Pulpety cielece gotowane na parze
50 dag mielonej cielęciny
1 jajko
4 łyżki dowolnych kiełków
łyżka posiekanej natki
łyżka posiekanego koperku
sól,pieprz ziołowy
łyżka ziaren sezamu
Mięso wyrobić z jajkiem,kiełkami,natką ,koperkirm.Doprawić solą i pieprzem.Formować małe pulpety.Obtaczać w sezamie.Gotować na parze 20-30 min.Podawać z ryżem na sypko i gotowanymi warzywami na parze
|
|
[*]RYBA NA PARZE Z WARZYWAMI
[*]skadniki:
[*]4 filety z ryby morskiej
[*]8 młodych ziemniaków
[*]2 młode cukinie
[*]2 marchewki
[*]2 gałązki tymianku, bazylii i koperku
[*]cytrynę
[*]sól, pieprz
Najpierw należy przygotować mięsko. Umyj więc rybę , osusz ją, skrop sokiem z cytryny i odłóż na 20 minut.
Teraz etap warzywny. To ma być ryba z ziemniakami, pora zatem na ich przygotowanie. Trzeba je obrać i opłukać. Zależnie od wielkości musimy je pokroić na ćwiartki lub w plastry, a wszystko po to żeby nie przedłużać niepotrzebnie gotowania.Równie dobrze możemy powiedzieć, że przygotowujemy rybę z cukinią, musimy więc i ją odpowiednio przyrządzić. Trzeba ją umyć, obrać i pokroić w paseczki. To samo robimy z marchewką .Krok 4
Teraz postępujemy zgodnie z instrukcją przygotowania dań z parowaru, naszego parowaru, bo każdy może być odrobinę inny. Ogólnie zasada jest taka, że ziemniaki gotują się najdłużej, więc one pierwsze powędrują na parę. Dopiero po jakimś czasie dodajemy warzywa i rybę.Do wody, z której powstaje para warto dodać tymianek i bazylię. Rybę gotowaną na parze podajemy posypaną świeżym koperkiem i udekorowaną cytryną. Najlepiej nie używać soli, ale jeśli już musimy to zrobić, to dopiero kiedy ryba z warzywami na parze będzie na talerzu.
|
|
Piękny kawałek mięsa, lekko zbić położyć na nie łyżkę masła, nakroić dużo warzyw :marchwi ,kalarepy,selera,pietruszki. [Cebulkę pokrojoną przelać wrzątkiem by nie popsuła smaku delikatnych jarzynek]
parę ziemniaków i jeszcze łyżeczkę masła.Wyłożyć mięso na półmisek ,posypać mięso uduszonymi jarzynkami polać wytworzonym sosikiem .Smacznego !Jeśli nie dodamy ziemniaczków podamy z ryżem lub kaszą jęczmienną.
|
|
Faszerowana pierś kurczaka z aromatyczną kaszą kuskus i bukietem warzyw.
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
opakowanie szpinaku
opakowanie sera feta
1 mały śmietankowy serek topiony
2 średnie marchewki
brokuły ok.10 różyczek
pół niewielkiej cukini oraz podobna ilość dyni
Kasza kus kus - pół opakowania
Przyprawy: wg uznania tymianek, estragon, oreagano, pieprz czarny, czosnek granulowany, koperek, kurkumaoliwa z oliwek
Marynujemy pierś w oliwie z oliwek z dodatkiem oregano.Pierś nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem ze szpinaku i sera feta. Farsz: na patelni w małej ilości oliwy z oliwek podsmażamy czerwoną cebulkę, dodajemy szpinak, ser feta oraz mały śmietankowy serek topiony. Przyprawiamy czosnkiem granulowanym i pieprzem. Przygotowaną pierś kładziemy na najniższym poziomie parowaru. Czas gotowania na parze ok 20 min.
Bukiet warzyw: przygotowujemy warzywa tj. brokuły, kawałki marchewki, cukini i dyni. Przyprawiamy ulubionymi ziołami: koperkiem, bazylią i tymiankem. Warzywa zajmują środkowy poziom parowaru. Gotujemy na parze aż zmiękną.
Kasza kuskus- skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy estragonem i kurkumą. Kasza na najwyższym poziomie w parowarze.
W łatwy i szybki sposób mały pięknie prezentujące się danie, pełne aromatów i smaków.
|
|
Łosoś z cukinią
80 dag filetu z łososia
1 cuytryna
1 mała cukinia
sól,biały pieprz
Rybę podzielić na porcje,skropić sokiem z cytryny,odstawić na 30 min, w chłodne miejsce.
Cukinie pokroić w plasterki.Rybę ułożyć na wkładce,gotować 20 min.Po 10 min obok ryby ułożyć cukinie.Ugotowaną rybę i cukinie posypać solą,pieprzem.Podawać z cząstkami cytryny.
|
|
Ryba na gotowana na parze
filety z ryby miruna najlepsza ryba bez ości i lodu, do tego warzywa na patelnie gotowane na parze i ryż, super obiad dla całej rodziny zdrowy i dietetyczny bez zbędnego tłuszczu i panierki. wystarcza tylko ulubione przyprawy wg, gustu smacznego
|
|
Fenkułowe łódeczki z łososiem i warzywami
Składniki:
- koper włoski 1 szt.
- surowy łosoś 1 porcja
- jogurt grecki
- ząbek czosnku
- koperek
- suszone pomidory
- ziemniaki (młode pasują najlepiej)
- marchewka
- miód, cytryna, musztarda
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól
Wykonanie:
Łososia umyć pod zimną wodą i upewnić się, że nie zawiera ości. Nie filetować. Przygotować glazurę z łyżeczki miodu, połowy łyżeczki musztardy i 2 łyżeczek soku z cytryny. Połączyć składniki w jednolity sos i pokryć nim łososia jedynie od strony mięsa. Ułożyć w naczyniu parowym skórą do dołu. Wierzch posypać szczyptą soli oraz świeżo zmielonym czrnym pieprzem.
Koper włoski rozdzielić na "łódeczki" i umyć. Marchewkę umyć, obrać, jeśli są duże przekroić na pół tak by zmieściły się w naczyniu a następnie połowy przekroić wzdlóż. Ziemniaki obrać, jeśli są to ziemniaki młode wystarczy je tylko umyć i oczyścić. Marchewkę oraz ziemniaki ułożyć w naczyniu razem, a łódeczki z kopru włoskiego osobno.
Rozpocząć gotowanie.
W miedzyczasie przygotować sos jogutrowy:
Kilka łyczek jogurtu greckiego połączyć z wyciśniętym ząbkiem czosnku, drobno posiekanym koperkiem, odrobiną soli i pieprzu oraz łyżeczką soku z cytryny. Kilka suszonych pomidorów drobno pokroić i dodać do jogurtu.
Wyjąć z naczynia łososia i delikatnie oddzielić mięso od skóry. Ostrożnie lecz sprawnie połączyć z sosem jogurtowym by mięso nie rozdrobniło się za bardzo. (Trzeba pamiętać, że łosoś będzie bardzo gorący ale też taki chcemy zjeść więc sos nie musi pokrywać go z każdej strony, równie dobrze możemy rozdrobnić łososia i polać go sosem bez mieszania)
Na talerzu wyłożyć ziemniaczki z marchewką oraz łódeczki kopru włoskiego. Napełnić je połączonym uprzednio z sosem jogurtowym łososiem. Ziemniaki i marchewkę skropić oliwą z oliwek, posolić do smaku. Całość można posypać pietruszką, koperkiem lub drobnym szczypiorkiem. W wolnym miejscu na talerzu opcjonalnie można dodać extra łyżkę sosu jogurtowego. Smacznego!
|
|
Julienne z warzyw
Ziemniaki,marchew,fasolkę,szparagi-ugotować w parowarze.Pokroić w paski i podać z odrobiną masła.
Taką samą mieszankę warzyw ugotować w parowarze,pokroić w kostkę.doprawić sokiem z cytryny,oliwą z oliwek,startym parmazanem.
|
|
Bukiet gotowanych warzyw
1 mały ogórek
1/4 cukinii
1/4 kabaczka
mała biała kapusta
1/4 kg pieczarek
24 małe cebulki
Pasta;główka czosnku,łyżka imbiru w proszku,łyżeczka lubczyka,łyżka soli cebulowej,3 łyżki natki pietruszki,sok z 3 cytryn,5 łyżek jogurtu naturalnego,liść laurowy.
Pasta-rozetrzeć imbir,lubczyk,pietruszkę,czosnek,liść laurowy,sok z cytryny,jogurt.
Umyte obrane warzywa nakłuć w kilku miejscach widelcem,natrzeć solą i pastą.Odstawić na 2-3 godz.
Cukinię ,ogódek,kapuste-podzielić na połówki,kabaczek pokroić w kostkę.Jarzyny i pieczarki ułożyć w wkładce,ugotować.Czas gotowania zależy czy mają być al dente czy bardziej miękkie.Podajemy polane jogurtem.
|
|
Szczupak z mięta
filet szczupaka 800 g
sól gruboziarnista
pęczek kolendry
pęczek pietruszki
pęczek mięty
4 cebule
200g świeżego szpinaku
1 pomidor
SOS-po 2 łyżki sosu sojowego,soku z cytryny,oleju arachidowego,sól,pieprz
Oszyszczony filet posypać solą ,odstawić na 30 min.Opłukać zimną wodą.Zioła grubo posiekać,cebule pokroić w piórka.Szpinak oczyścić.Pomidory obrać,pokroić w ćwiartki.Rybę pokroić na 4 kawałki-gotować 3-4 min.Na talerzach układać kawałek ryby,na wachlarzu ze szpinaku.Przybrać pomidorem.Do sosu dodać kolendrę.pietruszkę,mietę,cebule.Polać danie.
|
|
DORSZ ZE SZPINAKIEM
filet dorsza wadze 700 g
300 g świeżego szpinaku
łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól pieprz
Marynata-ząbek czosnku,mała cebula,1 szalotka,sok z 1 cytryny,200 ml oliwy z oliwek,mielona kolendra,1/ 2 pęczka trybuli,3 pomidory,sól,pieprz
Marynata-posiekać czosnek,cebulę ,szalotke,dodać sok z cytryny,oliwę,kolendrę,trybulę.Doprawić solą i pieprzem.Dodać obrane pokrojone w kostkę bez ziaren pomidory.Odstawić do lodówki.Rybę pokroić na 4 części,gotować w parowarze-7 min.Szpinak oczyścić,skropic sokiem z cytryny,oliwą.Rozłożyć na środku talerzy, na min po kawałku ciepłej ryby.Całość polać marynatą.
|
|
BUŁECZKI NADZIEWANE FASOLĄ
350 g mąki pszennej
25 g drożdży
150 ml wody
łyżka cukru,
2 łyżki masła
po łyżeczce białego octu winnego,oleju sezamowego
sól
Farsz;
300 g puree z fasoli
po 2 łyżki sosu sojowego,brązowego cukru
po łyżeczce kminku indyjskiego,oleju sezamowego
Drożdże rozetrzeć z cukrem,2 łyżeczkami ciepłej wody.Dodać mąkę,sól,,masło.Posiekać.Dodać wodę ,ocet,olej.Wyrobić ciasto,odstawić do wyrośnięcia.
Farsz-fasole wymieszać z sosem sojowym,cukrem,kminkiem,olejem.
Ciasto rozwałkować,wycinać placki o średnicy 10 cm.Na każdym położyc łyżke farszu.Formować bułeczki.Odstawić na 15 min.Posmarować olejem sezamowym.Gotować 20 min.Podawać gorące z ostrym sosem.
|
|
Na parze najczęściej robię pstrąga. Do brzucha napycham mu cytryny i natki z pietruszki, z wierzchu posypuję sola morska i pieprzem i do parowaru. Do tego sos z jogurtu i skorki z cytryny. Taka rybka jest najzdrowsza, bo bez tłuszczu i z małą ilością soli
|
|
Panga z parowaru
1 kg filetów pangi
4 łyżki śmietany kremówki
1 cytryna
cebula
30 dag szpinaku
3 łyżki oliwy
sól
ocet winny cytrynowy
suszony czosnek
natka pietruszki
pieprz cytrynowy
pieprz czarny
Rybę podzielić na porcje,skropić octem cytrynowym,przyprawić solą,pieprzem cytrynowym.Odstawić na 30 min.Szpinak dusimy na oliwie,dodajemy posiekaną cebulę,0,5 szkl wody,zagotowujemy,a następnie miksujemy.Przyprawić solą ,pieprzem czarnym.Dodajemy śmietanę,łyżeczkę suszonego czosnku,zagotować.
Rybę gotujemy w parowarze ok 5 min.Podajemy polaną sosem szpinakowym.Najlepiej smakuje z ziemniakami posypanymi koperkiem,ugotowanymi również w parowarze.
|
|
Ryba w sosie pomarańczowym
600 g filetów dorsza
600 g kopru włoskiego
6 dymek
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
kostka bulionu
SOS;
4 pomarańcze
10 g cukru
10 g mąki ziemniaczanej
20 g półwytrawnego sherry
100 g soku z pomarańczy
100 g kwaśnej śmietany
Koper włoski kroimy w plasterki oraz cebulę.Rybę skropić sokiem z cytryny,oprószyć solą,pieprzem.Ułożyć na koprze i razem z cebulą umieszczamy w parowarze,na ok 20 min.Do wody dodajemy kostkę bulionową.
Sos-obrane pomarańcze zmiksować,Mąkę wymieszać z sherry,sokiem pomarańczowym,śmietaną,cukrem.Sok zagotować,dodać mąką,chwilę gatować.Otrzymanym sosem polać rybę i warzywa.Podczas gotowania ryby możemy ugotować ziemniaki.
|
|
WARZYWA Z MIODEM I CYTRYNĄ
800 g mieszanki-marchew,cukinia,groszek,papryka,pieczarki,brokuły itd
kostka bulionu warzywnego
1 cebula
ząbek czosnku
papryczka chili
2-3 cm imbiru
łyżeczka oleju sezamowego
łyżka miodu
łyżka sosu sojowego
łyżka soku z cytryny
Warzywa które wymagają krótszego czasu gotowania jak pieczarki,cukinia-układamy na górnej części.
Pozostałe na dolnej.Do wody dodajemy kostke bulionu,gotujemy 20 min.Cebule,czosnek,papryczkę,imbir,zmiksować.Dodać olej sezamowy,miód,zagotować.Dodać sos sojowy,sok z cytryny ,kilka łyżek wywaru,zagotować.Otrzymanym sosem polewamy ciepłe warzywa.Podajemy z ryżem lub chlebem.
|
|
Dorsz z warzywami
4 filety z dorsza
1/2 cytryny
mały brokuł
mały kalafior
szczypta białego pieprzu
1/2 l wywaru warzywnego
łyżka oliwy z oliewek
sól
Brokuł i kalafior,podzielić.Blanszować 10 min w wywarze warzywnym.Filety skropić sokiem z cytryny,oliwą,posypać pieprzem.Ułożyć w parowarze,na wierzch położyć warzywa.Gotować według instrukcju obsługi garnka ok 30 min.
|
|
Młode ziemniaki
800 g młodych ziemniaków
Marynata;
1/2 pęczka miety
1/2 pęczka natki
4 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki kminku
szczypta pieprzu
1 1/ 2 łyżeczki soli
30 g soku z cytryny
50 g oliwy z oliwek
Składniki marynaty zmiksować.Ziemniaki oskrobać,ugotować w parowarze według instrukcji.Ciepłe wymieszać z marynatą,pozostawić do nasiąknięcia.Możemy nawet przygotować dzień wcześniej.Możemy je serwować do mięsa lub z kefirem.
|
|
WALENTYNKOWA GOLONKA Z JARZYNAMI NA PARZE (dla dwojga)
2 golonki
3 marchewki
2 duże cebule
1 brokuł
4 ząbki czosnku
ser żółty - 10 dkg.
1-1,5 litra piwa, woda
ziele angielski 3-4 ziaren
liść laurowy
kminek
sól, pieprz, papryka ostra, zioła
Do garnka do gotowania na parze wlewamy piwo i wodę. Moja proporcja to 2/3 piwa i 1/3 wody. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, zioła, kminek i liście laurowe, po czym zagotowujemy.
Na sicie w garnku kładziemy golonki i gotujemy na parze 2-3 godziny (w zależności od ich wielkości).
Pod koniec gotowania golonek dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, cebulę, brokuły., czosnek. To wszystko razem gotujemy minimum 40 minut.
Po ugotowaniu golonusie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy żółtym serem, po czym krótko zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku.
SMACZNEGO!!!
|
|
PULPETY DROBIOWE Z CUKINIĄ
50 dag mielonego mięsa drobiowego
30 dag cukinii
1 cebula
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki musztardy
1 jajko
pęczek natki lub koperku
sól,pieprz
bułka tarta
Obraną cukinię zetrzeć na tarce,duże oczka.Cebule pokroić w kostkę,dodajemy z cukinią do mięsa.Wbijamy jajko,dodajemy musztardę,sos sojowy,posiekaną natkę lub koperek.Doprawiamy sola i pieprzem.Dodajemy tyle bułki tartej aby uzyskać gładką masę.Formować pulpety.Gotujemy w parowarze ok 20 min.Świetnie smakują z sosem koperkowym,pieczarkowym lub pomidorowym.
|
Strona 1 z 8
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|