Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Nowy konkurs z restauracją Incognito

Utworzony przez mateusz, 23 marca 2012 o 15:20 Powrót do artykułu
Potrzebujemy oczywiście golonki. Najlepsza wg mnie jest golonka prosto z rzeźni a nie kupowana np w supermarketach. Ponadto będziemy potrzebowali: 2 duże cebule 2 duże marchewki 1 por (do tego ewentualnie mały seler) 0,5 litra piwa, najlepiej Perła Chmielowa lub inne chmielowe do brytfanki wlewamy ok 150-200 ml oleju. Do tego dorzucamy kilka szczypt pieprzu, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej (mielonej), (mini)szczyptę kurkumy oraz gałki muszkatołowej. Mięsko obtaczamy w przygotowanej wyżej marynacie, robimy małe nacięcia w golonce i umieszczamy w nich liście laurowe (ok 5-6 sztuk wystarczy), dobrze je smarując z każdej strony, po czym umieszczamy ją do lodówki na min 5 godzin (najlepiej na 24 godziny). Po tym czasie wyjmujemy golonkę i umieszczamy ją na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Do smażonej golonki dodajemy pokrojone w kostkę cebulę oraz pół pokrojonego pora. Tak przyrządzaną golonkę "podlewamy" co jakiś czas wodą, tak aby całkowicie nie wyparowywała. Po kilkunastu minutach wodę zastępujemy piwem i czynimy to co poprzednio tylko przy pomocy piwka. Do tak przyrządzanego mięsa dodajemy pozostałe warzywa (jest też opcja by dolać pozostałość po marynacie - lecz pamiętajmy że golonka będzie wówczas bardzo tłusta.) Tak naszą golonkę gotujemy/smażymy aż będzie wystarczająco miękka (tu kwestia gustu jak bardzo). Tak przyrządzoną golonkę podajemy z ziemniakami lub puree z koperkiem + ewentualnie gotowane warzywa z naszej patelni. Wszystko popijamy dobrym lubelskim piwem P.S. Istnieje możliwość gotowania golonki w piwie, tą możliwość która podałem jest bardziej dla fanów golonki podsmażanej. Jesli ktos jest fanek golonki bardzo delikatnej - wówczas dolewamy dużą ilość wody, po czym całą zawartość butelki piwa. Wtedy golonka będzie bardziej delikatna z chmielowym posmakiem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
2 średnie golonki - najlepiej przednie, 1 kostka rosołowa, 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, 2 cebule, 1 główka czosnku, liść laurowy, goździk, 6 ziaren ziela angielskiego, kminek, imbir, chilli, łyżeczka majeranku, sos sojowy, sól, pieprz. 1. Golonki wyczyścić, opalić i włożyć do niedużej ilości osolonego wrzątku z kostką rosołowa , 2. Dodajemy łyżeczkę majeranku,kminek, ziele angielskie, liść laurowy, goździk, obrane ząbki czosnku, kolejno obrane warzywa. 3.Gotować ok. 90 min., do momentu, kiedy będzie można wyjąć kości, ale mięso nie będzie całkiem miękkie. Gdy golonki przestygną w wywarze, płyn przecedzić i postawić na małym ogniu, żeby odparował, a z golonek usunąć kości. 4.Zalewa: przecezony wywar, sos sojowy, imbir, chilli i posiekany ząbek czosnku. Skórę należy ponacinać 5.Golonki układać w żaroodpornym naczyniu i zalewać przygotowanym sosem , tak by sos sięgnął do połowy mięsa. Piec w temp. 180°C ok. 30-45 min., systematycznie uzupełniając sos resztą wywaru, aż golonki będą miękkie. Podawać z ziemniakami lub pieczywem i oczywiście PiweM. Smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
GOLONKA W PIWIE Składniki: - 4 golonki - 4 szklanki jasnego piwa - 6 cebul - 2 łyżki tłuczonego jałowca - sól, pieprz - smalec Wykonanie: Najpierw golonki trzeba natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia golonki należy na chrupiąco obsmażyć na smalcu z dodatkiem cebuli, zalać piwem i dusi do miękkości,aż mięsko będzie odchodzić od kości.Golonki podajemy z chrzanem, musztardą i pieczywem. SMACZNEGO!!! Magdalena 1986
Zaloguj się, aby oddać głos
0
GOLONKA W MAGGI Składniki: - 2 golonki wiepszowe - 3 cebule - 4 łyżki cukru - 4 łyżki wódki - 1/2 szklanki maggi - 4 plasterki imbiru ( lub 2 łyżki mielonego) - 2 łyżki smalcu Wykonanie: - Golonki myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę po bokach. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy 30 minut na małym ogniu (po 15 minutach zbieramy szumowiny). 2/3 wywaru odlewamy. - Cebule obieramy i kroimy w dużą kostkę. Do golonek dodajemy cebulę, cukier, imbir oraz smalec. Wlewamy maggi i wódkę. Gotujemy pod przykryciem ok. 2 godzin na bardzo małym ogniu. Co pół godziny golonki obracamy. - Golonki podajemy z warzywami lub kapustą i ryżem. Z pozostałego wywaru można zrobić galaretę lub wykorzystać jako bazę na zupę. SMACZNEGO!!! Magdalena 1986
Zaloguj się, aby oddać głos
0
GOLONKA Z DUSZONYMI WARZYWAMI Składniki ( na cztery porcje): - 2 kg golonki cielęcej - gałązka rozmarynu - 1 liść laurowy - sól - świeżo zmielony pieprz - 8 szalotek - 2 cebule - 200 g selera - 6 młodych marchewek - 2 łyżki oleju - 200 ml białego wina - 750 ml bulionu cielęcego - 2 łyżki sherry 1. Szalotki i cebule posiekać na półplasterki i zeszklić je na gorącym oleju. Piekarnik rozgrzać do 200° C. Golonkę natrzeć solą oraz pieprzem, przełozyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Podgrzać bulion cielęcy. Po około 30 minutach polać golonkę bulionem, zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160°C. Piec mięso, co jakiś czas polewając je wytwarzającym się sosem. 2. Po upływie 1,5 godziny dodać do mięsa zeszklone cebule i szalotki, pokrojone na kawałki marchewki i seler, ponadto liść laurowy i rozmaryn. Wlać białe wino. Piec jeszcze przez 40 minut. Gotowe mięso przełożyć na talerz. Warzywa przełożyć na patelnię. Wlać sherry, chwilę podgrzewać, doprawić solą i pieprzem. 3. Usunąć kość z golonki, pokroić mięso na plastry. Na talerzach ułożyć po kilka plastrów mięsa i uduszone warzywa. Udekorować gałżką rozmarynu. SMACZNEGO!!! Magdalena 1986
Zaloguj się, aby oddać głos
0
GOLONKA W PIWIE Składniki: - 8 tylnych golonek wieprzowych - 2-3 puszki piwa - 100 g pieczarek - 500 g kapusty kiszonej - 50 g masła - sól, pieprz - przyprawa uniwersalna - olej Wykonanie: - Natrzeć golonki solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki. - Golonki ułożyć w dużym garnku i zalać piwem tak, aby mięso było całkowicie przykryte. W razie potrzeby dolać wody. Wstawić na 1 dzień w chłodne miejsce. - Golonkę gotować 3 godziny, aż do miękkości. - Oczyszczone pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości. Dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną do smaku. - Kapustę wyłożyć na blachę. Golonki ułożyć na kapuście. Na każdy kawałek mięsa nałożyć odrobinę masła. Wstawić do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piec ok. 30 min, aż do zarumienienia skóry. Golonkę podawać z kiszoną kapustą i świeżym pieczywem lub ziemniakami z posiekaną pietruszką. Doskonale smakuje z chrzanem, musztardą. SMACZNEGO!!! Magdalena 1986
Zaloguj się, aby oddać głos
0
GOLONKA PIECZONA PODANA NA PUREE Z GROCHU I KWAŚNĄ KAPUSTĄ Z KMINKIEM;) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 4 GOLONKI WIEPRZOWE Z KOŚCIĄ(OK.250 G),200G SOLI PEKLOWEJ NA 2L WODY,PRZYPRAWA PO POTRAW KUCHAREK,LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, PIEPRZ CZARNY ZIARNISTY. 0,5KG KAPUSTY KWASZONEJ,4 ŁYZKI WŁOSZCZYZNY SUSZONEJ, 50G POKROJONEJ W KOSTKĘ SŁONINY,1 POSIEKANA CEBULA,KMINEK. 300G NAMOCZONEGO ŁUSKANEGO GROCHU,100G MARCHEWKI, 100G ZIEMNIAKÓW, 100ML SMIETANY 36%, 1 ŁYZKA MASŁA,1 ŁYZKA ZUPY GROCHOWEJ,SOS PIECZENIOWY CIEMNY. PRZYGOTOWANIE: UMYTE I OCZYSZCZONE GOLONKI ZALAC SOLA PEKLOWA ROZPUSZCZONA W 2L WODY,ODSTAWIC NA OK.3 DNI.NASTEPNIE GOLONKI WLOZYC DO WRZATKU,DODAC PRZYPRAWE DO POTRAW KUCHAREK,LISC LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE I PIEPRZ ZIARNISTY I GOTOWAC DO MIEKKOSCI.UGOTOWANE GOLONKI WYJAC Z WYWARU NACIAC SKORKE I PIEC W TEMPERATURZE 140 STOPNI DO DOMENTU ZARUMIENIENIA SIE SKORKI.KAPUSTE ZALAC WODA DODAC WŁOSZCZYZNE SUSZONA I GOTOWAC NA MALYM OGNIU PRZEZ OK.GODZINE.POD KONIEC PRZYPRAWIC PRZYPRAWA DO ZUP I POTRAW ORAZ PLASKA LYZECZKA KMINKU. Z MAKI I ROZTOPIONEJ SLONINY,CEBULI ZROBIC ZASMAZKE,DODAC DO KAPUSTY I DUSIC KILKA MINUT, CZASEM MIESZAJAC. GROCH UGOTOWAC W OSOLONEJ WODZIE Z MARCHEWKA I ZIEMNIAKAMI.ODCEDZIC I PRZECISNAC GROCH PRZEZ PRASKE DO ZIEMNIAKOW,W RONDELKU ZAGOTOWAC SMIETANE Z MASLEM,ORAZ LZYZKA ZUPY GROCHOWEJ.SMIETANE DODAC DO GORACYCH ZIEMNIAKOW Z GROCHEM I DOKŁADNIE POLACZYC.PODAWAC GOLONKE NA GORĄCEJ KAPUSCIE Z AROMATYCZNYM PUREE Z GROCHU I SOSEM PIECZENIOWYM CIEMNYM. SMACZNEGO:-)
Zaloguj się, aby oddać głos
0
GOLONKA NA KAPUŚCIE SKŁADNIKI: 2 peklowane pokaźne goloneczki, 1 duża biała cebula, 2 marchewki, 3 litry bulionu, 10 ziarenek jałowca, 10 goździków, 10 ziarenek pieprzu, 3 zwykłe cebule, 30 dag porów, 3 czerwone papryki, 3 łyżki oleju, kg kapusty kiszonej, 5 listków laurowych, peczek natki pietruszki, 150 ml soku jabłkowego, sól, pieprz, cukier, musztarda. PRZYRZĄDZANIE: Goloneczki dokładnie myjemy. Białą cebulę obieramy, kroimy na połówki. Obieramy marchewkę. Goloneczki wkładamy do bulionu, dodajemy cebulę, ziarna pieprzu i jałowca, goździki i marchewkę, całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i na wolnym ogniu gotujemy około 1 godziny. Następnie wyjmujemy goloneczki z z wywaru, odsączamy. Układamy w brytfance. Wstawiamy do do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy 45 minut. Na 10 min. przed końcem pieczenia goloneczki smarujemy musztardą. Zwykłe cebule obieramy, krojąc je w małą kosteczkę. Czyścimy pory i paprykę, płuczemy, osuszamy. Pory kroimy w plasterki, paprykę na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej. Na nim, mieszając lekko przysmażamy cebulę, papryke i por. Dodajemy kapustę kiszoną, listki laurowe, mieszamy. Podlewamy sokiem jabłkowym, duszac na wolnym ogniu 20 minut. W trakcie duszenia mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Myjemy i osuszamy natkę pietruszki, listki odrywamy od gałązek i siekamy. Na półmisku układamy gotową kapustę, a niej upieczone goloneczki. Całe danie suto posypujemy posiekaną natką. Podajemy z ziemniakami z wody, ewentualnie ze swieżym białym pieczywem. SMACZNEGO
Zaloguj się, aby oddać głos
0
GOLONECZKA Z GRILLA SKŁADNIKI: 4 golonki, 2 marchewki, 1 seler, 1 cebula, 1 pietruszka, oliwa, sól, pieprz, ulubione zioła do smaku, bulion. WYKONANIE: Warzywa kroimy w słupki, cebulę w piórka. Golonki nacieramy solą, pieprzem i ziołami. Obkładamy warzywami. Podlewamy oliwą. Prawdziwi smakosze dodają kieliszek żubrówki (resztę butelki chowają na przyjęcie grillowe). Całość chowamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia gotujemy razem z warzywami. Po wyjęciu skrapiamy oliwą, Grillujemy na złoty kolor, tak by były chrupiące. Smacznego!!!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
GOLONKA KOLOROWA Składniki: - 40 dag chudego mięsa wykrojonego zgolonki - 3 duże, grube marchwie - olej - przyprawa do mięsa wieprzowego - 2 ząbki czosnku - kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu - listek laurowy - łyżeczka przyprawy typu vegeta - sól WYKONANIE: Chude mięso wykrojone z golonki opłucz, osusz, pokrój na kawałki jak gulasz (tłustą część można pokroić i dodać do domowego smalcu).Oprósz przyprawą typu vegeta oraz przyprawą do wieprzowiny, posmaruj zmiażdżonym czosnkiem. Marchew obierz, pokrój na grube plastry (będzie ładnie wyglądać). Mięso obsmaż na oleju, włóż do rondla, zalej wrzątkiem, by było przykryte. Dodaj liść, ziele i pieprz oraz marchew, ewentualnie trochę soli. Duż pod przykryciem 50 min. Podawaj z kopytkami lub kluskami śląskimi. Smacznego!!! M.D 15.02
Zaloguj się, aby oddać głos
0
GOLONKA PODLASKA Składniki: - 4 duże golonki - po 2 marchewki i pietruszki - 1 cebula - liść laurowy - 3-4 ziarna ziela angielskiego - 5-6 ziaren czarnego pieprzu - 3-4 ziaren jałowca SOS: - 3 łyżki oleju - 1 łyzka miodu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 2 kieliszki jałowowcówki (100 g) - sól, pieprz WYKONANIE: Umyte golonki, włożyć do dużego garnka na gotującą się wodę i gotować około 10 minut. Zlać wodę, dodoać warzywa w całości, przyprawy i sól. Golonki zalać świeżą, zimną wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny na małym ogniu. Olej, miód, mąkę i jałowcówkę połączyć i dokładnie wymieszać. Naczynie do pieczenia posmarować olejem, olonki wyjąć z wywaru i ułożyć w naczyniu. Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi otworami i ułożyć obok golonek. Mięso przykryć przygotowanym sosem (najlepiej przy użyciu pędzla)i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. PIec jeszcze 1 godzinę, podlewając wywarem. Podawać z kluskami z ziemniaków i sałatką z buraków. Smacznego!!! Marcinex
Zaloguj się, aby oddać głos
0
GOLONKA W KAPUŚCIE Z JABŁKAMI Składniki(4 porcje): - 1 kg golonki - łyżka suszonego majeranku - tłuszcz do brytfanny - 2 cebule - 3 łyżki smalcu - 20 dag kiszonej kapusty - 2 kwaśne jabłka - sól, pieprz Wykonanie: Golonkę umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Brytfannę natłuść, ułóż mięso, piecz 1 i 1/2 godz. w temp. 200°C, skrapiająć od czasu do czasu wodą. Cebule obierz, posiekaj, wrzuć na rozgrzany smalec, zeszklij. Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, wlej 3 łyżki wody, duś na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. Włóż oczyszczone jabłka pokrojone w ósemki. Duś jeszcze 5 min. Golonkę ułóż na półmisku, obłóż kapustą z jabłkami. Podawaj z ziemniakami z wody. Smacznego! M.D 0215
Zaloguj się, aby oddać głos
0

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: