Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na dobry makaron, wygraj kosz pełen makaronów!

Utworzony przez Paulina Jabłońska, 21 października 2011 o 17:06
Makaron z pieczarkami - szybko i pysznie Paczka makaronu "grube rurki" 0,5 kg pieczarek 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 duże ząbki czosnku 250 ml śmietany 18% sól, pieprz odrobina oliwy do smażenia Gotujemy makaron al dente, na patelni podgrzewy odrobinę oliwy i na tym podsmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy do czosnku pokrojone w płatki pieczarki i dusimy na małym ogniu, następnie dodajemy słodką paprykę. Dusimy ok 10 minut. Do pieczarek, czosnku i papryki wlewamy śmietanę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni mieszamy z odcedzonym makaronem. Nakładamy danie na talerz i możemy ozdobić gałązką świeżego tymianku bądź bazylii. (Paulina -paulinajb@op.pl)
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Prosty i bardzo dobry makaron. Podstawą jest użycie dobrej jakości składników, wtedy będzie naprawdę pyszny. Przygotowanie trwa w zasadzie niewiele dłużej niż ugotowanie makaronu. Potrzebujemy: -makaron, najlepiej pene -pomidory w puszce -dobrej jakości koncentrat pomidorowy -mięsko mielone, ja polecam pierś z kurczaka -cebula -czosnek -sól, pieprz -oliwa z oliwek I coś co sprawia, że ten makaron jest naprawdę dobry: -kolendra (listki lub nasiona) -kilka listków mięty Mięso przyprawiamy i razem z cebulą podsmażamy na oliwie. Gdy będą już prawie gotowe dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy całość pomidorami z puszki i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy przez chwilę i sprawdzamy smak - jeśli sos jest zbyt kwaśny doprawiamy go odrobiną cukru. W międzyczasie gotujemy makaron, gdy jest już prawie al dente dodajemy kolendrę i miętę. Doprawiamy do smaku. Odcedzamy makaron i całość łączymy. Podajemy posypane parmezanem (lub innym serem żółtym) i udekorowane listkami mięty.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Martyna napisał:
Prosty i bardzo dobry makaron. Podstawą jest użycie dobrej jakości składników, wtedy będzie naprawdę pyszny. Przygotowanie trwa w zasadzie niewiele dłużej niż ugotowanie makaronu. Potrzebujemy: -makaron, najlepiej pene -pomidory w puszce -dobrej jakości koncentrat pomidorowy -mięsko mielone, ja polecam pierś z kurczaka -cebula -czosnek -sól, pieprz -oliwa z oliwek I coś co sprawia, że ten makaron jest naprawdę dobry: -kolendra (listki lub nasiona) -kilka listków mięty Mięso przyprawiamy i razem z cebulą podsmażamy na oliwie. Gdy będą już prawie gotowe dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy całość pomidorami z puszki i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy przez chwilę i sprawdzamy smak - jeśli sos jest zbyt kwaśny doprawiamy go odrobiną cukru. W międzyczasie gotujemy makaron, gdy jest już prawie al dente dodajemy kolendrę i miętę. Doprawiamy do smaku. Odcedzamy makaron i całość łączymy. Podajemy posypane parmezanem (lub innym serem żółtym) i udekorowane listkami mięty.
Oj, zapomniałam podać nazwiska:)
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Pieczarki,masło,groszek zielony,boczek i śmietana no i oczywiście makaron ale gruby,wstążki lub kokardki.Makaron ugotować al dente.Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na masełku.Oddzielnie podsmażyć boczek.Połączyć razem i dodać groszek zielony z puszki.Potem dolewamy śmietany ,12% mały kubeczek.Chwilę gotujemy.Nakładamy makaron,zalewamy sosem i...smacznego.Łatwe tanie i szybkie.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
- makaron taki jak kto lubi [mi pasuje tutaj np. tagliatelle, fusilli] - kawałek sera typu blue cheese, grubości ok. 3 cm - śmietanka 18% [koniecznie ta płynna!] - natka pietruszki, tymianek, majeranek, szczypta ziaren kminu rzymskiego, pieprz ziołowy [lepsze jest ze świeżą natką i tymiankiem] - wersja wzbogacona: filet drobiowy [lepszy z indyka, ale kurczak też ujdzie] pokrojony w cienkie paseczki, delikatnie podsmażony [nie usmażony do końca!] w małej ilości oliwy. nie solić! Ser pokroić na małe kawałki i rozpuścić na patelni na małym ogniu. Dolać 3-7 łyżek śmietanki [w zależności od tego jaką kto preferuje konsystencję i intensywność smaku sera], dokładnie wymieszać. Dodać kmin i pieprz ziołowy. Jeśli zioła [tymianek i majeranek] są suszone - namoczyć przez kilka minut w odrobinie mleka przed dodaniem. W wersji wzbogaconej dodać podsmażone mięso i całość dusić na małym ogniu przez 5minut. Na samym końcu dodać drobno posiekaną natkę. Powtarzam - odradzam solenie czegokolwiek [no, może poza szczyptą soli do gotowania makaronu, ale nie więcej] ser jest na tyle słony, że ta ilość spokojnie wystarczy Bon appetit!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Sałatka z makaronem ryżowym - 1/2 opakowania makaronu ryżowego( najlepiej Makaron Czaniecki ryżowy) - 2 filety z kurczaka - 1 papryka czerwona - 1 papryka żółta - 1 świeży ogórek - Puszka kukurydzy - jogurt naturalny - 2 łyżki majonezu - szczypiorek - przyprawa do kurczaka - pieprz i sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Filety drobno kroimy w kostkę posypując przyprawą do kurczaka i smażymy na oliwie.Paprykę,ogórka kroimy w drobną kostkę, razem mieszamy dodając posiekany szczypiorek i kukurydzę.Jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy i gotowe. paulina_lachowska@wp.pl
Zaloguj się, aby oddać głos
0
- makaron spagetti (ugotować al dente) - 200g boczku (pokroić w drobną kostkę) - 1 średniej wielkości cebula (pokroić j.w.) - 2 łyżki drobnych rodzynek - 1 łyżka miodu - puszka pomidorów (w sezonie używam 500g dojrzałych pomidorów sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - pęczek natki pietruszki (posiekać) - sól, pieprz do smaku Boczek zrumienić na patelni, dodać cebulę a gdy się zeszkli rodzynki i mód. Chwilę smażyć a następnie dorzucić pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem aż pomidory rozpadną się. Na koniec dodać natkę pietruszki i podawać z makaronem. Smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Zapiekanka makaronowa-bardzo łatwa do wykonania,tania,a przede wszystkim smaczna. Zmodyfikowałam kilka przepisów i stworzyłam własny. Należy ugotować pół opakowania makaronu najlepiej np.kolanka ozdobne lub wstążki, ok.5 marchewek,usmażyć na oleju 25 dag pieczarek z cebulą, oddzielnie usmażyć na oleju jedną czerwoną paprykę pokrojoną w krótkie paski ewentualnie można skroić marynowaną,dodać puszkę kukurydzy, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego (nawet pół słoiczka), ewentualnie kawałek drobno pokrojonego gotowanego kurczaka, pokrojone w kostkę marchewki, sól i pieprz do smaku. Roztrzepać 2 jajka ze szklanką 12% śmietany i polać zapiekankę. Piec ok. 30 min.,zetrzeć ok.15 dag sera żółtego np.salami i posypać, podpiec ok.10 min. Podawać z keczupem.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Zapiekanka makaronowa Jest bardzo łatwa do wykonania,tania, a przede wszystkim smaczna. Zmodyfikowałam kilka przepisów i stworzyłam własny. Należy ugotować pół opakowania makaronu najlepiej np.kolanka ozdobne lub wstążki, ok.5 marchewek, usmażyć na oleju 25 dag pieczarek z cebulą, oddzielnie usmażyć na oleju jedną czerwoną paprykę pokrojoną w krótkie paski, ewentualnie można skroić marynowaną, dodać puszkę kukurydzy, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego (nawet pół słoiczka), ewentualnie kawałek drobno pokrojonego gotowanego kurczaka, pokrojone w kostkę marchewki, sól i pieprz do smaku. Roztrzepać 2 jajka ze szklanką 12% śmietany i polać zapiekankę. Piec ok. 30 min., zetrzeć ok.15 dag sera żółtego i posypać, podpiec ok.10 min. Podawać z keczupem. P.S.Właśnie się zarejestrowałam stąd powtórka przepisu.
Ostatnio edytowany 18 listopada 2011 o 22:45
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Makaron z rybą 200-250 g makaronu świderki lub kolanka ozdobne,puszka tuńczyka w oleju, 1 czerwona papryka, kilka łyżek oliwy, 3 cebule, 3-5 ząbków czosnku, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku Ugotować makaron. Przygotować sos: pokrojoną cebulę podsmażyć ze zmiażdżonym czosnkiem na oliwie, dodać koncentrat z odrobiną wody, pokrojoną paprykę, tuńczyka i gotować ok. 10 min.,doprawić. Polać sosem makaron.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Makaron w sosie brie z brokułami iw białym winie Składniki 200g makaronu penne rigate mały ser pleśniowy niebieski ser brie brokuły kieliszek białego wina półwytrawnego łyżka masła sól oregano Makaron penne rigate ugotować w osolonej wodzie. Oddzielnie ugotować brokuły w osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, pokrojony w kostkę ser brie i pleśniowy przyprawić oregano.Podlać winem. Dodać odcedzony makaron i brokuły. Wymieszać delikatnie z sosem. Smacznego. To naprawdę dobre, a przepis wymyśliłam przez przypadek.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Obiad w 15 min. 200 g makaronu (najlepsze rurki lub świderki) 150 – 200 g mięsa (szynki, kiełbasy itp. -ja daje końcówki z tygodnia) 50 g sera żółtego Nastawić makaron i gotować z łyżeczką soli i łyżeczka oliwy (nie będzie się kleił). W między czasie pokroić mięsko i je podsmarzyć a potem zetrzeć ser żółty na jarzynówce lub pokroić w cienkie paski/kostkę. Gdy makaron będzie miękki wrzucić go na patelnie z wędlina i dodać ser. Całość można doprawić zieleniną – Bazylia, koperek, nać pietruszki zależnie od tego co mamy. Polać keczupem i obiad gotowy. Może mało wykwintne, ale szybkie, proste i smaczne a dzieci po prostu to uwielbiają. Smacznego!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
tanie i smaczne danie z makaronem? proszę uprzejmie Spaghetti po mojemu tanio, szybko i smakowicie paczka makaronu spaghetti -3 zł mielonka w konserwie -3 zł koncentrat pomidorowy -2 zł papryka surowa(kolor obojetny) -1,50zł cukinia mała pokrojona w kostkę -1,50 zł ser żółty 20 dkg -3zł cebula ciutkę oleju czosnek, bazylia oregano sól i pieprz (nie uznaję vegety) Gotujemy makaron aldentte. Na patelni smażymy mielonkę z puszki ciągle mieszając, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, cukinię i cebulę, chwilę dusimy. Potem należy dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z odrobiną wody. Przyprawiamy bazylią, czosnkiem,solą i pieprzem.Na koniec dodać oregano.Chwilę dusić pod przykryciem. Na ugotowany i ułożony w gniazdka makaron wyłożyć nasz sos, posypać tartym serem żółtym, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Danie rewelacyjne. Moi domownicy uwielbiają. Wszystko szykuje się pół godziny i nie zrusza budżetu domowego. To danie dla naszej 5 osobowej rodziny wynosi 15 zł. Polecam
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Spaghetti z sosem anchois Składniki: 50 dag makaronu spaghetti 10 filetów anchois 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 kieliszek białego wina 4 cebule 2 łyżki oliwy 1 czupata łyżka ziół (natka pietruszki, liście selera naciowego, szałwia, igiełki rozmarynu) sól pieprz Przygotowanie: Przecier i wino zagotowujemy w rondelku i odstawiamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor na oliwie, dodajemy anchois, zioła i przecier z winem. Doprawiamy do smaku solą. Podgrzewamy , nie doprowadzając do wrzenia. W między czasie gotujemy spaghetti w dużej ilości osolonj wody, odcedzamy,mieszamy z sosem i podajemy od razu ze świeżo zmielonym pieprzem. Szybki makaron - rozgrzewający Składniki: 35 dag makaronu tagliatelle 4 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryczki chilii 1 łyżeczka startego imbiru 5 łyżek śmietanki 36% 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, posiekane chilii i imbir. Dodajemy śmietankę, lekko solimy i pieprzymy, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia. Gotujemy makaron w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem. Makaron rozkładamy na talerze i posypujemy skórką cytrynową.
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Witam ! Proszę was o pomoc. Biorę udział w konkursie w którym liczą się wyświetlenia mojego filmiku, więc proszę was oglądajcie mój filmik dużo razy wysyłajcie go znajomym. Byłbym bardzo wdzięczny. Proszę was o pomoc, to nic was nie kosztuje tylko klikanie. Z góry dziękuję. | | | \/ (KLIKNIJ !)
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Makaron ze szpinakiem, łososiem i serem gorgonzola. Brzmi groźnie ale przepis jest bajecznie prosty a efekt powala na kolana. Składniki: - 100 g suchego makaronu tagiatelle /gruba wstążka/ - 200 g świeżego szpinaku - 50 g serka gorgonzola - 100 g łososia wędzonego - sól do posolenia wody na makaron - 1 ząbek czosnku - łyżka oliwy z oliwek lub oleju Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. W tym czasie na patelnie wlewamy odrobinę oleju lub oliwy i wrzucamy surowy szpinak. Jak szpinak już nam "siądzie" na patelni wrzucamy do niego ser gorgonzola, pozbawiwszy go wcześniej skórki /skórka się nie rozpuści/, wciskamy ząbek czosnku i mieszamy na małym ogniu do uzyskania jednolitej budyniowatej konsystencji. Na koniec dodajemy łososia pokrojonego w paseczki, ugotowany makaron, mieszamy całość i gotowe. Nie solimy bo część składników jest słona. Smacznego!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
SPAGHETTI Z SOSEM GRZYBOWYM (na 3-4 osoby0 SKŁADNIKI: 50 dag spaghetti, 40 dag boczniaków, duży por, 25 dag pomidorów, 4 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, łyżeczka oregano, kilka listków świeżego rozmarynu, łyżka masła, 5 dag startego parmezanu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: makaron ugotować al dente. Grzyby oczyścić, pokroić. Por pociąć w paski. Czosnek obrać i posiekać. Pomidory obrać, pokroić w dużą kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażyć 5 minut grzyby i por. Dodać czosnek, pomidory, zioła, przyprawy. Dusić 5 minut. Masło rozpuścić w garnku, wrzucić makaron. Dodać sos, wymieszać. Posypać parmezanem. Smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
MAKARON ZAPIEKANY Z TWAROGIEM (dla 5 osó (pożywne danie) SKŁADNIKI: 50 dag makaronu, 35 dag twarogu, 15 dag twarożku homogenizowanego, papryka, 2 cebule, 3 pomidory, 4 jajka, 150 ml śmietany 12 proc., 4 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej zieleniny, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: - Makaron, ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić. - Cebulę obrać, opłukać i posiekać. paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Łyżkę pokrojonej papryki odłożyć do dekoracji, a pozostałą poddusić razem z cebulą na łyżce masła. - Twaróg, jajka oraz śmietanę rozetrzeć na gładką masę. wymieszać z podduszonymi warzywami, doprawić solą i pieprzem. - Naczynie żaroodporne posmarować łyżką masła i ułożyć na przemian warstwami ugotowany makaron oraz masę twarogową. Ostatnią warstwą winien być makaron. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki pomidory i wiórki masła. - zapiekać około 30 min. w temperaturze około 200 stopni. posypać posiekaną zieleniną i resztą papryki. Polecam udekorować kleksami twarożku. Smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
PIKANTNE KOKARDKI (dla 4 osó SKŁADNIKI: 40 dag makaronu kokardki, 1 cebula, ostra papryczka, strąk papryki, 2 łyżki oliwek z oliwy lub oleju, puszka pomidorów bez skórki, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać posiekaną ostrą papryczkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość przesmażyć, mieszając. Dodać pomidory z puszki, dusić na małym ogniu, dopóty nie powstanie gęsty sos. Przyprawić go do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać, rozłożyć na talerze. Przed podaniem potrawę posypać natką pietruszki. Smacznego
Zaloguj się, aby oddać głos
0
PYSZNE SPAGHETTI Z PIERSIĄ KURCZAKA SKŁADNIKI: 0,5 kg pieczarek pierś z kurczaka (ok. 0,6 kg) 4 cebule 4 ząbki czosnku makaron spaghetti 400 ml śmietany 30% przyprawa gyros WYKONANIE: Pieczarki poddusić z pokrojoną w talarki cebulą. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i podsmażyć, aż mięso się zarumieni. Makaron ugotować, dodać pieczarki z cebulą i mięso. Do śmietany dodać przeciśnięty czosnek. Tak przygotowanym sosem polać potrawę. Całość trzymać na ogniu przez około 15 sekund, cały czas mieszając. Podawać na gorąco. SMACZNEGO!
Zaloguj się, aby oddać głos
0
Strona 1 z 4

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz: