Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na danie z Europy, wygraj walizkę pełną sztućców!

Utworzony przez bernika, 17 czerwca 2010 r. o 18:57
Szwedzki tort kanapkowy 2 biale tostowe chleby -nadzienie na pierwsza warstwe: 200g pasztetu miekkiego lekkiego do rozsmarowania sie bialego twarozku typu philadelfia rozgnieciony zabek czosnku (można dac granulowany) jedna czerwona papryka -nadzienie na druga warstwe: 200g wedzonej szynki szwardzwaldzkiej jedna czerwona cebula 250g gestej smietany odrobine mocnej musztardy i majonezu pieprz i sol do smaku - trzecia warstwa: pozostałosc pierwszej masy 3 małe ogórki konserwowe posiekane 2 ugotowane jajka drobno posiekane sol, pieprz do smaku majonez i smietany po 2-3 łyzki natka pietruszki suszona -dekoracja gesty majonez jajka na twardo pomidory, całe i koktajlowe ogórki konserwowe papryka szynka konserwowa natka pieruszki swieza i suszona Szwedzka klasyka Polecam na każda impreze nawet do pracy:) zamiast tradycyjnych kanapek. Składniki mas do nadzienia wymieszac kazdą w osobnym naczyniu. Chleb układac 3 kromki dlugosci na 2 szerokosci na tacy wyłożonej folią aluminiową. Kazda warstwe smarujemy masą solidnie, nie oszczędzajac zeby tort nie wyszedł za suchy. Pamietajmy ze chleb bedzie czerpał wilgoc z masy. Przykrywamy nowa warstwą chleba (kromki ukladac jak "cegly" nie bezposrednio jedną kromkę na drugiej). Posmarowa drugim nadzieniem przykryc chlebem, dac warstwe trzecia, znowu chleb. Wierzch wysmarowac cieniutko majonezem, boki również. Przykryc wszystko folia i odstawic na noc. Przed podaniem udekorowac wg wałsnego pomysłu (mozna uzyc warzyw i owoców, pełna dowolnosć). Ja udekorowłam jajkami na twardo, czastkami pomidora, ogórkami konserwowymi, papryka, szynką konserwową, natka pieruszki swieza i suszona, pomidorkiem koktajlowym. Boki obsypałam suszona pietruszką. Była to moja druga proba tortu kanapkowego w pełni udana. Przepis na ktorym sie wzorowałam to: www.swiat-kuchni.yoyo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=40 dowod: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/przek..._tort_kanapkowy
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Langosze - węgierskie placki 2 ugotowane ziemniaki 30g drożdży 1 łyżeczka cukru 400ml ciepłego mleka 400g mąki 3 łyżeczki oleju sól olej do głębokiego smażenia masło czosnek natka tarty żółty ser Drożdże rozpuścić w ok. 100ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie. W między czasie robimy maselko: z połaczenia 1/2 kostki masła, przeciśnietego przez praske czosnku i dodatku natki. Mozna masło skomponowac wg własnego uznania. Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym lub posmarowane masełkiem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem. Niektórzy polewali je jeszcze keczupem ale dla mnie jest to zbyteczne. dowod: ######www.mojegotowanie.pl/kuchnie_swiata...gierskie_placki
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Słowacka zupa - Czosnkowa w bochenku 2 cebule 2 jajka 1 łyżka oleju 5 ząbki czosnku (moze byc wiecej) 1 kostka bulionu wołowego (lub litr domowego rosołu) 1 mały okrągły bochenek chleba - zakopek wegeta sól pieprz natka Przygotowuje sobie baze czyli chleb. Odkrajam wierzch chleba i wybieram miękisz ale nie cały, na bokach ma zostac tyle zeby chleb nie przemókl gdy bedzie w nim zupa i zeby jedzący z niego mogli go sobie wybierac łyzka razem z zupą. Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na oleju. Gotujemy wywar (albo rosół albo z kostki). Wrzucam miękisz chleba, dodaje przesmażoną cebule z czosnkiem. Następnie gorącą przelewam zupe do miskera gdzie ja miksuje, wbija jajka i jeszcze raz szybko miksuje zeby sie nie ścieły. Przyprawiam pieprzem i wegetą jesli jest taka potrzeba. Jelsi zupa wydaje mi sie za mało czosnkowa to wrzucam do niej posiekane 1-2 zabki czosnku i jeszcze raz miksuje wszystko. Ma miec fajny czosnkowy smak ale nie ostry wiec nie przeciskam czosnku przez praske tylko siekam na kawałeczki nozem. Wlewam do chleba, supię natka i gotowe. Smacznego! ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/...kowa_w_bochenku
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Fish and chips czyli ryba z frytkami 3 filety rybne z dorsza 1 litr oleju 140 g mąki 50 g mąki kukurydzianej (ja nie miałam dałam bułke tartą) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 jajko 250 ml jasnego piwa, ziemniaki na frytki sól pieprz sos worchester Szukałam w necie przepisu na to nieśmiertelne angielskie danie by sie przekonać co takiego w nim jest i znalazłam. Nie wiem czy tak smakuje prawdziwe fish and chips ale nam smakowało bardzo. Panierka była rewelacyjna. Filety dorsza rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropiłam cytryna na 10 minut. W misce wymeiszac mąkę z mąką kukurydzianą - u mnie bułka tarta ktora zagęściła ciasto - z proszkiem do pieczenia i solą. W innym naczyniu wymieszać piwo z jajkiem i połączyć z sypkim składnikami do momentu uzyskania gładkiego ciasto. Rybę zanurzać w cieście i smażyć w głebokim tłuszczu na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu rybę osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z frytkami i cytryna oraz sosem worchester. dowod: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/ryby/...ryba_z_frytkami
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Bułgarska kapusta z mięsem główka kapusty (młodej albo białej) kg łopatki (ale może by inne mięso gulaszowe) cebula 2-3 ząbki czosnku papryka słodka, ostra pieprz, kolorowy pieprz lisc laurowy 2 ziela angielskie oregano, przyprawa np. do karczku albo steku lub drobiu każda taka do mięs się nadaje, czasami dodaje trochę przyprawy gotowej do dań z kapusty i bigosu koncentrat pomidorowy słoiczek bulion 1 l (+ uzupełnianie wodą) olej Przepis od Zorki tureckiej bułgarki która mnie tu w polsce nią ugosciła i nauczyła. hmm czemu akurat wg tureckiej Bułgarki? Bo przepis podpatrzyłam a zaprzyjaźnionej Bułgarki (jednej z tych Bułgatów którzy handlują od wielu lat na naszych targach), która zresztą okazała się tak naprawdę jak wiekszośc z nich pochodzenia tureckiego a burzliwa historia Bałkanów spowodowała ze żyją i mieszkają w Bułgarii. To tak jak Cyganie rozsiani po całym świecie.. tak wiec ich potrawy są bardziej tureckie niż bułgarskie.. i ta jest jedną z nich Kapuste szatkuje raczej grubo niz drobno. Łopatkę kroje na kawałki tak ja na gulasz ale tez nie na małe. Mają byc fajne kawałki mięsa. Rozgrzewam olej wrzucam na gorący tłuszcz mięso, obsmażam, dodaje posiekana cebule i przeciśnięty czosnek, przyprawiam szczególnie dużo papryka słodka a tylko trochę ostrą, ma być kolor lekko czerwony, chwilę to mieszam, dusze, aż pojawi się fajny sos z mięsa, podlewam bulionem i dusimy jakies pół godziny. W międzyczasie robie pomidorowy sos. Na patelni karmelizuje przecier, podlewam stopniowo wywarem z garnka z mięsem, przyprawiam pieprzem, papryka, oregano, vegetą, papryka ostrą, i odrobiną cukru. Ma być mocno pomidorowo-ziołowy właściwie jak do spaghetti. Przelewam gotowy sos do mięsa. Dodaje kapustę, mieszam, przykrywam i dalej dusze aż mięso całkowicie będzie miękkie a kapusta tez. Jeśli trzeba to w trakcie tego duszenia można uzupełnic wode lub dolac bulionu. Ja także jeszcze przyprawiam, szczególnie papryka i żeby podkreślic charakter dodaje trochę tych gotowych przypraw np. do steku czy karkówki. Połączenie tego daje właśnie ten specyficzny smak. Gdy robiła to Zorka - autorka przepisu- dawała ich jakaś pastę paprykowo-pomidorową z ziołami. Ona właśnie sprawiała ze to był ten smak. Ja metoda prób i błędów właśnie doszłam ze te mieszanki przypraw wraz z sosem pomidorowym zastępują ten smak. Potrawa ma by tylko lekko pikantna. Jak ktos lubi bardziej to oczywiście można doprawi czyms ostrzejszym. Ja robię te potrawę dzień wcześniej gdyż jak się przez noc przegryzie to nastepnego dnia jest jeszcze lepsze. Konsystencja ma byc gęstego gulaszu (lub bigosu) a nie rzadkiego kapuśniaku. My jemy go jako tzw. danie jednogarnkowe na obiad. Z reguły z takiej ilości na 4 osoby jest przez 2 dni jedzenia. Moja rodzinka woli to nawet bardziej niż bigos i sprawdza się przez cały rok. Zimą rozgrzewa, latem świetnie komponuje się jako cieple danie na zakończenie grilla ze znajomymi ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiad...eckiej_bulgarki
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Szwedzki tort kanapkowy tuńczykowo-łososiowy z tostów jeden i poł chleb bialy tostowy kwadratowy nadzienie 1: 1 puszka tunczyka naturalnego rozdrobnionego 2 łyżki pasty tuńczykowej w tubie 50 ml gestej smietany 50 ml majonezu nadzienie 2: 100 g wedzonego lososia , posiekanego na male kawałki 2 na twardo ugotowane jajka 50ml gestej smietany 50 ml gestego majonezu Dekoracja: majonez kawior czarny cienkie plastry lososia wedzonego pomidorki plastry cytryny gotowane jajka ogórki konserwowe troche kolorowej sałaty koperek papryka czerwona natka pietruszki świeża Wymieszac skladniki na nadzienia kazde w osobnej misce. Chleb układac 3 kromki dlugosci na 2 szerokosci na tacy wyłożonej folią aluminiową. Kazda warstwe smarujemy, przykrywamy nowa warstwą chleba (kromki ukladac jak "cegly" nie bezposrednio jedną kromkę na drugiej). Posmarowa drugim nadzieniem przykryc chlebem. Wierzch wysmarowac z cieniutko majonezem, boki również. Przykryc wszystko folia i odstawic na noc. Przed podaniem udekorowac wg wałsnego pomysłu. Warstwy można zmienic do woli, dekorację również. ######www.mojegotowanie.pl/kuchnie_swiata...osiowy_z_tostow
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Risotto milanese: składniki: 400g ryżu 1 duża cebula 2 łyżki masła 2/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka pręcików szarfanu 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki) 1/2 szklanki tartego parmezanu przyrządzanie: Na dużej patelni stopić połowę masła i zeszklić na nim posiekaną w drobną w kostkę cebulę. Dodać opłukany ryż i prażyć przez 2 - 3 minuty, aż stanie się przezroczysty. Dodać wino i namoczony wcześniej w 1 jednej łyżce stołowej wody szafran. Gototwać przez kilka minut, aż wchłonie wino. Do rondla następnie dodać połowę bulionu i gotować na małym ogniiu, często mieszając, aż wchłonie wywar. Stopniowo dodawać resztę bulionu. Risotto doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ryż już jest miękki i odpowiednio kleisty, zdjąć rondel z ognia, dodać łyżkę masła i tarty parmezan. Dokładnie zamieszać i podawać natychmiast.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA Z WOŁOWINĄ PO TAJSKU : składniki: 50dag steka z wołowiny,3 cebule, 3 ogórki, papryka czerwona chili tajska 2 szt., pomidory cherry 30dag, liście bazylii 1/4 szklanki, liście kolendry 1/4 szklanki, liście mięty 1/4 szklanki...DRESSING: papryka czerwona tajska 2 sztuki, liście kolendry 2/3 szklanki, czosnek 3 ząbki, sos z limonki 1/3 szklanki, sos rybny 1 łyżka, sos sojowy 1 łyżka Mięso upiec na grillu, odstawić na kwadrans i pokroić na plastry. Wymieszać delikatnie mięso, dressing i resztę składników.Dressing otrzymuje się poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników na jednolitą masę.Podawać sałatkę przybraną liśćmi kolendry, bazylii i mięty. JAJA PO WĘGIERSKU : SKŁADNIKI: 12 jajek, 75 dag pieczarek, 2 cebule, tłuszcz-10dag, papryka mielona 3 łyzeczki, 2 łyżki mąki, 40dag śmietany, sól Cebulę pokroić i podsmażyć na tłuszczu,dodać paprykę i pokrojone drobno pieczarki. Gdy sos odparuje,posypać mąką, wymieszać i umieścić w żaroodpornym naczyniu.Wlać śmietanę, wstawić do piekarnika. Wbić jajka tak, aby żółtka nie popękały,rozłożyć na całej powierzchni. Piec pod przykryciem około3 minut. BURITO MEKSYKAŃSKIE: SKŁADNIKI: puszka kukurydzy, 500g mięsa mielonego z łopatki, Fix Kurczak po meksykańsku 1 saszetka, 300g sera żółtego, 1szt. papryka czerwona, gotowe placki tortilla 6 szt. odsączamy kukurydzę, paprykę kroimy w kostkę,ser ścieramy na tarce.placki tortilla zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Na patelni podgrzewamy mięso bez przypraw.Kiedy jest już sypkie, dolewamy szklankę wody,posypujemy Fixem i mieszamy.dodajemy 2/3 kukurydzy, paprykę i dusimy ok.10minut mieszając.Starty ser wsypujemy do miski, do drugiej miski przelewamy zawartość patelni.Na talerze wykładamy podgrzane tortille, następnie nakładamy mięso i posypujemy serem.Zwijamy w rulon i smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
RYŻ NA SłODKO ZAPIEKANY Z JABłKAMI Składniki: 2 woreczki ryżu słoik utartych jabłek (mogą być z cynamonem) banany (2) rodzynki tabliczka czekolady 3, 4 goździki cynamon mielony śmietana 30% Ugotowany ryż podzielić na dwie części. naczynie żaroodporne wyłożyć jedną warstwą ryżu, na nią jedną część jabłek, pokrojone w kostkę banany, czekolada, trochę rodzynek, goździki, potem druga warstwa ryżu i znowu wyłożyć jabłka, banany, czekolada, rodzynki, goździki. włożyć do piekarnika (nie zamykać naczynia) i zapiekać ok. pół godzinki. po wyjęciu posypać cynamonem i bitą śmietaną (ubitą ze śmietany 30%).
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Polecam wszystkim "Musakę po rumuńsku". Składniki: 1kg ziemniaków, 80 dkg pomidorów (lub pasta pomidorowa), 40 dkg mielonej wieprzowiny, 2 cebule, szklanka rosołu, 3/4 szklanki oleju, sól. Wykonanie: Obrane, pokrojone na plastry i obsuszone ziemniaki usmażyć na oleju i wyłożyć na sito. Pokrojona na plastry cebulę przesmażyć na pozostałym tłuszczu. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami ziemniaki, mięso, pokrojone na plastry pomidory i cebulę; posolić. Zalać rosołem i zapiekać w piekarniku 30 min. Przepis jest prosty, świetnie nadaję się na wizytę niespodziewanych gości. A przy tym potrawa jest bardzo smaczna. Pozdrawiam serdecznie Józefa
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
o ile sie dobrze orientuje to ani Tajlandia (SAŁATKA Z WOŁOWINĄ PO TAJSKU) ani Meksyk (BURITO MEKSYKAŃSKIE) nie leża w Europie a to jest konkurs o potrawach europejskich:) a co do "Musaki po rumuńsku" jest słowo w słowo przepisana z tej strony: ######pychotka.pl/przepisy-kulinarne/wiep...rumu%F1sku.html "Jaja po węgiersku" przekopiowanez : ######www.mojeprzepisy.pl/Przepis/jaja_po_wegiersku/ "Sałatka z wołowina po tajsku" kopia przepisu z : ######www.mojeprzepisy.pl/Przepis/salatka...wina_po_tajsku/ "Buritto po meksykańsku" kopia ze strony ######www.mojeprzepisy.pl/Przepis/burito_...e_jakie_jadlam/ i o ile wiem to meksykanie do buritto nie daja Fixa typu Knorr
Ostatnio edytowany 18 czerwca 2010 r. o 18:56
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
~Elcia~ napisał:
Risotto milanese: składniki: 400g ryżu 1 duża cebula 2 łyżki masła 2/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka pręcików szarfanu 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki) 1/2 szklanki tartego parmezanu przyrządzanie: Na dużej patelni stopić połowę masła i zeszklić na nim posiekaną w drobną w kostkę cebulę. Dodać opłukany ryż i prażyć przez 2 - 3 minuty, aż stanie się przezroczysty. Dodać wino i namoczony wcześniej w 1 jednej łyżce stołowej wody szafran. Gototwać przez kilka minut, aż wchłonie wino. Do rondla następnie dodać połowę bulionu i gotować na małym ogniiu, często mieszając, aż wchłonie wywar. Stopniowo dodawać resztę bulionu. Risotto doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ryż już jest miękki i odpowiednio kleisty, zdjąć rondel z ognia, dodać łyżkę masła i tarty parmezan. Dokładnie zamieszać i podawać natychmiast.
coz widze ze przepis całkowicie przekopiowany z tej storny: ######www.palcelizac.pl/przepis/413/risotto_alla_milanese/
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Moja hiszpańska paella z kurczakiem Składniki: 4 pałki z kurczaka 200g ryzu arborio 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz kolorwy świeżo mielony, 4 łyżki oleju z oliwek 1 strąk czerwonej papryki i 1 żółtej garsć zielonej fasoli szparagowej mrozonej (zamiast groszku bo nie miałam) 1/2 puszki pomidorów całych (niestety nie miałam świeżych) 1/2 l bulionu drobiowego kurkuma (zamiast szafranu) sok z 1/2 cytryny 1 limonka pokrojona w ćwiartki oliwa z oliwek Mięso umyłam, osuszyłam, posypałam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam i drobno posiekałam. Paprykę pokroiłam w paski. Pomidory lekko podzieliłam i odsaczyłam z soku. Rozgrzałam oliwe obsmażyłam pałki. Następnie mięso wyjęłam a na pozostałym tłuszczu zeszkliłam cebulę, czosnek i papryki. Po 2 minutach wyjełam. Na patelnię wsypałam ryż zalałam bulionem, sypnałem troche kurkumy, pieprzu, skropiłam sokiem z cytryny i mieszając zagotowałam. Patelnię zdjęłam z ognia. Na ryż wyłożyłam papryki, pomidory (dodałam troszke soku z puszki dla koloru i smaku), fasolkę i kurczaka i ładnie ułożyłam. I wstwiłam całosć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na sam dół na 30minut. Przez pierwsze 15 minut była przykryta a potem bez przykrycia sie piekła. Po wyjęciu udekorowałam ćwiartkami limonki, której sokiem skrapialismy sobie potrawe.Przepyszne i bajecznie kolorowe. Nastepnym razem zrobie z krewetkami i piersia kurczaka. dowód wykonania: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiad...la_z_kurczakiem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Irlandzkie pralinki 8 dag biszkoptu (mogą być resztki z tortu lub gotowy spód biszkoptowy) 8 dag masła 10 dag gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 3-4 łyżki likieru Baileys lub innego likieru lub whisky 2 dag mielonych migdałów 2-3 łyżki cukru pudru Można podarować je w prezencie świątecznym ukochanej osobie. Najmilej widziane są oczywiście pralinki wykonane własnoręcznie Pokrusz biszkopt, wymieszaj z wiórkami masła i drobno startą czekoladą, dodaj łyżkę kakao, likier i migdały. Wyrób mikserem, lekko zagnieć, wstaw do lodówki. Z masy ulep 40 kulek, połowę z nich obtocz w cukrze pudrze, pozostałe w kakao. Mi z tej masy wyszło akurat 36 . Zagosza na naszm stole nie raz. I sa szybkie w przygotowaniu gdy spodziewamy sie niespodziewanych gosci. dowód wykonania: ######www.mojegotowanie.pl/przepisy/deser...ndzkie_pralinki
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Włoskie Tiramisu 200g podłużnych biszkoptów (użyłam malych, typu "kocie jezyczki"), 200ml espresso (lub 2 lyzeczki z czubem, dobrej jakości kawy rozpuszczalnej na 200ml wody), 6 lyzek Marsali (zamiennie likieru kawowego, migdalowego czy orzechowego), 4 zóltka, 4 czubate lyzki cukru pudru, lyzeczka cukru wanilinowego, 300g serka mascarpone, ok. 40-50g gorzkiej czekolady Jaja dokladnie myjemy i parzymy przez chwile, po czym oddzielamy żółtka od bialek, będziemy potrzebowac jedynie żółtek. Kawe zaparzamy i odstawiamy do ostygniecia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, na gladka, puszysta mase (ubijamy mikserem ok. 8-10minut), po czym dodajemy serem mascarpone i miksujemy chwilke, ok. 1-2 minut, do polaczenia składników. Kawe mieszamy z likierem i przelewamy do salaterki, w której będzie nam wygodnie namaczac biszkopty. Szykujemy naczynie z plaskim dnem o średnicy 15cm i zwykla folie spozywcza. Folia wyscielamy naczynie tak, aby jej brzegi wystawaly poza obrzeza naczynia, aby można było chwycic za koncówki foli, by wyciągnąć deser.. Biszkopty (miekka strona bez cukru, w przypadku kocich jezyczkow), namaczamy przez 2 sekundy w naparze kawy z likierem, tak aby twardsza powierzchnia biszkopta nie zostala zanurzona i ustawiamy ciastka, opierając je o krawędzie naczynia, twardsza strona na zewnatrz, jeden przy drugim. Gdy już ostawimy okrag, układamy nasaczone biszkopty na dnie (możemy je śmiało połamać). Krem mascarpone dzielimy na 3 czesci, a czekolade tarkujemy na drobnych oczkach. Na biszkopciki Kładziemy 1/3 kremu, posypujemy czekolada (ok. 1,5kosteczki). Nastepnie układamy kolejna, nasaczone warstwe biszkoptów, kładziemy polowa pozostałego kremu i posypujemy czekolada. Zostala nam ostatnia warstwa, z która postepujemy identycznie jak z poprzednia. Deser owijamy folia spozywcza i wkladamy na 5 godzin do lodówki (zostawiam na noc). Chwytając za konce folii, wyjmujemy ostrożnie deser, i stawiamy na plaskiej powierzchni. Dookoła ciasta, tuz przy jego brzegach, nacinamy okrag na foli za pomoca ostrego noza. Lekko unosząc (podważając cienkim, plaskim przyrządem) deser od spodu, wyciągamy folie ? trzeba ja uciac w kilku miejscach, nie jest to trudne. Delikatnie przenosimy ciasto na talerz, podnosząc je od spodu. Tuz przed podaniem dekorujemy ubita smietana. Przechowywac w lodówce. dowód wykonania: ######fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77546762,103361486.html
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Witam serdecznie, mam dla Państwa do zaproponowania europejską potrawę, a ściślej mówiąc potrawę z kuchni francuskiej. Kuchnia z Francji, nie jest w Polsce faworyzowana, w gronie najbardziej znanych w naszym kraju znajdują się przede wszystkim kuchnie : włoska i grecka... Ja jednak podam przepis na pyszną "Lasagne po prowansalsku" (którą jadłam po raz pierwszy właśnie na Lazurowym Wybrzeżu we Francji). Zapewniam Państwa, że jedzenie tej potrawy, jest przyjemnością dla podniebienia i zachwyci nawet najbardziej wymagających łakomczuchów. "Lasagne po prowansalsku" składniki (na około 4 porcje) : - oliwa z oliwek do smarowania - 2 bakłażany pokrojone w plasterki - 2 łyżki masła - 1 ząbek czosnku - posiekany drobno - 4 cukinie pokrojone w plasterki - 1 łyżka świeżej i posiekanej natki pietruszki - 1 łyżka świeżego majeranku drobno posiekanego - ok. 25 dag startej mozzarelli - 620 ml przecieru pomidorowego - 20 dag płatów lasagne - sól, pierz - troszkę startego parmezanu sos beszamelowy: - 300 ml mleka - 1 liść laurowy - ok. 6 ziaren pieprzu czarnego - plasterek cebuli - szczypta gałki muszkatołowej - 2 łyżki masła - 3 łyżki mąki sól i pieprz Sposób przygotowania: 1. Przygotować sos beszamelowy. Do rondelka wlać mleko, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, cebulę i gałkę muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, przykryć, odstawić na 10 min., i odcedzić. W innym rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę i zasmażyć na małym ogniu. Stopniowo wlewać mleko, po czym doprowadzić do wrzenia, nie przerywając mieszania, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. 2. Patelnię grillową posmarować oliwą, następnie rozgrzać ją, aż oliwa zacznie dymić i włożyć połowę bakłażanów. Smażyć ok. 8 min na średnim ogniu, aż przyrumienią się z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć na papierowym ręczniku. W taki sam sposób usmażyć resztę. 3. Na patelni stopić masło i dodać czosnek, cukinię, natkę pietruszki oraz majeranek. Smażyć ok 5 min na średnim ogniu, często mieszając, aż cukinia się przyrumieni. Zdjąć z patelni i osączyć na papierowym ręczniku. 4. W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym oliwą, ułożyć warstwami plastry bakłażana, cukinii oraz mozzarellę, przecier pomidorowy i płaty lasagne, doprawiając solą i pieprzem. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne. Polać sosem, posypać parmezanem i zapiekać ok 30-40 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż wierzch się przyrumieni. Natychmiast potem podawać Życzę wszystkim smacznego !!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
"Węgierska zupa gulaszowa" Składniki: 50 dkg mięsa wołowego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 4 duże pomidory 2 papryki /czerwona i żółta/ 1 łyzka masła 1 mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki mąki 1 kostka rosołowa 20 dkg kiszonej kapusty przyprawy:sól,pieprz,papryka mielona ostra i słodka,odrobina chili. Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym - pokroic w kostkę. Cebule obrać i pokroić w kostke wielkości mięsa. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę Pomidory sparzyć wrzatkiem i pokroić. Papryke umyc,usunąć gniazda nasienne i też pokroić w dość spora kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmazyć wołowinę. Do garnka włożyc kostkę rosołową,wlać 2 szklanki wody,włożyc mięso i dusić. Do prawie miękkiego mięsa dodajemy wszystkie warzywa,koncentrat pomidorowy i gotujemy. Na koniec dodajemy posiekaną kapustę kiszoną oraz przyprawy. Jeżeli wygotuje nam się dużo wody,możemy podlać wrzątkiem - zupa ma byc bardzo gęsta,prawie jak gulasz a jeżeli wyjdzie na rzadka dodajemy rozrobioną łyzkę mąki dla zagęszczenia. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Witam będąc na Węgrzech kupiłam żeliwny kociołek z przykrywką i stojaczkiem - proponuję danie z kociałka robionego na ognisku:) "Kociołek węgierski" 1,5 kg ziemniaków 4 marchewki 4 cebule 1 piertuszka kawałek selera liście kapusty różnorodna wędlina -kiełbasa i boczek obowiązkowo reszta wg.uznania 1 kostka rosołowa 1/2 szkl wody przyprawy:sól,pieprz.papryka. Na dno kociołka kładziemy liście kapusty,mogą zachodzic na boki.Jeżeli boczek był ze skórką to jej nie wyrzucamy tylko kładziemy na spód naczynia. Wszystkie składniki ścieramy na plasterki /najlepiej na tarce do mizerii/ wędlinę kroimy tez w plasterki i układamy na przemian wszystkie składniki przy czym warstwy warzyw posypujemy przyprawami.Jak kociołek będzie zapełniony az pod wierzch układamy liście kapusty i wlewamy rosól. Dociskamy szczelnie pokrywą,wstawiamy w ognisko i na małym ogniu trzymamy go przez 3 godziny, Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
widzę, że niektórzy traktują ten konkurs jak wyścig szczurów....widać ostrą rywalizację w dodatku wg mnie niezdrową...a nie przyjemną zabawę z super nagrodami..paranoja !!!!!!!!!Ludzie opamiętajcie się! Bernika wg mnie lekko przesadza........nawaliła przepisów jakieś chore dowody.......nonsens? jak w jakimś dochodzeniu..daj i innym się pobawić:)a może od razu Dziennik jej nagrodę przyzna-w sumie już za ilość przepisów się jej należy..pozdrawiam
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
normalny:))))) napisał:
widzę, że niektórzy traktują ten konkurs jak wyścig szczurów....widać ostrą rywalizację w dodatku wg mnie niezdrową...a nie przyjemną zabawę z super nagrodami..paranoja !!!!!!!!!Ludzie opamiętajcie się! Bernika wg mnie lekko przesadza........nawaliła przepisów jakieś chore dowody.......nonsens? jak w jakimś dochodzeniu..daj i innym się pobawić:)a może od razu Dziennik jej nagrodę przyzna-w sumie już za ilość przepisów się jej należy..pozdrawiam
normalny, a kto Tobie broni "nawalić" tyle przepisów co Bernika?! A to, że wyłapała plagiatorów to bardzo dobrze! Skopiować przepis z sieci to każdy głupi potrafi, ale żeby ugotować to już trzeba się trochę wysilić. Czekamy, normalny, na Twoje propozycje :-)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...