Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis i wygraj super parowar Philipsa

Utworzony przez jadwiga, 1 lutego 2013 o 11:40
Pulpety cielece gotowane na parze 50 dag mielonej cielęciny 1 jajko 4 łyżki dowolnych kiełków łyżka posiekanej natki łyżka posiekanego koperku sól,pieprz ziołowy łyżka ziaren sezamu Mięso wyrobić z jajkiem,kiełkami,natką ,koperkirm.Doprawić solą i pieprzem.Formować małe pulpety.Obtaczać w sezamie.Gotować na parze 20-30 min.Podawać z ryżem na sypko i gotowanymi warzywami na parze
Zaloguj się, aby oddać głos
0
[*]RYBA NA PARZE Z WARZYWAMI [*]skadniki: [*]4 filety z ryby morskiej [*]8 młodych ziemniaków [*]2 młode cukinie [*]2 marchewki [*]2 gałązki tymianku, bazylii i koperku [*]cytrynę [*]sól, pieprz Najpierw należy przygotować mięsko. Umyj więc rybę , osusz ją, skrop sokiem z cytryny i odłóż na 20 minut. Teraz etap warzywny. To ma być ryba z ziemniakami, pora zatem na ich przygotowanie. Trzeba je obrać i opłukać. Zależnie od wielkości musimy je pokroić na ćwiartki lub w plastry, a wszystko po to żeby nie przedłużać niepotrzebnie gotowania.Równie dobrze możemy powiedzieć, że przygotowujemy rybę z cukinią, musimy więc i ją odpowiednio przyrządzić. Trzeba ją umyć, obrać i pokroić w paseczki. To samo robimy z marchewką .Krok 4 Teraz postępujemy zgodnie z instrukcją przygotowania dań z parowaru, naszego parowaru, bo każdy może być odrobinę inny. Ogólnie zasada jest taka, że ziemniaki gotują się najdłużej, więc one pierwsze powędrują na parę. Dopiero po jakimś czasie dodajemy warzywa i rybę.Do wody, z której powstaje para warto dodać tymianek i bazylię. Rybę gotowaną na parze podajemy posypaną świeżym koperkiem i udekorowaną cytryną. Najlepiej nie używać soli, ale jeśli już musimy to zrobić, to dopiero kiedy ryba z warzywami na parze będzie na talerzu.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Piękny kawałek mięsa, lekko zbić położyć na nie łyżkę masła, nakroić dużo warzyw :marchwi ,kalarepy,selera,pietruszki. [Cebulkę pokrojoną przelać wrzątkiem by nie popsuła smaku delikatnych jarzynek] parę ziemniaków i jeszcze łyżeczkę masła.Wyłożyć mięso na półmisek ,posypać mięso uduszonymi jarzynkami polać wytworzonym sosikiem .Smacznego !Jeśli nie dodamy ziemniaczków podamy z ryżem lub kaszą jęczmienną.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Faszerowana pierś kurczaka z aromatyczną kaszą kuskus i bukietem warzyw. Składniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie szpinaku opakowanie sera feta 1 mały śmietankowy serek topiony 2 średnie marchewki brokuły ok.10 różyczek pół niewielkiej cukini oraz podobna ilość dyni Kasza kus kus - pół opakowania Przyprawy: wg uznania tymianek, estragon, oreagano, pieprz czarny, czosnek granulowany, koperek, kurkumaoliwa z oliwek Marynujemy pierś w oliwie z oliwek z dodatkiem oregano.Pierś nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem ze szpinaku i sera feta. Farsz: na patelni w małej ilości oliwy z oliwek podsmażamy czerwoną cebulkę, dodajemy szpinak, ser feta oraz mały śmietankowy serek topiony. Przyprawiamy czosnkiem granulowanym i pieprzem. Przygotowaną pierś kładziemy na najniższym poziomie parowaru. Czas gotowania na parze ok 20 min. Bukiet warzyw: przygotowujemy warzywa tj. brokuły, kawałki marchewki, cukini i dyni. Przyprawiamy ulubionymi ziołami: koperkiem, bazylią i tymiankem. Warzywa zajmują środkowy poziom parowaru. Gotujemy na parze aż zmiękną. Kasza kuskus- skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy estragonem i kurkumą. Kasza na najwyższym poziomie w parowarze. W łatwy i szybki sposób mały pięknie prezentujące się danie, pełne aromatów i smaków.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Łosoś z cukinią 80 dag filetu z łososia 1 cuytryna 1 mała cukinia sól,biały pieprz Rybę podzielić na porcje,skropić sokiem z cytryny,odstawić na 30 min, w chłodne miejsce. Cukinie pokroić w plasterki.Rybę ułożyć na wkładce,gotować 20 min.Po 10 min obok ryby ułożyć cukinie.Ugotowaną rybę i cukinie posypać solą,pieprzem.Podawać z cząstkami cytryny.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Ryba na gotowana na parze filety z ryby miruna najlepsza ryba bez ości i lodu, do tego warzywa na patelnie gotowane na parze i ryż, super obiad dla całej rodziny zdrowy i dietetyczny bez zbędnego tłuszczu i panierki. wystarcza tylko ulubione przyprawy wg, gustu smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Fenkułowe łódeczki z łososiem i warzywami Składniki: - koper włoski 1 szt. - surowy łosoś 1 porcja - jogurt grecki - ząbek czosnku - koperek - suszone pomidory - ziemniaki (młode pasują najlepiej) - marchewka - miód, cytryna, musztarda - oliwa z oliwek - pieprz, sól Wykonanie: Łososia umyć pod zimną wodą i upewnić się, że nie zawiera ości. Nie filetować. Przygotować glazurę z łyżeczki miodu, połowy łyżeczki musztardy i 2 łyżeczek soku z cytryny. Połączyć składniki w jednolity sos i pokryć nim łososia jedynie od strony mięsa. Ułożyć w naczyniu parowym skórą do dołu. Wierzch posypać szczyptą soli oraz świeżo zmielonym czrnym pieprzem. Koper włoski rozdzielić na "łódeczki" i umyć. Marchewkę umyć, obrać, jeśli są duże przekroić na pół tak by zmieściły się w naczyniu a następnie połowy przekroić wzdlóż. Ziemniaki obrać, jeśli są to ziemniaki młode wystarczy je tylko umyć i oczyścić. Marchewkę oraz ziemniaki ułożyć w naczyniu razem, a łódeczki z kopru włoskiego osobno. Rozpocząć gotowanie. W miedzyczasie przygotować sos jogutrowy: Kilka łyczek jogurtu greckiego połączyć z wyciśniętym ząbkiem czosnku, drobno posiekanym koperkiem, odrobiną soli i pieprzu oraz łyżeczką soku z cytryny. Kilka suszonych pomidorów drobno pokroić i dodać do jogurtu. Wyjąć z naczynia łososia i delikatnie oddzielić mięso od skóry. Ostrożnie lecz sprawnie połączyć z sosem jogurtowym by mięso nie rozdrobniło się za bardzo. (Trzeba pamiętać, że łosoś będzie bardzo gorący ale też taki chcemy zjeść więc sos nie musi pokrywać go z każdej strony, równie dobrze możemy rozdrobnić łososia i polać go sosem bez mieszania) Na talerzu wyłożyć ziemniaczki z marchewką oraz łódeczki kopru włoskiego. Napełnić je połączonym uprzednio z sosem jogurtowym łososiem. Ziemniaki i marchewkę skropić oliwą z oliwek, posolić do smaku. Całość można posypać pietruszką, koperkiem lub drobnym szczypiorkiem. W wolnym miejscu na talerzu opcjonalnie można dodać extra łyżkę sosu jogurtowego. Smacznego!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Julienne z warzyw Ziemniaki,marchew,fasolkę,szparagi-ugotować w parowarze.Pokroić w paski i podać z odrobiną masła. Taką samą mieszankę warzyw ugotować w parowarze,pokroić w kostkę.doprawić sokiem z cytryny,oliwą z oliwek,startym parmazanem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Bukiet gotowanych warzyw 1 mały ogórek 1/4 cukinii 1/4 kabaczka mała biała kapusta 1/4 kg pieczarek 24 małe cebulki Pasta;główka czosnku,łyżka imbiru w proszku,łyżeczka lubczyka,łyżka soli cebulowej,3 łyżki natki pietruszki,sok z 3 cytryn,5 łyżek jogurtu naturalnego,liść laurowy. Pasta-rozetrzeć imbir,lubczyk,pietruszkę,czosnek,liść laurowy,sok z cytryny,jogurt. Umyte obrane warzywa nakłuć w kilku miejscach widelcem,natrzeć solą i pastą.Odstawić na 2-3 godz. Cukinię ,ogódek,kapuste-podzielić na połówki,kabaczek pokroić w kostkę.Jarzyny i pieczarki ułożyć w wkładce,ugotować.Czas gotowania zależy czy mają być al dente czy bardziej miękkie.Podajemy polane jogurtem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Szczupak z mięta filet szczupaka 800 g sól gruboziarnista pęczek kolendry pęczek pietruszki pęczek mięty 4 cebule 200g świeżego szpinaku 1 pomidor SOS-po 2 łyżki sosu sojowego,soku z cytryny,oleju arachidowego,sól,pieprz Oszyszczony filet posypać solą ,odstawić na 30 min.Opłukać zimną wodą.Zioła grubo posiekać,cebule pokroić w piórka.Szpinak oczyścić.Pomidory obrać,pokroić w ćwiartki.Rybę pokroić na 4 kawałki-gotować 3-4 min.Na talerzach układać kawałek ryby,na wachlarzu ze szpinaku.Przybrać pomidorem.Do sosu dodać kolendrę.pietruszkę,mietę,cebule.Polać danie.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
DORSZ ZE SZPINAKIEM filet dorsza wadze 700 g 300 g świeżego szpinaku łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Marynata-ząbek czosnku,mała cebula,1 szalotka,sok z 1 cytryny,200 ml oliwy z oliwek,mielona kolendra,1/ 2 pęczka trybuli,3 pomidory,sól,pieprz Marynata-posiekać czosnek,cebulę ,szalotke,dodać sok z cytryny,oliwę,kolendrę,trybulę.Doprawić solą i pieprzem.Dodać obrane pokrojone w kostkę bez ziaren pomidory.Odstawić do lodówki.Rybę pokroić na 4 części,gotować w parowarze-7 min.Szpinak oczyścić,skropic sokiem z cytryny,oliwą.Rozłożyć na środku talerzy, na min po kawałku ciepłej ryby.Całość polać marynatą.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
BUŁECZKI NADZIEWANE FASOLĄ 350 g mąki pszennej 25 g drożdży 150 ml wody łyżka cukru, 2 łyżki masła po łyżeczce białego octu winnego,oleju sezamowego sól Farsz; 300 g puree z fasoli po 2 łyżki sosu sojowego,brązowego cukru po łyżeczce kminku indyjskiego,oleju sezamowego Drożdże rozetrzeć z cukrem,2 łyżeczkami ciepłej wody.Dodać mąkę,sól,,masło.Posiekać.Dodać wodę ,ocet,olej.Wyrobić ciasto,odstawić do wyrośnięcia. Farsz-fasole wymieszać z sosem sojowym,cukrem,kminkiem,olejem. Ciasto rozwałkować,wycinać placki o średnicy 10 cm.Na każdym położyc łyżke farszu.Formować bułeczki.Odstawić na 15 min.Posmarować olejem sezamowym.Gotować 20 min.Podawać gorące z ostrym sosem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Na parze najczęściej robię pstrąga. Do brzucha napycham mu cytryny i natki z pietruszki, z wierzchu posypuję sola morska i pieprzem i do parowaru. Do tego sos z jogurtu i skorki z cytryny. Taka rybka jest najzdrowsza, bo bez tłuszczu i z małą ilością soli
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Panga z parowaru 1 kg filetów pangi 4 łyżki śmietany kremówki 1 cytryna cebula 30 dag szpinaku 3 łyżki oliwy sól ocet winny cytrynowy suszony czosnek natka pietruszki pieprz cytrynowy pieprz czarny Rybę podzielić na porcje,skropić octem cytrynowym,przyprawić solą,pieprzem cytrynowym.Odstawić na 30 min.Szpinak dusimy na oliwie,dodajemy posiekaną cebulę,0,5 szkl wody,zagotowujemy,a następnie miksujemy.Przyprawić solą ,pieprzem czarnym.Dodajemy śmietanę,łyżeczkę suszonego czosnku,zagotować. Rybę gotujemy w parowarze ok 5 min.Podajemy polaną sosem szpinakowym.Najlepiej smakuje z ziemniakami posypanymi koperkiem,ugotowanymi również w parowarze.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Ryba w sosie pomarańczowym 600 g filetów dorsza 600 g kopru włoskiego 6 dymek łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli szczypta białego pieprzu kostka bulionu SOS; 4 pomarańcze 10 g cukru 10 g mąki ziemniaczanej 20 g półwytrawnego sherry 100 g soku z pomarańczy 100 g kwaśnej śmietany Koper włoski kroimy w plasterki oraz cebulę.Rybę skropić sokiem z cytryny,oprószyć solą,pieprzem.Ułożyć na koprze i razem z cebulą umieszczamy w parowarze,na ok 20 min.Do wody dodajemy kostkę bulionową. Sos-obrane pomarańcze zmiksować,Mąkę wymieszać z sherry,sokiem pomarańczowym,śmietaną,cukrem.Sok zagotować,dodać mąką,chwilę gatować.Otrzymanym sosem polać rybę i warzywa.Podczas gotowania ryby możemy ugotować ziemniaki.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
WARZYWA Z MIODEM I CYTRYNĄ 800 g mieszanki-marchew,cukinia,groszek,papryka,pieczarki,brokuły itd kostka bulionu warzywnego 1 cebula ząbek czosnku papryczka chili 2-3 cm imbiru łyżeczka oleju sezamowego łyżka miodu łyżka sosu sojowego łyżka soku z cytryny Warzywa które wymagają krótszego czasu gotowania jak pieczarki,cukinia-układamy na górnej części. Pozostałe na dolnej.Do wody dodajemy kostke bulionu,gotujemy 20 min.Cebule,czosnek,papryczkę,imbir,zmiksować.Dodać olej sezamowy,miód,zagotować.Dodać sos sojowy,sok z cytryny ,kilka łyżek wywaru,zagotować.Otrzymanym sosem polewamy ciepłe warzywa.Podajemy z ryżem lub chlebem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Dorsz z warzywami 4 filety z dorsza 1/2 cytryny mały brokuł mały kalafior szczypta białego pieprzu 1/2 l wywaru warzywnego łyżka oliwy z oliewek sól Brokuł i kalafior,podzielić.Blanszować 10 min w wywarze warzywnym.Filety skropić sokiem z cytryny,oliwą,posypać pieprzem.Ułożyć w parowarze,na wierzch położyć warzywa.Gotować według instrukcju obsługi garnka ok 30 min.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Młode ziemniaki 800 g młodych ziemniaków Marynata; 1/2 pęczka miety 1/2 pęczka natki 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kminku szczypta pieprzu 1 1/ 2 łyżeczki soli 30 g soku z cytryny 50 g oliwy z oliwek Składniki marynaty zmiksować.Ziemniaki oskrobać,ugotować w parowarze według instrukcji.Ciepłe wymieszać z marynatą,pozostawić do nasiąknięcia.Możemy nawet przygotować dzień wcześniej.Możemy je serwować do mięsa lub z kefirem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
WALENTYNKOWA GOLONKA Z JARZYNAMI NA PARZE (dla dwojga) 2 golonki 3 marchewki 2 duże cebule 1 brokuł 4 ząbki czosnku ser żółty - 10 dkg. 1-1,5 litra piwa, woda ziele angielski 3-4 ziaren liść laurowy kminek sól, pieprz, papryka ostra, zioła Do garnka do gotowania na parze wlewamy piwo i wodę. Moja proporcja to 2/3 piwa i 1/3 wody. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, zioła, kminek i liście laurowe, po czym zagotowujemy. Na sicie w garnku kładziemy golonki i gotujemy na parze 2-3 godziny (w zależności od ich wielkości). Pod koniec gotowania golonek dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, cebulę, brokuły., czosnek. To wszystko razem gotujemy minimum 40 minut. Po ugotowaniu golonusie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy żółtym serem, po czym krótko zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku. SMACZNEGO!!!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
PULPETY DROBIOWE Z CUKINIĄ 50 dag mielonego mięsa drobiowego 30 dag cukinii 1 cebula 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki musztardy 1 jajko pęczek natki lub koperku sól,pieprz bułka tarta Obraną cukinię zetrzeć na tarce,duże oczka.Cebule pokroić w kostkę,dodajemy z cukinią do mięsa.Wbijamy jajko,dodajemy musztardę,sos sojowy,posiekaną natkę lub koperek.Doprawiamy sola i pieprzem.Dodajemy tyle bułki tartej aby uzyskać gładką masę.Formować pulpety.Gotujemy w parowarze ok 20 min.Świetnie smakują z sosem koperkowym,pieczarkowym lub pomidorowym.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Strona 1 z 8

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: