Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Konkurs: Podaj przepis, wygraj blender Bosch i inne nagrody

Utworzony przez pin, 19 lipca 2011 r. o 10:34
Wyśmienity przepis na nalewkę z żurawiny amerykańskiej: 1kg żurawiny zgnieść, włożyć do słoja, dodać 3 goździki, zalać 1/2 litra spirytusu i 1/2 litra wody źródlanej. Zostawić na słońcu. Po 2 miesiącach przecedzić. Owoce zasypać 1kg cukru. Po 1 miesiącu stania z cukrem dolać przecedzony syrop do żurawinówki. Po kolejnym miesiącu przefiltrować, zlać do butelek. Pić po 11-12 miesiącach. Polecam-wspaniała w smaku, a przy tym lecznicza.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
BABECZKI Z ŻURAWINĄ * 10 łyżek miękkiego masła * 200 g cukru pudru * 2 duże jajka * 4 łyżki mleka * 200 g mąki * łyżeczka sody oczyszczonej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 150 g żurawin Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie wbić jajko, wlać mleko,dalej ubijając. Mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Dodać żurawiny. Otrzymaną masę wyłożyć do foremek. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MuFFiny z żurawiną i serkiem mascarpone * 100 g serka mascarpone * 170 g cukru pudru + 25 g cukru + 25 g cukru * 180 g żurawiny * 200 g mąki pszennej * szczypta soli * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 duże jajka * 75 ml oleju słonecznikowego * 1 łyżeczka cukru waniliowego Twarożek dokładnie rozetrzeć z 25 g cukru, odstawić. Żurawinę wymieszać z 25 g cukru w małym rondelku. Podgrzewać, mieszając, do momentu gdy żurawina zacznie pękać. Odstawić i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, proszek, szczyptę soli, cukier puder, dodać jajka, cukier waniliowy, olej, przestudzoną żurawinę. Wymieszać szybko i niedokładnie - ciasto może pozostać z grudkami. Foremkę do muffin wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasta, do mniej więcej 2/3 wysokości papilotki. Na wierzchu każdej muffinki zrobić mały otworek i nałożyć do niego odrobinę twarożku (około 1 łyżeczki). Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ * 140 g mąki * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki soli * 75 g płatków owsianych * 125 g masła * 50 g ciemnego brązowego cukru * 75 g cukru pudru * 1 jajko * 1/2 łyżeczki olejku waniliowego * 75 g żurawiny * 50 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych * 140 g białej czekolady posiekanej W naczyniu wymieszać makę, proszek do pieczenia, sól i płatki. Do drugiego naczynia włożyć masło i cukry - zmiksować. Dodać jajko i wanilię, zmiksować. Połączyć zawartość dwóch naczyń miksując. Na koniec wmieszać żurawinę, czekoladę i orzechy. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce, zachowując duże odstępy. Każdą kulkę spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, odczekać, aż stwardnieją i przełożyć na kratkę by ostygły do końca.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Bułeczki mleczne z żurawiną * 250 g mąki pszennej * 75 g letniego mleka * 8 g drożdży świeżych * 1 łyżka cukru * 1 jajko * 50 g roztopionego masła * 30 g żurawiny Na glazurę: 1 roztrzepane jajko, szczypta soli Wszystkie składniki poza żurawinami wymieszać dokładnie, zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i nie lepiące. Pod sam koniec dodać żurawinę. Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 2,5 godziny (powinno prawie podwoić objętość). Po tym czasie z ciasta formować bułeczki. Przykryć je ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1,5 godziny. Przed pieczeniem wysmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 210ºC przez około 15 minut.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
CIASTO ŻURAWINOWE * 175 g żurawiny * 50 g + 125 g masła * 120 g + 90 g drobnego cukru * 125 g mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli * 1 łyżeczka cynamonu * 2 duże jajka * 1,5 łyżki mleka Na patelni rozpuścić masło (50 g), dodać cukier (120 g), zaraz za nim żurawinę. Wymieszać, lekko podgrzewając, by żurawina była przykryta syropem cukrowym. Odstawić na chwilę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać mikserem: 125 g masła, 90 g cukru, 2 jajka, mleko, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Żurawinę w syropie wyłożyć do tortownicy 20 cm, lub do formy na tartę (z wyciąganym spodem). Na górze rozprowadzić ciasto. Natychmiast wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika, piec około 30 - 40 minut. Wyjąć z piekarnika, odwrócić 'do góry nogami', uważając by się nie oparzyć, zdjąć blachę i folię z ciasta. Podawać ciepłe.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Witam! Mam do zaoferowania przepis na przepyszny koktajl o smaku białej czekolady i żurawin amerykańskich: Składniki: 150 g białej czekolady 1 jogurt waniliowy (najlepiej pitny) 2 banany 100 ml mleczka kokosowego pół limonki szczypta soli 125 g suszonych żurawin amerykańskich mięta lub melisa do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnka i rozpuścić. Dodać jogurt. 2. Banany obrać i pokroić na kawałki. Dodać mleczko kokosowe, kilka kropel limonki i sól, a następnie zmiksować. Dodać masę czekoladowo-jogurtową i ponownie zmiksować. Dodać ok. 10 g pokrojonych żurawin. Przelać do szklanek, posypać delikatnie żurawiną i udekorować melisą lub miętą. Możemy wzmocnić smak koktajlu dodając kilka kropel rumu. Smacznego! Pozdrawiam Ewelina ewelajn.mat@wp.pl
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
"BRIE W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z ŻURAWINAMI"(porcja na 2 osoby) Składniki: 1 Ser Brie President 2 płaty ciasta francuskiego 2 łyżeczki gotowej żurawiny do mięsa świeżo zmielony pieprz 1 jajko Sposób przygotowania: Ser Brie ułożyć na środku ciasta francuskiego. Na jego wierzch ułożyć żurawinę. Całość delikatnie posypać świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie zawinąć ciastem i posmarować jajkiem,roztrzepanym wcześniej z odrobiną wody. Z pozostałego ciasta wyciąć dekoracyjne elementy i ozdobić nimi "paczuszkę"sera. Posmarować jajkiem. Piec około 20 minut w teamperaturze do 200 stopni C. Podawać po około 20 minutach od wyjęcia z piekarnika. Ser z żurawinami stanowi znakomitą kompozycję Polecam i życzę smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pomidorki faszerowane: Sładniki: 6 dużych pomidorów oscypek (ten większy) żurawina (około 60 dag.) orzechy włoskie (około 20 dag.) duża cebulka só,pieprz do smaku bazylia, oregano (można zrobić mieszankę) oliwa z oliwek Przygotowanie: W pomidorach odciąć górę i wydrążyć miąższ. Środek lekko oprószyć oregano i bazylią. Orzechy posiekać bardzo drobno. Oscypka i żurawinę pokroić w drobną kostkę,cebulka w piórka. Orzechy lekko podsamżyć na oliwie,dodać cebulkę i miąższ z pomidorów. Dusić do momentu wyparowania soku/wody (aż powstanie lekko gęsta konsystencja)Dosypać pokrojoną żurawinę. Dusić jeszcze przez około 5 -7 min. Tak przygotowany farsz ostudzić i połączyć z pokrojonym oscypkiem i wypełniać nim pomidory. Wierzch można udekorować świeżą bazylią. Przykryć odkrojonym wierzchem, lekko skropićoliwą z oliwek.Tak przygotowane pomidorki układać na blasze i pieć w piekarniku nagrzanym do około 160 stopni przez około 15 min. PYCHAAA Smacznego! email:magdalena-panasiuk@wp.pl
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Placuszki PANCAKES z żurawiną Składniki: 150 g żurawiny amerykańskiej 200 g mąki 30g masła 2 jajka 40 g cukru 250 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki syropu klonowego sól olej Przygotowanie: W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce zmiksować mleko, jajka i roztopione masło. Wymieszać z suchymi składnikami a następnie dodać żurawinę amerykańską (jeśli mamy żurawinę suszoną to należy ją wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie, przykryć i odstawić na ok. 30 min. Następnie rozgrzać patelnię posmarowaną tłuszczem, nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka, i na średnim ogniu smażyć je na złoty kolor. Układać na ręcznikach papierowych lub bezpośrednio na talerzach. Polać syropem klonowym i udekorować resztą żurawiny. Przegrzebki w sosie żurawinowo-limomkowym Składniki: 1 limonka 200ml bulionu rybnego lub warzywnego 1/2 łyżeczki gorczycy 6 gałązek tyminku 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 op. kwaśnej śmietany 30g suszonej żurawiny amerykańskiej 12 przegrzebków 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 20g orzechów włoskich 1 łyżka masła Przygotowanie: Limonkę sparzyć , wysuszyć, zetrzeć skórkę na tarce i wycisnąć sok. Do gotującego się wywaru dodać startą skórkę limonki, dodać ziarna gorczycy i tymianek, wszystko gotować 5min. Odcedzić, wlać z powrotem do garnuszka i dodać sok z limonki. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i gotować jeszcze 1 min. mieszając. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Dodać do wcześniej przygotowanego sosu wraz z żurawiną, zagotować . Przegrzebki umyć i osuszyć. Rozgrzać olej z masłem i smażyć przegrzebki z obu stron ok. 2min. ułożyć je na talerzu polać sosem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
!!!!! Galaretowaty Sos Żurawinowy !!!!! PYSZOTA :^ Składniki: 6 porcjii 1 opakowanie żurawin amerykańskich 1/2 szklanki wody skórka z 1 cytryny 5 łyżek soku z pomarańczy 1 szklanka cukru Opis przygotowania: 30 min. + chłodzenie Dodaj do garnka żurawiny, skórkę startą z cytryny i zalej sokiem z pomarańczy oraz wodą. Gotuj pod przykryciem około 10-12 min. Jeśli po tym czasie żurawiny będą miękkie, utrzyj je w mikserze na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Gotuj na małym ogniu przez 2 minut, często mieszając, aż cukier się rozpuści, a następnie pozostaw w garnku do wystudzenia. Przekładać masę do foremek (np. takich od muffinek) lub miseczek i chłodzić kilka godzin pod przykryciem w lodówce. Taki żelowany sos żurawinowy jest doskonały do wszystkiego, zarówno ciast czy deserów jak i mięs czy kanapek. sylwiaz.19@tlen.pl
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GULASZ Z WARZYWAMI I ŻURAWINĄ. SKŁADNIKI: 1 kg karczku bez kości,2-3 papryki,4 pomidory,2 łyżki suszonej żurawiny,2 cebule,1 łyżeczka ostrej papryki,250 ml czerwonego wytrawnego wina,250 ml bulinou(może być z kostki rosołowej),50 ml oliwy z oliwek,sól,pieprz. 1.Mięso kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm. 2.Cebulę obieramy i drobno kroimy. 3.Mięso mieszamy w misce z cebulą i pozostawiamy na co najmniej godzinę w chłodnym miejscu. 4.Pomidory sparzamy,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę a paprykę w paski. 5.Później na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso z cebulką na rumiano ze wszystkich stron. 6.Dodajemy paprykę w proszku i pamiętamy o ciągłym mieszaniu gulaszu. 7.Zalewamy mięso winem i niedużą ilością bulionu,dodajemy żurawinę i dusimy małym ogniu pod przykryciem. 8.Po 30 minutach dodajemy paprykę i pomoidory i dusimy razem tak długo,aż mięsko będzie miękkie. 9.Całość mieszamy od czasu do czasu. 10.Jeśli sos za bardzo odparuje,uzupełniamy go niedużą ilością wywaru. 11.Pod koniec duszenia potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Gulasz podajemy z ziemniakami lub chlebem. Tą wspaniałą potrawą nakarmicie 6osób pozdrawiam Marzenka mapajak73@interia.pl
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Moja przygoda z żurawiną rozpoczęła się od bardzo prostej i smacznej potrawy, od tego czasu jest ona częstym gościem w mojej kuchni Smażony ser camembert z żurawiną składniki: 4 krążki sera camembert jajko bułka tarta żurawina w słoiczku sól olej przyrządzanie: Jajko rozbełtać z odrobiną soli. Ser obtoczyć w jajku i bułce mocno dociskając panierkę. Smażyć na mocno rozgrzany tłuszcz, ma złoty kolor. Delikatnie zdjąć z patelni, podawać z żurawią Gosia szajer82@o2.pl
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Placuszki owsiane z żurawiną i jabłkiem Składniki (25 sztuk): szkl zwykłych płatków owsianych 2-3 łyżki cukru 2 szkl maślanki (najlepiej truskawkowej) ok. 4 łyżki mąki (tyle, by masa była gęsta) 2 jajka 1 szkl mleka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczki soli 1 jabłko garść żurawiny 1 łyżka suszonej bazylii Wykonanie: Do miski wsyp płatki owsiane, zalej maślanką, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Dodaj jajka, proszek do pieczenia, mleko, oliwę, sól i bazylię/wanilię, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąki - tyle, by masa była dość gęsta. Wmieszaj owoce. Smaż placuszki na dość rozgrzanej patelni, najlepiej teflonowej nakładając ok. 1 sporą łyżkę masy i rozsmarowując na placek grubości pół centymetra. Smaż dopóki na krawędziach placka nie zaczną pojawiać się bąbelki, wtedy odwróć placuszka na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Smacznego Paweł
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Wołowina z żurawiną SKŁADNIKI: * 1 kg.chudej wolowiny * 30 zurawiny do miesa (ze sloiczka) * 5 dag maki * 3 dag masla * lyzka suszonej bazylii * 1/2 szklanki oleju * 0,5l rosolu wolowego (moze byc z kostki) * 4 gozdziki * 1/ 2 lyzeczki mielonego cynamonu * 25 ml soku z cytryny * peczek natki pietruszki * sol * pieprz PRZYGOTOWANIE: Mieso oplukac,pokroic w kostke .Wymieszac czesc maki,bazylie,sol oraz pieprz w plastikowej torebce.Dodac porcje pokrojonej wolowiny i potrzasnac torebka az mieso rownomiernie pokryje sie cienka warstwa maki.Pozostala czesc maki zachowac.Na pateli rozgrzac czesc oliwy.Mieso szybko obsmazyc,az zrumieni sie ze wszystkich stron.Usmazone mieso przelozyc do garnka.Na koniec dodac gozdziki i cynamon.Zalc rosolem tak aby mieso bylo w nim zanurzone.Zagotowac,przykryc garnek i na mylym ogniu dusic wolowine okolo 1,5 godziny.Dodac zurawine i sok z cytryny,dusic przez dalsze pol godziny ,az wolowina bedzie miekka.Z masla i pozostalej maki przyrzadzic zasmazke.Rozrzedzic ja wywarem z wolowiny ,dokladnie mieszajac i stopniowo dodawac do miesa az potrawa osagnie wlasciwa gestosc .Gotowac powoli jeszcze 10 minut.Przed podaniem posypac natka pietruszki
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MagWołowina z żurawinalena napisał:
Wołowina z żurawiną SKŁADNIKI: * 1 kg.chudej wolowiny * 30 zurawiny do miesa (ze sloiczka) * 5 dag maki * 3 dag masla * lyzka suszonej bazylii * 1/2 szklanki oleju * 0,5l rosolu wolowego (moze byc z kostki) * 4 gozdziki * 1/ 2 lyzeczki mielonego cynamonu * 25 ml soku z cytryny * peczek natki pietruszki * sol * pieprzPRZYGOTOWANIE:Mieso oplukac,pokroic w kostke .Wymieszac czesc maki,bazylie,sol oraz pieprz w plastikowej torebce.Dodac porcje pokrojonej wolowiny i potrzasnac torebka az mieso rownomiernie pokryje sie cienka warstwa maki.Pozostala czesc maki zachowac.Na pateli rozgrzac czesc oliwy.Mieso szybko obsmazyc,az zrumieni sie ze wszystkich stron.Usmazone mieso przelozyc do garnka.Na koniec dodac gozdziki i cynamon.Zalc rosolem tak aby mieso bylo w nim zanurzone.Zagotowac,przykryc garnek i na mylym ogniu dusic wolowine okolo 1,5 godziny.Dodac zurawine i sok z cytryny,dusic przez dalsze pol godziny ,az wolowina bedzie miekka.Z masla i pozostalej maki przyrzadzic zasmazke.Rozrzedzic ja wywarem z wolowiny ,dokladnie mieszajac i stopniowo dodawac do miesa az potrawa osagnie wlasciwa gestosc .Gotowac powoli jeszcze 10 minut.Przed podaniem posypac natka pietruszki
Wołowina z żurawiną przepis przesłała Magdalena F. MmmR29@interia.pl
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
> Amerykańskie ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą Składniki: - 2 Szklanki mąki - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki roztopionego masła (mi wyszło ponad 3/4 kostki) - cukier waniliowy (w oryginale ekstrakt waniliowy) - 1 jajko i 1 żółtko - Żurawina suszona - Czekolada (ja użyłam gorzkich chocolade chip ale następnym razem użyje białej czekolady - tym razem nie miałam na składzie ) 1. Do roztopionego masła wrzucić cukier i cukier waniliowy, mieszać do jak najlepszego rozpuszczenia się cukru 2. Do mikstury dodać jajka (ja trochę je rozbełtałam żeby mi się masa nie zwarzyła) i zmiksować wszystko razem 3. Mąkę przesiać razem z sodą i solą 4. Mieszamy mikserem mokre i suche składniki (mi szybko zagniotło się ładne ciasto) 5. Do ciasta wgniatamy żurawinę i czekoladę (pokrojoną na kawałki) Ciasto ma świetną konsystencję. Jest Gładkie i nie przykleja się do rak chociaż jest mięciutkie i bardzo plastyczne. 6. Formujemy z kawałków ciasta kuleczki które rozpłaszczamy (ciasteczka rozlewają sie ale niezbyt mocno dlatego polecam rozpłaszczyć lekko ciasto) 7. Pieczemy 10-20 min w temp. 165C (ja piekłam je ok 20 min ) przepis przesłała Magdalena F. MmmR29@interia.pl
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
"SAŁATKA Z SUSZONYMI OWOCAMI" Składniki: 1 kapusta pekińska,2 jabłka,po 10 suszonych śliwek i moreli,po 2 łyżki: rodzynek,suszonych żurawin oraz orzechów włoskich,50 ml soku jabłkowego,1 łyżka oliwy,1 łyżeczka octu,koperek. Kapustę pekińską szatkujemy,jabłka obieramy i ucieramy na tarce. Mieszamy z pokrojonymi w paseczki suszonymi owocami oraz bakaliami. Z soku jabłkowego,oliwy,octu oraz posiekanego koperku przygotowujemy sos,którym polewamy sałatkę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki,aby składniki się przegryzły. Później ze smakiem spożywamy. Taką sałatką nakarmimy 5 osób.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
[u]Konfitura żurawinowa do indyka (lub do innych mięs). 1 opakowanie mrożonej żurawiny 100 ml świeżego soku z pomarańczy 1 laska cynamonu 1-2 jabłka 2-3 szklanki cukru Do garnka wsypać żurawinę, dodać obrane ze skórki, pokrojone w grubą kostkę jabłka, wlać sok z pomarańczy i dodać laskę cynamonu,zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło. Spróbować na kwaśność, ewentualnie dodać do smaku cukier, konfitura powinna być taka słodko-kwaśna. Gdy zgęstnieje wyjąć cynamon, a konfiturę przełożyć do słoiczków. Można przechowywać w lodówce lub zapasteryzować. Jest pyszna!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PRZEPIS NA "SER CAMEMBER (PLEŚNIOWY) W PANIERCE Z WIELCE SZANOWNĄ ŻURAWINĄ AMERYKAŃSKĄ" - BRZMI DOSTOJNIE MHMHMHMHMH:) WYKONANIE: 1.SER CAMEMBER (BEZ ODKRAJANIA JEGO PLEŚNIOWEJ OTOCZKI AKSAMITNEJ) OBTOCZYĆ W ROZTRZEPANYM WCZEŚNIEJ JAJKU, NASTEPNIE: 2.OBTOCZYĆ W BUŁCE TARTEJ 3.SMAŻYĆ NA PATELNI, W PRZYGOTOWANYM WCZEŚNIEJ ROZGRZANYM MASEŁKU (DOSYĆ DUŻO MASEŁKA) 4.PODAWAĆ NA TALERZU WYŁOZONYM LISCIEM SAŁATY NA WIERZCH PANIEROWANEGO SERA CAMEMBER POŁOŻYĆ [i]ŁYŻECZKĘ ŻURAWINY AMERYKAŃSKIEJ[/i]
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...