Opis
Do naleśników wykonanych tym sposobem można stosować zarówno nadzienie słodkie jak i wytrawne. Naleśniki mogą być przechowywane w lodówce, ale nie zamrożone, nawet przez kilka dni, zawinięte w foliową torebkę.
Jest to porcja na około 15—16 szt.
Składniki
* mąka 2 szkl
* mleko 1,5 szkl
* woda 1 szkl
* jajka 1 szt
* olej 2 łyżki
* cukier 2 łyżeczki
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka
* sól do smaku
Sposób przyrządzenia ciasta
Jajo roztrzepać z mlekiem, dodać wodę( ja często dodaję zamiast zwykłej wody wodę gazowaną mineralną lub mleko), mąkę, sól, cukier, olej i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek mąki.
Smażąc pierwszy naleśnik, patelnię posmarować tłuszczem, następne smażyć już bez tłuszczu.
Sposób przyrządzenia:
Gdy naleśniki będą już gotowe i ostudzone, wyłożyć je odsączonymi owocami z puszki, pokryć bitą śmietaną, zawinąć naleśniki w rulonik i przyozdobić naleśnik polewą np zrobić paseczki, kropeczki lub polać całkowicie i zostawić do zastygnięcia.
|
|
Naleśniki które smaży moja żonka są tak fantastyczne jak ona.
|
|
A ja wam wszystkim polecam pancaki, czyli amerykańskie grubaśne naleśniiki. Są przepyszne!
Zrobiłam je raz i się w nich zakochałam. Pychota mówię wam.
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/inne...ale%B6niki.html
Dla łasuszków idealne
idealne tez do ksozyka piknikowego na wiosenne popołudnia wolne od pracy
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|