TORT NALEŚNIKOWY 2jajka 4 żółtka 250 ml mleka 100 g mąki 2 łyżki cukru 125 ml śmietany szczypta soli,masło do smażenia KREM: 300 g serka mascarpone 50 ml wina deserowego 3 białka 3 łyżki cukru pudru,sól Jajka,żółtka,i mleko zmiksować,dodać śmietanę,sól,odstawić na 20 min. Usmażyć naleśniki,ostudzić. KREM;serek wymieszać z winem,dodać cukier,połączyć z ubitymi białkami ,szczyptą soli.Naleśniki smarować kremem,układać jeden na drugim. Udekorować bitą śmietaną.posypać orzechami,migdałami,karmelizowanym cukrem. NALEŚNIKI Z BAKALIAMI CIASTO:150 g mąki 2 jajka 1 żółtko 180 ml mleka 125 ml wody 1/2 łyżeczki cukru ,sól FARSZ; 180 g orzechów włoskich mielonych 50 g rodzynek 130 g cukru pudru 3 łyżki masła 1 łyżka mleka 1 łyżka rumu 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy SOS;1 gorzka czekolada,100 ml kremówki,łyżka mleka Ciasto;składniki ciasta zmiksować,usmażyć cienkie naleśniki.FARSZ-wszystkie składniki farszu wymieszać.Posmarować naleśniki. SOS-czekoladę roztopić w kąpieli wodnej,połączyć z mlekiem,śmietaną.Polać naleśniki. PLACUSZKI MAKOWE 7 jajek 125 g cukru 250 ml śmietany kwaśnej 200 g mąki 2 łyżki zmielonego maku 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżeczki skórki z cytryny FARSZ 8 dojrzałych fig 4 łyżki cukru 500 ml czerwonego półwytrawnego wina kawałek imbiru laska cynamonu skórka z 1/2 cytryny goździki Ciasto-białka ubić.Śmietanę,mak,żółtka,cukier wan,skórkę z cytryny dokładnie wymieszać,dodać mąkę i ubite białka.Smażyć małe placuszki Farsz-zagotować wino z cukrem,imbirem,cynamonem,goździkami,skórką z cytryny,dotować na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji syropu,włożyć figi,gotować kilka minut.Podawać ułożone w stosik,posypane cukrem pudrem i polane niewielką ilością sosu z figami.
Zaloguj się, aby oddać głos
0