieprz, zioła prowansalskie (polecam też kolendrę i rozmaryn) 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Składniki do sosu: garść żurawiny sok z 1 pomarańczy szczypta estragonu ok pół szklanki śmietanki do zup i sosów Sposób wykonania: Mięso umyć. Następnie natrzeć oliwą wymieszaną z przyprawami oraz posiekanym czosnkiem. Włożyć w rękaw do pieczenia i umieścić na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec przez ok 1 godz. SOS: na patelni bądź w rondlu umieścić żurawinę, wycisnąć sok z pomarańczy, dodać estragon. Gotować przez 10 min na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia. Następnie wlać śmietankę, wymieszać. Zdjąć z ognia. Na talerzu polewać porcję mięsa sosem. Do tego polecam kluski śląskie Smacznego!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Kulki mięsne z żurawiną w boczku : 300 gram świeżej żurawiny 5 łyżek cukru 200 ml wody 2 łyżki oliwy drobno posiekana czerwona cebula 3 ząbki czosnku drobno posiekane sól i świeżo zmielony pieprz 500 gram mielonego mięsa z kurczaka lub indyka ew. mąka do zagęszczenia mięsnej masy cienkie plastry wędzonego boczku do owinięcia kuleczek 1.Umieścić żurawinę i cukier w małym rondelku. Dodać wody i wymieszać, podgrzać do wrzenia i delikatnie wymieszać ponownie aż cukier się rozpuści. Wyłączyć gaz i pozostawić do wystygnięcia. Na patelnie wlać oliwę, podsmażyć cebulkę wraz z czosnkiem, ostudzić. Mielone mięso wymieszać z cebulka, doprawić solą, pieprzem. Dodać odsączoną żurawinę. Całość dobrze wyrobić, a gdy będzie za rzadkie dodać mąki. Uformować kulki wielkości piłeczki do golfa i zawijać w plasterki boczku. Tak przygotowane kuleczki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do nagrzanego piekarnika (190 st) na ok 30 minut. Gotowe kuleczki można polać sosem żurawinowym : 1 szklanka (200 g) cukru 1 szklanka (250 ml) wody 4 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin Świeże żurawiny umyć i przebrać. W rondlu zagotować wodę i cukier, mieszając stale do rozpuszczenia cukru. Dodać żurawinę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować przez 10 - 15 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce. Sos żurawinowy zgęstnieje jak ostygnie. e mail: hrabinkaz@tlen.pl
Zaloguj się, aby oddać głos
0
SCHAB Z ŻURAWINĄ I SEREM 2 porcje 2 plastry schabu rozbijamy delikatnie tłuczkiem, solimy, posypujemy papryką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok 20 minut. Po tym czasie na schabowe kładziemy łyżeczkę żurawiny i plaster żółtego sera. Zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Pycha! dgorczynska@interia.eu
Zaloguj się, aby oddać głos
0
JAJKA FASZEROWANE ŻURAWINĄ I CHRZANEM 8 jajek Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane przekrajamy na pół, łyżeczką delikatnie wyjmujemy żółtko. Wszystkie żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy 3 łyżeczki żurawiny i 3 łyżeczki chrzanu, łyżkę majonezu. Bardzo dokładnie mieszamy, aż opwstanie jednolita masa. Farsz nakładamy w jajka, posypujemy szczypiorkiem. Idealne na przyęcie lub śniadanie wielkanosne. dgorczynska@interia.eu
Zaloguj się, aby oddać głos
0
TATAR Z TUŃCZYKA I ŁOSOSIA Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ AMERYKAŃSKĄ PODANY Z EMULSJĄ Z CHRZANU WASABI Składniki: • 200 g fileta z tuńczyka (surowego, bez skóry) • 200 g fileta z łososia (surowego, bez skóry) • 4 posiekane szalotki • 4 łyżki oliwy z oliwek • 10 g posiekanych kaparów • 2 łyżki suszonych cranberries (żurawin amerykańskich) • 50 ml wódki czystej • ½ pęczka posiekanego koperku (4 gałązki pozostawić do dekoracji) • Sok z ½ cytryny • Sól, pieprz do smaku • 4 ugotowane jajka przepiórcze Emulsja: - 1 łyżka majonezu light - 100 ml śmietany kremówki 36% - 1 łyżka japońskiego chrzanu wasabi - Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: Umyte i osuszone filety z tuńczyka i łososia posiekać w drobną kostkę. Z drobno pokrojonej szalotki, kaparów, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich), wódki, koperku, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotować sos i zalać nim posiekaną wcześniej rybę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i odstawić do lodówki na ok. ½ godziny. Przygotować emulsję, dokładnie mieszając i doprawiając do smaku wszystkie jej składniki. Przygotowany w ten sposób tatar podawać z emulsją z chrzanu wasabi, cząstkami jajek przepiórczych, gałązkami koperku i grzanką z ciemnego pieczywa. PALCE LIZAĆ!!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Bułeczki babuni z żurawiną amerykańską Składniki(12 sztuk) ciasto drożdżowe: 600 g mąki 100 ml mleka 1 kostka (42 g) świeżych drożdży 40 g cukru 200 g odtłuszczonego jogurtu 40 g roztopionego masła 30 g kalifornijskich orzechów włoskich 100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich) 2-3 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Mąkę wsypać do miski formując zagłębienie pośrodku. Podgrzać mleko do letniej temperatury. Drożdże pokruszyć, wrzucić do mleka z łyżeczką cukru i wymieszać. Mieszankę wlać do mąki, lekko wymieszać. Przykryć i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Pozostałą część cukru, jogurt i masło dodać do ciasta, wszystko wymieszać na gładko używając miksera. Przykryć i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. 3. Posiekać orzechy, dodać je do ciasta razem z cranberries. Z ciasta uformować ok. 9 bułeczek. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 240 stopni przez ok. 20 minut. Po 10 minutach posmarować bułeczki mlekiem używając pędzla.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Strona 1 z 3

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.