Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Konkurs z hiszpańskim oliwkami

Utworzony przez INGA, 5 października 2012 r. o 16:09
Sałatka z oliwkami i pomidorami Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej, 1 słoik marynowanych pieczarek, 1 słoik suszonych pomidorów, 20 dag sera żółtego, kilka oliwek czarnych i kilka zielonych, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku, 200 gram jogurtu naturalnego. Wykonanie:Pieczarki, pomidory i oliwki osączamy z zalewy i siekamy.Ser żółty kroimy w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Umyte i osuszone liście sałaty rwiemy na kawałki.Układamy na nich wszystkie składniki. Jogurt łączymy z przeciśniętym czosnkiem i polewamy sałatkę. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka grecka Składniki:1 główka sałaty lodowej,3 łyżki octu winnego, 3 pomidory, 7 łyżek oliwy z oliwek, 1 ogórek, 1 czerwona cebula, 16 czarnych oliwek, 1 kostka sera feta, oregano, sól, pieprz. Wykonanie: Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na kawałki. Umyty ogórek ( nie obieramy)kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w ósemki, cebulę siekamy w krązki, ser feta w kostkę. Oliwę łączymy z octem winnym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. W misce lub na duzym talerzu układamy sałatę, pokrojone warzywa, oliwki i ser. Całość polewamy sosem wcześniej przygotowanym.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa grecka Składniki:3 kostki rosołowe,2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 seler, 3 ziemniaki, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 3 pomidory, 3 łyżki zacierki, kilka łyżek śmietany, pokrojony ser feta, posiekana natka pietruszki, kilka oliwek czarnych i zielonych, sól i pieprz. Wykonanie: kostki rosołowe rozpuszczamy w 2 litrach wody. dodajemy pokrojone marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki oraz pomidory. Dusimy ok.15 min. Dorzucamy pokrojone papryki, ziele angielskie i zacierkę. Gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy i zabielamy śmietaną. Podajemy z oliwkami,fetą i natką.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
TAJEMNICZA MUMIA Z OLIWKOWYM SPOJRZENIEM (przepis własny) Jest to danie banalne, ale jakże smaczne. To nic innego jak ciasto drożdżowe, w które zawinięty jest farsz z oliwkami w roli głównej. Oto przepis: ciasto na 10 porcji: [*]1kg mąki [*]5 dkg drożdży [*]150 ml oleju [*]1 łyżeczka soli [*]szczypta cukru [*]ciepła woda (ilość zależna od rodzaju mąki) http://www.fotoload....ece780daf1a8695 Z odrobiny mąki, szczypty cukru, drożdży i 1/2 szklanki ciepłej wody, należy zrobić zaczyn i zostawić. Gdy drożdże już popracują dodajemy resztę składników i dolewamy wodę. Ilość wody ma być taka by można było zagnieść ciasto elastyczne i odchodzące od dłoni. Zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. [*]2 papryki surowe [*]1 cebula [*]2 duże pomidory bez skórki [*]2 ząbki czosnku [*]kapusta pekińska [*]szynka dojrzewająca niegotowana (ja dodałam również kawałki kurczaka po prowansalsku) [*]oliwki (pokrojone w plastry i dość sporo) [*]zioła [*]ser żółty [*]ananas z puszki (nie koniecznie) Muszę tu zaznaczyć, że im większa ilość oliwek tym farsz jest smaczniejszy gdyż oliwki wspaniale komponują się ze wszystkim składnikami tworząc przepyszną całość. Można też ciasto przygotować o smaku oliwkowym. Paprykę i cebulę drobno posiekać i smażyć na oleju przez chwilę. Potem dokładamy pokrojone pomidory i dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i wrzucamy do tego pognieciony czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać, a na koniec dodać pokrojone oliwki - nie żałować. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, urwać kawałek i rozwałkować na kształt prostokąta. Boki lekko ponacinać. Przez środek wzdłuż ułożyć wędlinę, farsz i posypać serem żółtym. Boki ciasta ponacinać i zakładać na siebie tak jakby się robiło opatrunek. Całość posmarować białkiem, na to ułożyć plasterki oliwek i zapiekać w temperaturze 250 stopni ok 15-20 minut http://www.fotoload....4fb49e989464924 Pozwoliłam sobie wstawić odnośniki do zdjęć mojego autorstwa by bardziej wizualnie przedstawić sposób nacięcia i zawijania ciasta oraz pokazać efekt końcowy. Polecam. Danie bardzo smaczne, w miarę szybkie do zrobienia na pyszną kolację i także jako kanapka do szkoły czy do pracy nadaje się wyśmienicie. ŻYCZĘ SMACZNEGO I POZDRAWIAM
Ostatnio edytowany 28 października 2012 r. o 14:08
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zapiekana flądra w porach z czarnymi oliwkami Składniki: 4 nieduże filety z flądry 3 pory kilkanaście czarnych oliwek (bez pestek), 1 łyżka suszonych pomidorów 10 g masła słodki sos sojowy Przygotowanie: Pokroić pory na kawałki około 10 cm długości i jeszcze przez pół w kierunku długości pasów. Roztopić masło na patelni i delikatnie mieszając smażyć pory przez 10-15 minut. Pod koniec smażenia dodać grubo posiekane oliwki,doprawić solą i pieprzem oraz skropić sosem sojowym. Przygotować 4 kwadraty folii do pieczenia (jeśli folia jest cienka to złożyć folię podwójnie). Na każdy kawałek filii położyć wcześniej usmażonego pora, położyć flądrę (wcześniej lekko osoloną) posypać suszonymi pomidorami i jeszcze raz skropić sosem sojowym. Całość zapakować tak żeby z środka nic się nie wydostawało na zewnątrz. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. Pierś kaczki faszerowana puree oliwkowym Składniki: 20 czarnych oliwek bez pestek 115 ml oliwy z oliwek sok i skórka otarta z 1 cytryny 4 piersi z kaczki 25ml kaczego lub gęsiego tłuszczu sól pieprz Przyrządzenie Z schłodzonej piersi kaczki, usunąć nadmiar tłuszczu. W każdej piersi zrobić niewielkie nacięcie poziome tak, aby powstała kieszeń, lekko posolić i popieprzyć. Oliwki , oliwę, sok i skórkę cytryny zmiksować blenderem. Następnie delikatnie napełniać kieszeń każdej piersi przygotowanym oliwkowym puree ( nie należy wkładać za dużo nadzienia, aby nie wyciekało podczas smażenia), spiąć wykałaczką . Na patelni rozgrzać tłuszcz i przypiec piersi kacze po obu stronach, następnie przełożyć na blaszkę skórką do góry i zapiekać jeszcze w piekarniku 5min. Wyjąć ostawić na 5 minut, aby pierś "odpoczęła".
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka ogórkowo-oliwkowa Składniki:1 kg ogórków, 15 dag płatków migdałowych, mały słoik oliwek ciemnych i tyle jasnych,1 pęczek rzodkiewki, 1 pęczek szczypiorku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz. wykonanie:Obrane ogórki kroimy w plasterki, solimy i po kilku minutach odcedzamy sok.Oliwki i rzodkiewkę kroimy w talarki, szczypiorek drobno siekamy. Płatki migdałowe prażymy na patelni. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i przetartym czosnkiem. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. doprawiamy do smaku. Przed podaniem wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pizza z krewetkami, rukolą i nagietkiem z oliwkami Składniki na 1 pizzę 1,5 szklanki mąki pszennej 2dkg drożdzy 5 łyżek mleka 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki śmietany gęstej kwaśnej lub jogurtu 1 łyżka oleju 1 żółtko 15 dkg krewetekgarść rukoli 10 dkg salami 1 opakowanie ser mozzarella duża kulka ½ opakowania mozzarella małe kulki 10 pomidorków koktajlowych 5 oliwek czarnych 5 oliwek zielonych 2 papryki grillowane 5 pieczarek 1 mała cebula Sól Pieprz Oreagano Bazylia suszona 1 ząbek czosnku Olej ½ szklanki pasty paprykowo-pomidorowej gotowej Przygotowanie: Mąkę wsypuję do malaksera, dodaję olej, żółtko, śmietanę, sól Mleko delikatnie podgrzewam, dodaję drożdże+cukier i odstawiam do wygarowania. Wygarowane drożdże dodaję do mąki i reszty składników, zamykam malakser i miksuję tak długo aż ciasto odchodzi od ścian miski. Wyciągam, podsypuję blat mąką, robię kulę, rozpłaszczam ją i wałkuję okrąg większy od blaszki. Nakładam na blachę, robię rant i nakładam ulubiony farsz. Ciasto podpiekamy około 5 minut Następnie wykładam na podpieczone ciasto, pastę pomidorową do której dodaje ketchup i rozsmarowuje ją, na to ser mozzarella, dużą kulkę kroję na plastry, Małe kulki przekrawam na pół. Na to plastry salami i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pieczarki kroje na plastry, razem z cebulką i podsmażam na patelni. Doprawiam solą. pieprzem i wykładam na pizze. Wkładam pizze do piekarnika na kolejne 10 minut żeby ser się rozpuścił. Krewetki bejcuje w oleju 2 łyżki, sól, pieprz, oregano suszone i bazylia, sprasowany ząbek czosnku. Smażę je na patelni około 3 minuty. Na podpieczoną pizze z serem wykładam Rukolę, pokroje oliwki, pokrojoną paprykę, oraz krewetki podsmażone. Posypuję płatkami nagietka. link do przepisu http://wesolakuchnia.blogspot.com/2012/06/pizza-z-krewetkami-rukola-i-nagietkiem.html
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Grillowana cukinia nadziewana sałatką z ryżem, tofu i sosem Hoisin z oliwkam 1 woreczek ryżu 1 opakowanie tofu 1 papryka zielona Oregano świeże 1 cebula czerwona Pomidorki koktajlowe Sól Pieprz Oliwa z oliwek Bazylia świeża Pietruszka 4 łyżki Sosu Hoisin 15 oliwek czarnych 2 plastry boczku 2 pomidory duże Ryż gotujemy do miękkości około 15 minut. Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy środek. Powstałe łódki grillujemy około 10 minut. Ryż studzimy. Tofu marynujemy w oliwie z oliwek, dodajemy oregano, bazylię świeżą , sól, pieprz i grillujemy około 10 minut. Cebulę smażymy, dodajemy do ryżu, razem z pietruszką zieloną pokrojoną. Tofu kroimy na kwadraty i także dodajemy do sałatki, razem z paprykę zieloną pokrojona. Doprawiamy sola, pieprzem i dodajemy 4 łyżki sosu hoisin. Boczek kroimy na kwadraty i podsmażamy dodajemy do sałatki, razem z oliwkami pokrojonymi . Dekorujemy różami z z pomidorów link do przepisu zapraszam http://wesolakuchnia...-x-none_22.html
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GRZYBY W OLIWIE Z OLIWEK Składniki: - 1 kg małych mieszanych grzybów - 1/2 l octu winnego - 1/4 l. wody - 6 gałązek tymianku - 4 ząbki czosnku - 2 kawałki skórki cytrynowej - oliwa z oliwek - liście laurowe, sól, ziarnisty pieprz Grzyby należy opłukać. Ocet z wodą, czosnkiem, łyżeczką ziaren pieprzu, solą i 3 gałązkami tymianku gotować 30 min. Włożyć grzyby, gotować 10 min., odsączyć i włożyć do słoika wraz ze skórką z cytryny, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Gorącą oliwą zalać grzyby. Słoik zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Dzień dobry. Widzę, że konkurs z oliwkami został już rozstrzygnięty. Jednak gdy chcę wejść na stronę by przeczytać wyniki to okazuje się, że strona taka nie istnieje. Czy to problem sieci, czy coś nie tak z mojej strony? Pozdrawiam
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 3 z 3

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...