NALEŚNIKI ZIEMNIACZANE 600 g ugotowanych ziemniaków 30 g mąki 100 ml słodkiej śmietany 6 jajek sól,pieprz,gałka muszkatołowa.trochę masła Farsz; mus jabłkowy lub 1/4 l bitej śmietany z dodatkiem czerwonych borówek,cynamon,cukier puder. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę,wymieszać z mąką,stopniowo dodawać śmietanę,jajka.doprawić do smaku solą,pieprzem gałką.Odstawić na 20 min.Usmażyć naleśniki,podawać z musem lubbitą śmietaną z borówkami,oprószyć cukrem pudrem.PYCHA! NALEŚNIKI MIGDAŁOWE 110 g mąki 2 łyżeczki cukru pudru 3 jajka 30 g masła 250 ml mleka 2 łyżki płatków migdałowych,cukier puder Farsz 150 g serka homogenizowanego 55 g cukru pudru 2 łyżki madery 20 g uprażonych płatków migdałowych 300 g śmietany Ciasto-składniki zmiksować ,odstawić na 1 godz.Usmażyć naleśniki Farsz-serki zmiksować z cukrem.dodać Maderę,płatki,ubitą śmietanę.Posmarować naleśniki.posypać płatkami i cukrem pudrem. NALEŚNIKI Z RABARBAREM 1 szkl mąki 3 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szkl śmietany 1/2 szkl mleka 2 łyżki wódki łyżeczka skórki z cytryny FARSZ; 500 g rabarbaru 100 g cukru 3/4 szkl wody 2 łyżki miodu gryczanego szczypta mielonych goździków Ciasto-składniki zmiksować.odstawić na 30 min. Farsz-z wody,cukru zagotować syrop,włożyć oczyszczony pokrojony rabarbar,posypać goździkami smażyć ok 15 min.dodać miód Usmażyć naleśniki gorące posmarować rabarbarem,podawać ciepłe
Zaloguj się, aby oddać głos
0