Wyśmienity przepis na nalewkę z żurawiny amerykańskiej:
1kg żurawiny zgnieść, włożyć do słoja, dodać 3 goździki, zalać 1/2 litra spirytusu i 1/2 litra wody źródlanej. Zostawić na słońcu. Po 2 miesiącach przecedzić. Owoce zasypać 1kg cukru. Po 1 miesiącu stania z cukrem dolać przecedzony syrop do żurawinówki. Po kolejnym miesiącu przefiltrować, zlać do butelek. Pić po 11-12 miesiącach.
Polecam-wspaniała w smaku, a przy tym lecznicza.
|
|
BABECZKI Z ŻURAWINĄ
* 10 łyżek miękkiego masła
* 200 g cukru pudru
* 2 duże jajka
* 4 łyżki mleka
* 200 g mąki
* łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 150 g żurawin
Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie wbić jajko, wlać mleko,dalej ubijając. Mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Dodać żurawiny. Otrzymaną masę wyłożyć do foremek.
Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka.
|
|
MuFFiny z żurawiną i serkiem mascarpone
* 100 g serka mascarpone
* 170 g cukru pudru + 25 g cukru + 25 g cukru
* 180 g żurawiny
* 200 g mąki pszennej
* szczypta soli
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 duże jajka
* 75 ml oleju słonecznikowego
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
Twarożek dokładnie rozetrzeć z 25 g cukru, odstawić.
Żurawinę wymieszać z 25 g cukru w małym rondelku. Podgrzewać, mieszając, do momentu gdy żurawina zacznie pękać. Odstawić i ostudzić.
Do miski wsypać mąkę, proszek, szczyptę soli, cukier puder, dodać jajka, cukier waniliowy, olej, przestudzoną żurawinę. Wymieszać szybko i niedokładnie - ciasto może pozostać z grudkami.
Foremkę do muffin wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasta, do mniej więcej 2/3 wysokości papilotki. Na wierzchu każdej muffinki zrobić mały otworek i nałożyć do niego odrobinę twarożku (około 1 łyżeczki).
Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
|
|
CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ
* 140 g mąki
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki soli
* 75 g płatków owsianych
* 125 g masła
* 50 g ciemnego brązowego cukru
* 75 g cukru pudru
* 1 jajko
* 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
* 75 g żurawiny
* 50 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
* 140 g białej czekolady posiekanej
W naczyniu wymieszać makę, proszek do pieczenia, sól i płatki. Do drugiego naczynia włożyć masło i cukry - zmiksować. Dodać jajko i wanilię, zmiksować. Połączyć zawartość dwóch naczyń miksując. Na koniec wmieszać żurawinę, czekoladę i orzechy.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce, zachowując duże odstępy. Każdą kulkę spłaszczyć łyżką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, odczekać, aż stwardnieją i przełożyć na kratkę by ostygły do końca.
|
|
Bułeczki mleczne z żurawiną
* 250 g mąki pszennej
* 75 g letniego mleka
* 8 g drożdży świeżych
* 1 łyżka cukru
* 1 jajko
* 50 g roztopionego masła
* 30 g żurawiny
Na glazurę: 1 roztrzepane jajko, szczypta soli
Wszystkie składniki poza żurawinami wymieszać dokładnie, zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i nie lepiące. Pod sam koniec dodać żurawinę. Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 2,5 godziny (powinno prawie podwoić objętość).
Po tym czasie z ciasta formować bułeczki. Przykryć je ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1,5 godziny. Przed pieczeniem wysmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 210ºC przez około 15 minut.
|
|
CIASTO ŻURAWINOWE
* 175 g żurawiny
* 50 g + 125 g masła
* 120 g + 90 g drobnego cukru
* 125 g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 łyżeczka cynamonu
* 2 duże jajka
* 1,5 łyżki mleka
Na patelni rozpuścić masło (50 g), dodać cukier (120 g), zaraz za nim żurawinę. Wymieszać, lekko podgrzewając, by żurawina była przykryta syropem cukrowym. Odstawić na chwilę.
Pozostałe składniki dokładnie wymieszać mikserem: 125 g masła, 90 g cukru, 2 jajka, mleko, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon.
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Żurawinę w syropie wyłożyć do tortownicy 20 cm, lub do formy na tartę (z wyciąganym spodem). Na górze rozprowadzić ciasto. Natychmiast wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika, piec około 30 - 40 minut.
Wyjąć z piekarnika, odwrócić 'do góry nogami', uważając by się nie oparzyć, zdjąć blachę i folię z ciasta. Podawać ciepłe.
|
|
Witam!
Mam do zaoferowania przepis na przepyszny koktajl o smaku białej czekolady i żurawin amerykańskich:
Składniki:
150 g białej czekolady
1 jogurt waniliowy (najlepiej pitny)
2 banany
100 ml mleczka kokosowego
pół limonki
szczypta soli
125 g suszonych żurawin amerykańskich
mięta lub melisa do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnka i rozpuścić. Dodać jogurt.
2. Banany obrać i pokroić na kawałki. Dodać mleczko kokosowe, kilka kropel limonki i sól, a następnie zmiksować. Dodać masę czekoladowo-jogurtową i ponownie zmiksować. Dodać ok. 10 g pokrojonych żurawin. Przelać do szklanek, posypać delikatnie żurawiną i udekorować melisą lub miętą. Możemy wzmocnić smak koktajlu dodając kilka kropel rumu.
Smacznego!
Pozdrawiam
Ewelina
ewelajn.mat@wp.pl
|
|
"BRIE W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z ŻURAWINAMI"(porcja na 2 osoby)
Składniki:
1 Ser Brie President
2 płaty ciasta francuskiego
2 łyżeczki gotowej żurawiny do mięsa
świeżo zmielony pieprz
1 jajko
Sposób przygotowania:
Ser Brie ułożyć na środku ciasta francuskiego.
Na jego wierzch ułożyć żurawinę.
Całość delikatnie posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Wszystko dokładnie zawinąć ciastem i posmarować jajkiem,roztrzepanym wcześniej z odrobiną wody.
Z pozostałego ciasta wyciąć dekoracyjne elementy i ozdobić nimi "paczuszkę"sera.
Posmarować jajkiem.
Piec około 20 minut w teamperaturze do 200 stopni C.
Podawać po około 20 minutach od wyjęcia z piekarnika.
Ser z żurawinami stanowi znakomitą kompozycję
Polecam i życzę smacznego
|
|
Pomidorki faszerowane:
Sładniki:
6 dużych pomidorów
oscypek (ten większy)
żurawina (około 60 dag.)
orzechy włoskie (około 20 dag.)
duża cebulka
só,pieprz do smaku
bazylia, oregano (można zrobić mieszankę)
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W pomidorach odciąć górę i wydrążyć miąższ. Środek lekko oprószyć oregano i bazylią.
Orzechy posiekać bardzo drobno. Oscypka i żurawinę pokroić w drobną kostkę,cebulka w piórka. Orzechy lekko podsamżyć na oliwie,dodać cebulkę i miąższ z pomidorów. Dusić do momentu wyparowania soku/wody (aż powstanie lekko gęsta konsystencja)Dosypać pokrojoną żurawinę. Dusić jeszcze przez około 5 -7 min. Tak przygotowany farsz ostudzić i połączyć z pokrojonym oscypkiem i wypełniać nim pomidory. Wierzch można udekorować świeżą bazylią. Przykryć odkrojonym wierzchem, lekko skropićoliwą z oliwek.Tak przygotowane pomidorki układać na blasze i pieć w piekarniku nagrzanym do około 160 stopni przez około 15 min. PYCHAAA
Smacznego!
email:magdalena-panasiuk@wp.pl
|
|
Placuszki PANCAKES z żurawiną
Składniki:
150 g żurawiny amerykańskiej
200 g mąki
30g masła
2 jajka
40 g cukru
250 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki syropu klonowego
sól
olej
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce zmiksować mleko, jajka i roztopione masło. Wymieszać z suchymi składnikami a następnie dodać żurawinę amerykańską (jeśli mamy żurawinę suszoną to należy ją wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie, przykryć i odstawić na ok. 30 min. Następnie rozgrzać patelnię posmarowaną tłuszczem, nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka, i na średnim ogniu smażyć je na złoty kolor. Układać na ręcznikach papierowych lub bezpośrednio na talerzach. Polać syropem klonowym i udekorować resztą żurawiny.
Przegrzebki w sosie żurawinowo-limomkowym
Składniki:
1 limonka
200ml bulionu rybnego lub warzywnego
1/2 łyżeczki gorczycy
6 gałązek tyminku
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 op. kwaśnej śmietany
30g suszonej żurawiny amerykańskiej
12 przegrzebków
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
20g orzechów włoskich
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Limonkę sparzyć , wysuszyć, zetrzeć skórkę na tarce i wycisnąć sok. Do gotującego się wywaru dodać startą skórkę limonki, dodać ziarna gorczycy i tymianek, wszystko gotować 5min. Odcedzić, wlać z powrotem do garnuszka i dodać sok z limonki. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i gotować jeszcze 1 min. mieszając. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Dodać do wcześniej przygotowanego sosu wraz z żurawiną, zagotować . Przegrzebki umyć i osuszyć. Rozgrzać olej z masłem i smażyć przegrzebki z obu stron ok. 2min. ułożyć je na talerzu polać sosem.
|
|
!!!!! Galaretowaty Sos Żurawinowy !!!!! PYSZOTA :^
Składniki: 6 porcjii
1 opakowanie żurawin amerykańskich
1/2 szklanki wody
skórka z 1 cytryny
5 łyżek soku z pomarańczy
1 szklanka cukru
Opis przygotowania: 30 min. + chłodzenie
Dodaj do garnka żurawiny, skórkę startą z cytryny i zalej sokiem z pomarańczy oraz wodą. Gotuj pod przykryciem około 10-12 min.
Jeśli po tym czasie żurawiny będą miękkie, utrzyj je w mikserze na jednolitą masę.
Tak przygotowaną masę wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Gotuj na małym ogniu przez 2 minut, często mieszając, aż cukier się rozpuści, a następnie pozostaw w garnku do wystudzenia.
Przekładać masę do foremek (np. takich od muffinek) lub miseczek i chłodzić kilka godzin pod przykryciem w lodówce.
Taki żelowany sos żurawinowy jest doskonały do wszystkiego, zarówno ciast czy deserów jak i mięs czy kanapek.
sylwiaz.19@tlen.pl
|
|
GULASZ Z WARZYWAMI I ŻURAWINĄ.
SKŁADNIKI: 1 kg karczku bez kości,2-3 papryki,4 pomidory,2 łyżki suszonej żurawiny,2 cebule,1 łyżeczka ostrej papryki,250 ml czerwonego wytrawnego wina,250 ml bulinou(może być z kostki rosołowej),50 ml oliwy z oliwek,sól,pieprz.
1.Mięso kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm.
2.Cebulę obieramy i drobno kroimy.
3.Mięso mieszamy w misce z cebulą i pozostawiamy na co najmniej godzinę w chłodnym miejscu.
4.Pomidory sparzamy,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę a paprykę w paski.
5.Później na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso z cebulką na rumiano ze wszystkich stron.
6.Dodajemy paprykę w proszku i pamiętamy o ciągłym mieszaniu gulaszu.
7.Zalewamy mięso winem i niedużą ilością bulionu,dodajemy żurawinę i dusimy małym ogniu pod przykryciem.
8.Po 30 minutach dodajemy paprykę i pomoidory i dusimy razem tak długo,aż mięsko będzie miękkie.
9.Całość mieszamy od czasu do czasu.
10.Jeśli sos za bardzo odparuje,uzupełniamy go niedużą ilością wywaru.
11.Pod koniec duszenia potrawę doprawiamy solą i pieprzem.
Gulasz podajemy z ziemniakami lub chlebem.
Tą wspaniałą potrawą nakarmicie 6osób
pozdrawiam
Marzenka
mapajak73@interia.pl
|
|
Moja przygoda z żurawiną rozpoczęła się od bardzo prostej i smacznej potrawy, od tego czasu jest ona częstym gościem w mojej kuchni
Smażony ser camembert z żurawiną
składniki:
4 krążki sera camembert
jajko
bułka tarta
żurawina w słoiczku
sól
olej
przyrządzanie:
Jajko rozbełtać z odrobiną soli. Ser obtoczyć w jajku i bułce mocno dociskając panierkę. Smażyć na mocno rozgrzany tłuszcz, ma złoty kolor. Delikatnie zdjąć z patelni, podawać z żurawią
Gosia
szajer82@o2.pl
|
|
Placuszki owsiane z żurawiną i jabłkiem
Składniki (25 sztuk):
szkl zwykłych płatków owsianych
2-3 łyżki cukru
2 szkl maślanki (najlepiej truskawkowej)
ok. 4 łyżki mąki (tyle, by masa była gęsta)
2 jajka
1 szkl mleka
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczki soli
1 jabłko
garść żurawiny
1 łyżka suszonej bazylii
Wykonanie:
Do miski wsyp płatki owsiane, zalej maślanką, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Dodaj jajka, proszek do pieczenia, mleko, oliwę, sól i bazylię/wanilię, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąki - tyle, by masa była dość gęsta. Wmieszaj owoce.
Smaż placuszki na dość rozgrzanej patelni, najlepiej teflonowej nakładając ok. 1 sporą łyżkę masy i rozsmarowując na placek grubości pół centymetra. Smaż dopóki na krawędziach placka nie zaczną pojawiać się bąbelki, wtedy odwróć placuszka na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty.
Smacznego Paweł
|
|
Wołowina z żurawiną
SKŁADNIKI:
* 1 kg.chudej wolowiny
* 30 zurawiny do miesa (ze sloiczka)
* 5 dag maki
* 3 dag masla
* lyzka suszonej bazylii
* 1/2 szklanki oleju
* 0,5l rosolu wolowego (moze byc z kostki)
* 4 gozdziki
* 1/ 2 lyzeczki mielonego cynamonu
* 25 ml soku z cytryny
* peczek natki pietruszki
* sol
* pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mieso oplukac,pokroic w kostke .Wymieszac czesc maki,bazylie,sol oraz pieprz w plastikowej torebce.Dodac porcje pokrojonej wolowiny i potrzasnac torebka az mieso rownomiernie pokryje sie cienka warstwa maki.Pozostala czesc maki zachowac.Na pateli rozgrzac czesc oliwy.Mieso szybko obsmazyc,az zrumieni sie ze wszystkich stron.Usmazone mieso przelozyc do garnka.Na koniec dodac gozdziki i cynamon.Zalc rosolem tak aby mieso bylo w nim zanurzone.Zagotowac,przykryc garnek i na mylym ogniu dusic wolowine okolo 1,5 godziny.Dodac zurawine i sok z cytryny,dusic przez dalsze pol godziny ,az wolowina bedzie miekka.Z masla i pozostalej maki przyrzadzic zasmazke.Rozrzedzic ja wywarem z wolowiny ,dokladnie mieszajac i stopniowo dodawac do miesa az potrawa osagnie wlasciwa gestosc .Gotowac powoli jeszcze 10 minut.Przed podaniem posypac natka pietruszki
|
|
Wołowina z żurawiną przepis przesłała Magdalena F. MmmR29@interia.pl |
|
> Amerykańskie ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą
Składniki:
- 2 Szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki roztopionego masła (mi wyszło ponad 3/4 kostki)
- cukier waniliowy (w oryginale ekstrakt waniliowy)
- 1 jajko i 1 żółtko
- Żurawina suszona
- Czekolada (ja użyłam gorzkich chocolade chip ale następnym razem użyje białej czekolady - tym razem nie miałam na składzie )
1. Do roztopionego masła wrzucić cukier i cukier waniliowy, mieszać do jak najlepszego rozpuszczenia się cukru
2. Do mikstury dodać jajka (ja trochę je rozbełtałam żeby mi się masa nie zwarzyła) i zmiksować wszystko razem
3. Mąkę przesiać razem z sodą i solą
4. Mieszamy mikserem mokre i suche składniki (mi szybko zagniotło się ładne ciasto)
5. Do ciasta wgniatamy żurawinę i czekoladę (pokrojoną na kawałki) Ciasto ma świetną konsystencję. Jest Gładkie i nie przykleja się do rak chociaż jest mięciutkie i bardzo plastyczne.
6. Formujemy z kawałków ciasta kuleczki które rozpłaszczamy (ciasteczka rozlewają sie ale niezbyt mocno dlatego polecam rozpłaszczyć lekko ciasto)
7. Pieczemy 10-20 min w temp. 165C (ja piekłam je ok 20 min )
przepis przesłała Magdalena F. MmmR29@interia.pl
|
|
"SAŁATKA Z SUSZONYMI OWOCAMI"
Składniki: 1 kapusta pekińska,2 jabłka,po 10 suszonych śliwek i moreli,po 2 łyżki: rodzynek,suszonych żurawin oraz orzechów włoskich,50 ml soku jabłkowego,1 łyżka oliwy,1 łyżeczka octu,koperek.
Kapustę pekińską szatkujemy,jabłka obieramy i ucieramy na tarce.
Mieszamy z pokrojonymi w paseczki suszonymi owocami oraz bakaliami.
Z soku jabłkowego,oliwy,octu oraz posiekanego koperku przygotowujemy sos,którym polewamy sałatkę.
Mieszamy i wstawiamy do lodówki,aby składniki się przegryzły.
Później ze smakiem spożywamy.
Taką sałatką nakarmimy 5 osób.
|
|
[u]Konfitura żurawinowa do indyka (lub do innych mięs).
1 opakowanie mrożonej żurawiny
100 ml świeżego soku z pomarańczy
1 laska cynamonu
1-2 jabłka
2-3 szklanki cukru
Do garnka wsypać żurawinę, dodać obrane ze skórki, pokrojone w grubą kostkę jabłka, wlać sok z pomarańczy i dodać laskę cynamonu,zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu często mieszając, żeby się nie przypaliło. Spróbować na kwaśność, ewentualnie dodać do smaku cukier, konfitura powinna być taka słodko-kwaśna. Gdy zgęstnieje wyjąć cynamon, a konfiturę przełożyć do słoiczków. Można przechowywać w lodówce lub zapasteryzować. Jest pyszna!
|
|
PRZEPIS NA "SER CAMEMBER (PLEŚNIOWY) W PANIERCE Z WIELCE SZANOWNĄ ŻURAWINĄ AMERYKAŃSKĄ" - BRZMI DOSTOJNIE MHMHMHMHMH:)
WYKONANIE:
1.SER CAMEMBER (BEZ ODKRAJANIA JEGO PLEŚNIOWEJ OTOCZKI AKSAMITNEJ) OBTOCZYĆ W ROZTRZEPANYM WCZEŚNIEJ JAJKU, NASTEPNIE:
2.OBTOCZYĆ W BUŁCE TARTEJ
3.SMAŻYĆ NA PATELNI, W PRZYGOTOWANYM WCZEŚNIEJ ROZGRZANYM MASEŁKU (DOSYĆ DUŻO MASEŁKA)
4.PODAWAĆ NA TALERZU WYŁOZONYM LISCIEM SAŁATY NA WIERZCH PANIEROWANEGO SERA CAMEMBER POŁOŻYĆ [i]ŁYŻECZKĘ ŻURAWINY AMERYKAŃSKIEJ[/i]
|
Strona 2 z 3
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|