Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Konkurs: Podaj przepis, wygraj blender Bosch i inne nagrody

Utworzony przez pin, 19 lipca 2011 o 10:34
Przepis bardzo prosty a urozmaicający deserowe naleśniczki. Smażymy zwykłe naleśniki na słodko (mleko, jajka, mąka, dwie łyżki cukru pudru) dodając do surowego jeszcze ciasta właśnie żurawinę. Później tak zrobione naleśniki nadziewamy bitą śmietaną i rolujemy. Podajemy lekko skropione sosem czekoladowym. Smacznego!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Przepis na ciasto żurawinowe:

1,5 łyżki stopionego masła
0,5 szklanki cukru pudru
0,25 szklanki wody
0,25 szklanki śmietany
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki zurawiń amerykańskich

W misce utrzeć masło, cukier, wodę i śmietanę. W oddzielnym pojemniku, przesiać mąkę, sodę, sól i wszystko wymieszać łyżką. Dodać żurawinę do mąki, wymieszać lekko. Dodać mieszankę masła i cukru, wszystko delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Podawać na ciepło z sosem waniliowym.


Sos waniliowy

0,5 szklanki stopionego masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5 szklanki mleka

Mleko, masło, cukier oraz cukier waniliowy zagotować na wolnym ogniu i odparować, aż płyn nabierze konsystencji śmietany, cały czas mieszając. Ciepłym sosem polać ciasto żurawinowe.


mail kontaktowy: b.nowakowski@hotmail.com
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Sernik żurawinowy(PALCE LIZAĆ) Spód ciasta: 180 g owsianych ciasteczek,30 g orzechów włoskich,120 g masła Warstwa wierzchnia: 15 płatków białej żelatyny,4 świeże żółtka,150 g cukru,Sok z jednej cytryny,1 kg serka śmietankowego,200 ml śmietany kremówki,1 opakowanie polewy (czerwonej),250 ml nektaru żurawinowego,125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich) Przygotowanie : 1. Ciasteczka owsiane włożyć do torebki termoizolacyjnej i rozkruszyć za pomocą wałka. Orzechy włoskie zmielić. Masło rozpuścić. Wymieszać w misce okruchy ciastek, orzechy i masło. Wyłożyć formę (26 cm średnicy) papierem do pieczenia. Umieścić okruchy na spodzie formy dociskając, aż złączą się w jednolitą stabilną masę. Włożyć do lodówki na ok. 1-2 godziny. 2. Płatki żelatyny moczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, żeby zmiękły. Żółtko ubijać ze 125 g cukru i sokiem z cytryny przez 5 minut. Stopniowo dodawać serek. Żelatynę rozpuścić na średnim ogniu i połączyć z masą z serka, nieustannie mieszając. Ubić i dodać śmietanę. Umieścić masę na spodzie ciasta. Włożyć do lodówki na ok. 3-4 godziny. 3. Z pozostałej części cukru i nektaru żurawinowego przygotować polewę, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Dodać cranberries i nałożyć polewę na serek. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Czas przygotowania: 30 minut + plus czas przechowywania w lodówce
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną amerykańską Składniki na 4 porcje: 400 g combra jagnięcego 750 g pomidorów 4 szałwie 80 g suszonych żurawin 1 cebula 2 goździki 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek Sól, chili, pieprz Przygotowanie: 1. Jagnięcinę przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać łyżkę stołową oliwy z oliwek i podsmażyć mięso z obu stron. Następnie piec w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez 12-15 minut. 2. Pomidory przekroić i parzyć w gorącej wodzie przez 1 minutę. Zdjąć z nich skórę i pokroić w trójkąty. Szałwię umyć, osuszyć i usunąć liście z łodyg. 3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Rozdrobnić orzechy. 4. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni. Usmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory i szałwię, a następnie dusić przez ok. 10 minut. Po 5 minutach dodać żurawiny. Doprawić solą, chili i pieprzem. 5. Mięso pokroić w plastry. Rozcieńczyć wytopiony tłuszcz dodając niewielką ilość gorącej wody i dodając pomidory. Przystawka: Podawać z bagietką lub kluskami noodles, np. Tagliatelle mail: edyta_jurk@wp.pl
Ostatnio edytowany 20 lipca 2011 o 11:37
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Grillowana cukinia z sałatką z żurawiny amerykańskiej i pietruszki Główny składnik: Warzywa Dla ilu osób: 4 Okazje: Grillowe szaleństwo Pory roku: Lato Składniki: 4 cukinie 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Sałatka: 30 g orzechów włoskich 3 pęczki gładkiej natki pietruszki 1 pęczek karbowanej natki pietruszki 1 czerwona cebula 1 łyżka białego octu winnego Sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 80 g suszonej żurawiny amerykańskiej Sposób przyrządzania: Cukinie opłukać, oczyścić i pokroić wzdłuż w grube plastry. Oliwę wymieszać ze skórką z cytryny i pieprzem, posmarować nią plastry cukinii i odstawić na ok. 20 minut. Orzechy grubo posiekać i uprażyć. Natkę opłukać, osuszyć, oderwać listki z łodyżek i grubo posiekać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Ocet wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Plastry cukinii piec na rozgrzanym grillu przez ok. 2–3 minuty. Grillowaną cukinię podawać przygotowaną wcześniej sałatką.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną amerykańską poledwiczki-jagniece-z-zurawina Składniki na 4 porcje: 400 g combra jagnięcego 750 g pomidorów 4 szałwie 80 g suszonych żurawin 1 cebula 2 goździki 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek Sól, chili, pieprz Przygotowanie: 1. Jagnięcinę przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać łyżkę stołową oliwy z oliwek i podsmażyć mięso z obu stron. Następnie piec w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez 12-15 minut. 2. Pomidory przekroić i parzyć w gorącej wodzie przez 1 minutę. Zdjąć z nich skórę i pokroić w trójkąty. Szałwię umyć, osuszyć i usunąć liście z łodyg. 3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Rozdrobnić orzechy. 4. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni. Usmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory i szałwię, a następnie dusić przez ok. 10 minut. Po 5 minutach dodać żurawiny. Doprawić solą, chili i pieprzem. 5. Mięso pokroić w plastry. Rozcieńczyć wytopiony tłuszcz dodając niewielką ilość gorącej wodyi dodając pomidory. Przystawka: Podawać z bagietką lub kluskami noodles, np. Tagliatelle Czas przygotowania: ok. 15 minut Polecam mmmmm
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Pieczeń wołowa z żurawiną amerykańską Główny składnik: Wołowina osoby: 4 Okazje: Obiad Pory roku: Wiosna, Jesień, Zima Składniki: 1 obrana i pokrojona w plasterki marchewka 2 obrane i pokrojone w ćwiartki cebule 250 ml octu z czerwonego wina 500 ml wody 2 listki laurowe Prymat 2 goździki Prymat 1 łyżka nasion gorczycy Prymat 2 łyżeczki ziaren pieprzu Prymat 1 kg wołowiny (np. ogonówki) 2 łyżki oleju 400 ml bulionu mięsnego Kucharek Sól, pieprz czarny mielony Prymat, szczypta cukru 40 g kalifornijskich orzechów włoskich 80 g suszonej żurawiny amerykańskiej Sposób przyrządzania: Ocet zagotować z wodą, listkami laurowymi, goździkami, ziarnami gorczycy i pieprzu, marchewką i cebulą, a następnie odstawić do ostygnięcia. Mięso zalać marynatą i odstawić na 6-8 godzin. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Marynatę przecedzić przez sito, odmierzyć 500 ml. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim mięso z każdej strony, a następnie dolać marynatę i wywar mięsny. Całość dusić pod przykryciem przez ok. godzinę. Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Orzechy posiekać, uprażyć i dodać do sosu wraz z żurawiną amerykańską. Mięso pokroić w plastry. Podawać z sosem i kopytkami lub kluskami śląskimi. Życzę smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Muffinki z żurawiną Składniki na 12 sztuk: pół pora 40 g kalifornijskich orzechów włoskich 2 jajka 80 ml oleju 125 ml mleka 200 g koziego twarogu sól, pieprz 250 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g suszonych żurawin amerykańskich do dekoracji według uznania Przygotowanie: Pora oczyścić, opłukać, bardzo drobno pokroić. Orzechy posiekać. Wymieszać jajka z olejem, mlekiem i twarogiem kozim. Przyprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko dodać mieszankę z kozim serem. Dodać pora, orzechy i żurawinę. Foremki na muffinki wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ciastem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 25–30 minut. Udekorować porem według uznania. mail: edyta_jurk@wp.pl
Ostatnio edytowany 20 lipca 2011 o 11:38
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Eklerki z kremem żurawinowym Ciasto: 250 ml wody ½ łyżeczki soli 80 g masła 150 g mąki 3-4 jajka Krem: 4 płatki białej żelatyny 1 opakowanie budyniu mlecznego w proszku 450 ml mleka 40 g cukru 4 EL kirschwasser (ewentualnie soku wiśniowego) 200 ml bitej śmietany 100 g suszonych żurawin Polewa: 250 g cukru pudru Czerwony barwnik spożywczy 3-4 łyżki stołowe nektaru żurawinowego 25 g suszonych żurawin Przygotowanie: 1. Masło i sól rozpuścić w gotującej się wodzie, mieszając. Dodać mąkę. Mieszać wszystko drewnianą łyżką, aż na dnie garnka powstanie biała masa. Powstałą masę umieścić w misce. Dodać żółtko i natychmiast wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodawać pozostałe jajka i miksować do momentu, aż masa zrobi się ciężka i gumowata. 2. Przygotowaną masę umieścić w torebce do polewy z karbowaną końcówką, a następnie wycisnąć na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia dziesięciocentymetrowe, grube paski. Paski powinny być ułożone w sporych odstępach. Piec w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C) przez ok. 20-30 minut. Gdy ciastka trochę ostygną, przekroić na pół i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Żurawiny pokroić. Namoczyć żelatynę. Budyń w proszku wymieszać z 100 ml mleka. Do pozostałej części mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń i dalej gotować, mieszając. Żelatynę wycisnąć i rozpuścić. Przykryć budyń plastikową pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Ubić i dodać śmietanę. Dodać żurawiny. Wstawić do lodówki. 4. Cukier puder zmieszać z barwnikiem i nektarem żurawinowym do momentu, aż powstanie polewa. Umieścić polewę w torebce o rurkowatym zakończeniu i udekorować eklerki. Posypać żurawinami. Na dolne połówki nałożyć krem i przykryć górnymi połówkami. mail: edyta_jurk@wp.pl
Ostatnio edytowany 20 lipca 2011 o 11:39
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Jogurtowy koktajl z żurawiny Składniki do przygotowania 250 ml: 100 ml nektaru z żurawiny 100 g jogurtu 1 kulka sorbetu cytrynowego 2-3 listki mięty ewentualnie świeża żurawia (do dekoracji) Przygotowanie: Czas przygotowania: Wartości odżywcze na 1 porcję mail: edyta_jurk@wp.pl
Ostatnio edytowany 20 lipca 2011 o 11:39
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Deserek truskawkowo-żurawinowy Składniki do przygotowania na 4 porcje: 500 g truskawek 1 limonka ½ laski wanilii 100 g suszonych żurawin ½ łyżeczki pieprzu różowego, kruszonego Szczypta soli 20 g bezy Przygotowanie: 1. Truskawki opłukać, oczyścić i pokroić na 2 lub 4 części, w zależności od wielkości. 2. Limonkę opłukać, zetrzeć skórkę. Z połowy limonki wycisnąć sok. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wydobyć miąższ. 3. Do truskawek dodać skórkę i sok z limonki, wanilię, żurawiny, pieprz i szczyptę soli. Odstawić na 15-20 minut. 4. Truskawki umieścić w pucharkach. Pokroić bezy i dodać według uznania. mail: edyta_jurk@wp.pl
Ostatnio edytowany 20 lipca 2011 o 11:40
Zaloguj się, aby oddać głos
0
"Kurczak duszony z żurawiną i imbirem" Dla 4 osób: 600 g filetów z kurczaka 100 g żurawiny (świeżej lub mrożonej) 50 g suszonej żurawiny świeży imbir (ok. 40g) 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 mała ostra papryka 1 pęczek dymki 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 1 oleju sezamowego 3 łyżki Sosu sojowego 2 łyżki sherry 200 g kiełków fasoli 1 łyżka posiekanych liści bazylii Pokroić piersi kurczaka w kawałki. Drobno posiekać suszoną żurawinę. Obrać korzeń imbiru i pokroić w cienkie paski. Obrać i drobno posiekać szalotki. Obrać czosnek i zmiażdżyć go w prasce do czosnku. Umyć ostra paprykę, usunąć nasiona i pokroić w cienkie plasterki. Oczyścić i umyć cebulę i pokroić w plasterki 1 / 2 cm (pociac cebule w calosci by powstały krążki). Umyć i osuszyć kiełki fasoli. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej arachidowy. Usmażyć posiekane szalotki. Dodać paski imbiru, zmiażdżony czosnek i smażyć na dużym ogniu przez kilka sekund. Dodać kawałki kurczaka. Zezłocić ze wszystkich stron przez 3 do 4 minut, obracając często.Doprawić olejem sezamowym, sosem sojowym, kilkoma kropli sosu chili i sherry. Dodac suszona i świeżą żurawinę. Gotowanie 2 do 3 minut ciagle mieszając. Dodać pokrojoną paprykę, kiełki fasoli i krążki cebuli. Gotować jeszcze przez 2 do 3 minut. Posypać posiekaną bazylią i podawać z ryżem. email: hrabinkaz@tlen.pl
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Dziki Ryż z żurawiną i karmelizowana cebulą. 2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki brązowego ryżu 1/2 szklanki dzikiego ryżu 3 lyzki masla 3 półsłodkie cebule pokrojone w cienkie plasterki i na połowę 2 łyżeczki brązowego cukru 1 szklanka suszonej zurawiny 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny lub pomarańczy Bulion wlac go garnuszka, dodac ryż, doprowadzić do wrzenia.Zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć i gotować na wolnym ogniu do wchłonięcia całej cieczy. Tymczasem rozpuść masło w patelni. Dodać cebulę i brązowy cukier.Smażyć aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Zmniejszyć ogień do minimum. Powoli dusić cebulę często mieszając do czasu aż będzie koloru karmelowego. Wymieszać z suszoną żurawiną. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut lub do czasu "spuchnięcia" żurawiny. Delikatnie wymieszać z gotowym ryżem i utartą skórka z cytrusów.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Sałatka doskonała składniki: pęczek selera naciowego garść żurawiny trochę szynki pokrojonej w kostkę (może być pieczona lub wędliniarska) sól, pieprz majonez + jogurt (po 1-2 łyżce) ew. szczypiorek Sposób przyrządzenia: Seler naciowy sparzyć wrzątkiem tak aby był miękki (al-dente). Pokroić go w cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Do salaterki wrzucić garść (lub więcej, jak kto lubi) ŻURAWINY , szynkę i seler naciowy. Można też dodać posiekany szczypiorek. Zrobić sos majonezowo-jogurtowy: wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotowe. Smacznego. Sałatka pasuje prawie do wszystkiego: mięsa, wędlin, ryb a także do kanapek.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Sztuka mięsa w sosie żurawinowym Składniki do mięsa: 1kg mięsa (np. schab, łopatka) sól, pieprz, zioła prowansalskie (polecam też kolendrę i rozmaryn) 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Składniki do sosu: garść żurawiny sok z 1 pomarańczy szczypta estragonu ok pół szklanki śmietanki do zup i sosów Sposób wykonania: Mięso umyć. Następnie natrzeć oliwą wymieszaną z przyprawami oraz posiekanym czosnkiem. Włożyć w rękaw do pieczenia i umieścić na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec przez ok 1 godz. SOS: na patelni bądź w rondlu umieścić żurawinę, wycisnąć sok z pomarańczy, dodać estragon. Gotować przez 10 min na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia. Następnie wlać śmietankę, wymieszać. Zdjąć z ognia. Na talerzu polewać porcję mięsa sosem. Do tego polecam kluski śląskie Smacznego!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Kulki mięsne z żurawiną w boczku : 300 gram świeżej żurawiny 5 łyżek cukru 200 ml wody 2 łyżki oliwy drobno posiekana czerwona cebula 3 ząbki czosnku drobno posiekane sól i świeżo zmielony pieprz 500 gram mielonego mięsa z kurczaka lub indyka ew. mąka do zagęszczenia mięsnej masy cienkie plastry wędzonego boczku do owinięcia kuleczek 1.Umieścić żurawinę i cukier w małym rondelku. Dodać wody i wymieszać, podgrzać do wrzenia i delikatnie wymieszać ponownie aż cukier się rozpuści. Wyłączyć gaz i pozostawić do wystygnięcia. Na patelnie wlać oliwę, podsmażyć cebulkę wraz z czosnkiem, ostudzić. Mielone mięso wymieszać z cebulka, doprawić solą, pieprzem. Dodać odsączoną żurawinę. Całość dobrze wyrobić, a gdy będzie za rzadkie dodać mąki. Uformować kulki wielkości piłeczki do golfa i zawijać w plasterki boczku. Tak przygotowane kuleczki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do nagrzanego piekarnika (190 st) na ok 30 minut. Gotowe kuleczki można polać sosem żurawinowym : 1 szklanka (200 g) cukru 1 szklanka (250 ml) wody 4 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin Świeże żurawiny umyć i przebrać. W rondlu zagotować wodę i cukier, mieszając stale do rozpuszczenia cukru. Dodać żurawinę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować przez 10 - 15 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce. Sos żurawinowy zgęstnieje jak ostygnie. e mail: hrabinkaz@tlen.pl
Zaloguj się, aby oddać głos
0
SCHAB Z ŻURAWINĄ I SEREM 2 porcje 2 plastry schabu rozbijamy delikatnie tłuczkiem, solimy, posypujemy papryką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok 20 minut. Po tym czasie na schabowe kładziemy łyżeczkę żurawiny i plaster żółtego sera. Zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Pycha! dgorczynska@interia.eu
Zaloguj się, aby oddać głos
0
JAJKA FASZEROWANE ŻURAWINĄ I CHRZANEM 8 jajek Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane przekrajamy na pół, łyżeczką delikatnie wyjmujemy żółtko. Wszystkie żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy 3 łyżeczki żurawiny i 3 łyżeczki chrzanu, łyżkę majonezu. Bardzo dokładnie mieszamy, aż opwstanie jednolita masa. Farsz nakładamy w jajka, posypujemy szczypiorkiem. Idealne na przyęcie lub śniadanie wielkanosne. dgorczynska@interia.eu
Zaloguj się, aby oddać głos
0
TATAR Z TUŃCZYKA I ŁOSOSIA Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ AMERYKAŃSKĄ PODANY Z EMULSJĄ Z CHRZANU WASABI Składniki: • 200 g fileta z tuńczyka (surowego, bez skóry) • 200 g fileta z łososia (surowego, bez skóry) • 4 posiekane szalotki • 4 łyżki oliwy z oliwek • 10 g posiekanych kaparów • 2 łyżki suszonych cranberries (żurawin amerykańskich) • 50 ml wódki czystej • ½ pęczka posiekanego koperku (4 gałązki pozostawić do dekoracji) • Sok z ½ cytryny • Sól, pieprz do smaku • 4 ugotowane jajka przepiórcze Emulsja: - 1 łyżka majonezu light - 100 ml śmietany kremówki 36% - 1 łyżka japońskiego chrzanu wasabi - Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: Umyte i osuszone filety z tuńczyka i łososia posiekać w drobną kostkę. Z drobno pokrojonej szalotki, kaparów, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich), wódki, koperku, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotować sos i zalać nim posiekaną wcześniej rybę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i odstawić do lodówki na ok. ½ godziny. Przygotować emulsję, dokładnie mieszając i doprawiając do smaku wszystkie jej składniki. Przygotowany w ten sposób tatar podawać z emulsją z chrzanu wasabi, cząstkami jajek przepiórczych, gałązkami koperku i grzanką z ciemnego pieczywa. PALCE LIZAĆ!!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Bułeczki babuni z żurawiną amerykańską Składniki(12 sztuk) ciasto drożdżowe: 600 g mąki 100 ml mleka 1 kostka (42 g) świeżych drożdży 40 g cukru 200 g odtłuszczonego jogurtu 40 g roztopionego masła 30 g kalifornijskich orzechów włoskich 100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich) 2-3 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Mąkę wsypać do miski formując zagłębienie pośrodku. Podgrzać mleko do letniej temperatury. Drożdże pokruszyć, wrzucić do mleka z łyżeczką cukru i wymieszać. Mieszankę wlać do mąki, lekko wymieszać. Przykryć i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Pozostałą część cukru, jogurt i masło dodać do ciasta, wszystko wymieszać na gładko używając miksera. Przykryć i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. 3. Posiekać orzechy, dodać je do ciasta razem z cranberries. Z ciasta uformować ok. 9 bułeczek. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 240 stopni przez ok. 20 minut. Po 10 minutach posmarować bułeczki mlekiem używając pędzla.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Strona 1 z 3

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: