Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis i wygraj super parowar Philipsa

Utworzony przez jadwiga, 1 lutego 2013 r. o 11:40
SUFLET CZEKOLADOWY Ciasto; 3 jajka 50 g czekolady 60 g masła 40 g cukru pukru 20 g cukru szczypta soli 60 g posiekanych orzechów laskowych 40 g bułki tartej 20 g mąki Polewa; 125 słodkiej śmietanki 20 g cukru 125 czekolady sezonowe owoce słodka śmietana,mięta Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodająć stopniowo żółtka,czekoladę.Białka ubić ze szczyptą soli,cukrem.Wymieszać orzechy z bułką,mąką i na przemian z pianą dodać do masy.Napełnić natłuszczone foremki do 2/3 wysokości.Piec w nagrzanym parowarze 30-40 min.{w zależnośći od foremek} Polewa-śmietanę wymieszać z cukerm,dodać pokryszoną czekolade.Gorący suflet polać sosem czekoladowym,bitą śmietaną ozdobić owocami i mietą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Roladki z soli 8 filetów z soli sok z 1 cytryny sól,pieprz Sos; 50 g masła 50g mąki 125 ml kwaśnej śmietany 100 ml wywaru rybnego 1 op włókienek szafranu 125 ml białego wina sól pieprz Ryż-100 g dzikiegi ryżu,2 łyżki masła,50 g startego parmezanu,sól Filety skropić sokiem z cytryny,oprószyć solą,pieprzem,uformować krążki,przełożyć na natłuszczoną tace bez dziurek,gotować w parowarze 8-10 min{zależy od wielkośći filetów} Sos-masło roztopić ,podsmażyć mąkę,dodać śmietanę,wywar z ryby,szafran,zagotować ,wlać wino,dodać przyprawy. Ryż-1 część ryżu na 3 części wody,przełożyć na tackę bez dziurek-gotować w parowarze 45-50 min. Ugotowany ryż wymieszać z masłem i parmezanem.Podać z rybą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
NADZIEWANA PAPRYKA 8 zielonych papryk 50 dag mielonego mięsa 80 g cebuli 100 g ryżu 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki sól,pieprz,majeranek 1,5 l przecieru pomidorowego Z papryki odciąć wierzch, wydrązyć.Cebule posiekać ,podsmażyć na tłuszczu,wymieszać z przyprawami,mięsem. Ryż ugotować w parowarze-30 min.Dodać do farszu.Masą napełnić papryki,zakryć odcietymi dekielkami.Ułożyć na tacy bez dziudek.Polać przecierem pomidorowym,gotować w parowarze ok 45 min.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ziemniaki z sosem czosnkowym ładniki: • 6 ziemniaków • 2 kolorowe papryki • 6-8 pieczarek • 8 dag żółtego sera • pół pęczka posiekanej natki • oliwa • ostra papryka, sól i pieprz Sos: • 1 jogurt naturalny • 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku • pół pęczka posiekanej dymki • sól i pieprz Składniki połączyc. Ziemniaki umyj, posiekaj w plastry. Resztę warzyw pokoj w slupki , dodaj pokrojony w kostke boczek, dopraw solą, pieprzem i papryką. Gotuj w parowacze . Delikatnie wymieszaj warzywa z ziemniakami.Posyp startym serem i natka. Podawaj z sosem z jogurtu, czosnku, dymki i przypraw. Szybko i smacznie.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GOŁĄBKI RYBNE 40 dag okonia lub innej ryby czerwonej 2 pęczki pietruszki 2 cebule 4 kromki chleba tostowego namoczonego w mleku i odciśnietego 20 g musztardy łagodnej 2 żółtka łyżeczka skórki z cytryny 4 łyżeczki soli ziołowej pieprz ostra papryka 8 liści kapusty pekińskiej 600 g marchwi kostka bulionu warzywnego 450 g ziemniaków 50 g mleka 10 g masło Sos;10 g oleju rzepakowego 20 g kaparów 600g wody Pietruszkę ,cebule posiekać.dodać rybę -zmiksować.Połączyć z żółtkami,chlebem,skórką z cytryny.3 łyżeczkami soli ziołowej,doprawić pieprzem i papryką.Masę rozłożyć na liście kapusty.Uformować gołąbki.Marchew zmiksować.Do parowaru wlać wodę ,dodać bulion,umieścić ziemniaki.Gołąbki umieścić na tacce bez dziurek na marchwi,gotować 35 min.Ugotowane ziemniaki i marchew zmiksować z dodatkiem soli ziołowej ,masłem,mlekiem. Sos-40 g wywaru spod ziemniaków połączyć z olejem,kaparami,gotować 2 min.Otrzymanym sosem polać gołąbki i puree ziemniaczano-marchewkowe.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
FASZEROWANA BOTWINA 12 dużych liści botwiny 40 g ryżu łyżka rodzynek 1 posiekane dymki 300 ml bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki masła łyżka pestek pinii sól,pieprz Ryż ugotować w parowarze.Łodyżki botwiny odciąć,pokroić na kawałki-gotować 15 min.Liście balnszować,przelać zimną wodą.Rozgrzać oliwę,zeszklić dymkę,dodać botwinę-dusić 5 min.Połączyć z cebulą.pestkami pinii,rodzynkami,ugotowanym ryżem.Doprawić solą i pieprzem.Na każdy liść kładziemy łyżeczkę farszu,zawijamy.Ułożyć w parowarze,zalać bulionem,skropić masłem,parować 30 -35 min.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
....ale przepisy mdlee to wszystko, ze jesc sie odechciewa
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pulpeciki z indyka z wędzoną śliwką 400g mięsa mielonego z indyka kilka dużych suszonych wędzonych śliwek polskich sok z 1/8 pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta chilli jajko otręby owsiane 2 łyżki sól, pieprz Mięso połączyć z przyprawą do piernika, chili, jajkiem, otrębami owsianymi, solą, pieprzem i sokiem z pomarańczy. Formować kuleczki, każda nadziewać ćwiartką wędzonej śliwki. Gotować w parowarze 15-20 minut w zależności od wielkości pulpecików. Pulpeciki można podać z korzennym sosem: ¼ litra wody sok z ¼ pomarańczy 1 laska cynamonu 2 ziarna kardamonu ½ łyżeczki miodu sól Składniki sosu zagotować i gotować na małym ogniu do zredukownia.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA WARZYWAMI 4 pojedyńcze piersi z kurczaka po 2 czerwone i żółtte papryki 1 cebula 1 por łyżka masła 100 ml śmietany słodkiej łyżka natki rozmaryn,czosnek sól,pieprz,oliwa Piersi naciąć,lekko rozbić,aby otrzymać platy.Paprykę upiec w piekarniku,obrać,pokroić w paski.Mięso natrzeć czosnkiem,rozmarynem,solą.Na płacie mięsa rozłożyć paprykę ,posypać cebulą.Zawinąć ciasno w filię spożywczą.Dusić w parowarze 25 min.Pory pokroić w skośne kawałki ,podsmażyć na maśle,doprawić solą ,pieprzem,dodać śmietanę,chwilę dusić.Rozłożyć na talerze,na nim podać kurczaka pokrojonego w plastry.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Risotto grzybowe 250 g ryżu na risotto 1 cebula 5 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina 1 l wywaru warzywnego 200 g grzybów mogą być pieczarki sól,pieprz 50 g masła 50 g startego parmezanu 3 łyżki świeżej bazylii Cebule posiekać ,zeszklic na oliwie.dodac ryż i prażyć 1 min,dodać posiekany czosnek,zalać winem,zagotować.Napełnić ryżem głęboką tacę bez dziurek,zalać wywarem z warzyw,dusić 35 min.Grzyby podsmażyć na oliwie,dodać do risotta,Doprawić solą pieprzem,dodać masło,parmezan.Przed podaniem posypac bazylią.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ROLADA WOŁOWA Rolada-4 cienkie sznycle wołowe po 160 g każdy,musztarda,mąka,sól,pieprz,olej. Nadzienie-100 g wędzonego boczku,50 g marchwi,100 g cebuli,4 korniszony,2 ząbki czosnku. SOS-1 cebula,łyżeczka posiekanych kaparów,kilka gałązek tymianku,400 ml bulionu wołowego,125 ml kwaśnej śmietany,20 g mąki,musztarda. Dodatkowo-500 g makaronu wstążki. Sznycle rozbić,posolić,oprószyć pieprzem.Posmarować musztardą.Na każdy płat nałożyć boczek,pokrojoną marchew,cebulę,ogórek.Zwijać tworząc rolady.Spiąć wykałaczkami.Posypać mąką ,obsmażyć ze wszystkich stron na brązowy kolor.Roladki wyjąć z patelni,a do wywaru dodać cebulę,kapary,tymianek,chwile dusić.Zalać bulionem.Włożyć rolady do głębokiej tacy bez dziurek,zalać wywarem dusić w parowarze ok 1,5 godz.Mięso wyjąć sos zagęścić mąką ,śmietana,zagotować. Makaron ugotować na tacy bez dziudrek z dodatkiem masła,soli. Roladki podajemy na makaronie
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
DORSZ Z WARZYWAMI Filet z dorsza oplukac,osuszyc, pokroic na kawalki, nie przyprawiac.Marchew, pietruszke,seler zetrzec na tarce.Wymieszac.ulozyc w parowarze dorsza, na dole. W nastepnej komorze parowaru wylozyc warzywa. Parowac ok. 20min.Nie potrzebne sa przyprawy ,warzywa sa aromatyczne , obecnosc selera powoduje,ze znakomity smak.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
DORADA Z OWOCAMI 1 kg dorady 1/2 łyżeczki posiekanej szałwii 2 łyżki masła łyżka oleju sok z 1/2 cytryny po 1;kiwi,ogrek konserwowy,cebula,gruszka,banan niedojrzały 1 szkl rosołu z kostki 1/2 szkl śmietany sól Rybę oczyścić,natrzeć solą ,sokiem z cytryny.Do środka włożyć szałwie,posmarować masłem.Ułożyć na tackę bez dziurek ,dusić w parowarze ok 20 min. Sos-cebulę zeszklić na oleju,dodać obrane. pokrojone w kostke kiwi,gruszkę ,banan,ogórek.Wlać 1 szkl bulionu,gotować 10 min.Doprawić śmietaną.Doradę podajemy z owocowym sosem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
RYŻ NA 4 SPOSOBY 2 szkl ryżu 2 szkl wody 2 łyżki masła sól Ryż włożyc na tackę bez dziurek,zalać wodą,dodać masło,szczyptę soli.Gotować 35 min. Ryż szafronowy-przed gotowaniem dadać nitki szafranu. Ryż z groszkiem-po 25 min gotowania dodać do ryżu mrożony zielony groszek. Ryż z curry-na oleju zeszlić cebulę.Ryż zalać bulionem1;1,dodać masło,sól,sproszkowane curry.Gotować 35 min. Ryż na słodko-ugotować w parowarze kremową masę 2 szkl ryżu,5 szkl mleka z masłem,cukerm,szczyptą soli.Przed podaniem posypać tartą czakoladą lub cynamonem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
KREWETKI Z MAKARONEM SZKLANYM 500 g krewetek,używam mrożonych Marynata;kurkuma,1 cytryna,sól, pieprz 400g makaronu szklanego 2 ząbki czosnku 10 g imbiru 1 marchew 1/2 pęczka szczypiorku 150 g grzybów shitake 4 łyżki oleju sezamowego sos sojowy Krewetki zalać marynatą ,odstawić na 20 min.{Składniki marynaty łączymy}.Ugotować w parowarze-10-15 min, zależy od wielkośći krewetek. Makaron moczyć w zimnej wodzie,aby zmiekł.Obraną marchew,szczypiorek,imbir,czosnek pokroić w paski.grzyby na ćwiartki.Rozgrzać olej,zeszklić grzyby,dodać czosnek,imbir,krótko dusić.Dodać marchew ii szczypiorek.Przełożyć warzywa na tacke bez dziudek,gotować 10 min.Doprawić sosem sojowym. Makaron odcedzić ,gotowac na tacy bez dziurek15 min.Przelać zimną wodą.Kilka razy poprzecinać ,wymieszać z warzywami.Rozłożyć na talerze,na wierzch ułożyc krewetki.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
KLUSKI TWAROGOWE Z MIETĄ 250g twarogu 50 g grysiku 1 jajko,1 żółtko starty parmezan świaża mięta 500g szpinaku gałka muszkatołowa 4 łyżki masła só,pieprz Zmielony twaróg wymieszać z grysikiem,jajkiem,żółtkiem.Doprawić solą i pieprzem,gałką.Szpinak ugotować na tacy z dziurkami-8min,schłodzic zimną wodą. Do masy dodać trochę dobrze odciśnietego szpinaku,miętę ,parmezan.Za pomocą dwóch łyżek formować kuski.Układać an tacy bez dziurek-gotować 25 min.Gotowe kluski przełożyć na ogrzany w parowarze szpinak.Posypać parmezanem i roztopionym masłem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZUPA KREM Z SELERA Z FRYTKAMI SELEROWYMI 400 g selera bulwiastego 50 g cebuli 1l bulionu wołowego 20 g masła 20 g mąki 200 ml słodkiej śmietany sól,pieprz,gałka Cubulę pokroić ,zeszklić na maśle,posypać mąką,zalać bulionem.Zupę umieścić w parowarze,dodać 300 g pokrojonego selera,śmietane-gotować 50 min.Doprawić solą ,pieprzem.galką,zmiksować. Frytki-seler pokroić w cienkie paski 2;5 cm.Smażyć na rozgrzanym oleju ok 2min.Do zupy dodać niewielką ilość bitej śmietany.Zupę podać z frytkami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GOŁĄBKI Z KAPUSTY CZERWONEJ 1 czerwona kapusta 2 łyżki octu winnego 1 szkl ugotowanej kaszy perłowej 2 jajka 1/2 kg twarogu 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich łyżeczka ostrej musztardy duże winne jabłko po łyżeczce;imbiru,miodu, łyżka soku z cytryny 1/2 szkl wywaru z warzyw 2 łyżki olej sól,pieprz Zagotować osoloną wodę z octem,gotowac kapustę 5 min.Rozdzielić liscie. Jajka roztrzepać z solą pieprzem,musztardą.Orzechy utrzeć z serem,połączyć z jajkami,kaszą.Z liści usunąć twarde nerwy,składać po 2 ,nakładać farsz.Formować gołąki.Ułożyć w głębokiej tacy,posypać tartym jabłkiem,skropić wywarem.Pod koniec porowania skropić miodem sokiem z cytryny.Podajemy gogące.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SUFLET Z ŁOSOSIA Z WARZYWAMI Farsz;150 g łososia,1 jajko,sok z cytryny,sól,pieprz,wermut,200ml słodkiej śmietany łyżeczka posiekanego koperku, Łosoś-4 filety łososia-o 150 g,sok z 1 cytryny,2 łyżki oliwy,sól,pieprz. Warzywa-po 150g marchewki,cukinii,buraka,.100 g szpinaku,2 łyżki masła,sól,pieprz. Farsz-mięso pokroić-zmiksować.Wymieszać z solą,pieprzem,jajkiem.Doprawić wermutem,sokiem z cytryny.Dodać koperek i śmietanę. Filety przyprawić sokiem z cytryny,solą,pieprzem.Rozłożyć na nich warstwę farszu.Przełożyć na tackę bez dziurek z małą ilością oliwy,gotować w parowarze15-20 min. Warzywa oczyściś,gotować -15 min.Przyprawić masłem .solą ,pieprzem. Suflet rozkładamy na talerze w towarzystwie warzyw.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Roladki z kurczaka z serem pleśniowym: 1 pierś z kurczaka kroimy na 3 części, formujemy w cienkie kotlety, każdą część należy posmarować przyprawą do kurczaka oraz ostrą musztardą. Do środka wkładamy pasek sera pleśniowego (brie, camembert), i zwijamy roladki. Każdą roladkę należy owinąć w folię aluminiową. Parujemy ok 30 minut.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 3 z 8

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...